Смекни!
smekni.com

Сільськогосподарські роботи (стр. 1 из 3)

РЕФЕРАТ

на тему:

«СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОБОТИ»


1. Значення рослинних організмів, їх основні властивості. Екологічне значення декоративних насаджень. Культурно-побутове й естетичне призначення озеленення територій населених пунктів та їх інтер’єрів. Охорона зелених насаджень

Корінь – служить для укріплення рослин в ґрунті, добування з нього води і розчинених поживних речовин (мінеральних).

Так корені пшениці проникають в грунт на 1,5-1м, на таку ж глибину проникають корені жита, вівса, ячменю. Корені кукурудзи, цукрового буряка, моркви проникають у грунт на 1,5-2 м.

Мичкувата коренева система у однодольних рослин. Стержнева – у коренеплодів. Можуть корені появлятися на стеблах, вони – додаткові.

За характером будови стебла бувають трав’янисті та дерев’янисті. До видозмінених стебел відносяться бульби (картоплі), цибулі (цибуля, часник), кореневища (пирій), вусики (виноград, гарбуз), комочки.

Листки – орган живлення рослин, тому що на світлі в хлоропластах утворюються органічні речовини з неорганічних. Є три категорії листків – низові, середні і верхівкові. Низові – видозмінені листки – луска на кореневищах. Сім’ядолі – первинні листочки зародки – гарбуз, сонячних, квасоля. Середні – всі листки зеленого кольору. Вони бувають черешкові і сидячі. Верхні – листки суцвіть.

Палісадники – декоративно-захисна зона шириною від 3-15м.

Композиція рослин – буває три стилі планування і композиції рослин: регулярний, пейзажний або ландшафтний і змінений.

Квітники, клумби – довга смуга шириною 1-2м. Складають із 2-4 видів рослин.

Бордюр – вузька. Шириною 0,5м смуга, що облямовує пішохідні доріжки.

Міксбортер – групи квітів, які створюють ефект безперервного цвітіння.

2. Призначення та будова теплиці й парника; використання парників для вирощування розсади. Властивості ґрунту. Види грантових сумішей для ділянок закритого ґрунту. Органічні домішки до ґрунту: перегній, компост, зброджений осад, дрібний торф. Мінеральні добрива та їх застосування. Дернаж, його види

Парники – це постійні споруди захищеного грунту, розраховані на вирощування розсади і овочів ранньовесняного використання. Бувають – поглибленні і наземні. З обігрівом: біологічним, сонячним, технічним. Однокаскадні і двокаскадні. За строками закладки і використання – ранні, середні і пізні. Найбільшпоширені – однокаскадний, поглиблений парник з скляним покриттям на біологічному обігріві.

Розмір: яма – глибиною 0,7м шириною 1,5м. Скляна рама. Розміщують парники рядами довжиною не більше 20м. Котлован заповнюють розігрітим гноєм, технічний обігрів по трубах.

Теплиці – постійно діюча споруда розрахована для вирощування свіжих овочів на період цілорічного використання. Бувають – ангарні і блочні. Ангарні – скляна споруда з двоскладною покрівлею без стояків в середині; ширина 10-25м, довжина 50-100м, висота в коньку до 12м. Блочні: складаються – складені з декількох теплиць блоків, прилягаючих один до одного.

За способом вирощування поділяються на: стелажні, ґрунтові і гідропонні. Для забезпечення горіння біопалива використовують кінський гній, змішавши з коров’ячим гноєм у різних кількостях, а також додають 20-25% опилок. Перебивають гній за 8-10 днів до закладки парників.

Види грунтових сумішей. Грунтова суміш повинна мати реакцію біля рН6.5 без збудників хвороб, бур’янів.

Основні компоненти: дернова земля, перегній, торф, пісок, опилки. Склад у % від загального об’єму: дернова земля 30-40%; торф 40-50%; перегній 20%. Або дернова земля 50-60%; перегній 40-50%; пісок –5%.

При кислій реакції ґрунту наносять вапно.

Розрізняють азотні, фосфатні і калійні добрива, залежно від того, які є в них мінеральні солі.

Азотні добрива – сечовина Со /NH2/2 вміст 40-45% діючих речовин, сульфат амонію /NH4 /2SO4 – 20%; селітра аміачна, або вапнякова-аміачна селітра NH4NO3 – 30-35%.

Фосфатні добрива – суперфосфат гранульований, геодвійногранульований і порошкоподібний – 20-25%, кісткове борошно – 30%, преципітат – 30-40%.

Калійні добрива – хлорид калію, каїніт, калійна сіль, сильвініт, цементний калійний пил – 14%.

Найкраще розчинний у воді Р і К добрива, тому вносять їх у грунт перед сівбою, в першій половині літа.

Добрива – підсилюють ріст стебел, листків;

Р добрива – розчинюються гірше у воді, тому вносять їх разом з гноєм, восени; добрива прискорюють достигання плодів , холодостійкість рослин;

К добрива – посилюють ріст коренів, цибулин і бульб.

3. Створення необхідних умов для вирощування й розмноження рослин у різні пори року. Світловий, тепловий та водний режим теплиці. Календар роботи з рослинами теплиць і парників. Схема рамообороту в парниках. Рентабельність теплиці. Обладнання для роботи в закритому ґрунті

Мікроклімат потребує відповідних умов створення в захищеному ґрунті: теплові умови, світлові, вентиляція, а також вологість ґрунту і повітря.

