Смекни!
smekni.com

Розслідування крадіжок державного та громадського майна (стр. 4 из 5)

Збут викрадених необлікованих виробів може бути встановлений також і шляхом дослідження офіційних документів і неофіційних записів, що відображають діяльність організацій, що торгують.

В поле зору слідчого повинні бути документи організації, що торгує по перевезенню і оприбуткуванню товару, що надійшли, по їхній реалізації, звітні і по обліку фактичної наявності товарно-матеріальних цінностей (інвентаризаційна відомість).

Для виявлення фактів збуту через крамницю необлікованої продукції може бути застосований засіб контрольного звірення фактичних залишків товару крамниці з даними попередньої інвентаризації, надходженням та документованим видатком цих товарів.

Потрібно мати на увазі, що одержання в крамниці грошей від покупців через касовий апарат не виключає вилучення їх злочинцями.

Великі суми можуть вилучатися з каси з приховуванням цього шляхом механічного зменшення показника, що підсумовує грошовий лічильник. Це досягається злочинцями різноманітними шляхами, зокрема шляхом зіставлення даних книги касира-оператора торговельного підприємства з даними касових чеків і контрольних лєнт касового апарату.

Особливе значення має дослідження неофіційних записів виявлених при обшуку у робітників роздрібної організації, що торгує, бо продавці звичайно особисто для себе обраховують продані і отримані для реалізації товари.

Комплексне дослідження документів, розрахункових реєстрів виробничого підприємства і організації, що торгує відображає збут готової продукції, доповнює ізольований їхній аналіз. Дослідження, зокрема, проводиться з метою виявлення виправлень рахунків в документах та реєстрах, що заповнюються в різний час, з приводу різноманітних взаємопов'язаних операцій.

Окрім участі в розкраданнях, які проявляються в реалізації необлікованих залишків матеріальних цінностей, що створюються на виробництві, деякі робітники торгівлі вчиняють розкрадання шляхом створення залишків безпосередно в торговельних підприємствах. При цьому викрадаються безпосередно матеріальні цінності, але найчастіше готівкові гроші.

Найбільш розповсюджені наступні шляхи створення необлікованих залишків.

По підроблених актах на псування, бій, уцінку товарів та інші втрати списуються товари, які фактично реалізуються, а виторгувані за них гроші привласнюються. Зокрема, цей засіб найбільш часто застосовується при реалізації продуктів на комісійних засадах.

При черговому зниженні цін інколи складаються підроблені акти, в яких фіктивно вказується товар, фактично реалізований, а гроші на суму різниці, зміненої в підроблених актах, привласнюються; особливо розповсюджений цей спосіб розкрадання при сезонних переоцінках овочів і фруктів.

Найчастіше застосовується обман споживача в формі обважування, обмірювання, завищення цін.

Не оприходується частина поступленого товару, що в багатьох випадках супроводжується укладанням підроблених документів.

В добре обладнаних торговельних приміщеннях, де норми природних втрат фактично менші від встановлених, провадять списання по максимально допустимих нормах, а залишки, які утворюються внаслідок цього не оприходуються.

Інколи використовується різниця між оптовими і роздрібними цінами. Списується в оптовий продаж завищена кількість товару, що фактично реалізуються по більш високих роздрібних цінах.

Нерідко використовується різниця в цінах на товар одного і того же найменування в залежності від сорту, виробника, артикулу, різниці між міськими і сільськими цінами. В останньому випадку завищується кількість товару, немовби проданих в міській місцевості, і занижується кількість фактично проданих товарів в сільській місцевості (де ціни вищі).

При відпущенні затаренного товару в накладну вносяться додатково вартість тари в тих випадках, коли вона вже входить у вартість продуктів, що відпускаються.

В результаті змовлення з робітниками установ і підприємств складаються підроблені документи про фіктивний продаж роздрібних товарів, за які гроші перераховуються в торговельне підприємство і привласнюються. (У відповідних установах, підприємствах фіктивне набуття товару в свою чергу маскується шляхом укладення різноманітних підроблених документів.)

При розслідуванні розкрадань, що вчиняються в торгівлі шляхом створення неврахованих залишків, важливу роль грають допити осіб, що мають відношення до описаних злочинних операцій, а також обізнаних в образі життя пітозрюваних. При цьому призначаються також ревізії, експертизи (в першу чергу товарознавчіі бухгалтерські) і головним чином проводиться дослідження документів, як безпосередно слідчим, так і відповідними фахівцями.

Найважливіше значення має аналіз ведення облікових документів. При цьому важливе значення має не тільки система бухгалтерського обліку, існуюча в даній організації, але і система документування торговельних операцій.

