Смекни!
smekni.com

"Домострой" - енциклопедія родинного життя, домашніх звичаїв, традицій російського господарювання (стр. 2 из 3)

Дуже часто траплялося, що муж по наговору улюбленого холопа або жінки бив свою дружину з одного лише підозріння. Але не у всіх сім'ях така роль була у жінок. У багатьох будинках на хазяйці лежало багато обов'язків.

Вона повинна була працювати і показувати собою приклад служницям, раніше всіх вставати і інших будити, пізніше за всіх лягати: якщо служниця будить пані, це вважалося не в похвалу пані.

При такій діяльній дружині муж ні про що не піклувався по домашньому господарству; «дружина повинна була знати всяку справу краще за тих, які працювали по її наказу: і страву зварити, і кисіль поставити, і білизну прати, і виполоскати, і висушити, і скатерті, і полавочники постилати, і таким своїм умінням вселяла до себе пошану».

При цьому неможливо представити побут середньовічної сім'ї без живої участі жінки, тим більше в організації живлення: «Панові ж про всякі справи домашніх радитися з дружиною як челядь годувати в який день: у м’ясоїд – хліб решітний, каша з шинкою рідка, а інколи, змінюючи її, і крута з салом, і м'ясо до обіду, а на вечерю щі та молоко або каша, а в пісні дні з варенням, коли горох, а коли і сущік коли печена ріпа, капустяні щі, толокно, а то і розсольник.

По воскресіннях і святах до обіду піроги густі каші або овочі, або оселедцева каша, млинці, кисіль, і що Бог пошле».

Уміння працювати з тканиною, вишивати, шити було природним заняттям в побуті кожної сім'ї: «сорочку зшити або вишити убрус та виткати, або шити на пальцях золотом і шовками (для чого) відміряти пряжу і шовки, золотої і срібної тканини, і тафти, і камки».

Один з важливих обов'язків мужа – «поучати» свою дружину, яка повинна вести все домашнє господарство і виховувати дочок. Воля і особа жінки цілком підкоряються чоловікові.

Строго регламентується поведінка жінки в гостях і удома, аж до того, про що вона може вести розмови. Регламентується «Домостроєм» і система покарань.

Недбайливу дружину муж спочатку повинен «всяким міркуванням учити». Якщо словесне «покарання» не дає результатів, то мужу «достоїть» свою дружину «пользовати страхом наодинці», «з вини дивлячись».

БУДНИ І СВЯТА РОСІЙСЬКИХ ЛЮДЕЙ XVI СТОЛІТТЯ

Про розпорядок дня людей середньовіччя відомостей збереглося небагато. трудовий день в сім'ї починався рано. Обов'язкових трапез у простих людей було дві – обід і вечеря. Опівдні виробнича діяльність уривалася. Після обіду за старою російською звичкою слідував тривалий відпочинок, сон (що вельми дивувало іноземців). Потім знов праця до вечері. Разом із закінченням світлового дня всі відходили до сну.

Росіяни погоджували свій домашній спосіб життя з богослужебним порядком і в цьому відношенні робили його схожим на чернечий. Встаючи від сну, російський негайно шукав очима образ, аби перехреститися і поглянути на нього; зробити хресне знамення вважалося пристойнішим, дивлячись на образ; в дорозі, коли російський ночував в полі, він, встаючи від сну, хрестився, звертаючись на схід. Негайно, якщо потрібно було, після залишення ліжку надівалася білизна і починалося умивання; заможні люди милися милом і рожевою водою. Після обмивань і умивань одягалися і приступали до моління.

У кімнаті, призначеній для моління, - хресний або, якщо її не було в будинку, то в тій, де стояло більше образів, збиралася вся сім'я і прислуга; запалювалися лампади і свічки; палили ладаном. Господар як домовласника читав перед всіма вголос уранішні молитви.

У знатних осіб, в яких були свої домашні церкви і будинкові священнослужителі, сім'я сходилася в церкву, де молитви, заутреню і годинник служив священик, а співав дячок, що дивився за церквою або каплицею, і після уранішнього богослужіння священик кропив святою водою.

Закінчивши молітвословіє, всі розходилися до домашніх занять.

Там, де муж дружину допускав до управління будинком, хазяйка тримала з господарем пораду, що робити в майбутній день, замовляла страву і задавала на цілий день уроки в роботах служницям. Але не всіх дружин долею було таке діяльне життя; більшою частиною дружини знатних і багатих людей по волі мужів зовсім не втручалися в господарство; всім завідували дворецький і ключник з холопів. Такого роду хазяйки після уранішнього моління вирушали в свої спокої і сідали за шиття і вишивання золотом і шовками зі своїми прислужниками; навіть страву до обіду замовляв сам господар ключникові.

Після всіх домашніх розпоряджень господар приступав до своїх звичайних занять: купець вирушав в лавку, ремісник брався за своє ремесло, наказові люди наповнювали накази і наказові хати, а бояри в Москві стікалися до царя і займалися справами.

