Смекни!
smekni.com

Монтаж пристроїв та систем автоматизації (стр. 5 из 9)

Термовідтворювачі опору. Перед монтажем перевіряють цілісність чутливого елемента і опір ізоляції по відношенню до захисної арматури. Останнє повинне бути не менше 20 МОм. Варіанти установки термовідтворювачів опору на трубопроводах показані на Рис. 6.3.

Термовідтворювачі опору, призначені для вимірювання температури в технологічних апаратах і трубопроводах, встановлюють в бобишках, внутрішнє різьблення яких повинне бути рівний зовнішньому різьбленню приєднувального штуцера термовідтворювача. Штуцер може бути рухомим або нерухомим. Довжина монтажної частини термовідтворювача опору визначається вимогами замовника і може досягати 3200 мм.

Рис.6.3. Установка термовідтворювачів опору на трубопроводах:

а, б — на горизонтальній і вертикальній ділянках, в — на коліні, г — за допомогою розширювача

Чутливий елемент термовідтворювачів опору знаходиться в кінці захисного чохла. Довжина чутливого елемента платинового термовідтворювача 120 мм, мідного — 60 мм. Встановлюють їх так, щоб середина чутливого елемента знаходилася якомога ближче до точки вимірювання, а щоб вимірювана їм температура не залежала від температури, що знаходяться поблизу поверхонь. Кінець занурюваної частини платинових термовідтворювачів опору повинен бути на 50—70 мм нижче за вісь потоку, що виміряється, а мідних — на 25—30 мм. При установці на коліні трубопроводу чутливий елемент повинен бути направлений назустріч потоку і розташований в центрі потоку середовища, що виміряється. Щоб уникнути засмоктування зовнішнього повітря в місці відбору імпульсу ретельно вставляють бобишку і ущільнюють в ній штуцер термовідтворювача.

При установці термовідтворювача в горизонтальному або похилому положенні штуцер для введення дротів в головку термовідтворювач направляють вниз, щоб на сполучні затиски не потрапляла волога. Дроти до термовідтворювача підводять, як правило, в гнучких металорукавах довжиною не менше 500 мм. Для зручності експлуатації перед термовідтворювачем залишають невеликий запас дроту.

6.3 Монтаж відбірного пристрою тиску

Відбірні пристрої для вимірювання тиску і вакууму вмонтовують на ділянках з прямолінійним потоком середовища. На горизонтальних і похилих трубопроводах відбірні пристрої встановлюють на газо- і повітропроводах у верхній частині, на трубопроводах, несучих рідини і пару, — збоку.

Для вимірювання надмірного тиску і вакууму в системах автоматизації використовують уніфіковані відбірні пристрої. Відбірні пристрої тиску (Рис. 6.4, а , б)складаються з кільцеобразної трубки 1, ніпельного з'єднувача 2, замочного органу (вентиля або триходового крана) 3 і футорки 4 з різьбленням М20х1 1/2" для приєднання манометра або вакуумметра. Кільцеобразна трубка необхідна для захисту при вимірюванні тиску гарячої рідини (температура більш 70° С) і пари. Її призначення — не допустити проникнення в манометр гарячої води або пари. В кільці скоплюється охолоджений конденсат і тим самим відділяє манометр від середовища, що виміряється. Крім того, кільцеобразна трубка дещо згладжує кидок тиску у момент підключення приладу. Відбірний пристрій приварюють до заставної конструкції — штуцеру, встановленому безпосередньо на трубопроводі або апараті.

Відбірні пристрої тиску і вакууму газового або повітряного середовища (Рис.6.4, в, г) встановлюють вертикально або під деяким кутом вгору. В цьому випадку що утворюється в відбірному пристрої і імпульсному трубопроводі конденсат стікатиме назад в трубопровід або технологічний апарат.

При відборі імпульсу тиску (вакууму) димових газів відбірний пристрій встановлюють в такому місці, де можлива якнайменша концентрація твердих частинок. Варіанти установки добірних пристроїв для вимірювання вакууму на вертикальних і горизонтальних ділянках цегляного газоходу і газоходу з металевою обшивкою показані на Рис.6.5.

Для зручності обслуговування слід уникати установки добірного пристрою поблизу заслінок, шиберов, вигинів трубопроводу, фланців. При монтажі особливу увагу надають якості приварювання штуцерів і бобишек: на їх внутрішній поверхні не повинні залишатися напливи грата, що утворюється при зварці. В осоружному випадку звуження внутрішнього перетину відбірних пристроїв може привести до запізнювання імпульсу тиску вакууму. Крім того, відбірні пристрої тиску і вакууму не повинні мати виступів всередину технологічного устаткування або трубопроводів щоб уникнути спотворення параметрів, що виміряються, оскільки виникаючі при цьому завихрення вносять зміни в свідчення приладів.

