Смекни!
smekni.com

Організація виробництва в підприємствах агропромислового комплексу (стр. 60 из 67)

Перший варіант більшою мірою властивий вільному ринку, другий - організованому. Саме другий варіант забезпечує біполяризацію ринку і відповідає сучасній світовій тенденції розвитку ринкових відносин. У такий спосіб забезпечується постійний потужний вплив кінцевою споживача на обсяги, якість та ціни на товари. Споживач диктує свої вимоги ринку, інтегрованому виробнику, всім ланкам агропромислово-торгівельного ланцюга, і всі вони починають працювати на задоволення саме його потреб, а не суміжних ланок. Інтеграція, таким чином, стає інструментом цілеспрямованої організації сільськогосподарського ринку, наближає його до вимог соціально орієнтованої економіки. При цьому конкуренція концентрується на найважливішій ділянці - в зоні оцінок кінцевого споживача. Крім того інтеграція виступає одночасно фактором стримування мультиплікаційного зростання цін кінцевого продажу, сприяючи підвищенню купівельної спроможності, становленню соціальних аспектів ринку без порушення економічних інтересів партнерів АПК.

У системі заходів державного регулювання сільськогосподарського ринку інтеграційні процеси виступають об'єктом дії інструментів протекціоністського характеру.

Велику роль відіграють інтеграційні процеси і в стабілізації сільськогосподарського ринку. Вертикальна інтеграція, з одного боку, ніби дещо деформує ринкове середовище, звужуючи можливості і свободу партнерів у поведінці на ринковій арені, тобто виборі напрямів та місць купівлі чи збуту продукції, діє ніби проти традиційних принципів ринку. Проте це компенсується істотним зменшенням ринкового ризику, зростанням гарантій збуту і одержання доходів. Суто ринкові відносини замінюються керованими і регульованими, стабілізуючи ринок. Стихійний зовнішній ринок замінюється на гарантований внутрішній організований ринок в рамках інтегрованих структур. Проте вимоги цього "внутрішнього" ринку за силою впливу на учасника таких ринкових відносин ніяк не поступаються вимогам зовнішнього ринку. Інтегратор передає інтегрованим ланкам жорсткі вимоги організованого ринку щодо мінімізації виробничих витрат та собівартості одиниці продукції, поліпшення її якості та оптимізації термінів поставок. Деяке обмеження самостійності товаровиробників компенсується зміцненням, стабілізацією їх економічного становища.

В напрямі стабілізації діє і горизонтальна інтеграція. На її основі створюються, зокрема, фінансові передумови придбання та використання дрібними та середніми господарськими одиницями сучасних потужних засобів виробництва та технологій з одночасним поглибленням спеціалізації. Це дає можливість підвищити конкурентоспроможність продукції та її виробників.

Таким чином, інтеграція як напрям аграрної політики покликана вирішити складні різнопланові і багаторівневі завдання головним чином для організації сільськогосподарського ринку:

1. Створення системи установ та організацій, які уособлюють продуктові ринки;

2.Забезпечення раціональної побудови продуктових ринків на принципах біполяризації кожного з них з одночасною нормалізацією пропорцій обміну між ланками агропромислово-торгівельного ланцюга.

3.Створення фізичної ринкової інфраструктури. На виконання цих практичних завдань і має бути спрямована організаторська робота місцевих адміністрацій, підприємства та підприємців. її зміст коротко зводиться до наступного.

Структуризацію сільськогосподарського ринку доцільно здійснювати на базі товариств (союзів, асоціацій) виробників окремих продуктів та їх груп з близькими маркетинговими властивостями. Ця робота має ініціюватись на рівні країни, а здійснюватись на місцях при організаційній підтримці місцевих адміністрацій. На базі товариств виробників сільськогосподарського та промислового профілю мають бути створені міжгалузеві (міжпрофесійні) організації, які, виконуватимуть функції представництва інтересів галузі у владних структурах, координацію роботи підприємств продуктового підкомплексу з урахуванням ситуації на внутрішньому та зовнішньому ринку, розподілу субсидій та дотацій і т.ін Остаточного рішення щодо створення в Україні професійних та міжпрофесійннх організацій ще не прийнято, тому це завдання можна вважати завданням ближчої перспективи.

Раціональна побудова продуктових ринків та нормалізація пропорцій міжгалузевого обміну досягається на базі вертикальної виробничо-маркетингової інтеграції. Вона може здійснюватись як контрактна інтеграція підприємств сировинної зони як повна інтеграція на базі підприємства. Місцеві адміністрації районів, на території яких розміщені переробні підприємства з близькими до розмірів району сировинними зонами, можуть ініціювати цей напрям аграрної реформи. Функції інтегратора, координатора роботи технологічного ланцюга повинне взяти на себе переробне підприємство. В залежності від виду сировини та кінцевої продукції слід вирішити питання про створення власної дрібнооптової та роздрібної торгівельної мережі не лише на території району, а в усіх місцях масового попиту. В рамках контрактної інтеграції необхідно ліквідувати і диспропорції в доходності сільськогосподарських, переробних та торгівельних ланок. Це питання вирішується за допомогою відповідних економічних інструментів, орієнтованих на розподілі кінцевих наслідків агропромислово-торгівельного ланцюга.

