Смекни!
smekni.com

"Домострой" - енциклопедія родинного життя, домашніх звичаїв, традицій російського господарювання (стр. 3 из 3)

Праця як доброчесність і етичне діяння: всяке рукоділля або ремесло, по «Домострою», слід виконувати приготовляючись, очистясь від всякої скверни і руки вимивши чисто, перш за все – святим образам вклонитися в землю – з тим і почати всяку справу.

По «Домострою», кожна людина повинна жити згідно своїм достаткам.

Всі господарські запаси слід купувати в час, коли вони дешевші, і зберігати їх ретельно. Господар і хазяйка повинні ходити по коморах і льохах і дивитися, які запаси, і як вони зберігаються. Заготовляти і піклується про все для будинку повинен муж, зберігати ж заготовлене повинні дружина – хазяйка. Всі запаси рекомендується видавати по рахунку і записувати, скільки чого видано, аби не забути.

«Домострой» рекомендує постійно мати вдома у себе людей, здатних до різного роду ремеслам: кравців, чоботарів, ковалів, теслярів, аби нічого не треба було купувати на гроші, а все мати в будинку готовим. Попутно вказані правила, як треба готувати ті або інші запаси: пиво, квас, заготовляти капусту, зберігати м'ясо і різні овочі і так далі

«Домострой» є свого роду мирським обіходником, вказуючи мирській людині, як і коли йому треба дотримувати пости, свята і так далі

«Домострой» дає практичні поради по веденню домашнього господарства: і як «устрюти добре і чисто» хату, як повісити ікони і як їх містити в чистоті, як приготувати їжу.

Відношення російських людей до праці як доброчесності, як до етичного діяння відбивається в «Домострої». Створюється справжній ідеал трудового життя російської людини – селянина, купця, боярина і навіть князя (у той час класове розділення здійснювалося не за ознакою культури, а більше за розміром майна і числом слуг). Все в будинку – і господарі, і працівники – повинні працювати, не покладаючи рук. Хазяйка, навіть якщо у неї гості, «завжди б над рукоділлям сиділа сама». Господар повинен завжди займатися «праведною працею» (це неодноразово підкреслюється), бути справедливим, бережливим і піклуватися про своїх домочадців і працівників. Хазяйка-дружина має бути «добра, працелюбна і мовчазна». слуги – хороші, аби «знали ремесло, хто кого гідний і якому ремеслу вчений». батьки зобов'язані учити праці своїх дітей, «рукоділлю – мати дочок і майстерності – батько синів».

Таким чином, «Домострой» був не лише зведенням правил поведінки заможної людини XVI ст, але і першою «енциклопедією домашнього господарства».

ЕТИЧНІ ЗАСАДИ

Аби добитися праведного житія, людина повинна слідувати деяким правилам.

У «Домострої» приведені такі характеристики і заповіти: «Розсудливий батько, який торгівлею годуватися, – в місті або за морем, - або в селі оре, такий від всякого прибутку відкладає на дочку » (гл. 20), «любите батька свого і мати свою і старість їх шануєте і неміч і страждання всяке від щирого серця на себе покладете» (гл. 22) « слід молитися про свої гріхи і відпущення гріхів, про здоров'я царя і цариці, і чад їх, і братів його, і про христолюбиве воїнство, про допомогу проти ворогів, про звільнення ув’язнених, і про священиків, ікони і ченців, і про отців духовних, і про болящих, про ув'язнених в темницю, і за всіх християн» (гл. 12).

В главі 25 «Наказ мужу, і дружині, і працівникам, і дітям, як годиться жити» «Домострою» відбиті етичні правила, яким повинні слідувати російські люди епохи середньовіччя: «Та самому тобі, панові, і дружині, і дітям і домочадцям – не красти, не розпусничати, не брехати, не обмовляти, не заздрити, не ображати, не нашіптувати, на чуже не зазіхати, не засуджувати, не бенкетувати, не висміювати, не пам'ятати зла, ні на кого не гніватися, до старших бути слухняним і покірним, до середніх – доброзичливим, до молодших і убогіших – привітним і милостивим, всяку справу прищепити без тяганини і особливо не ображати в оплаті працівника, всяку ж образу з вдячністю зазнати ради бога: і ганьбу, і докір, якщо заслужено поносили і докоряють, з коханням приймати і подібної безрозсудності уникати, а у відповідь не мстити. Якщо ж ні в чому не повинний, за це від бога винагороду отримаєш».

