Смекни!
smekni.com

Моделювання процесу підготовки та проведення дегустації абсенту (стр. 2 из 3)

Існує безліч різних рецептів приготування абсенту. «Всі формули в рецептах можуть бути змінені - наприклад, можна скоротити кількість зазначених інгредієнтів, зменшити градус алкоголю в кінцевому продукті і т.д., слідуючи конкретним комерційним умовам виробництва і бажанням споживачів.

Внесення всіх можливих поправок до рецепту залишається на розсуд виробника після того як він визначить для себе їх важливість і необхідність. Проте, всі рецепти мають основні принципи підбору трав для виробництва саме певного сорту абсенту, і не повинні ігноруватися, наприклад тому, що як зазначалося в одному трактаті, фенхель виправляє пікантний солодкий аромат анісу, в той же час доповнюючи обсяг насіння, що ісоп виконує ту ж роль, даючи основний чудовий зелений колір, який меліса ще покращує, нарешті, римська полин з її жовтуватою нотою трохи пом'якшує глибокий зелений колір і надає невелику гірчинку та аромат, поєднуючи його з ароматом гіркого полину і надаючи всьому абсенту його характерний специфічний аромат добре зробленого напою.

«Споживач вважає, що абсент гарної якості, якщо при додаванні води, він стає молочного кольору і дає опалесцентний ефект. Цей ефект виникає завдяки ефірним маслам, які отримані з насіння і компонентів смол рослин, які знижують свою розчинність в суміші, яка містить менше алкоголю, ніж сам абсент. У недобросовісних виробництвах ці принципи чистоти та якості сировини не дотримуються, але щоб досягти потрібного ефекту, компенсуються добавками бензоїну, гуаціна і т.д.

3. Способи проведення дегустації абсенту

Як будь-який міцний алкогольний напій, абсент вимагає до себе певної поваги і культури пиття. Процедуру приготування порції абсенту можна порівняти з ритуалами сервіровки текіли. Абсент - дуже гіркий і дуже міцний напій, вміст спирту в ньому - близько 70-80%, пити його в чистому вигляді не прийнято, та й зі зрозумілих причин важко.

Серед досвідчених людей існує декілька способів вживання абсенту - тут потрібна вправність і особливий підхід.

Французький спосіб

Налити в келих одну частину абсенту, поставити на краю келиха спеціальну абсентну ложечку, на неї покласти кубик цукру. Вилити в келих три частини крижаної води через цукор в ложці. Цукор розчиниться у воді, а сироп, змішується з абсентом.

Цей же спосіб практикувався французькими феміністками з виключенням цукру. Продовженням цього способу є вживання абсенту з товченим льодом в тих же пропорціях.

Чеський спосіб

Через шматочок цукру на встановленій на краях келиха абсентній ложечці пропустити великими краплями одну частину абсенту. Підпалити цукор і накапати карамель в абсент. Потім розбавити трьома частинами води. Цей, найбільш відомий, спосіб небезпечний тим, що абсент в склянці може легко спалахнути, і вимагає обережності. (У подібних випадках деякі цінителі вважають це одним із сигналів для початку розведення абсенту водою - напій, втрачаючи міцність, потухне сам собою). Другий спосіб полягає в тому, що на нагріту ложку з отворами, яку тримають над келихом, кладеться шматок цукру. На ложку ллється напій. Виходить суміш (цукор, що розтанув, і злегка підігрітий абсент).

Російський спосіб

Зробити цукровий сироп окремо, змішавши цукор з водою. Потім розбавити абсент сиропом в потрібній пропорції. У склянку наливають абсент, підпалюють його. Дають трохи прогоріти. Потім накривають другою склянкою, полум'я гасне. Абсент швидко переливають у другу склянку, а першу накривають серветкою і перевертають догори дном. Нагрітий абсент випивають, а під перевернутий стакан засовують коктейльну соломинку і вдихають пари. Черговість вдихання парів алкоголю і випивання його можна змінювати.

Суворий спосіб

Чотири частини крижаного абсенту налити в склянку. Підпалити його. На абсентну ложечку покласти шматочок цукру, тримати її над полум'ям. Цукор почне танути і капати в склянку, кристалізуючись на його дні. Коли кількість круглих коричневих кристалів заповнить п'яту частину склянки, яка залишилася, ложечку з цукром прибрають. Приготувати коктейльну трубочку. Задути полум'я і тут же, опустивши в склянку трубочку, не відриваючись, кількома швидкими великими ковтками випити через неї всю рідину вміщену в склянку, обов'язково пропускаючи його по всьому язику, щоб глибше відчути смак. Якщо все зробити швидко і правильно, різкий перехід від палюче крижаного абсенту на дні до нестерпно гарячого на поверхні, супроводжуваний приємним солодкуватим присмаком, стане одним із самих незабутніх відчуттів, яке захочеться відчувати знову і знову. Обсяг склянки визначається сміливістю абсенту. Можна використовувати чарки обсягом не менше 50 мл. Запобіжні заходи: ретельно вибирати ємність, в якій абсент буде горіти - багато скляних судин можуть не витримати температури, лопнути або деформуватися. Також уважно підходити до вибору трубочки - вона може почати плавитися, зіткнувшись з сильно нагрітою поверхнею напою. І найголовніше - не рекомендується випивати разом більше трьох стограмових порцій приготованого даними чином абсенту.

Програмістський спосіб

Наливаємо абсент в склянку, підпалюємо його, чекаємо трохи, поки він прогорить, потім остудимо полум'я ... Чекаємо кілька секунд, поки келих трохи охолоне, і залпом випиваємо абсент, попередньо взявши закуску і склянку з чистою водою.

