Смекни!
smekni.com

Музеї Астраханської області (стр. 1 из 3)

МузеїАстраханськоїобласті


ЗМІСТ

ВСТУП

1. КЛАСИФІКАЦІЯ МУЗЕЇВ АСТРАХАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2. МУЗЕЙНА МЕРЕЖА АСТРАХАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2.1 КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

2.2 АСТРАХАНСЬКИЙ КРЕМЛЬ

2.3 ЛІТЕРАТУРНИЙ МУЗЕЙ ЧЕРНИШЕВСЬКОГО

2.4 ДІМ-МУЗЕЙ СІМ’Ї УЛЬЯНОВИХ

2.5 МУЗЕЙ БОЙОВОЇ СЛАВИ

2.6 АСТРАХАНСЬКИЙ КАРТИННА ГАЛЕРЕЯ ІМЕНІ Б.М. КУСТОДІЄВА

2.7 МУЗЕЙ ВЕЛІМИРА ХЛЄБНИКОВА

2.8 МУЗЕЇ ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ

2.9 МУЗЕЙ КАВУНА

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

Сукупність музеїв, що існують на певній території, а також одного типу, профілю, відомчої приналежності, називають музейної мережею. У Астраханській області вона досить розвинена. У неї входять Музей бойової слави, Музей Чернишевського, Хлєбнікова, Ульянових та інші.

У 1997 році відзначив своє 160-річчя один з найстаріших провінційних музеїв Росії - Астраханський державний об'єднаний історико-архітектурний музей-заповідник.

У фондах шести міських і шести сільських філіях музею містяться більше 250 тисяч експонатів. Серед них можна побачити різні унікальні археологічні, нумізматичні, етнографічні, природничі колекції, колекцію рукописних і стародрукованих книг, фотографій і документів XIX-XX століть, моделей суден, знарядь праці та предметів побуту.

Експозиції музею охоплюють величезний історичний період від перших стоянок давньої людини на території краю до сучасного розвитку регіону. Велике місце серед експонатів музею займає колекція археологічних предметів з дорогоцінних металів "Золота скарбниця", більше 48 тисяч монет налічує нумізматичної зібрання музею, крім цього зібрані багаті етнографічна та природознавча колекції. До складу Астраханського державного об'єднаного історико-архітектурного музею-заповідника входять філії: Астраханський кремль, Літературний музей Чернишевського, Краєзнавчий музей, Будинок-музей Ульянових, Музей бойової слави, Музей Курмангази Сагирбаева.


1. КЛАСИФІКАЦІЯ МУЗЕЇВ АСТРАХАНСЬКОЇОБЛАСТІ

У Астраханській області є чимало музеїв, присвячених різним сферам людської діяльності. Відвідавши їх, можна познайомитися з культурою, традиціями і звичаями місцевих жителів, історією краю.

Їх можна поділити на декілька груп за різними ознаками.

Однією з найважливіших категорій класифікації є профіль музею або його спеціалізація. Основоположним ознакою тут служить зв'язок музею з конкретною наукою чи видом мистецтва, технікою, виробництвом і його галузями. Даний зв'язок простежується у складі фондів музею, в тематиці його наукової, експозиційної та культурно-освітньої діяльності.

Музеї однієї спеціалізації об'єднуються в профільні групи: природно-наукові, художні, історичні, архітектурні, літературні, театральні, музичні, музеї науки і техніки, промислові, сільськогосподарські, педагогічні музеї.

У залежності від структури профільної дисципліни чи галузі знань ці основні профільні групи поділяються на більш вузькі.

У Астраханській області серед історичних музеїв виділяються:

- Археологічні,

- Етнографічні,

- Військово-історичні,

- Історико-побутові музеї, відтворюють або зберігають картину побуту різних верств населення, документують соціально-психологічні особливості побуту, які найбільш яскраво проявляються в інтер'єрах жител, - монографічні музеї, присвячені конкретній особі, події, установі, колективу.

До першої групи музеїв відноситься археологічний музей у селі селітрених. Він розташовується на місці розкопок монгольського міста Сарай-Бату. Згодом цей пам'ятник дав стільки відкриттів і знахідок, даних про архітектуру, економіці, населенні міста, що його перетворили на музей під відкритим небом. Особливість його в тому, що розкопки тривають і досі дня, несучи нову інформацію. Само село і навколишнє його територія відноситься до унікальної історичної території, де спостерігається висока концентрація археологічних пам'яток. Іншим прикладом може стати Самосдельское городище, де також виробляються археологічні розкопки. Городище являє велику цінність тому що тут велика кількість археологічних пам'яток, що відносяться до хазарської та монгольської епохам.

До другої групи відноситься етнографічний музей в Кремлі, де представлена історія та культура народів, що жили на території Астраханської області.

До третьої групи належить музей Бойової слави, де представлені експозиції з історії Великої Вітчизняної війни, обороні міста Астрахані і деяким іншим війнам. Крім того, в музеї проводяться екскурсії присвячені героям Радянського союзу і Росії. Потрібно відзначити, що крім центрального музею Бойової слави існують місцеві та шкільні музеї цього типу, розташовані по всій області. Наприклад в більшості шкіл існують свої кімнати-музеї, присвячені учасникам війни - випускникам цієї школи.

До четвертої групи відноситься музей історії міста Астрахані.

До п'ятої групи можна віднести музей В. Хлєбнікова, музеї АГТУ, АМУ, різних підприємств, наприклад ГАЗПРОМУ, Драматичного театру та інших.

