Смекни!
smekni.com

Рибні блюда Китаю (морепродукти: риба, краби, креветки та інше). Оформлення і подача блюд (стр. 2 из 3)

Те, що ми знаємо як китайську кухню, є в більшості випадків кулінарною спадщиною трьох мільйонів емігрантів, що відправлялися з портового міста Гуаньчжоу в далекі мандрівки, щоб знайти своє щастя. Саме завдяки їхній діловитості і духу підприємництва Захід познайомився з китайським кулінарним мистецтвом.

Стара приказка вводить непосвяченого у світ цього регіону: «У Ханчжоу треба жити, у Сучжоу женитися, у Гуаньчжоу їсти, а в Лючжоу вмирати». У цих містах - самий тонкий шовк, найкрасивіші жінки, сама смачна їжа і самі вишукані труни.

Глобальний тріумфальний хід кухні Гуаньчжоу засновано на неймовірній розманітності субтропічних морських тварин, овочів і фруктів цієї шестисоткилометровой прибережної смуги між найбільшими островами Китаю Тайвань і Хай-нань. На звивистому узбережжі водиться усе, що только є у природі. У численних бухтах рибалки на своїх сампанах по ночах при світлі ліхтарів ловлять соковитих креветок; ледве подалі, у Південно-Китайському море рибалки вже на джонках закидають мережі і витягають величезні улови. Уздовж кам'янистого узбережжя жінки збирають раків, за якими треба тільки нахилитися. Меню, в основному, обумовлено дарунками моря, у готуванні яких і розкривається уся велич кухні Гуаньчжоу. Верховенствує ідея абсолютної свіжості (тількі що з моря), тому навіть у самому малесенькому і скромному ресторанчику в чанах, акваріумах і цебрах щось плаває, булькає і скребеться.

Дійсні делікатеси Гуаньчжоу - це тушкована чи смажена риба, панцирні тварини, морські огірки, каракатиці, ікра і багато інших дарунків моря. Є люди, що їдуть за тридцять кілометрів, тому що знають: там риба смачніше, тому що чистіше вода.

Ніде настільки скрупульозно не дотримують час готування блюд, як тут, місцеві кухарі мають мистецтво готувати рівно стільки, скільки треба, знімати з вогню панцирних при першому легкому шипінні, поки вони не переварилися.

Любов до водяних мешканців ідеально доповнюється великою кількістю першокласних овочів, що селяни збирають у своїх відсіках, що розміщуються на полях у долині ріки Сіцзян до шести, а те і до десяти разів у рік. Цими овочами вони щодня постачають ринки міст і селищ, тому що кухаря і куховарки не стануть готувати щось, що може бути - старше одного дня. «Мешканці Гуаньчжоу їдять усе, що має крила, крім літаків, і усе, що має чотири ноги, крім столів» — це жартівливе твердження є предметом хвастощів місцевих мешканців перед чужинцями.

Поряд з кулінарною розмаїтістю - є такі кухарі, що перепрошують перед відвідувачами за те, що в меню через недостачу місця зазначені тільки п'ятсот блюд - велике значення додають збереженню природного смаку інгредієнтів. Основа всіх блюд — свіжі продукти чудової якості, для таких продуктів багато спецій і не треба. Небагато імбирю, щіпка солі і мало-мало нарізаної цибулі - це усе, що необхідно для розкриття тонкого власного смаку свіжих неопрацьованих продуктів. У надлишку представлені тропічні фрукти - личи, лонган, папайя, гуава і різноманітні цитрусові, до них приєднуються кокосові горіхи і маніок. Птахів місцеві мешканці віддають для урочистих трапез і релігійних свят, а свинина і риба - це буден. Молочних поросят цілком покривають глазур'ю з меду і коричневого цукру, повільно засмажують, причому глазур карамелизуется до золотаво-червоного кольору, за що цих поросят і називають «золотими свинями». Золотий колір має релігійне значення, він означає життя і тепло. За старих часів приготовлених у такий спосіб поросяти приносили

в жертву богам і предкам.

Коли португальці - перші представники Європи - у XVI столітті установили з китайцями торгові відносини (колишня португальська колонія Макао), багато китайських торговців розбагатіли. Вони змогли собі дозволити розкіш екзотичних ласощ, їхні кухарі придумували витончені рецепти, слава яких проникала в Пекін, розташований на відстані трьох тисяч кілометрів звідси. Не дивно, що кращі кухарі з Гуаньчжоу призивалися на службу в імператорський палац.

І тут коло замикається. Що міг поробити імператор, нехай навіть із кращим кухарем з Гуаньчжоу в Пекіні, де не було свіжих екзотичних продуктів? Йому приходилося відправлятися в Гуаньчжоу, щоб насолодитися його кухнею у всій її пишноті.

А тепер приведемо декілька рецептів готування китайських рибних блюд з Гуаньчжоу.

Омлет з морепродуктів

Цей ситний омлет наповнений сумішшю з овочів, кальмарів та креветок

Час готування:

5 хв. - 10 хв.

Калорійність: у 1 порції:

216 ккал., 13 м жирів

Інгредієнти: на 4 порції:

4 яйця,

3 ст. л. молока,

1 ст. л. рибного соусу чи світлого соєвого соусу,

1 ст л кунжутної олії,

3 цибулі-шалот дрібно нарізані,

1 маленький червоний солодкий перець, очищений і дрібно нарізаний,

1 маленьке перо цибулі-порею, порізане на палички,

125 гр. кілець кальмару,

125 гр. відварених креветок

1 ст. л. свіжого василька, порізаного,

12 гр. вершкової олії,

сіль, перець, свіжий васильок для прикраси.

