Смекни!
smekni.com

Дослідження болгарського етносу (стр. 2 из 4)

"Народ гунів колись мешкав довкола тієї частини Меотідського озера, яка звернена до сходу, і жив на північ від річки Танаїса, як і інші варварські народи, які мешкали в Азії за Імейськой горою. Всі вони називалися гунами, або скіфами. По племенах же окремо одні з них називалися котригурами, інші утигурами."

Феофілакт Симокатта в описі воєн між племенами Тюркського каганата локалізував батьківщину уннугуров (предполож. булгарское плем'я) в Согдіане (рівнинна область на кордоні Афганістану, Узбекистану і Таджикистану, охоплена Гіндукушем): "Лише Бакаф, колись побудований уннугурами, був зруйнований землетрусом, і Согдіана випробувала на собі і мор і землетрус."

Михайло Сирієц передав легенду про трьох братів "скіфах", що вийшли від гори Імаон (Памір, Гіндукуш, Тянь-шань) в Азії і що дійшли до Танаїса (Дона). Представляє інтерес згадка разом з булгарами деяких пугуров, можливо вищезазначених "пугу" з китайських джерел (гіпотетичне припущення):

"У той час три брати з Внутрішньої Скіфії вели з собою тридцять тисяч скіфів і за шістдесят днів пройшли дорогу від гори Імаона. Вони йшли в зимовий час, аби знаходити воду, і досягли Танаїса і морить Понтійського. Коли вони досягли кордонів ромеев, один з них, на ім'я Булгаріос, узяв з собою десять тисяч мужів і відокремився від своїх братів. Він пересік річку Танаїс і підійшов до Дунаю, що впадає в море Понтійськоє, і послав (своїх представників) до Маврикія просити дати йому область, аби оселитися в ній і стати допомогою ромеев. Імператор надав йому Дакию, Верхню і Нижню Мезію. Вони влаштувалися там і стали охороною для ромеев. І ромеи назвали їх булгарами.

Другие два брати прийшли в країну аланов, звану Барсалія (Берсилія) і міста якої були побудовані ромеями, наприклад Каспій, що іменується ворота Тораяна (Дербент). Булгари і пугуры, що населяли ці місця, в старі часи були християнами. І коли іноземці почали правити цією країною, вони стали називатися хазарами по імені старшого з братів, якого звали Хазаріг (Казаріг)."

Рання історія булгар. IV—VI ст.

Найраньша ретроспективна згадка про булгарах міститься у вірменського історика V століття Мовсеса Хоренаци. За його словами при вірменському царі Аршаке I, синові Вагаршака, булгари оселилися у вірменських землях: "В дні Аршака виникла велика смута в ланцюзі великої Кавказької гори, в Країні булгаров; багато хто з них, відокремившись, прийшов в нашу країну." Час правління Аршака I датується 1-ою половиною II ст до н. э., що викликає сумнів істориків в достовірності даного повідомлення. Мовсес Хоренаци посилається на ранішого літописця Мари Абаса Катіну, що жив найпізніше на рубежі III—IV ст.

Перша згадка про булгарах в синхронному джерелі міститься в анонімній латинській хронографії 354 роки, де в списку племен і народностей причорномор'я і Прікаспія (нащадків Сіма) на останньому місці називаються булгари (Vulgares).

Далі свідоцтва про їх активність зникають з джерел аж до розпаду імперії Гуна. Це дає підстави передбачати, що булгари входили в той величезний союз племен, який сучасники іменували гунами.

Булгари і гуни.

У ранній середньовічній історіографії просліджується плутанина булгарских племен з гунами, що залишили незгладимий слід у сучасників своїми руйнівними походами середини V століття. Захар Рітор в своїй "Церковній історії" (середина VI століття) відносить всі племена (включаючи "бургар"), що проживають на північ від Кавказу в Прікаспії, до гунів. Проте Іордан розділяє булгар і гунів, описуючи в середині VI століття місця їх розселення: "Далі за ними [акацирами] тягнуться над Понтійським морем місця розселення булгар, яких вельми прославили нещастя, [доконані] по гріхах нашим. А там і гуни, як плодовитейшая поросль зі всіх найсильніших племен..."

Джерела середини VI століття, розповідаючи про набіги кочівників в 50-е—70-е роки VI століття, згадують або булгар, або племена гунів утигуров і кутригуров (пізніше оногуров). З кінця VI століття в Європі ці назви племен починають замінюватися етнонімом булгари, а з VII століття остаточно використовується лише назва булгар. Відсутні переконливі свідоцтва сучасників, які дозволили б однозначно ідентифікувати утигуров і кутригуров як булгарские племена, проте більшість істориків схиляються до такого висновку на підставі пізніших свідоцтв і аналізу синхронності подій.

Кутрігури мешкали між вигином нижнього Дніпра і Азовським морем, контролюючи у тому числі степи Криму аж до стенів грецьких колоній на півострові. Утрігури розселилися по берегах Азова в районі Таманського півострова.

Булгари на Дунаї. V—VI ст.

Перше свідоцтво про появу булгар на Балканах міститься в хроніці VII століття Іоана Антиохійського: "Два Теодоріха знову наводили в сум'яття справи ромеев і спустошували міста біля Фракиі, змусивши Зенона вперше схилитися до союзу з так званими булгарами." Союз візантійців з булгарами проти остготов датується 479 роком.