Художні музеї представлені тільки одним монографічним - музей Б. Кустодієва, який є галереєю.

Природно-наукові музеї в Астрахані представлені мало, серед них обласної планетарій, медичний музей.

У Астраханській області існують музеї, діяльність яких пов'язана з кількома науковими дисциплінами або галузями знань. Їх називають музеями комплексного профілю. Таким є Астраханський Краєзнавчий музей-заповідник, він поєднує історичну, природничо-наукову спеціалізацію, так як тут представлена виставка з екології краю.

Комплексним профілем володіють музеї-ансамблі, створені на основі пам'яток архітектури, їх інтер'єрів, навколишньої території і різних споруд. Залежно від характеру ансамблю вони можуть бути історико-художніми, історико-архітектурними, історико-культурними музеями. До такого виду належить Астраханський історико-архітектурний музей-заповідник.

Розвиток науки і техніки, мистецтва, культури призводить до появи нових профільних груп музеїв. До них відносяться музей медицини в Астрахані, музей культури в Астрахані, музей історії рибальства в селі Оранжерейній Ікрянінський району, музей АГПЗ, музей історії соляного промислу "Бассоль".

Поряд з профільної класифікацією існує й інша, відповідно до якої виділяють музеї колекційного типу і музеї ансамблевого типу. В її основі лежить розподіл за такою ознакою, як спосіб здійснення музеями функції документування. Музеї колекційного типу будують свою діяльність на основі традиційного зборів речових, письмових, образотворчих матеріалів, відповідних їх профілю. В основі діяльності музею ансамблевого типу лежать пам'ятники архітектури з їх інтер'єрами, прилеглою територією, природним середовищем. Функцію документування вони виконують шляхом збереження або відтворення ансамблю нерухомих пам'яток і властивого їм оточення. Найбільш поширені форми цього типу музеїв - музей під відкритим небом (село селітрених), будинок-музей, квартира-музей (музей В. Хлєбнікова, Чернишевського, Ульянових та інші).

Останні музеї можуть бути віднесені також до групи меморіальних музеїв, так як вони покликані увічнити пам'ять про видатних людей і події. Необхідним компонентом меморіальності стала вважатися справжність місця - меморіальне будівля або місце, колекція меморіальних предметів і меморіально-побутова композиція.

За іншою класифікацією музеї поділяються на державні та приватні, утворені переважно з 1991р. На відміну від приватних державні музеї є власністю держави і фінансуються вони за його рахунок.

Іншою характеристикою для класифікації служить адміністративно-територіальна ознака, відповідно до якого розрізняються обласні, районні музеї.

Таким чином, в Астраханській області можна виділити музеї різних кваліфікаційних груп, при цьому часом рамки між різними кваліфікаціями розмиті або перетинаються між собою. У результаті, можна зробити висновок, що музейна мережа Астраханської області об'ємна та розвинена.


2. МУЗЕЙНА МЕРЕЖА Астраханської області

2.1 КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

музей експозиція колекція

Перемога російських армій у війні з Наполеоном у 1812-1813 рр.. викликала в країні патріотичний підйом, який порушив бажання вивчати історію своєї країни і збирати реліквії, з нею пов'язані. Активізувалася діяльність краєзнавців, які збирали цікаві природничі, етнографічні, нумізматичні та інші колекції. Вставав питання про зберігання, узагальненні та популяризації зібраних матеріалів. Все це призвело до створення музеїв у ряді міст Росії. Астрахань стала одним з перших таких міст.

"Губернський музей" відкрився в Астрахані в 1837 р.

У 1862 р через нестачу коштів на утримання музею частина предметів була здана на зберігання до гімназії, частина - до бібліотеки. У 1871 р. на території порту, закладеного ще Петром I, в кам'яному будинку колишнього запасного провіантського магазину, відкрився музей, який увійшов в історію під назвою будиночка Петра I. Центральне місце в цьому музеї займали Плезір-яхта і човен-верейка Петра I. Яхта служила цареві для огляду околиць Астрахані. У шафах музею розміщувалися інструменти початку XVIII ст., По стінах - зброя того часу. Біля стін розташували близько 400 крем'яних рушниць, морські гармати, ядра, якорі, прапори, вимпели. Але у міської управи не виявилося коштів на утримання музею. Рушниці передали в гарнізонний арсенал. До нашого часу від яхти вціліла лише дошка бортового прикраси, яка знаходиться в експозиції Астраханського історико-архітектурного музею-заповідника. На дошці вигадливий орнамент з листя і кетягів винограду.

У 1874 р. на честь святкування двохсотріччя від дня народження Петра I в місті було створено Петрівське товариство дослідників Астраханського про краю. Члени товариства організовували експедиції по збору експонатів, дбали про збереження приватних колекцій та архівів, комплектували археологічні, етнографічні, історичні колекції, вели листування з музеями, вченими товариствами та приватними особами з метою комплектування колекцій, випустили ряд збірок краєзнавчих статей. У 1888 р. суспільству були передані колекції, раніше зібрані губернським статистичним комітетом. Міська управа відвела спеціальне приміщення для показу експонатів. У 1890 р. зоологічна, археологічна, нумізматична колекції, альбом фотографій, представлені суспільством на Казанську науково-промислову виставку, були відзначені почесними отзивамі.5 березня 1897 відбулося офіційне відкриття Астраханського Петровського музею.