Спосіб « Доопрацьований парашут»

Наливаємо 40 мл абсенту в коньячний фужер. Спрайт або сік наливаємо в старомодну склянку, та, що для віскі. Коньячку боком кладемо на склянку, підпалюємо абсент і крутимо фужер (щоб фужер не луснув). Палаючий абсент швидко переливаємо в склянку, плавно підводячи коньячку вгору; швидко накриваємо фужером склянку, в щільно накритій склянці абсент гасне. Після нахиляємо коньячний фужер, і в щілину, що утворилася вставляємо трубочку; куримо. Вдихаючи носом, видихаючи ротом. Поки людина курить пари, в блюдці підпалюється заздалегідь заготовлений цукор, готується так: в центр блюдця кладеться два кубики цукру, один на інший. Просочується абсентом до утворення калюжки в поглибленні для чашки (знаходитися в середині). Все скуривши, піднімаєте коньячку і п'єте абсент залпом (якщо з соком), якщо зі спрайтом, то спочатку висаджуємо як текіла-бум і п'єте залпом. Коли допиваєте - ви цією ж коньячкою поступово водите над цукром, що плавиться, накриваєте, тим самим гасите. Якщо робили правильно, то коньячка залишається цілою. За 5 см до блюдця повинен бути вибух у вигляді спалаху газів, це супер. Підсовується трубочка і знову куриться. Людині погано, тобто добре, але є одне але - гіркота в роті, ось він приз - нехай закусить цукром. Ефект від даного способу вживання досить цікавий - легка ейфорія, замішана на фізичних відчуттях, підвищене потовиділення і сповільненість в рухах. Необхідно вибрати точну музику для правильного відчуття всіх смакових відтінків даного рецепту. Перевірка проводилася при тестуванні 7 осіб. Кожен придбав підвищений бар'єр спокою, умиротворення, почуття легкості і прихильність до правильних діалогів.

Чеський суворий спосіб

Встановлюємо абсентну ложечку на краю великої склянки, ставимо шматочок тростинного цукру на ложечку, наливаємо порцію (наприклад, 50 гр.) В чарку, з якої можна проливати абсент тоненькою цівкою, проливаємо кілька грам на цукор, підпалюємо, чекаємо поки згасне, тоненькою цівкою ллємо кілька грам на цукор, цукор вимивається з шматочка і опиняється на дні чарки, розчинений в абсенті, підпалюємо цукор, стежимо за тим, щоб абсент в склянці не горів, повторюємо поки не скінчиться порція абсенту або не розчинитися весь цукор, п'ємо дрібними ковтками.

Коржевкій суворий спосіб

Назва походить від людини чиє ім'я не розголошується, але багато хто знає його як «Коржа». Наливаємо 50 гр абсенту в склянку через 2 шматочки рафінаду, один кладемо на ложку, другий кладемо поряд на блюдце. Підпалюємо абсент в склянці, полум'я від абсенту підпалює цукор, за допомогою ложки розчиняємо палаючий цукор, у палаючому абсенті акуратно змочуючи рафінад абсентом до повного розчинення і кристалізації в склянці. Гасимо полум'я в склянці за допомогою блюдця (ставимо блюдце на склянку). Підпалюємо промочений заздалегідь рафінад на блюдце, даємо погоріти пару секунд, і збиваємо полум'я різким видихом. Випиваємо швидко ще теплий абсент, акуратно беремо рафінад з блюдця (може розсипатися в руках), закушуємо рафінадом. Основний ефект полягає в тому, що багато хто чекає після закуски різкого полегшення від чистого гарячого абсенту, але це відчуття оманливе! Після вживання відчуття супроводжується легким розслабленням ...

Можна пити абсент в чистому вигляді, сильно охолоджений порціями по 30 грамів. Даний, який втратив зі зрозумілих причин ритуальність дії, спосіб виростає з епідемії пияцтва французьких робітників кінця XIX століття, коли абсент стрімко здешевів і став загальнодоступним. У більшості абсент має різко-негативні відгуки.

Спосіб «Цитрусовий абсент»

Взяти часточку апельсина / мандарина з шкіркою, очистити від внутрішньої плівки, «оголивши» м'якоть фрукта. Обваляти часточку в суміші цукрового піску і кориці (за смаком). 50 грам абсенту підпалити у відповідній посуді (краще використовувати чарку з товстими стінками), взяти щипцями раніше підготовлену часточку апельсина / мандарина і тримати над вогнем, щоб суміш з цукру, кориці і соку капала в чарку. На часточку можна трохи натискати щипцями для ряснішого соковиділення. Загасити напій, (ВАЖЛИВО!) дати чарці трохи охолонути і випити теплий абсент. На закуску - розсмоктати кристали паленого цукру з корицею.

Рецепт «Абсент»

Традиційно в абсент ллють холодну воду через кубик цукру, що лежить на спеціальній дірявій ложечці. Вода розчиняє цукор, який змішується з абсентом. Солодка вода допомагає приховати гіркий смак абсенту. Існує думка, що солодка вода є каталізатором дії туйона. Коли вода змішується з абсентом, напій каламутніє і набуває райдужний білий колір з відтінками зеленого і жовтого кольору. Такий ефект отримав назву louche. Помутніння відбувається через те що розбавлений водою спирт не в змозі утримувати ефірні масла, що містяться в абсенті, і вони випадають з нього. Найкращим співвідношенням для розведення абсенту водою вважається 5 частин води до 1 частини абсенту.