Незадовго до того булгари з'явилися на Дунаї. Замітка на полях болгарського перекладу грецької віршованої хроніки Костянтина Манассиі (XII століття) відносить переселення до 475 року.

В цей час булгари ведуть кочовий спосіб життя. Вони періодично непокоять кордони Візантійської імперії. Перший набіг на Фракию відмічений в 491 або згідно хроніці Марцелліна Коміта в 499 році.

У 502 році булгари повторюють набіг на Фракию, а в 530 році Марцеллін Коміт помічає про поразку булгар від візантійців. Незабаром булгари стали здійснювати набіги в союзі із слов'янськими племенами, які вперше відмічені в письмових джерелах з початку VI століття.

У 539—540 роках булгари проводять рейди по Фракиі до эгейскому побережжя і по Іллірії до Адріатичного моря. В той же час значне число булгар поступає на службу до імператора. Наприклад, в 537 загін булгар бере участь в наданні допомоги візантійському гарнізону, обложеному готами в Римі. Відомі випадки і ворожнечі між двома основними племенами булгар, які уміло розпалювала візантійська дипломатія. Аби забезпечити свої кордони від дуже неспокійних сусідів, якими були кутригуры, імператор Юстініан за допомогою багатих дарунків і грошей направив проти них сили східної гілки булгар — утигуров. У результаті кутригуры зазнала поразка, але незабаром два племена знов змогли об'єднатися проти імперії.

Близько 558 орди булгар (в основному кутригуры) під буттям на чолі хана Забергана вторгаються до Фракию і Македонії, личать до стін Константинополя. І лише ціною великих зусиль візантійцям удається відкинути сили Забергана назад. Але військо хана все ще сильно і представляє велику небезпеку для столиці імперії. Не дивлячись на це булгари повертаються в свої степи. Причиною тому служать вісті про появу на схід від Дона невідомої войовничої орди. Це були авари, очолювані каганом Баяном.

Візантійські дипломати негайно використовували аварів для боротьби проти тих, що напирають на Константинополь булгар. Натомість новим кочівникам пропонуються гроші і землі для поселень. Хоча аварська армія і небагаточисельна (за деякими даними 20 тис. вершників), вона виявляється сильнішою. Можливо, тому сприяє тяжке положення аварів — адже вони рятуються втечею від тюрків, що йдуть услід за ними (тюркютов). Першими піддаються нападу утигури (560), потім авари пересікають Дон і вторгаються в землі кутригуров. Хан Заберган стає васалом кагана Баяна. Подальша доля кутригуров тісно пов'язана з політикою аварів.

Створення болгарських держав. VII—VIII ст.

Після відходу аварів в Паннонію і ослабіннях Тюркського каганата, який із-за внутрішніх неладів втратив контроль над своїми західними володіннями, булгарські племена знов дістали можливість заявити про себе. Їх об'єднання пов'язане з діяльністю хана Кубрата. Цей правитель, що очолював плем'я онногуров (уногундуров), з дитинства виховувався при імператорському дворі в Константинополі і за деякими джерелами в 12 років був хрещений(проте із цього приводу до цих пір йдуть спори).

У 632 році він проголосив незалежність від аварів і встав на чолі об'єднання, що отримало у візантійських джерелах назву Велику Болгарію. Її територія займала Нижнє Прікубанье і Східне Приазов'я, по інших оцінках зону від Ставропольської піднесеності і Фанагорії до Південного Буга. Близько 634—641 Кубрат уклав дружній союз з візантійським імператором Іраклієм.

Після смерті Кубрата (ок. 665), його імперія розпалася, оскільки була розділена між його багаточисельними синами. Цим розділенням скористалися хазари. Старший син Кубрата — Батбаян залишився в Приазов'ї і став данником хазар. Інший син, Котраг, пішов зі своєю частиною племені на правий берег Дона. Третій син, Аспарух, під тиском хазара пішов зі своєю ордою на Дунай, де підпорядкував місцеве слов'янське населення, поклавши початок сучасної Болгарії. Змішення булгар із слов'янами і залишками місцевих фракийских племен привело згодом до виникнення нинішнього болгарського етносу.

Ще двоє синів Кубрата — Кувер (Кубер) і Альцек (Алцек) пішли в Паннонію, до аварів. Одна група булгар, керованих Кувером, грала важливу роль в політиці Аварського каганата. В період утворення Дунайської Болгарії Кувер підняв заколот і перейшов на сторону Візантії, оселившись в Македонії. Згодом ця група, мабуть, увійшла до складу дунайських болгар. Інша група на чолі з Альцеком втрутилася в боротьбу за престолонаслідування в Аварському каганате, після чого була вимушена бігти і просити притулки у франкского короля Дагоберта (629—639 рр.) в Баварії, а потім оселитися в Італії біля Равенни. До кінця VIII століття ці булгари зберігали свою мову.

Фракійці.

Походження.

Ряд дослідників ототожнює предків фракійців з носіями сабатиновської, або белогрудовської культури. Оскільки фракійці є індоєвропейцями, то їх предки могли виявитися на Балканах лише після розгрому Трипільської культури (Тріполье-Кукутень). У II тис. до н.е. відокремилися на Карпатах від інших індоєвропейців і тоді ж мігрували на південний берег Дунаю.