Смекни!
smekni.com

Системи відеоспостереження (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Запорізький юридичний інститут

Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Кафедра загально-правових дисциплін

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з курсу основи інформаційної безпеки

Системи відеоспостереження


Зміст

Вступ

Відеокамери, системи відеоспостереження

Технічні характеристики

Спеціальна відеоапаратура

Відеокамери побутового використання

Технічні характеристики

Заглянемо в майбутнє

Висновок

Список використаної літератури


Вступ

Відеокамери увійшли у наше життя і міцно зайняли позицію наших помічників, очей і засобів фіксування подій. Багато хто знас користуючись звичайними побутовими камерами навіть не здогадується що в цей час за ним можуть спостерігати камери спостереження. В своїй роботі я зверну увагу на побутові відеокамери які доречі досить часто використовують працівники МВС у своїй роботі, а також камери відео спостереження і обладнання що використовується разом з ними.

Відеокамери є "очима" будь-якої системи відеоспостереження, і від правильного їх вибору залежатиме, зображення на екрані монітора. Слід чітко зрозуміти, що повинна бачити відеокамера, в якому місці вона буде встановлена, способі живлення і в яких умовах працюватиме. Виходячи з цього і слід вибирати камери для відеоспостереження.


Відеокамери, системи відеоспостереження

Відеокамери є "очима" будь-якої системи відеоспостереження, і від правильного їх вибору залежатиме, зображення на екрані монітора. Слід чітко зрозуміти, що повинна бачити відеокамера, в якому місці вона буде встановлена, способі живлення і в яких умовах працюватиме. Виходячи з цього і слід вибирати камери для відеоспостереження. Давайте спробуємо розібратися з відеокамерами.

Для зручності установки, камери бувають різного зовнішнього вигляду:

Стандартні камери. – найпоширеніший тип камер. Встановлюються за допомогою кронштейна на будь-яку поверхню (стіни, стелі і так далі) Для установки у вуличних умовах, поміщаються в захисний термокожух. В таких відеокамер є одна перевага перед іншими камерами - до стандартних відеокамер можна “прикрутити” практично будь-який об'єктив з потрібним вам кутом огляду і наближенням.

Купольні (стельові) камери. Встановлюються виключно на стелю, при правильному виборі вони досить естетично виглядають і не бросаются в очі. Бувають чорного і білого кольору.

Мініатюрні камери. Вони бувають різних форм (циліндрова, овальна, прямокутна і так далі). Часто застосовуються там, де потрібно зберегти дизайн інтер'єру або не залучати уваги.

Модульні3 (безкорпусні) камери. Є відкритою платою з мікросхемами і об'єктивом, яку можна вбудувати в потрібний корпус. Найчастіше використовуються для прихованої установки, або установки в малогабаритні термокожухи.

Закамуфльовані камери. Найчастіше виглядають як охоронний або димовий датчик. У датчик встановлені модульні відеокамери. Використовуються для прихованого відеоспостереження. Вуличні камери. Призначені для установки у вуличних умовах. Такі камери мають герметичний корпус з підігріванням, сонцезахисний козирок і найчастіше вбудоване інфрачервоне підсвічування.

Поворотні камери. Дозволяють видалено сидячи за пультом на посту охорони, наближати/віддаляти об'єкт спостереження і поворачувати в різні боки. Мають режим патрулювання. Основні технічні характеристики відеокамер. Незалежно від зовнішнього вигляду всі камери відеоспостереження володіють одним і тим же набором основних технічних характеристик.

Технічні характеристики

Розподільна здатність.

Вимірюється в телевізійних лініях (ТВЛ). Стандартним вважається дозвіл 420 ТВЛ, високий дозвіл – 600 ТВЛ. Для більшості випадків досить відеокамери із стандартним дозволом. Високий дозвіл потрібний тоді, коли потрібно розрізняти дрібні деталі, наприклад, цифри на банкнотах, номери машин і так далі Також слід зазначити, що високий дозвіл 600 ТВЛ досяжно лише в чорно-білих камерах. В кольорових камер високим дозволом вважається 480 ТВЛ.

Чутливість

Вимірюється в люксах (Лк) і характеризує здатність камери “бачити” при слабкому освітленні. Чим менше цей параметр в камери, тим краще. Чорно-білі камери мають велику чутливість, тобто краще бачать в темноті. Стандартна чутливість в чорно-білих камер – 0,05 Лк, в кольорових – 1 Лк.

Функція день/ніч

За наявності даної функції у відеокамери при малій освітленості зображення автоматично конвертується з кольорового в чорно-біле.

Компенсація заднього засвічення (BLC)

Режим компенсації заднього засвічення дозволяє камері вибрати кращі умови зйомки в будь-якій обстановці і автоматично встановлює необхідний рівень контрасності на яскравих ділянках. Таким чином, користувач завжди отримує чисту картинку з найдрібнішими деталями і прекрасною контрастністю. У цьому режимі рівень яскраво освітленого фону компенсується електронним способом, завдяки чому замість силуєта, що зазвичай виходить в таких умовах, забезпечується добре освітлене зображення.