У разі вимірювання тиску або вакууму середовища, що має високу в'язкість або агресивно впливаючої на матеріал чутливого елемента вимірювального приладу, застосовують розділові судини. Середовищем, що при цьому виміряється, заповнюють імпульсну лінію від технологічного апарату або трубопроводу лише до розділової судини, далі всю лінію заповнюють розділовою рідиною. При виборі розділової рідини враховують наступні вимоги: рідина не повинна змішуватися і з'єднуватися з середовищем, що виміряється, повинна бути негорючою і не надавати руйнуючої дії на деталі вимірювального приладу.

Рис. 6.4. Добірні пристрої тиску і вакууму

Рис. 6.5. Установка добірних пристроїв для вимірювання вакууму:

а, б — на вертикальному і горизонтальному газоході з металевою обшивкою, в, г — на вертикальній і горизонтальній ділянках цегляного газоходу; 1 — добірний пристрій вакууму, 2 — заглушка, 3 — обсадна труба, 4 — імпульсний трубопровід

6.4 Монтаж відбірного пристрою рівня

Рівнеміри поплавкові. Особливу увагу надають установці поплавців, канатів і тяги. Тягу встановлюють так, щоб переміщення поплавця і троса або тяги відбувалося без затирань. Хід поплавця повинен бути рівний або дещо більше максимального вимірювання рівня.

Рівнемір 1 (Рис. 6.5) кріплять на кронштейні 5, закладеному в стіну, як показано на малюнку, або привареному до металевої конструкції. Поплавець 4 поміщають в заспокійливу камеру 3, виконану з труби діаметром 400 мм Щоб уникнути затирання троса блок 6 встановлюютьстрого перпендикулярно і вертикально над поплавцем. Для урівноваження рухомої системи, що складається з поплавця 4, тросаз блоком 6 івимірювальної частини рівнеміра 1, між поплавцем і блоком встановлюють противагу 2.


Рис.6.5. Монтаж поплавця рівнеміра: 1 — рівнемір, 2 — противага, 3 — заспокійлива камера, 4 — поплавець, 5— кронштейн, 6 — блок

П'єзометричні рівнеміри. Вимірювальну (п'єзометричну) трубку 2 (Рис.6.6, а) встановлюють вертикально або збоку з ухилом у бік судини — місткості 1 так, щоб відкритий знизу кінець трубки був опущений нижче за мінімальний рівень контрольованої рідини. Внутрішній діаметр п'єзометричної трубки повинен бути не менше 14 мм. Повітря (або газ), що потрапляє в лініюживлення 4, яка виконана з труби діаметром 6 мм, повинен бути заздалегідь обчищено. Для цієї мети встановлюють фільтр 7, а для регулювання подачі повітря (або газу) — редуктор 6. Імпульсну лінію 3, для якої також використовують труби діаметром 6 мм, приєднують безпосередньо у п'єзометричної трубки. Всі роботи по монтажу трубних проводок установки виконують ретельно, щоб запобігти можливості витоку повітря і спотворенню свідчень приладу.

Рис.6.6. Установка п'єзометричних рівнемірів для вимірювання рівня у відкритій місткості: 1 — місткість, 2 — п'єзометрична трубка, 3 — імпульсна лінія, 4— лінія живлення, 5 — манометр, 6 — редуктор, 7—фільтр, 8 — дифманометр; р — тиск живлячих газу або повітря


Електронні індикатори рівня. Перетворювач без фланця вкручують в різьбовий штуцер (Рис.6.7, а), приварений доверхньої кришки резервуару, і затягують для забезпечення необхідної герметизації. Перетворювач з фланцем закріплюють у відповідь на фланці резервуару (Рис.6.7, б) і затягують шістьма болтами.

Для збільшення точності і стабільності свідчень електронних індикаторів рівня рекомендується при монтажі їх перетворювачів в резервуарах з непровідних матеріалів або на відстані, перевищуючому 1 м від провідних стін резервуару, встановити паралельно осі стрижньового перетворювача металеві електроди (стрижні, труби, смуги, троси і т. п.), що розташовуються не більше ніж на 200 мм від осі перетворювача. Електроди і корпус перетворювача заземляють.

Перетворювач не розрахований на роботу в середовищі, разрушающе діючої на його деталі, а також в середовищах в'язкою, пленкообразующей і що кристалізується, діючих твердий осад на електроді перетворювача.

Правила установки вимірювального пристрою електронного індикатора рівня і з'єднання його з перетворювачем розглянуті нижче в п.7.

Рис.6.7. Установка електронного індикатора рівня (а) і перетворювача на фланці (б): 1 — перетворювач, 2 — вимірювальний пристрій, 3 — коаксіальний сполучний кабель, 4 — миліамперметр

7. Монтаж приладів

Монтаж приладів і систем автоматизації здійснюють відповідно до проекту, технічних умов, інструкцій заводів-виготівників і умов експлуатації. Місця установки приладів, апаратури і замочної арматури (кранів, вентилів, перемикачів) повинні бути доступний і зручний для обслуговування, а також добре освітлений. В труднодоступних місцях для зручності обслуговування приладів і апаратури проектом повинні бути передбачений, а будівельною організацією встановлені сходи, майданчики і т.п.