Смекни!
smekni.com

Системи відеоспостереження (стр. 2 из 3)

Види відеореєстраторів

Зараз окремі різновиди DVR виділилися в підгрупи, які мають власні назви: NVR — мережевий відеореєстратор (робота лише з ip-відеокамерамі), HDVR — гібридний відеореєстратор (робота з аналоговими і ip-відеокамерамі), РС-basedDVR (відеореєстратор на базі ПК)standaloneDVR(работа только с аналоговыми видеокамерами).

Car DVR — відеореєстратор, призначений для установки в автомобілях, вантажівках, катерах і інших транспортних засобах Мережеві відеореєстратори (NVR) Мережеві відеореєстратори або NVR (англ. Network Video Recorder, мережевий відеореєстратор) призначені для роботи в ip-системах відеоспостереження. На відміну від звичайних DRV, NVR отримують відеодані вже в стислому вигляді по мережі Ethernet. Дані можуть поступати з ip-відеокамер або з аналогових відеокамер, що підключаються через спеціальні адаптери (типа: «композитний сигнал — Ethernet»). Особливістю NVR є те, що вони можуть працювати лише з обмеженим списком моделей ip-відеокамер, оскільки в даний час стандартизація їх інтерфейсів мережевого обміну ще не поширена.

Достоїнства видалений доступ до відеоданих по локальній мережі або Інтернет (через спеціальний софтвер або web-інтерфейс) легко нарощувана архітектура підключення до локальної мережі в довільному місці.Недоліки високе навантаження на локальну мережу.

Характеристики мережевого відеореєстратора

Типові характеристики мережевого DVR: кількість відеоканалів (IP відеокамер): 4/8/16 кількість HDD: 2/4 (підтримка RAID) підтримувані формати відеостискування: MJPEG, Mpeg4, H.264 і др наявність аудіо/відео інтефейсов для виведення інформації з відеокамер на локально підключений телевізор

Квадратори

Як правило, в системах відеоспостереження використовується чимала кількість відеокамер, встановлених для контролю різних об'єктів. Якщо зображення від всіх відеокамер виведене на монітор і перемикається уручну, то час між переглядом зображення з однієї і тієї ж камери сильно збільшується, що приводить до зменшення ефективності роботи всієї системи. У таких випадках встає завдання одночасного виводу на екран зображень з декількох відеокамер, для вирішення якої служать квадратори, відеокомутатори і мультиплексори.

Квадратори призначені для одночасного виводу на екран монітора зображення від 4-х відеокамер. Бувають також двохсторінкові квадратори, що дозволяють виводити зображення від 8 камер двома сторінками, - по 4 камери в кожній. Зазвичай екран монітора при цьому ділиться на 4 частини (режим "квадро"). Проте, як правило, взаємне розташування зображень від різних камер можна міняти - їх можна переглядати в режимах "картинка в картинці", "картинка над картинкою" або по черзі на повному екрані. Часто квадратори мають вбудований датчик руху, звукову сигналізацію в разі втрати сигналу від камери.

Відеокомутатор

Простий пристрій, що дозволяє передавати зображення від декількох (зазвичай до 8) відеокамер на відеомонітор по черзі з регульованою затримкою ( від 0,5 до 60 сік). Можуть працювати в режимі ручного перемикання. Деякі моделі забезпечуються тривожними датчиками, при спрацьовуванні яких на екран автоматично передається зображення з відповідної зони спостереження.

Мультиплексори

Мультиплексування – найбільш ефективний спосіб безперервного запису зображення від декількох джерел на один носій. Мультиплексний запис – це запис повних кадрів послідовно (кадр за кадром) від кожної з підключених камер.

Мультиплексний запис забезпечується вживанням процесора цифрової обробки зображення з буферною кадровою пам'яттю, в яку записується зображення від відеокамер. Процесор з пам'яттю служить в цьому випадку коректором тимчасової бази (тобто коректором несинхронної камер).

Взагалі кажучи, до появи мультиплексорів цієї мети служили фреймсвітчери – перемикачі відеосигналу, в яких перемикання здійснюється у момент кадрового синхроімпульса. При цьому правда, потрібний, щоб всі відеокамери були синхронні і синфазни один з одним.

Процес формування вихідного сигналу для запису називається кодуванням. При цьому в невидимі рядки кадрового бланка записується службова інформація (ID камери, дата, час, мітки тривоги і тому подібне). Зворотний процес при відтворенні називається декодуванням. Основним недоліком послідовного мультиплексного запису є збільшення періоду оновлення зображення від кожної із записуваних камер (ефект мультиплікації). При установці магнітофона в режим тривалого запису цей ефект може привести до втрати коштовної інформації. Для часткового усунення цього недоліку практично у всіх моделях мультиплексорів застосовується спосіб динамічного розподілу часу запису, в основі якого лежить аналіз змін в зображенні. Алгоритми виявлення змін можуть бути різними, від простої яскравості до складної, з аналізом зображення у фазовому просторі. При виявленні змін в зображенні від камери, частота запису зображення від цієї камери збільшується, що зменшує вірогідність пропуску важливих подій. У останніх моделях мультиплексорів виходи детекторів активності в кожному каналі обробки виводяться на зовнішній роз'єм і можуть бути використані для інших вживань.

