Смекни!
smekni.com

Технічне оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Кафе" (стр. 1 из 6)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧУВАННЯ Й ТОРГІВЛІ

Кафедра устаткування підприємств харчування

КУРСОВА РОБОТА

на тему

Технічне оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу «Кафе»

Харків - 2010


ВСТУП

При конструюванні та проектуванні різного виду устаткування для підприємств громадського харчування враховують різні умови, які забезпечують його найбільшу ефективність виробництва та експлуатації. З цією метою користуються цілим рядом різних показників, які утворюють групу техніко-економічних характеристик електричного обладнання. Техніко-економічні характеристики дозволяють оцінити швидкість обробки, енергозатрати, собівартість та інші показники, які характеризують ефективність роботи того чи іншого устаткування. Як правило, більшість з цих показників указуються в технічному завданні на обладнання, за яким проводять його проектування, а також в технічному паспорті, пред’явленому покупцю на його придбання.

Однією з найважливіших техніко-економічних характеристик є його виробництво. В загальному випадку під виробництвом розуміють вміння обладнання здійснювати ту чи іншу роботу.

Ціль курсової роботи – по технологічному обладнанню підприємств громадського харчування отримати навики в самостійній роботі, навчитися користуватися довідниковою літературою, а також закріпити отримані раніше знання з дисципліни.

Виконання проекту дозволить уяснити всю складність технічних вирішень технологічних завдань з тим, щоб в своїй виробничій діяльності правильно ставити задачі перед інженерами-механіками для створення ефективного технологічного обладнання.


РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА УСТАТКУВАННЯ ВИРОБНИЧИХ ТА ТОРГІВЕЛЬНИХ ПРИМІЩЕНЬ КАФЕ

1. Визначення «Кафе», як підприємства ресторанного господарства

Кафе — підприємство громадського харчування, яке призначено для організації відпочинку споживачів. Асортимент реалізованої продукції в порівнянні з ресторанами обмежений. Реалізує фірмові, замовлені страви, борошняні кондитерські вироби, напої, покупні товари. Страви загалом не складного приготування, розширений асортимент гарячих напоїв (чай, кава, молоко, шоколад та ін.).

Кафе розрізняють:

•за асортиментом реалізуємої продукції — кафе-морозиво, кафе-кондитерська, кафе-молочна;

•за контингентом споживачів — кафе молодіжне, кафе дитяче;

•за методом обслуговування — самообслуговування, обслуговування офіціантами.

Кафе призначене для відпочинку відвідувачів, тому велике значення має оформлення торгової зали декоративними елементами, освітлення, кольорове рішення. Мікроклімат підтримується системою приточно-витяжною вентиляцією. Меблі використовуються стандартні, облегшених конструкцій, столи повинні мати поліефірне покриття. Із столового посуду застосовуються: посуд металічний із нержавіючої сталі, напівпорцеляновий фаянсовий сортовий скляний посуд.

В кафе окрім торгівельних залів повинні бути вестибюль, гардероб, туалетна кімната для відвідувачів. Норма площі на одне посадочне місце в кафе 1,6м².

Згідно завдання курсової роботи, мені необхідно розглянути кафе місткістю 100 посадочних місць. Я обрала універсальне кафе, демократичного типу, орієнтованого на відвідувачів середнього класу. Основу послуг кафе становитиме змішана кухня. В ідеалі в кафе повинні бути представлені страви російської, європейської та східної кухні. Спосіб обслуговування клієнтів - через систему офіціантів. Режим роботи кафе з 11.00 до 2.00.

2. Загальна характеристика устаткування виробничих приміщень кафе

Специфіка роботи підприємств громадського харчування дозволяє визначити деякі загальні вимоги до виробничих приміщень кафе.

Усі виробничі кафе можна поділити на заготівельні (овочевий, м'ясо-рибний цеха), доготівельні (гарячий, холодний цеха), та допоміжні (роздавальні, хліборізки, котломийки).

Оптимальна площа виробничих приміщень, їх раціональне використання та забезпечення виробничих цехів необхідним устаткуванням – основні мови правильної організації технологічного процесу приготування страв.

При визначенні площі виробничих приміщень враховують характер виробничої діяльності підприємства, його потужність, розміри торгівельної зали та ін.

При розміщенні виробничих приміщень виконуються умови послідовності виконання стадій технологічного процесу. Це дає можливість більш раціонально організовувати працю робітників і ліквідувати зустрічні потоки сировини і готової продукції.

При підборі устаткування для виробничих цехів враховуються прийняті норми оснащення підприємств технологічним, холодильним та іншим обладнанням, встановлення в залежності від потужності.