Кольорова або чорно-біла відеокамера

Погляньте на чорно-білу картинку, потім погляньте на кольорову, що для вас краще, приємніше оку. Більшості людей подобатися кольорове відео і це природно, на деяких об'єктахкращє використовувати чорно-білі відеокамери. В той же час бувають випадки, коли переважне кольорове зображення. Наприклад, спостереження за автомобілями або потоком людей. У будь-якому випадку це справа вибору, який інколи обмежується особливостями об'єкту і ресурсами.

Використання модульних відеокамер

Модульна (безкорпусна) камера складається з відкритої плати з мікросхемами і об'єктиву. Безкорпусні камери на перший погляд виглядають ненадійними і здається, що варто таку камеру узяти в руки відразу щось зламається. Але це лише здається, насправді вони досить надійні і їх не так просто вивести з робочого стану. Де ж їх використовують:

1) У викличних панелях відеодомофонов, наприклад в панелях Commax.

2) Безкорпусні камери з точковим об'єктивом "pin-hole" використовують для прихованої установки, наприклад в корпусі ГИК - датчика і тому подібне Можна звичайно використовувати в цьому випадку і корпусні камери, але навіщо, якщо передбачається, що її все одно не буде видно. В більшості випадків камера без корпусу стоїть дешевше і має менші габарити, чим камера в корпусі.

3) На базі безкорпусних камер робляться і безкорпусні відеглазки, що імітує зовні звичайнийглазок і що розширює кут огляду аж до 170 градусів.

Інтерфейси підключення

Відеокамера підключається до телевізора безпосередньо через вхід тюльпан4 або SCART5. Прицьому камеру треба живити від блоку живлення. Перемикання між режимами телевізор/відеокамера здійснюється аналогічно перемиканню телевізор/відеомагнітофон (TV / AV).Максимальна допустима відстань між телевізором і відеокамерою залежить від типа використовуваного дроту. Практика показала, що при використанні мультікабеля, дріт можна упевнено тягнути на 100-150 метрів. При великих відстанях необхідно використовувати відеопідсилювач8.

Спеціальна відеоапаратура

Відеореєстратор (англ. Digital Video Recorder, DVR, цифровий відеореєстратор) — пристрій, призначений для запису, зберігання і відтворення відеосигналів, а в деяких випадках і аудіосигналів що поступають від аналогових відеокамер і мікрофонів в системах відеоспостереження і аудіоконтролю.

Приклади використання

Залежно від поставлених завдань відеореєстратор може використовуватися для вирішення різних завдань, у тому числі: для відеоспостереження за відвідувачами в приватних будинках, офісах, магазинах; для відеоконтроля касових операцій на робочих місцях касирів в магазинах (для аналізу відповідності відеоданих, даних касових терміналів і чеків);

для організації системи обліку і контролю автотранспорту на парковках і КПП підприємств;

для автоматичної реєстрації і контролю переміщень залізничних вагонів по території заводів, комбінатів, паливно-заправних комплексів, сховищ;

при організації територіально-розподілених систем відеоспостереження, у тому числі з єдиним центром моніторингу.

Особливості відеореєстраторів

Відеореєстратор є складним електронним пристроєм, схожим по будові з комп'ютером або відеосервером і містить в своєму складі АЦП, процесором, жорстким диском і інші компоненти. Для управління відеореєстратором на ньому встановлена спеціалізована операційна система. Перед записом оцифровані відеозображення як правило піддаються компресії з метою зменшення займаного ними об'єму на жорсткому диску. Практично всі відеореєстратори можуть працювати як з монохромними, так і з кольоровими відеозображеннями. Багато відеореєстраторів мають можливість підключення до комп'ютерної мережі для передачі відеозображень на комп'ютери видалених користувачів.

Відеореєстратори характеризуються такими параметрами, як: функціональність (симплекс, триплекс, пенталекс); число вхідних відеоканалів; сумарна швидкість запису; дозвіл; використовуваний тип компресії; кількістю записуваної інформації до перезапису; можливості підключення зовнішніх накопичувачів інформації; можливістю підключення аудіоканалів; можливістю підключення ip-відеокамер; можливістю роботи в мережі і багатьма іншими параметрами.

У системах відеоспостереження відеореєстратори, практично повсюдно, замінили собою відеомагнітофони, що раніше застосовувалися для цих цілей, і квадратори, основним конкурентом відеореєстраторів в системах відеоспостереження зараз є відеосервери на основі комп'ютерів.

Відеореєстратори серійно випускаються багатьма зарубіжними і вітчизняними підприємствами. Більшість європейських і вітчизняних виробників пропонують, так звані РС-based, реєстратори, тобто системи виконані на основі ПК. (Напірімер, ITV, ISS, Videonet, UNITECO). Переважна більшість stand-alone реєстраторів виробляються в азіатських країнах.