Овочеві культури – потребують на 2-3º нижче температури ґрунту ніж повітря. Навпаки – то вони передчасно старіють. Найбільш сприятлива температура грунту для вирощування огірків 25-27ºС. Для томатів, цибулі – 21-25ºС. Температура повітря вдень повинна бути більша, ніж у ночі. Штучне освітлення скорочує строки дозрівання на 10-15 днів. Застосовують лампи денного світла, або дугові ртутні. Час досвічування 11-12г. Висота над рослинами – денна лампа – 10см. Дугові лампи – 100-150 см. Для огірків потужність люмінесцентної лампи – 360 вт/м2, томатів –420.

Застосовують в теплицях вуглекислий газ, вміст становить 0.2-0,3%.

Вологість повітря – для огірків до 90-95%, для помідорів 60-65%. Підвищення вологості сприяє розвитку хвороб, шкідників. Температура води для поливу 30-35ºС. Два способи поливу – підгрунтовий, наземний. Грунт повинен промокати на 5-7 см, стелажі – наскрізь. В гарячі дні норма поливу –15 л/м2 в добу. Для капусти промочити грунт на 40-60 см, а для томата – 50см, огірка – 40см.

Сівозміни – засновані на правильному підборі і чергуванні овочевих культур на визначеній площі і в визначений період.

Під культурооборотом захищеного ґрунту розуміють чергування овочевих культур в парниках або теплицях на одиниці заскленої корисної площі. Його оцінюють по валовому виходу товарної продукції і розсади з одиниці площі, корисної за весь сезон до числа оборотів.

Вихід продукції з одної рами 1,5 м2 розсади капусти 400-500 шт. р. томатів і огірків 200-250 шт. р. квітів 400-600 шт.

Лопати, розміри ящиків і масу вантажу підбирають по віку учня.

До обладнання відносять також граблі, вило-лопату, мотики і мапки, ручний планет, ручний маркер, сальний шнур, садильний кілок, поливальниці, дворучні носилки, корзини.


4. Квітково-декоративні рослини закритого ґрунту. Основні способи розмноження цих рослин. Правила перевалки та пересаджування. Продукування квіткових рослин. Правила зрізування рослин та їх зберігання. Оформлення приміщень живими квітково-декоративними рослинами та їх композиціями

Родина квітково-декоративні рослини захищеного ґрунту – айстрових Цинерарія – розмножують щорічно насінням, яке висівають у травні-червні; використовують для тимчасових композицій і в інтересах.

Родина Акантових

Афеляндра – розмножують насінням, стебловими живцями або листками. Висівають у лютому-березні. Використовуються для озеленення інтер’єрів.

Геміграфіс – багаторічна трав’яниста рослина з повзучим стеблом.

Родина Амарилісових – рід цибулинних рослин.

Родина Ароїдних – квітки дрібні не показні, одно або двостатеві зібрані в суцвіття-початки.

Родини Бегонієвих, лаврових, лілійних, молочайних, орхідейних, пальмових

Вигонка – це система заходів, за допомогою яких можна вивести рослини зі стану спокою, примусити їх рости та цвісти в невластиву для їх цвітіння пору року.

Перевалкою – рослин називають збільшення об’ємних площ землі для інтенсивноростучих коренів без порушення земляної грудки горошкової рослини. Переважно П. Молоді, швидкоростучі рослини, корені яких обплітають земляну грудку.

Пересадка – коли порушують земляну грудку з коренями, видаляють частину землі. Молоді потребують щорічну посадку. Великі можна раз в 4-5 років. Слідкувати, щоб коренева шийка була на 12см нижче верхнього краю горошка.

Продукування квіткових рослин – вигінка квіткових рослин. Підбирають ранні сорти з більш коротким періодом спокою. Це гіацинти, лілії, тюльпани, фрезії, піонії, кущові троянди, бузок.

Починають поливати теплою водою25-28ºС, як тільки рослина піде в ріст, підвищують вологість до 80-90%. Рослину можна зберігати в стані спокою довгий час. Для цього на протязі зими, весни, літа їх можна тримати в леді холодильника. В будь-який час року їх можна поставити на вигонку і мати цвітучі тюльпани, лілії, бузок, конвалії. Перед вигонкою ящики переносять для відтаювання.

Квіткове оформлення вікон, балконів і терас створює корисні акценти і архітектури в цілому. На балконах висаджують, як тільки прогріється земля – братки садові і стокротки, вони не бояться легких заморозків з ранньої весни до середини осені. Улітку пеларгонія і петунія. Сальвія блискуча не тільки на клумбах а й на балконах із червня до заморозків. На прикінці літа вона опадає в листі, тому гарно висаджувати її в композиції з чорнобривцями. Висаджують майорці, вербену.

Не рекомендується разом з фіолетовими квітами висаджувати сині. Добре поєднуються червоні, сині, жовті кольори. Білі насаджують для відокремлення кольору. До білих стін будівлі краще підійдуть – червоні, сині і жовті квіти, а до цегляних стін – білі, жовті, оранжеві квіти. Також на балконах розміщують одну або декілька ампельних або витких рослин у підвісному кошику.

На балконах з півд. заз. сторін і східної сторони – висадне – пеларгонія, петунія, шавлія, вероена і бурачок. З північного боку добре ростуть на балконах – бегонія, фуксія, нагідки, тюльпан, із витких виноградний дикий плющ.