Різні види обладнання повинні розміщатися на виробничих цехах у відповідності з характером технологічного процесу при дотриманні правил безпеки та охорони праці робітників. Так, відстань між машинами і апаратами – від 0,7 до 1,0 м, а між обладнанням і стіною – 0,7 м; відстань між робочим фронтом плити і виробничими столами – 1,2 – 1,5 м та ін.

Практика роботи вітчизняних та зарубіжних підприємств показує, що найбільш підходящий для сучасних підприємств громадського харчування лінійний принцип розміщення обладнання. Лінії комплектується із окремих секцій, спеціалізованих на виконанні деяких технологічних операцій. Усі секції повинні бути однаковими по висоті та ширині (глибині), а довжина їх повинна бути кратною відповідній, для усіх секцій величині (модулю). Устаткування, яке призначене для комплектування таких ліній, отримало назву секційного модульованого обладнання.

Лінійний принцип розташування різного виду секційного обладнання забезпечує послідовність і зручну взаємозалежність різних стадій технологічного процесу. Він також дає можливість створити кращі умови роботи для обслуговуючого персоналу, обумовлює зручність для руху зовнішньо цехового транспорту, дозволяє завідуючому виробництвом вести спостерігання за технологічним процесом.

Виробничі приміщення повинні мати висоту не менше ніж 3-3,3м. Для стін застосовують фарбу світлих відтінків, а панелі стін на висоту 1,7 м облицьовують світлими керамічними плитками, які легко піддаються санітарній обробці. Для покриття підлоги використовують плитку та інші водонепроникні матеріали, зручні для миття.

Важливу роль у дотриманні правил гігієни праці робітників грає правильне освітлення виробничих цехів. При натуральному освітленні робочі місця можуть бути віддалені від вікон не більш ніж на 8 м. При штучному освітленні необхідно рівномірне розподілення світлового потоку для освітлення робочого місця. При використанні ламп денного світла норма 75 люксів. Лампи денного світла забезпечують точне сприйняття та передачу кольору та економію електроенергії.

Для створення необхідних умов праці працівників чимале значення має температурний режим у виробничих приміщеннях. Так, у заготівельних цехахтемпература повітря не повинна перевищувати 16-18°, угарячомуцеху – 22-25° . Спеціальні вентиляційні системи повинні забезпечувати видалення перегрітого повітря,пару, і газів що відходять.

Привикористаннівитяжної вентиляціївідсмоктуванняповітря з виробничих приміщеньбільшсильний,ніжзторговельних залів, томурухповітря із залу йде у напрямку до кухні. Вентиляційні витяжки повинні бути розташовані над джерелом паротворення й тепла. Над основною кухонною плитою влаштовують вентиляційний навіс, що відводитьвипарий тепло, щоутворюютьсяпід часготуванняїжі.

У виробничих приміщеннях для створення й підтримки штучного мікроклімату й заданих температур, вологості, рухливості й чистоти повітря застосовують кондиціонери.

Виробничі приміщення забезпечуються холодною й гарячою водою й каналізацією. Вода підводить до ванн, раковин, а також до плит, казанів і іншомуустаткуванню. Приобладнанніканалізації передбачається швидке видалення стічних вод. Ванни, раковини, умивальники забезпечуються гідравлічними затворами, що попереджають проникнення каналізаційнихзаходів.

Чітка організація технологічного процесу, продуктивність праці працівників багато в чому залежать від правильної організації робочих місць у виробничих цехах.

Робоче місце являє собою частину площіцеху, на якій зосередженіустаткування,інвентар, інструменти, необхідні для виконання працівникомтихабо інших операцій технологічного процесу.

Застосування секційного модульованогоустаткуваннястворює широкі можливості для раціональної організації робочих місць і підвищеннязагальноїкультуривиробництва. Приплануванніробочих місць із застосуванням секційного модульованогоустаткуваннядотримуються наступні вимоги.

Робочі місця розміщаються відповідно до послідовності виконання різних операцій технологічного процесу приготування їжі. При цьому враховуєтьсяможливістьустановкимашин і механізмів без розривів. Це зменшує витратичасуна виконання операцій, тому що кухарям недоводитьсяробити непродуктивнірухи, знижує стомлюваність працівників, забезпечує економію виробничої площі.

Прирозміщенніробочих місць враховується необхідність створення в зоні робочого місця найкращих психофізіологічних умов (вентиляція, достатнєприроднеабо штучнеосвітленнята ін.).

Привизначеннінайбільш зручних(оптимальних) для працівника розмірів устаткування враховуються антропометричні дані(рістпрацівника, довжина рук і т.п.). На підставі цих даних установлене, наприклад, що відстань від кришкистоладо зігнутої руки не повинне перевищувати 20см: полкинавіснихшаф рекомендується розміщати на висоті 40 - 45смвід кришкистола; максимальна висота стелажів- 175см. Це дозволяє створити умови для виконання роботи з найменшими витратами енергії.