Повна вертикальна виробничо-маркетингова інтеграція передбачає організацію переробки сільськогосподарської сировини та її збут кінцевому споживачеві безпосередньо самим підприємством. Обмеженнями тут виступають екологічні фактори, економічна доцільність та політика великих переробних підприємств. Якщо вони правильно усвідомлюють свої функції інтегратора і не намагаються вирішувати своїх проблем за рахунок виробників сировини, то вони мають набагато більше шансів не лише зберегти, але й розширити сировинну зону. Виробники сировини самі вирішать питання про місце її переробки. Мала переробка та фірмова торгівля вже давно ініційована самими підприємствами як засіб збільшення грошових надходжень, і їх слід підтримувати на рівні областей, районів, великих міст та промислових центрів.

Фізична ринкова інфраструктура представлена біржами, ярмарками, аукціонами, оптовими ринками, міськими ринками, магазинами роздрібної торгівлі,' фірмовими "магазинами підприємств, торговими домами. На рівні районів та областей актуальним є створення торгових домів як універсального, так і спеціального призначення. Основними їх функціями є поглиблений аналіз продуктових та ресурсних ринків, розробка маркетингової стратегії по окремих товарних групах та продуктах, виконання агентських доручень засновників торговою дому щодо реалізації продукції чи придбання ресурсів. Для міст дуже актуальним є розширення мережі продовольчих магазинів. За наявними оцінками забезпеченість населення міст України торгівельною площею магазинів у 8-10 разів менша порівняно з країнами з розвинутою ринковою економікою. Наприклад, у Франції один продовольчий магазин приходиться на 330-380 чоловік. Розширення мережі роздрібної торгівлі добре узгоджується з необхідністю розширення фірмової торгівлі сільськогосподарських підприємств. Щодо потужних елементів ринкової інфраструктури (біржі, оптові ринки, аукціони, ярмарки), то питання про їх створення треба вирішувати на рівні товариств виробників окремих продуктів і з участю держави.

Практичну роботу по удосконаленню організації сільськогосподарського ринку слід будувати в такій послідовності. На першому етапі необхідно створити творчу групу і провести аналіз стану інтеграційних процесів на території району та області: характер зв'язків сільськогосподарських, переробних та торгівельних підприємств, зміст договорів, порядок розрахунків за продукцію чи послуги, механізм розподілу кінцевих результатів (або його відсутність), наявність малої переробки та фірмової торгівлі у сільськогосподарських підприємствах, фірмової торгівлі переробних підприємств. Форма завершення аналітичного етапу - підготовка аналітичної доповіді (записки) та переліку проектів поглиблення і розширення інтеграційних процесів у регіоні.

Другий етап - формування груп виконавців по розробці проектів. У деяких випадках окремі групи спочатку вивчають думку виробників щодо проектів, які будуть реалізуватись на інтеграційній (акціонерній, кооперативній, контрактній) основі. Проекти щодо організації малої переробки та фірмової торгівлі можуть носити спочатку форму рекомендацій (узагальнення наявного досвіду) з наступною розробкою бізнес-плану з метою залучення необхідних інвестицій для господарств, які будуть реалізовувати цей напрям. Кожен проект у завершеному вигляді повинен маги чітку календарну деталізацію і адресність, тобто розроблятись не як зразковий чи умовний, а як виконання завдання конкретного замовника. При цьому слід мати на увазі, що питання про залучення інвестицій будуть вирішуватись на загальних підставах.

Щодо проектів, які можуть бути вирішені на міжрайонному чи навіть міжобласному рівні (організація торгових домів чи оптових ринків), то в кожному районі слід визначити своє відношення до можливої участі в їх розробці та реалізації.

10.2 Вертикальна маркетингова інтеграція агропромислового комплексу

Сучасний стан організації сільськогосподарського ринку України характеризується цілим рядом негативних явищ: низькою платоспроможністю населення, незахищеністю вітчизняного товаровиробника, згортанням ринкових процесів через перехід населення до "самозабезпечення" та багатьма іншими. За таких умов значний стабілізуючий вплив могла б справляти дієва інтеграція партнерів агропромислового комплексу. Проте реальні взаємовідносини між ланками навіть агропромислового виробництва більше схожі на конфронтаційні, ніж партнерські. Руйнуються усталені зв'язки в рамках традиційних сировинних зон, скорочуються обсяги виробництва сировини, переробні підприємства використовують своє становище монополістів переважно у власних інтересах. Тому налагодження інтеграції як засобу організації сільськогосподарського ринку є невідкладним завданням.