Інструкція:

1. Збити яйця, молоко і соус (рибний чи соєвий).
2. Розігріти в сковороді олію, додати цибулю-шалот, перець і цибулю-порей.

Обсмажити 2-3 хв.

3. Додати кальмарів, креветки і порізаний васильок. Обсмажувати ще 2-3 хв., поки кальмари не змінять колір.

4. Приправити суміш у сковороді “вок” сіллю і перцем по смаку.

Перекласти в підготовлену тарілку.

5. Розтопити олію у великій сковороді, улити суміш з яйцем. Готувати на середньому вогні, майже до готовності (він повинний бути злегка рідкуватим зверху). Посипати зверху овочевою сумішшю і зігнути навпіл.

6. Перекласти омлет на підготовлені тарілку і порізати на 4 частині. Прикрасити васильком і відразу подавати на стіл.

Піджарка з морепродуктов

Будь-яка риба гарна в цьому блюді з морепродуктами в ароматному винному соусі!

Час готування:

5 хв. - 15 хв.

Калорійність: у 1 порції:

168 ккал., 3 гр жирів

Інгредієнти: на 4 порції:

2 ст. л. сухого білого вина,

1 яєчний білок, злегка збитий,

1/2 ст. л. китайської суміші спецій (five spice - суміш із зірчастого бадьяна (аніс), насінь фенхеля, кориці, гвоздики і перцю),

1 ст. л. крохмалю,

300 гр. сирих креветок, очищених,

125 гр. підготовленого кальмару, порізаного кільцями,

125 гр. філе білої риби, порізаного смужками,

рослинна олія для підсмажування,

1 зелений перець, очищений від насінь і порізаний,

1 морква, порізана тонкими брусочками,

4 маленьких початка молоді кукурудзи, порізані навпіл.

Інструкції:

1. Змішати вино, яєчний білок, спеції і крохмаль у великій мисці. Додати креветки, кальмари, філе риби і добре обваляти. Дістати ложкою з дірками, зберігши всі суміш, що залишилась, з білком.

2. Розігріти олію в підготовленої сковороді “вок”, обсмажити у фритюрі креветки, кальмари і рибу протягом 2-3 хв. Дістати суміш з “вок” знову ж ложкою з дірками і відкласти.

3. Вилити всю олію з “вок”, залишивши тільки 1 ст. л. Нагріти. Додати зелений перець, моркву і кукурудзу, обсмажувати 4-5 хв.

4. Повернути морепродукти у “вок” із усією яєчною сумішшю, що залишилася. Прогріти, помішуючи, і відразу подавати на стіл.

Краб з китайською капустою

М'який смак китайської капусти і м'яса краба посилений у цьому рецепті кокосовим молоком.

Час готування:5 хв. - 10 хв.Калорійність: у 1 порції:

109 ккал., 6 гр. жирів Інгредієнти: на 4 порції:

225 гр. грибів шитаке,

2 ст. л. рослинної олії,

2 зубчика часнику, роздавлених,

6 пер. зеленої цибулі, порізаних,

1 качан китайської капусти, нашаткований,

1 ст. л. м'якої пасти “карри”,

6 ст. л. кокосового молока,

200 гр. консервованого м'яса крабу,

1 ст. л. плстівців чилі.

Інструкції:

1. Гострим ножем нарізати гриби на шматочки. Розігріти рослинну олію у сковороді “вок”. Додати гриби і часник, обсмажувати 3 хв., поки гриби не стануть м'якими.

2. Додати зелену цибулю і нашатковану китайську капусту, обсмажувати, поки листи не почнуть увядати.

3. У маленькій мисочці змішати пасту “карри” з кокосовим молоком. Додати до суміші у “вок”, усипати пластівці чилі і м'ясо краба. Перемішати, поки усе гарно не з'єднається. Підігріти суміш у “вок”, поки вона не почне кипіти.

Розкласти краба з овочевими листами по тарілках і подавати негайно.

Форель з ананасом

Ананас активно використовується у китайської кухні. Він особливо добре підходить до рибі

Час готування:

5 хв. - 15 хв.

Калорійність: у 1 порції:

243 ккал., 11 гр. жирів

Інгредієнти: на 4 порції:

4 філе форелі без шкіри,

2 ст. л. рослинної олії,

2 зубчика часнику, порізаних на тонкі часточки,

4 шматки свіжого ананасу, очищених і порізаних,

1 паличка селери, порізана,

1 ст. л. світлого соєвого соусу,

150 мл. рибного бульйону,

50 мл. свіжого чи несолодкого консервованого ананасового сіку,

1 ст. л. крохмалю,

2 ст. л. води.

Інструкції:
1. Порізати форель на смужки. Розжарити 1 ст. л. рослинної олії у сковороді “вок”, знизити небагато вогонь, додати рибу й обсмажувати 2 хв. Дістати з “вок” і відкласти на підготовлену тарілку.

2. Додати олію, що залишилася, у “вок”, знизити вогонь, додати часник, ананас і селеру. Обсмажувати 1-2 хв.