Смекни!
smekni.com

Надійність електронних апаратів (стр. 4 из 4)

6. Здатність до зберігання ЕА

Неабияким, особливо для апаратів з тривалими термінами зберігання, є властивість апарата зберігати на етапах зберігання та транспортування свої задані експлуатаційні властивості. У процесі експлуатації в елементах апаратури відбуваються природні фізико-хімічні процеси, які викликають їх старіння. Крім того, на апаратуру впливають різні фактори зовнішнього середовища, які прискорюють процес старіння елементів.

Все це призводить до зміни властивостей, а також і параметрів комплектуючих елементів, що в остаточному підсумку приводить до зміни технічних та експлуатаційних характеристик апаратури. При значній зміні параметрів елементів ці характеристики можуть вийти за межі експлуатаційних припусків та призвести до відмови апаратури.

Як одиночні показники, які дозволяють кількісно визначити здатність до збереження, використовують середній термін збереження та гамма-відсотковий термін збереження.

Середній термін збереження - це математичне сподівання терміну зберігання:

(50)

де tЗі - термін зберігання і-го апарата;

f (tЗ) - щільність розподілу величини.

За статистичними даними середній термін зберігання:

(51)

де N - кількість апаратів;

TЗі - термін зберігання і-го апарата.

Гамма-відсотковий термін зберігання ТЗγ - це термін, протягом якого апарат залишається працездатним із заданою ймовірністю γ - відсотків.

Гамма-відсотковий термін зберігання визначається:

(52)

де

функція розподілу терміну зберігання.

7. Готовність

Готовність є важливим поняттям, яке застосовується не тільки до ЕА, а і до персоналу, який обслуговує її. Готовність визначається такими основними властивостями та факторами:

надійністю;

прийнятою системою технічного обслуговування і контролю технічного стану;

організацією процесу обслуговування заявок та інтенсивністю їх надходження;

кваліфікацією обслуговуючого персоналу.

Властивості та фактори, які визначають рівень готовності ЕА, за своєю природою є випадковими, оскільки вони залежать від великої кількості випадкових характеристик і параметрів (наявність можливих відмов, характеру потрібного ремонту, регулювань, технічного стану апаратури до моменту перевірки тощо). Отже, і показники готовності ЕА носять ймовірно-статистичний характер.

Показники готовності називають ще комплексними показниками надійності, оскільки вони характеризують одночасно декілька властивостей, які складають надійність. Показниками готовності є: коефіцієнт готовності Кг, коефіцієнт оперативної готовності Ко. г., коефіцієнт технічного використання Кт. в.

Коефіцієнт готовності Кг - це ймовірність того, що апаратура буде працездатною в довільний момент часу, окрім планових періодів, протягом яких використання апаратури за призначенням не передбачене (планове технічне обслуговування, плановий ремонт). Отже, коефіцієнт готовності Кг - це відношення сумарного часу справної роботи до загального часу справної роботи і ремонту, взятого за визначений період експлуатації.

Для більшості ремонтованих апаратів має місце такий порядок обслуговування, коли після появи відмови передбачається негайне її усунення. Тоді:

(53)

З цієї формули видно, що величина коефіцієнта готовності Кг може бути підвищена як за рахунок збільшення напрацювання на відмову То, так і за рахунок скорочення середньої тривалості поточного ремонту ТП.Р. Таким чином, Кг характеризує одночасно дві різні властивості апаратури: ії безвідмовність та ремонтопридатність. Коефіцієнт оперативної готовності Ко. г - це ймовірність того, що апарат, який знаходиться в режимі очікування, виявиться працездатним в довільний момент часу і, починаючи з цього моменту, працюватиме безвідмовно протягом заданого інтервалу часу. Ми вже розглядали, що ймовірність знаходження апаратури у працездатному стані в довільний момент часу характеризується коефіцієнтом готовності Кг, а ймовірність того, що апаратура залишиться працездатною протягом заданого часу t - ймовірністю безвідмовної роботи. Тоді:

(54)

Коефіцієнт технічного використання Кт. в. - це відношення математичного сподівання часу перебування апарата у працездатному стані за деякий проміжок часу до суми математичних сподівань часу перебування апарата у працездатному стані, часу простою, обумовленому технічним обслуговуванням та часу ремонтів за той самий період експлуатації.

На основі статистичних даних, отриманих за період експлуатації, який розглядається:

(55)

де ТОΣ - сумарне напрацювання всіх апаратів;

ТР. Σ - сумарний час простою через планові та непланові ремонти всіх приладів;

ТТ.О. Σ - сумарний час простою через планові та непланові технічні обслуговування всіх приладів.