Смекни!
smekni.com

Сільськогосподарські роботи (стр. 2 из 3)

Де дують сильні вітри – агератум, бегонія, ротики, пеларгонія.

Ємності для висаджування квітів різні: керамічні, плетені, видовбані з дерева, пластмасові, металеві.

По краях висаджують ампельні рослини – фуксія, петунія, плющ строкатолистий, а ближче до центру – великі рослини – пеларгонія;

За сезон змішують кошики – на весні висаджують братки чи стокротки, влітку – петунію, чорнобривці, восени – хризантеми.

5. Дикорослі квітково-декоративні рослини, їх інтродукція та правила догляду за ними на відкритому ґрунті. Екологічні аспекти охорони дикорослих квітково-декоративних рослин

Жива огорожа – розмежування ділянок, маскування окремих будівель, фон для квіткових композицій. В них гніздяться окремі види птахів. Придатні зимостійкі та посухостійкі дерева та кущі. Не рекомендується використовувати коренепаросткові рослини. Із листяних дерев корисні – граб звичайний, гледичія триколючкова, шовковиця біла; з кущів – жасмин садовий, глід, барбариси, жимолості, сніжноягідник білий, смородина альпійська, кизильник блискучий, магонія, айва японська.

Хвойні породи – приємний спокійний фон. Огорожі – ялина звичайна, тис ягідний, туя західна, ялівці.

Рослини розміщують у шаховому порядку по 0,25-0,4м в рядах і між рядами 0,35-0,5м.

Листяні породи висаджують з 2-річними саджанцями або сіянцями, а хвойні з 5-ти річними саджанцями.

Догляд – це формування стрижки – посилює ріст бокових аагонів.

Найбільш поширена стрижка у формі піраміди, куба, що мають 5-6 пагонів. У грудні викопують із грудкою землі і висаджують у горшки Ø15-19см у дернову суміш – дернова земля, перегній та пісок (2:1:1). У січні заносять в теплицю 10-12 ºС. Цвісти починають через 20-25 днів.

Бузок – для вигонки 3-4 річні кущі щепленого бузку або 4-5 річного кореневласного.


6. Одно– дво- та багаторічні рослини, їх поширення та особливості культивування. Правила збирання, очищення, зберігання та підготовка насіння до висівання. Строки висівання одно – дво- та багаторічних рослин.

Дерева і кущі – багаторічні рослини. Серед трав є як багаторічні так і одно- дворічні. До багаторічних відносяться – конвалія, кульбаба, пирій, кропива. Надземні частини більшості відмирають восени. На весні вони розвиваються заново.

Однорічні – лобода, левкой, редиска, просо, гречка, овес, вони весною розвиваються з насіння, зацвітають, утворюють плоди з насінням і після чого відмирають.

Дворічні – живуть майже два роки. Буряк, редька, капуста, морква. Розвиваються перший рік корені, стебла і листки, наступного року розвиваються нові пагони. Рослини зацвітають і дають плоди з насінням. Восени ці рослини відмирають.

Технологія збирання зернових культур складається з операцій – зрізування стебел, їх обмолоту, виділення вороху, очищення зерна від домішок.

Розрізняють три фази стиглості – молочну, воскову (жовту), повну стиглість.

Молочна стиглість містить 50% води, висока – 25%, повна 15%.

Способи очищення повітряним потоком: за розмірами і формою – на рештах, за довжиною на трієрах, за властивостями його поверхні, очищення і сортування насіння за щільністю. Придатне зерно для зберігання, якщо вологість не перевищує =13-14%, при 17-18% знижується його схожість. Вологе зерно піддають штучному сушінню у зерносушарках підігрітим повітрям. Таке сушіння називають – конвентивним. Коли зерно контактує з нагрітою поверхнею, таке сушіння називають кондуктивне.

Висівають насіння в грунт, коли він прогріється до 10-12ºС. Загортають на глибину 3-5 см (на великій глибині не вистачає повітря).

Насіння цибулі на 1-2см; редиски, огірків – 2-4см; гороху, бобів – 4-5см. На піщаних ґрунтах висівають глибше, ніж у глинисті.

7. Особливості цибулинних рослин (тюльпанів, нарцисів, гіацинтів та ін.). Способи вегетативного розмноження багаторічних рослин (поділом куща, кореневищами, бульбами, бульбоцибулинами тощо).

Тюльпани, нарциси – цибулькові рослини, розмножуються маленькими цибульками, котрі називаються дітками. Висаджують по декілька штук в горщик на протязі 2-3 років. Лілії розмножують лусками цибульки з частиною дінця і накривають склом.

У гіппаструмів, кринумів і панкрациумів в горшках з діток виростають маленькі рослини, котрі добре відокремлюють.

Ділення куща – розмножують ті рослини, котрі добре кущаться і утворюють багато стебел з окремими коренями. Наприклад: циперуси, папоротники, спаржа, ізолепис.

Ставлять горшки у теплі і добре освітлені місця.

Ділення кореневища – розмножують канни, аспидіастри. Їх корені розрізують так, щоб було на кожному корінці вічко.

Канни – краще, коли кореневище проросте в теплому місці і порізати на окремі пророщі вічка, висадити в горщики.

Кореневі дітки – можна розділити, висадити в окремі горшки. На стеблах утворюються молоді рослини з воздушними коренями.

Час від пристановки на вигонку до цвітіння у цибулинах рослин порівняно короткий 16-32 дні. Цибулини правильної форми 3-3,5см діаметром і масою 25-30гр.

