Смекни!
smekni.com

Корм в птахівництві (стр. 1 из 3)

Зміст

Вступ

1. Використовування кормів

1.1 Живильна цінність кормів

1.2 Характеристика кормів по живильній цінності

2. Годування яєчних курей

Висновок

Вступ

Яєчна продуктивність - найважливіша господарська корисна ознака. Вона характеризується кількістю і якістю одержуваної від птаха яєць, хімічним складом їх білка і жовтка. Двокілограмові несучки кращих кросів яєчних курей за рік зносять по 300 і більш яєць загальною масою близько 20 кг, затративши 2 кг корму на 1 кг яйцемаси.

Щоб птах був високопродуктивним, мало створити йому добре середовище незаселеного. Потрібно правильно його годувати, уміти складати раціони з усіх необхідних живильних речовин. При організації раціону годування курей його необхідно збалансувати за змістом обмінної енергії, сирого протеїну, сирої клітковини, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів. Це забезпечує генетично обумовлену продуктивність птаха при високій конверсії кормів.

Корми і добавки, що є джерелами живильних, мінеральних і біологічно активних речовин, надають різносторонню дію на продуктивність, відтвірні здібності, якість яєць і м'яса, собівартість птахівничої продукції.

Актуальність теми курсової роботи полягає в тому, що годування - один з найважливіших чинників, що робить найістотніший вплив на реалізацію генетичного потенціалу. Тільки створення оптимальних умов годування і змісту дозволяє повною мірою реалізувати потенційні можливості лінійного птаха.

Метою роботи є дослідження зоогігієнічних вимог до годування птаха і основних правил складання раціонів.

Для реалізації даної мети нами були поставлені і вирішені наступні задачі:

Дати характеристику основних понять, що визначають живильну цінність кормів.

Розглянути корми, з яких складають раціони для курчат.

Вивчити способи і методи складання раціонів і годування курчат.

1. Використовування кормів

1.1 Живильна цінність кормів

Основні поняття, що визначають живильну цінність кормів.

Обмінна енергія - це та частина енергіїз'їденогокорму, яка залучена вобмінречовинорганізму, забезпечує йогожиттєдіяльність і продуктивність.

Величина обмінноїенергії залежитьвід концентрації івмістув раціоні основнихживильних речовин, їх засвоєння. Її виміряють в кілокалоріях (ккал) або за системоюСІ (системаінтернаціональна) вджоулях (Дж) в 100 г або в 1 кг корму.

Недолік енергії в кормі - більш часта причина низької продуктивності птаха, ніж недолік амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів. Продуктивність птаха на 40-50% залежить від надходження енергії в її організм. Саме від кількості енергії залежать ефективність корму, рівень його використовування.

Джерелом обмінної енергії є вуглеводи, жири і протеїн.

Вуглеводи - це головна частина сухої речовини рослинних кормів і основне джерело енергії для птаха. Вони дають до 60-70% енергії корму. До складу вуглеводів входять клітковина і безазотні екстрактні речовини.

Сира клітковина в основномускладаєтьсяз клітковини (целюлози), якаутворює основні оболонки рослиннихкліток. Це - вуглеводи, що виконують механічну функцію врослинах. В чистому вигляді клітковина врослинах не міститься. Воназавждипов'язана з різними органічними компонентами - геміцеллюлозою, целюлозою, пектиновими речовинами, лігніном і іншими, тому її називають сирою. Ці речовини важко засвоюються, оскільки вони практично неприступні для ферментів.

До безазотних екстрактних речовинвідносяться цукор, органічнікислоти, глюкозиди. Найбільшезначення в живленні птаха маютьцукрор і крохмаль. Крохмаль - резервнийматеріал врослині, міститьсяу великій кількості в насінні, плодах і бульбах. Цукор в кормах частіше за все представлений глюкозою, фруктозою і сахарозою. Цукор - найбільш доступний для організму птаха джерело енергії, крохмаль - одне з основних його джерел.

Сирий жир, окрімвласнежиру,міститьвіск,хлорофіл, смоли, фарбувальні речовини,органічнікислоти, фосфатиди,стеарині іншіз'єднання. У складі молекули жиру євуглевод, водень і невелика кількість кисню, тому прийого окисленні виділяється в 2 рази більше енергії, ніж при окисленні аналогічної кількості вуглеводів. Цим і пояснюється висока калорійність жиру.

Проте роль жиру не вичерпується енергетичною цінністю. Жир впомірнійкількості підтримуєдобрий апетит, сприяєнормальнійроботітравлення ідобревсмоктується. З ним в організмпоступають жиророзчинні вітаміниА, D, Е.

Сирий протеїн є групоюорганічнихречовин корму, в яку входять білки іазотовмісні з'єднаннянебілковогохарактеру, званіамідами. Білки є головною частиною живогоорганізму. М'язоватканина, внутрішніоргани, кровскладаються головним чином з білків. Всі прояви життєдіяльності, здібність до зростання і розмноження пов'язані з перетворенням білкових речовин.

Протеїн - незамінний і найдорожчий компонентраціону. Біологічна повноцінність корму по протеїнувизначаєтьсякількістю іспіввідношеннямнезаміннихамінокислот. Приблизно 40-45% потреби птаха в протеїнізабезпечуютьнезамінні і 50-60% - замінимі амінокислоти.

