Смекни!
smekni.com

Організація, нормування та оплата праці на вирощуванні кормів (стр. 1 из 5)

Організація, нормування та оплата праці на вирощуванні кормів


Зміст

Вступ

1. Організаційно-економічна характеристика ТОВ «Таврійського комбікормового заводу»

2. Організація праці на вирощуванні кормів

2.1 Трудовий колектив та існуючі в ньому форми поділу і кооперації праці

2.2 Організація трудових процесів на вирощуванні кормів

2.3 Організація, оснащення та обслуговування робочих місць в ТОВ «Таврійського комбікормового заводу»

2.4 Визначення та обґрунтування способів руху під час виконання основних операцій

2.5 Обґрунтування раціональних режимів праці та відпочинку робітників ТОВ «Таврійського комбікормового заводу»

3. Розробка нормативів і норм праці

3.1 Способи вивчення трудових процесів

3.2 Розрахунок та обґрунтування нормативів і норм праці, визначення норм витрат палива

4. Оплата праці в сільському господарстві

Висновок

Список використаних літературних джерел

Додатки

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3

Додаток 4


Вступ

Роль галузі кормовиробництва для нових агроформувань різних форм власності зростає: по-перше, забезпеченість кормами є лімітуючим фактором реалізації генетичного потенціалу продуктивності сільськогосподарських тварин і птиці, по-друге, з економічної точки зору корми є важливою статтею витрат у тваринництві. Так, за даними НІД кормів УААН, у 2001 році серед усіх матеріальних затрат, що увійшли в собівартість продукції сільськогосподарського виробництва в цілому, корми складали 3491,6 млн. грн., або 28,9 %; в собівартості продукції тваринництва — 71,7%. Отже, від забезпечення кормами та їх якості залежить рівень продуктивності тваринництва та конкурентоспроможність продукції на ринку. Однак за даними Державного комітету статистики України, останніми роками дефіцит кормового білка становить 25-30%, що потребує нового підходу та суттєвих змін у формуванні кормової бази. Представлена робота присвячена висвітленню тематики організації, нормування і оплати праці на вирощуванні кормів. Робота написана на прикладі ТОВ «Таврійського комбікормового заводу», що розташований у Херсонській області місті Таврійськ. Підприємство спеціалізується на вирощуванні комбікормів і інших кормових культур, коротка характеристика яких представлена в роботі.

Літературним підґрунтям для написання курсової роботи з теми організації, нормування і оплати праці на вирощуванні кормів послужили книги, статті і нормативні документи – Кодекс Законів України “Про працю”, Закон України “Про плату праці”, Закон України “Про підприємства”, Богданов Г.А. Годівля сільськогосподарських тварин, Ібатуллін І.І. Ефективність використання кормів при вирощуванні ремонтних телиць за різних рівнів годівлі, Шевчук Б.Г. Технологія виробництва продукції тваринництва та інші літературні джерела.


1. Організаційно-економічна характеристика ТОВ «Таврійського комбікормового заводу»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Таврійський комбікормовий завод» діє у складі Таврійської філії ВАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів». Основне призначення Таврійської філії — забезпечення кормами підприємств групи, зокрема ЗАТ «Дружба народів Нова» та СГ ТОВ «Дружба народів».

Підприємство увійшло до складу «Миронівського хлібопродукту» у грудні 2004 року. Після приєднання до групи підприємств у господарстві менше ніж за п’ять місяців було проведено реконструкцію з одночасною повною заміною технічно застарілого обладнання на нове обладнання виробництва відомої датської компанії SPROUT MATADOR.

Сьогодні потужність переробки Таврійського комбікормового заводу становить близько 220 тис. т комбікормів на рік. Основними напрямками діяльності є:

- Вирощування та переробка сільськогосподарських культур;

- Тваринництво;

- Виробництво кормів для тварин;

- Надання послуг у сфері сільськогосподарського виробництва;

- Оптова торгівля засобами захисту рослин;

- Продаж сільгосптехніки американського виробництва;

Незважаючи на те, що підприємство знаходиться у зоні ризикованого сільськогосподарського виробництва, менеджерами господарства поставлена мета досягти високої врожайності по всіх культурах. Особливо це стосується сої - 35 ц/га та кукурудзи -110 ц/га у сухому зерні. Зрозуміло, головним засобом у рослинництві є ефективне використання потенціалу зрошення, яке є безперечним чинником існування рослинництва на півдні України.

За останні три роки підприємство в цілому збільшило свої потужності більш як у п'ять разів. Придбано десятки одиниць сільськогосподарської техніки, зрошувальні системи ДМ "Фрегат" на 4100 га. Змонтований та пущений в експлуатацію цех по приготуванню комбікормів.

На підприємстві працюють висококваліфіковані кадри, завдяки чому підприємство досягло високих показників виробничої діяльності. За п'ять останніх років чисельність працюючих зросла і складає на кінець 2005 року 210 чоловік. Середньомісячна заробітна плата одного робітника на підприємстві у 2005 році досягла 990 грн. З кожним роком підприємство зростає майже на 30% до попереднього року.

