Смекни!
smekni.com

Історико-краєзнавче дослідження міста Рівне (стр. 6 из 6)

Місто Рівне

На високому березі р. Горинь поблизу с. Новий Двір, включеного до міської смуги, виявлені знахідки крем’яних знарядь доби палеоліту. На околиці міста – кам’яна гробниця культури кулястих амфор, виявлена у 1911 р. На території колишнього села Басів Кут (тепер вулиця Басівкутська) сліди поселення городоцько-здовбицької культури. Також в урочищі «Дворець» на південному схилі правого берега струмочка, що впадає в р. Устя, – давньоруське селище, виявлене розвідкою І.К. Свєшнікова у 1062 р. Там же на мисі високого берега р. Устя – давньоруське городище 9–8 ст. площею близько 40x80 м, оточене валом до 3 м заввишки, виявлене наприкінці 19 ст. і обстежене у 1961 р. П.О. Раппопортом. Майже за 0,5 км південніше колишнього села Басів Кут – давньоруський курганний могильник, дуже пошкоджений оранкою, а на відстані близько 1,4 км від Городища – другий курганний могильник, на якому у 1858 р. Я.Я. Волошинський розкопав шість курганів, К.М. Мельник у 1898 – сім курганів. На правому березі р. Устя, на території колишнього села Новий Двір поселення стжижовської культури. Там же давньоруське селище. На лівому березі р. Устя поблизу колишнього с. Тютьковичі, включеного у міську смугу, – поселення городоцько-здовбицької культури, виявлене розвідкою В.П. Савича у 1960 р. на мисі правого берега старого річища р. Устя на території колишнього села Золотіїв, включеного у міську смугу – двошарове поселення городоцько-здовбицької культури.

Висновок

Історія міста Рівне сягає глибини віків. Ще за часів неоліту тут мешкали наші прадавні предки – трипільці. Наше місто славиться своїми героїчними подвигами. Під час Другої Світової війни воно було не лише прифронтовою смугою, але й важливою стратегічною точкою.

У місті є безліч пам’ятників різним діячам культури. Це і Тарас Григорович Шевченко, Улас Самчук (до речі пам’ятник йому поставили йому нещодавно – в цьому році), гетьман Іван Мазепа тощо.

У музеї налічується багато експонатів, які нагадують нам не лише про стародавніх людей, а й про роки Другої Вітчизняної війни.

У центрі міста розташований чудовий парк ім..Т.Г. Шевченка. Там відпочивають не лише студенти сусіднього інституту Водного господарства та природокористування, а й молоді мами з дітьми, закохані пари, друзі тощо.

У майбутньому планується розширення міста – за рахунок приєднання ближніх сіл до смуги міста.

У місті є заклади вищої освіти: Рівненський Державний Гуманітарний університет, інститут Водного господарства та природокористування, Інститут Слов’янознавства, Рівненський економіко-гуманітарний інститут, Рівненський Державний Аграрний технікум, Рівненський Кооперативний технікум, Рівненський Професійно-Технологічний ліцей тощо, в яких студенти можуть здобути дипломи з найрізноманітніших галузей.

У центрі міста розташований кінотеатр «Україна» в якому демонструються фільми світової кінематографії різних жанрів, які залюбки дивляться мешканці міста. На Театральній площі знаходиться Драматичний театр, в якому можна насолодитися чудовою грою рівненських акторів.

Влітку люди відпочивають на басівкутському озері, загоряють на пляжі.

Хоча наше місто й не дуже велике, в порівнянні з іншими обласними центрами, зате у ньому затишно й зручно. Кожен може відчути гостинність нашого міста, якщо завітає сюди отримає масу позитивних емоцій і приємні спогади на все життя.