Термокожухи

Оскільки дуже часто камери відеоспостереження доводиться встановлювати в умовах екстремальних для таких пристроїв, наприклад, при низьких температурах, підвищеній запиленій, високій вологості, необхідно передбачати захист від цих чинників. Таким захистом і є термокожух. Камера кріпиться усередині термокожуха, де їй забезпечується герметичність і необхідний температурний режим, а також підводиться живлення і телевізійний кабель.

ІЧ-підсвічування

При установці систем відеоспостереження незрідка виникає проблема здобуття хорошого зображення території, що переглядається, в умовах недостатньої освітленості на об'єкті. Це повною мірою можна віднести як до закритих приміщень з вимкненим або черговим освітленням, так і до об'єктів на відкритому повітрі. Вирішуватися ця проблема може різними способами: установкою дорогих високочутливих камер, організацією штучного освітлення або установкою систем інфрачервоного підсвічування

Практично всі сучасні відеокамери виконані на основі світлочутливих ПЗС матриць. Більшість "недорогих" камер мають чутливість не більше 0.1 люкс, що дає прийнятну якість зображення об'єкту на моніторі в ясну ніч при повному місяці. У багатьох випадках оптимальне використання звичайного штучного освітлення видимого діапазону. Це переважно хоч би тому, що дозволяє відеокамері працювати в максимумі її чутливості. Але, із зрозумілих причин, це неприйнятно при веденні прихованого відеоспостереження на об'єкті. У таких випадках найбільш доцільною є установка системи інфрачервоного підсвічування. В порівнянні з людським оком чутливість чорно-білих камер істотно зрушена в інфрачервону область, що дозволяє використовувати в умовах недостатньої освітленості спеціальні інфрачервоні пристрої підсвічування. Інфрачервоне випромінювання не видно людському оку, проте прекрасно фіксується самою відеокамерою. При організації системи інфрачервоного підсвічування необхідно враховувати, що самі пристрої підсвічування діляться на двох основних типів: з видимими і не видимими інфрачервоними випромінювачами.

Відеокамери побутового використання

Відеокамери побутового використання виконують менш специфічні функції ніж камери відео спостереження але мають приблизно ті самі технічні характеристики, з додаткових характеристик увагу треба звернути на носій інформації і ємність акумулятора та ергономіку. На сьогоднішній день найпоширенішими носіями інформації є карти пам’яті та вбудовані жорсткі диски. Докладніше про це і багато іншого далі.

Технічні характеристики

Розподільна здатність відеокамер

Стандартна розподільна здатність (позначаються SD) це в більшості випадків - 720*576 крапок (для Європи), його підтримують всі телевізори і відеоплеєри, а також багато мобільних пристроїв. Відповідно буде мінімум проблем з переглядом записів або перенесенням записів на звичайні dvd-диски.

Висока розподільна здатність (позначається як HD і Full HD). Останнім часом термінологія що таке «висока розподільна здатність» устоялася і під «звичайним» HD розуміють дозвіл в 720 рядків (розмір кадру 1280*720 крапок), а під Full HD – 1080. Насьогодні, найвища розподільна здатність це 4096 × 2160 крапок. Неважко відмітити, що кількість крапок на кожному кадрі вище в 5 разів відносно стандартного, а це – більше деталей, вище чіткість зображення (хоча переваги можна відмітити лише на телевізорах що підтримують високу розподільну здатність). Мінуси очевидні – вартість покупки значно вища, та ще потрібний відповідний телевізор.

Таким чином, для забезпечення максимальгої якості треба витратити чималу суму на покупку. Якщо треба дивитися відеозаписи на звичайних dvd-плеєрах, то не раджу купувати відеокамери з розподільною здатністю 720 рядків, доведеться займатися перекодуванням всього відзнятого матеріалу.

Носій інформації у відеокамерах

Відеострічка - зараз в переважній більшості це цифрові касети minidv (аналогові формати втратили актуальність). Відеокамери, що записують на стрічку надійні, технологія запису добре відпрацьована, і недороги. Проте слід пам'ятати, що для того, щоб переписати відеозапис з касети в комп'ютер або на dvd-диск доведеться згаяти досить тривалий час.

Dvd-диск14 – у відеокамерах використовується 8-мі сантиметрові dvd-диски одноразового або багаторазового запису. Відеокамери хороші, перш за все, сумісністю носіїв з побутовими dvd-плеєрамі і комп'ютерами. Потрібний мінімум знань і операцій, щоб проглянути свої записи. До недоліків можна віднести обмежену ємкість диска. На один диск поміщається біля півгодини відео.