4. Побудова слідчих версій та планування розслідування крадіжок, скоєних службовими особами

Розслідування крадіжок, вчинених з використанням службового положення, в більшості випадків здійснюється по наступній типовій схемі:

а) перевірка вірогідності і уточнення фактичних даних, що стали підставою для порушення кримінальної справи (підробки документів, наявності нестачі або неврахованих залишків, незаконності розпорядження про видачу майна і т.д.);

б) встановлення безпосередніх причин цих фактичних даних та з'ясування інших обставин (причин і обставин утворення нестачі або залишків і їхні викриття; засобів підробки документів і обставин їхнього виявлення, прийомів використання їх для досягнення злочинної мети; обставин використання документів про незаконну видачу майна і їхні викриття і т.д.);

в) побудова версій про невиясненні обставини;

г) побудова версій про винних осіб, мотиви і мету їхніх дій і т.д.

В результаті первісних дій звичайно вдається уточнити і доповнити фактичні дані, що є при порушенні кримінальної справи, перевірити їхню вірогідність, зібрати достатньо просторий доказовий матеріал, що дозволить сконструювати більш-менш вичерпне коло версій і скласти розвернутий план розслідування.

Якщо діло виникло в зв'язку з нестачею матеріальних цінностей, відразу ж виявленої або виявленої в результаті приведення в порядок прихідно-розхідних документів і облікових записів, то слід мати на увазі, що нестача майна сама по собі не є підставою для визнання матеріально-відповідальної особи винним в розкраданні, бо вона може бути результатом інших причин.

З приводу викриття нестачі майна (грошей, товару і т.д.) можуть виникнути наступні версії:

1) вчинене розкрадення матеріально-відповідальною особою (одним або з співучасниками);

2) вчинене розкрадення іншими особами (рядовими робітниками даної організації або сторонніми особами);

3) нестача виявилася результатом недбалого відношення матеріально-відповідальної особи до своїх обов'язків (недодержання товару, помилкове зайве відпущення, втрата документів і т.п.) або його посадового зловживання;

4) нестача виникло в результаті об'єктивних причин ( ненормальні умови зберігання товару, псування від стихійних явищ і т.п.).

Звичайно, немає потреби в кожному випадку, висувати і перевіряти всі ці версії. Наприклад, якщо будуть відстуні дані про ненормальні умови зберігання товару і матеріально-відповідальна особа не посилається на них, то немає потреби спеціально висувати таку версію. У випадках особливо великої нестачі (якщо вона не має свого ймовірного пояснення) є підстави для версії, що матеріально-відповідальна особа вчинила розкрадання, бо воно має відносно легку можливість для цього, і такі випадки нерідко бувають на практиці (версія по аналогії), або відбувся інший злочин, що вимагає розслідування.

Підлягають обов'язковому висуванню і перевірці також версії, що випливають з пояснень особи, відповідального за майно, якого не вистачає.

По версії про розкрадання, вчинене матеріально-відповідальною особою, можливі головним чином такі наслідки: а) винесення валіз, пакунків і інших речей з крамниці, вивезення без документів, продаж товару з підсобного приміщення і привласнення отриманих за нього грошей, зберігання і продаж товару вдома; б) вилучення товару для себе через підставних осіб, перебування у внутрішніх приміщеннях крамниці або складу підозрілих осіб, передача їм будь-яких пакунків, торб і т.п., відпущення товару в кількості, що перевищує суму чеку; в) фактичне одержання товару в кількості, меншій ніж зазначена в накладній (в організації, що відпустила товар, утвориться в такому випадку неврахований залишок, що буде реалізований, а гроші поділені між співучасниками), відпущення товару в більшій кількості, ніж значиться в накладній (неврахований лишок буде викрадений в організації, що отримала товар), відсторонення інших робітників крамниці від участі в одержанні і відпущенні товару; г) спосіб життя не по засобах, набуття цінних речей на засоби з невідомих джерел, зв'язки з підозрілими особами і т.д.); д) підроблені документи, які оформлюють операції з товаром (треба мати на увазі, що матеріально-відповідальна особа, що вчиняє систематичні розкрадання, рідко втримується від використання будь-яких комбінацій з документами для маскування розкрадання, що може виявитися більшого розміру, ніж виявлена нестача); е) недобросовісна і викликаюча підозру діяльність в минулому (викриття у цієї особи нестач і різноманітних порушень, спроби з його сторони обманути ревізорів і т.п.); ж) довірливе зізнання у вчиненому розкраданні, зроблене будь-кому зі своїх друзів, близьких; з) інші докази поведінки.

Розслідування повинно виявити, чи є в дійсності ці наслідки (в тій або іншій сукупності) і в залежності від цього версія підтвердиться або відпадє. Аналогічним шляхом перевіряються і інші версії. Зрозуміло, встановлення істини виявляється значно ближче, якщо винний став на шлях щиросердечного зізнання.