Приступаючи на початок денного заняття, будь то наказове письменство або чорна робота, російський вважав пристойним вимити руки, зробити перед образом три хресні знамення із земними уклонами, а якщо має відбутися випадок або можливість, прийняти благословення священика.

У десять годин служби обідні.

Опівдні наставав час обіду. Неодружені крамарі, парубки з простолюддя, холопи, приїжджі в містах і посадах обідали в харчевнях; люди домовиті сідали за стіл будинку або у приятелів в гостях. Царі і знатні люди, живучи в особливих покоях в своїх дворах, обідали окремо від інших членів сім'ї: дружини з дітьми трапезували особливо. Незнатні дворяни, діти боярські, посадники і селяни – господарі осілі ялини разом з дружинами і з іншими членами сім'ї. Інколи родинні члени, що складали зі своїми сім'ями одне сімейство з господарем, обідали від нього і особливо; у час же званих обідів особи жіночої статі ніколи не обідали там, де сидів господар з гостями.

Стіл накривався скатертю, але не завжди це дотримувалося: дуже часто люди незнатні обідали без скатерті і ставили на голий стіл сіль, оцет, перець і клали куснями хліб. Двоє домашніх службових чинів завідували порядком обіду в заможному будинку: ключник і дворецький. Ключник знаходився в поварне при відпустці страв, дворецький – при столі і при миснику з посудом, що стояв завжди проти столу в їдальні. Декілька слуг носили страви з поварни; ключник і дворецький, приймаючи їх, розрізали на шматки, куштували і тоді вже віддавали слугам ставити перед паном і що сиділи за столом

Після звичайного обіду лягали відпочивати. Це був повсюдний і освячений народною пошаною звичай. Спали, пообідавши, і царі, і бояри, і купці; вулична чернь відпочивала на вулицях. Не спати або, принаймні, не відпочивати після обіду вважалося в деякому розумінні єрессю, як всякий відступ від звичаїв предків.

Вставши від післяобіднього сну, росіяни знову бралися за звичайні заняття. Царі ходили до вечерні, а годинника з шести вечори вдавалися вже забавам і бесідам.

Інколи бояри збиралися в палац, дивлячись по важливості справи, і увечері. вечір в домашньому побуті був часом розваг; зимою збиралися один до одного рідні і приятелі в будинках, а влітку в наметах, які розкидалися перед будинками.

Росіяни завжди вечеряли, а після вечері благочестивий господар відправляв вечірнє моління. Знову засвічувалися лампади, запалювалися свічки перед образами; домочадці і прислуга збиралися на моління. Після такого молітвословія вважалося вже недозволенним є і пити: всі скоро лягали спати.

З прийняттям християнства офіційними святами стали особливо шановані дні церковного календаря: Різдво, Пасха, Благовіщення та інші, а також сьомий день тижня – воскресіння. По церковних правилах святкові дні слід було присвячувати благочестивим справам і релігійним обрядам. Працювати в святкові дні вважалося гріхом. Проте бідні працювали і в свята.

Відносна замкнутість домашнього побуту разнообразілась прийомами гостей, а також святковими церемоніями, які влаштовувалися переважно під час церковних свят. Один з головних хресних ходів влаштовувався на Хрещення. Цього дня митрополит освячував воду Москви-річки, а населення міста здійснювало обряд Іордані – «обмивання святою водою».

У свята влаштовувалися і інші вуличні вистави. Бродячі артисти, скоморохи відомі ще в Київській Русі. Окрім гри на гуслях, дудках, виконань пісень, представлення скоморохів включали акробатичні номери, змагання з хижими тваринами. У скомороську трупу входили зазвичай шарманщик, акробат, лялькар.

Свята, як правило, супроводжувалися суспільними бенкетами – «братчинами». Проте уявлення про нібито безпробудному пияцтві росіян явно перебільшені. Лише під час 5-6 найбільш крупних церковних свят населенню дозволялося варити пиво, а шинки були державною монополією.

Суспільний побут включав також проведення ігор і забав – як військових, так і мирних, наприклад узяття снігового містечка, боротьба і кулачний бій, городки, чехарда, піжмурки, бабки. З азартних ігор набули поширення гра в кісті, а з XVI століття – в карти, привезені із заходу. Улюбленою розвагою царів і бояр було полювання.

Таким чином, життя людини в епоху середньовіччя хоча і було порівняно одноманітним, але далеко не вичерпувалася виробничою і соціально-політичною сферами, включала багато аспектів повсякденного буття, на які історики далеко не завжди звертають належну увагу.

ПРАЦЯ В ЖИТТІ РОСІЙСЬКОЇ ЛЮДИНИ

Російська людина епохи середньовіччя безперервно зайнята думками про своє господарство: «Всякій людині, богатой і убогой, ве – лицю і малу, розсудити себе і сметити, по промислу і по прибутку і по своєму маєтку, а наказовій людині, змівши себе по платні государині і по доходу, і такий двір собі держати і всяке здобувається і всякий запас, по тому і люди держати і всякий ужиток; по тому і ести і питті і з людьми сходитися з добрими».