Глава 28 «Про неправедне життя» «Домострою» містить в собі наступні повчання: «А хто не по-божому живе, не по-християнськи, лагодить всяку неправду і насильство, і образу наносить велику, і боргів не платить, а незнатну людину у всьому образить, і хто по-сусідському не добрий або в селі на своїх селян, або в наказі сидячи при владі накладає тяжку дань і різні незаконні податки, або чужу ниву розорав, або ліс посік, або переловив всю рибу в чужій сажалці, або борти, або перевесище і всякі ловецькі угіддя неправдою і насильством захопить і пограбує, або покрадєть, або знищить, або кого в чому помилково звинуватить, або в чому обдурить, або ні за що когось зрадить, або в рабство неповинних лукавством або насильством охолопить, або нечесно судить, або неправедно виробляє розшук, або помилково свідчить, або кінь, і всяка тварина, і всяке майно, і сіла або сади, або двори і всякі угіддя силою віднімає, або задешево в неволю купить, і у всяких непотрібних справах: у розпусті, в гніві, в злопам'ятстві, - сам пан або пані їх творять, або діти їх, або люди їх, або селяни їх - обов'язково всі разом будуть в пеклу, а на землі прокляті, бо у всіх тих справах негідних господар такий богом не пробачив і народом проклятий, а ображені їм вопіють до бога».

Етичний устрій життя, будучи такою, що становить щоденних турбот, економічних і соціальних, є настільки ж необхідним, як і турботи про «хліб насущному».

Гідні взаємини між подружжям в сім'ї, упевнене майбутнє дітей, благополучне положення людей похилого віку, шанобливе відношення до влади, шанування духовних осіб є неодмінна умова «порятунку», успіху в житті.

ВИСНОВОК

Таким чином, реальні особливості російського побуту і мови XVI століття, замкнуте саморегульоване російське господарство, орієнтоване на розумний достаток і самообмеження, яке живе по православних етичних нормах були відбиті в «Домострої», значення якого полягає в тому, що він малює нам життя заможної людини XVI ст.. – городянина, купця або наказову людину.

«Домострой» дає класичну середньовічну тричленну пірамідальну структуру: чим нижче на ієрархічних сходах коштує істота, тим менше його відповідальність, але також і свобода. Чим вище – тим більше влада, але і відповідальність перед Богом. У моделі «Домострою» цар відповідає за свою країну разом, а господар будинку, голова сім'ї – за всіх домочадців і їх гріхи; чому і з'являється нужда в тотальному вертикальному контролі за їх діями. Вищестоящий при цьому має право карати нижчестоячого за порушення порядку або нелояльність до його влади.

У «Домострої» проводитися ідея практичної духовності, в чому і полягає особливість розвитку духовності в Древній Русі. Духовність – не міркування про душу, а практичні справи по втіленню в життя ідеалу, що мав духовно-етичний характер, і, раніше всього ідеалу праведної праці.

У «Домострої» даний портрет російського чоловіка того часу. Це добувач і годувальник, зразковий сім'янин (розлучень не було в принципі). Який би не був його соціальний статус, на першому місці для нього – сім'я. Він захисник своєї дружини, дітей і свого добра. І, нарешті, це людина честі, з глибоким відчуттям власної гідності, чужа брехні і удавання. Правда, рекомендації «Домострою» дозволяли використовувати силу по відношенню до дружини, дітей, слуг; та і статус останніх був незавидним, безправним. Головним в сім'ї був чоловік – господар, муж, батько.

Отже, «Домострой» є спроба створення грандіозного релігійно-етичного кодексу, який повинен був встановити і упровадити в життя саме ідеали світової, родинної, суспільної моральності.

Унікальність «Домострою» в російській культурі, перш за все, в тому, що після нього вже не робилося порівнянної спроби нормувати весь круг життя, особливо родинного.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Домострой // Пам'ятники літератури Древньої Русі: Середина XVI ст – М.: Худож. Літ., 1985.

2. Забилін М. Русський народ, його звичаї, обряди, віддання, забобони. поезія. – М.: Наука, 1996.

3. Іваніцкий В. Русськая жінка в епоху «Домострою» // Суспільні науки і сучасність, 1995, № 3. – С. 161-172.

4. Костомаров Н.І. Домашнє життя і вдачі народу великороса: Начиння, одяг, їжа і пиття, здоров'я і хвороби, вдачі, обряди, прийом гостей. – М.: Освіта, 1998.

5. Лічман Б.В. Історія Росії. – М.: Прогрес, 2005.

6. Орлов А.С. Древня російська література 11-16 століть. – М.: Освіта, 1992.

7. Пушкарева Н.Л. Приватне життя російської жінки: наречена, дружина, коханка (Х – початок ХIХ ст). – М.: Освіта, 1997.

8. Терещенко А. Побут російського народу. – М.: Наука, 1997.