Висаджують на початку жовтня у ящики або горшки. Щоб прискорити цвітіння, рослину два раз в день поливають теплою водою - 30ºС.

Нарцис – для цвітіння у січні- березні цибулини викопують з грядки у середині липня на початку серпня і зберігають до вересня при температурі 17ºС.

8. Кліматичні рослини. Умови утримання рослин тропіків, субтропіків, пустель і напівпустель (сукуленти та кактуси)

За біологічними особливостями і декоративними якостями поділяються на рослини, вирощені в кімнатах – перша група.

Друга група – декоративно-листяні рослини – невід’ємна частина інтер’єру кімнати. Вони мають кольорові, розрізані або яскраві листки, котрі добре гармонійно контрастують з розцвіткою стін, меблі.

Третя група – кімнатних квітів – в’ющі і ампельні рослини. Різноманітні по будові стебел, листків по формі і кольору. Ними прикрашають стіни, мебель.

Кактуси – цвітуть в основному серед ночі. Їх можна вирощувати по сотень видів і форм.

9. Розміщення кімнатних квітів у приміщенні. Вимоги рослин до вологості й температури повітря, ґрунту, освітлення. Світлолюбові та тіневитривалі рослини

Найбільше світла і тепла поступає на південні вікна, придатні для зимового періоду. Весною, літом рослини потрібно трохи притінювати і більше поливати. Багато світла потребують – трав’янисті, особливо цвітучі. Для рослин з дуже яскраво розмальованими листками. При слабкому світлі вони швидко тратять яскравість фарб і привабливість. Брак світла найкраще переносять фікуси, мірти, папоротник, так як мають густі листки.

Вимоги до тепла різні. Багатьом потрібна постійна температура без різких змін. Так рослини поділяють на три групи:

1. – рослини для прохолодних місць;

2. – рослини для помірно теплих місць;

3. – рослини для теплих місць або для кімнатних тепличок.

В прохолодних місцях з температурою повітря 14-16ºС добре розвиваються такі рослини як: азалія, олеандр, рози, фуксія, пеларгонія, сенполії, спаржа декоративна, традесканція, плющі, фікуси, циперуси, аспідистри, хлорофітум.

Для цвітіння азалій, роз, первоцвітів необхідна температура - 20ºС. Щоб продовжити цвітіння, їх переносять у холодне місце. Помірне тепле повітря потребує (18-20ºС) – бегонія, розан китайський, плющ восковий. Добре ростуть рослин, коли повітря в приміщенні не дуже сухе. Літом необхідно обприскувати листки.

Вологість грунту – весняно-літній період – інтенсивно поливати і обприскувати. Осінь – ріст сповільнюється. Зимою поливання припиняють. Підживлення слід проводити в літній час.

Світлолюбиві квіткові рослини – клен кімнатний, крин, бегонії цвітні, каланхое, рози.

У першому ряду вікна треба розміщувати кактуси, потім азалію, синінгію, жасмин, алеандр, розан китайський.

Квіти південної орієнтації. Коло вікон добре росте бегонія, рекс, пальми, панданус, а такі рослини, як сентуріум, панкраціум, пеларгонія можуть і цвісти. Багато світла потребують гарноцвітущі, але в теплі часи, їх треба притіняти від прямих променів.

Квіти північної орієнтації – їх необхідно розміщувати блищи до вікна – це амариліси, першоцвіти, петунію махрову, пеларгонію, фуксії, сенполію. Дальше від вікон розміщують квіти, що менш вимагають світла – аспідистри, лавр благородний.

З в’ющих і ампельних рослин в умовах пониженого світла добре ростуть – різновидності плюща, декотрі традесканції. Поливають 1-2 рази в неділю. В період росту підживлюють мінеральними добривами0,5гр. Квіткової суміші, або столову ложку дерев’яної золи на 1л води. Зимою підживлюють тільки цвітучі рослини.


10. Значення перевалки, пересаджування, підживлювання для росту й розвитку квітково-декоративних кімнатних рослин. Застосування добрив (органічних, мінеральних, комплексних) для підживлення кімнатних рослин. Способи розмноження кімнатних рослин

Перевалкою – називається збільшення об’єму землі для інтенсивно рослих коренів без порушення земельної груди горошкових рослин. Піддають переважно молоді швидкорослі рослини. Беруть перевалюють з 9ти см горшків у 11 см, з 11 см у 13 см горшки. Перевалюють молоді рослини вирощені з насінь, черенків, добавляючи кожний раз живильну суміш без порушення кореневої груди. Підбирають ширший на два пальці.

Пересадка рослин – приступають. Коли потрібно поміняти горщик, є хвороби кореневої системи, ділення кореня, коли починає жовкнути листя. Пересадку квітучому вазону робити не можна. Кращий час для пересадки – весна (березень, квітень), коли рослина починає інтенсивно рости. Ніжні і дрібні рослини – у травні. Хвойні рослини – літом, по закінченні весняного росту. Цибулькові – після проходження періоду спокою. Молоді – пересаджують щорічно, великі – через 4-5 років. Нові горщики перед пересадкою миють гарячою водою з добавкою суперфосфати.

Дернаж. На дно кладуть черешок випуклою стороною до верху, насипають шар битих черенків або листя з домішками деревного вугілля, прикривають шаром піску. Вирізають загнивши, пошкоджені частини кореня.