Поживний зелений корм - основа наукового утримання тварин. Рентабельне утримання великої рогатої худоби визначальним чином залежить від якості власних основних кормів господарства, з яких повинно вироблятися 3000 літрів молока на рік. Таким чином, високоякісні основні корми можуть заміняти дорогі концентрати. Висока засвоюваність і висока концентрація поживних речовин є запорукою успіху всієї справи. Але тільки високоякісні раціони основних кормів роблять доцільним доповнення до них прикуплених концентратів.

Основою для отримання якісних кормів передусім є рослини. Відбірні, пристосовані до місця вирощування монокультури або травосуміші, гармонійне внесення добрив і відповідний обробіток ґрунту дають можливість виростити такий травостій, що відповідає усім вимогам щодо якості.

Для отримання якісних кормів важливо правильно визначити оптимальні терміни косовиці. Тут треба враховувати кілька факторів. Відомо, що рослина росте протягом вегетації, набирає масу. Але водночас при цьому в ній збільшується вміст грубих волокон, які погано засвоюються тваринами. Отже, трав'яної маси хоч і більшає, проте користі від неї вже менше. Отже, спеціаліст повинен визначити оптимальний баланс врожайності, з одного боку, та засвоюваності, з іншого.

Але правильно визначений час косовиці ще не гарантує якості кормів. Тільки коли скошування, плющення, складування та закладка на зберігання рослинної маси проводиться з чітким дотриманням скоординованості й послідовності робочих операцій, можна розраховувати на оптимальний результат. Сюди ж відноситься й вибір методу операцій, щоб до мінімуму звести ризики, пов'язані з погодою. Тому для ТОВ «Таврійського комбікормового заводу» вирощування кормів є важливою ланкою виробництва.


2. Організація праці на вирощуванні кормів

2.1 Трудовий колектив та існуючі в ньому форми поділу і кооперації праці

Штат співробітників ТОВ «Таврійського комбікормового заводу» налічує 210 робітників. З них 20 чоловік не зайняті в основному виробництві – економіки, бухгалтера, керівники, робітники відділу кадрів. На підприємстві працює 1 агроном. 39 робітників відносяться до обслуговуючого персоналу – прибиральниці, робітники ремонтних майстерень, 150 робітників зайняті на основному виробництві – механізатори, комбайнери, скотарі. Поділ праці не можливий без кооперації виробничого процесу, отже на підприємстві ТОВ «Таврійського комбікормового заводу» існує вдаємо зв’язок між виробничими ланками. Так розглянемо кооперацію праці на підприємстві в період збору врожаю. Робітники основного виробництва пов’язані наступним чином – комбайнери зайняті на полі вбиранням врожаю, водії і трактористи вивозять врожай з поля до лану, де робітники допоміжної ланки виробництва зростають його. Технічні працівники займаються обробкою врожаю. Скотарі вирощуванням худоби. При цьому робітники адміністративного апарату здійснюють організаційну і управлінську діяльність трудовими процесами на підприємстві. Бухгалтера ведуть поточний бухгалтерський облік.

При цьому на підприємстві спостерігається розподіл праці за іншою ознакою, такою як освіта, так 30 % трудового колективу ТОВ «Таврійського комбікормового заводу» мають вищу освіті, 65 % середню спеціальну освіту і 5 % - середню освіту. При цьому злагодженість дій і науковий підхід до організації і розмежування робочих обов’язків дозволяють продуктивно працювати колективу підприємства і підвищувати показники рентабельності підприємства.


2.2 Організація трудових процесів на вирощуванні кормів

Організація трудових процесів в ТОВ «Таврійського комбікормового заводу» доцільно показати на прикладі вирощування кукурудзи на зерно і силосу. Інтенсивна технологія вирощування кукурудзи вимагає ефективного використання і якісної роботи машин. Набагато підвищується значення основного обробітку ґрунту. Тому слід застосовувати такі агротехнічні заходи і машини, які б сприяли якнайповнішому знищенню бур'янів. Після культур суцільної сівби добрий ефект дає лущення стерні на глибину 7–8 см лущильниками ЛДГ–15А, ЛДГ–20 і дисковими боронами БДТ–10, БДВ–8,5, БДС–8,4, БДТ–7,0А , БДТ–3,0, ДжонДір 630, МФ–248, МФ–244 та ін. На полях з коренепаростковими бур'янами додатково застосовують лущильники ППЛ–10–25 або плоскорізи КПШ–5, КШН–6, КПГ–250Б та ін. Для знищення осоту і пирію вносять гербіциди типу „Раундап”.

Орють здебільшого на глибину 27–30 см, а на змитих і мало–гумусних чорноземах та дерново–підзолистих ґрунтах — на глибину орного шару. Особливу увагу звертають на загортання рослинних решток, вирівнювання звальних гребенів і розгінних борозен.

Характерною рисою інтенсивної технології є весняне вирівнювання поверхні поля вирівнювачами ВП–8А, ВПН–5,6 тощо . За умови використання комбінованих агрегатів типу „Європак” (Арамікс, К 600 PS, Б–622, АПБ–6, КААП–6, АГ–6, АГ–3 та ін.) поле не вирівнюють.