Перетворення протеїну кормів в білки яйця - 20-25%. Білкові корми тваринного походження (сир, м'ясо, м'ясо-кісткове і рибне борошно, суха молочна і ін. відвійки) містять всі незамінні амінокислоти, унаслідок чого вони є більш повноцінними в порівнянні з рослинними.

Кальцій необхідний для побудови скелета, шкаралупи яєць, дзьоба, кігтів, відправлення різних функцій організму. Відсутність або навіть недолік кальцію в раціоні, порушення співвідношення в кормі мінеральних речовин супроводжується неправильним формуванням і викривленням кістяка.

Джерелом кальцію в раціоні птаха є: мів, стулки черепашок і молюсків, старогашене вапно, яєчна шкаралупа, кісткове борошно, доброякісні вапняки і ін.

Джерелом фосфору є рослинні, особливо концентровані, зернові корми.

Для забезпечення птаха кальцієм і фосфором в раціони вводять трикальцій фосфат, фосфорин, кісткове борошно та ін.

Натрій птах одержує зрибногоі м'ясокісткового борошна, шротів, куховарськоїсолі. Рослиннікорми бідні натрієм і не можутьзадовольнитипотребу в ньому. Тому в комбікорм, щоскладаєтьсяз рослиннихкормосумішей, додають куховарськусіль. Натрійпідтримуєосмотичний тиск в тканинах, регулює обмін рідини, створює нормальне середовище для дії різних ферментів.

Дефіцит натрію враціонахуповільнюєзростання молодняка,а надлишок затримує рідину ворганізмі. На вміств кормі до 2%хлористогонатрію (куховарськоїсолі) птах не реагує негативно. Якщо жйогокількість зростає до 3%, може підвищитися відхід поголів'я, знизитися яйценосність.

Мікроелементи - це мінеральні речовини, якімістятьсяв організміптаха і в кормах в мінімальних кількостях, що обчислюються тисячними частками відсотка, але грають великуроль в обмініречовин. При недоліку або надлишкуокремихз них порушуютьсясинтез ферментів, вітамінів, гормонів, обмін речовин в цілому, знижуються продуктивність і стійкість птаха проти хвороб. В корми у формі різних солей залучають марганець, залізо, цинк, кобальт, мідь, йод.

Потреба організму птаха в живильних речовинах може бути забезпечена, якщо вона одержуватиме в кормі, окрім комплексу протеїнів, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітаміни.

Вітаміни - цеорганічні сполуки, сприяючіперетравленню живильних речовин корму, перетворенню їх в необхідні для життєдіяльностіорганізмуелементи,стимулюючінайважливіші функціїрізних органіві залоз внутрішньоїсекреції.

За відсутності вітамінів в кормі у птаха може розвинутися важке захворювання - авітаміноз, при недоліку вітамінів - гіповітаміноз, які у молодняка виявляються у виснаженні, зниженні стійкості до інфекцій і загибелі, а у птахів, що мечуть, - в зниженні яйценосності, заплідненні яєць, в погіршенні якості одержуваного молодняка.

Найбільше значення мають вітаміниА, D, В, Е. Приїхвідсутностіабо недоліку враціоніптах хворіє, порушується процесзасвоєннябілків, жирів,вуглеводіві мінеральних речовин. Розглянемоці вітаміни докладніше.

Вітамін А необхідний для нормального функціонування зоровогоапарату, відновлення кліток шкірного покриву,зростаннятіла птаха,вуглеводного обміну, передачі генетичної інформаціїнаступномупоколінню,синтезу антитіл.

Джерелом вітаміну А є зелені рослини бобів, морква, кормова капуста, бадилля городніх культур, жовті сорти кукурудзи і гарбузи, дикорослі трави - кульбаба, лобода, кропива, пророщене зерно ячменю, вівса і ін. Значна кількість його міститься у водних рослинах (роголистняку, рясці, елодії та ін), а також в молоці, жовтку яєць, в риб'ячому жирі.

Вітаміни d2і dзтіснопов'язані з обміномкальцію і фосфору,регулюютьмінералізацію кісток. ВітамінD бере участьв процесахутворення шкаралупи.

Основними джерелами вітаміну D для птахає сіннамука,риб'ячий жир, пекарні дріжджі.

Група вітамінів В представлена вітамінами В1, В2, В3, В6, В13. Вони беруть участь в обміні вуглеводів, амінокислот, у внутріклітинному обміні, стимулюють діяльність нервової системи.

1.2 Характеристика кормів по живильній цінності

Застосовують корминаступнихгруп: зернові злакові і боби,відходитехнічних виробництв, тваринного походження,соковиті, вітамінні, мінеральні.

Зерно кукурудзи має в своєму складі до 70% крохмалю, невелику кількість клітковини (2-2,5%) і до 6% жиру. Будучи чудовим джерелом енергії, воно бідне протеїном, зміст якого коливається від 8 до 13%. За змістом амінокислот зерно неповноцінне, в ньому дефіцит лізину і триптофана, тому його треба доповнювати іншими кормами, що містять більш повноцінні білки. Бідна кукурудза і мінеральними речовинами, особливо кальцієм.

Сорти пшеницібільше розрізняютьсяпо хімічному складу. Наприклад, вміст сирогопротеїну в зерні цієї культури може коливатисявід 6 до 22%,а в середньому складає8-14%. Не можна згодовуватиптаху тонкорозмолотимзерном, оскільки в її зобі може утворитися клейка маса, що викличе порушення травлення. Можна використовувати в корм пшеничні відходи і браковане, але не запліснявіле зерно.