Смекни!
smekni.com

Енергетичні напої (стр. 2 из 2)

Думка експертів:

Мінкаїл Магомет Гаппаров, професор, заступник директора Інституту живлення РАМН:

- Компоненти всіх енергетичних напоїв підібрані не випадково. Вуглеводи заряджають енергією, вітаміни активізують роботу м'язів, а кофеїн бадьорить. Між іншим, кофеїну в них міститься приблизно стільки ж, скільки в чашці кави.

Але ви ж не носитиметеся з гарячим кава протягом дня і, звичайно, не підете з ним на дискотеку. А енерготоніки продаються в банках. Здається, це дуже зручно, особливо для тих, хто веде активний спосіб життя.

Михайло Івльов, президент Асоціації спортивної аеробіки Росії, заступник директора компанії "Академія Wellness":

- Я не рекомендую вам захоплюватися енергетичними напоями, тим більше пити їх щодня. Поза всяким сумнівом, бувають в житті ситуації, коли людина працює на межі, з останніх сил. В цьому випадку можна випити енерготонік, добитися разового ефекту і заспокоїтися.

Одного разу на чемпіонаті світу ми пробували один такий енерготонік - Isostar, причому пили його і до, і після тренувань. Дуже приємний грейпфрутовий вкусѕ А потім нас познайомили з даними шведських досліджень. Виявилось, що цей напій не кращим чином впливає на мозок. Так чи коштує гра свічок?

Ліля Савосина, фітнес-директор Marina club:

- Пам'ятаєте, що, вживаючи енергетичні напої, людина «одурює» власний організм. Вони дійсно бадьорять, проте це штучна бадьорість. Але якщо ви їх приймаєте, то робіть це принаймні грамотно.

Якщо мрієте зберегти хорошу форму, тоді пийте енергетичні коктейлі тільки до тренування, оскільки багато хто з них дійсно дуже калорійний. Якщо у ваші плани входить лише відновити сили і при цьому худнути ви не збираєтеся, можете вживати такі тоніки і до, і після занять.

Проте не забувайте, що, зловживаючи ними, ви піддаєте небезпеці вашу центральну нервову систему. Тому особисто я віддаю перевагу складним вуглеводам, які містяться, наприклад, в гречці, бананах і виноградному соці.

Показники якості і сучасні методи їх вивчення

Показники якості енергетичних напоїв визначається відповідно до інформації на пляшці. Наприклад, це інформація про строк збереження, дата виготовлення, склад, харчова цінність, адреса виробника напою.

Також можливі деякі протипоказання:

1) Не рекомендується вживати енергетичні напої вагітним жінкам і дітям до 12 років;

2) Дорослим і дітям доросліше дванадцяти років не рекомендується вживати більше однієї баночки кожні 2-3 години;

3) Не використовувати в якості стимулятора;

4) Не рекомендується людям, які вживають будь- які ліки, продукти харчування, які містять кофеїн;

5) Не рекомендується вживати енергетичні напої людям, які мають підвищений артеріальний тиск;

Пакування і маркування

Пакування енергетичних напоїв здійснюється таким чином. Виробники виготовляють напої в алюмінієвих і скляних тарах місткістю від 100 мл до 500 мл.

Щодо маркування енергетичних напоїв, то їх пляшка багато про що говорить. Перш за все це назва, яка говорить сама про себе, вона більш приваблива, тому більшість молоді намагаються скуштувати цей напій.

Далі, малюнок, який намальований на тарі. Він дуже незвичайний, яскравий, що звичайно привертає увагу людини.

Склад самого напою, його споживчі властивості, протипоказання, що свідчать про якість товару, його корисність або навпаки.

Назва підприємства, його адреса та інші відомості, де виготовлявся напій.

У ЄС вимоги до маркування таких напоїв встановлені Директивою про маркування харчових продуктів, які містять хінін і кофеїн. Нормами встановлено, що на етикетці продукту має бути написано – «Високий вміст кофеїну». На жаль, на продуктах, які реалізуються в Україні, такої інформації ми не знайдемо.


Висновки

Сьогодні сучасне захоплення досягло того апогею, коли захоплюватися енергетиками починають з раннього віку. Ранок сучасного школяра починається з походу до супермаркету, де окрім вже звичних жувальних гумок та чіпсів колишню кока-колу замінюють їх сильніші родичі - енергетичні напої. На це спокійно реагує натовп, продавці у магазинах.

Ситуація з більш дорослим населенням ще цікавіша. Чи не у кожного траплялися випадки, коли на роботі суцільна “темрява”, сили і нерви на межі, а кінця-краю звіту ще не видно. Інший день - після хорошого тренування у спортзалі, коли м‘язи на межі виснаження і хочеться лише одного - дістатися до дивану та заснути, з‘являється новий партнер, зустріч з яким “загрожує” тобі першим мільйоном. Саме в такі моменти, коли власні сили організму вже не здатні самовідновлюватися, приходять на допомогу солодкі, газовані, ароматні, освіжаючі помічники - енергетичні напої. І ось після 1-2 банок ти знову готовий до нових подвигів - у голові світліє, тонус піднімається, а тіло здатне пробігти ще кілометрів з п’ять. “Вау, а це ж насправді працює” - думаєш ти і радієш власному відкриттю - маючи у своїй сумці такий напій-енерджайзер не страшні ніякі дедлайни та пізні зустрічі.Отож з кожним ковтком енерготоніку маєш постійно запитувати себе, чиє здоров‘я ти виставляєш під обстріл. Немає жодних сумнівів - виключно своє. Потрібно дбати про нього і не вживати великої кількості цих напоїв, адже, це може призвести до трагічних наслідків. Оберігай себе, адже здоров'я важливіше за все!