Смекни!
smekni.com

Архітектура Стародавнього Єгипту (стр. 1 из 5)

Архітектура Стародавнього Єгипту


Близько 3000 року до н.е. була створена держава Єгипет, що включала північний і південний райони долини ріки Ніл. Спочатку існувало Раннє царство, приблизно в 2800-2400 роках до н.е. його перейменували в Древнє царство, потім, наприкінці III тисячоріччя до н.е., — Середнє царство й у XVI-XI століттях до н. э. — Нове царство.

З різних архітектурних споруд цього періоду найбільший інтерес представляють піраміди, зведені в роки Древнього царства, а також храмові комплекси, побудовані в епоху Нового царства.

Для монументальних споруджень використовували різні гірські породи. Досить часто застосовувався асуанський граніт і турский вапняк, що добувався біля Мемфіса, а також піщаник, базальт, порфір, діорит і ін. Зі скель висікали квадри — кам'яні брили необхідного розміру, і доставляли їх до місця будівництва. Кладка могла бути сухою, тобто без розчину, чи з розчином — з вапна, глини і піску.

Для створення великих житлових будівель, гробниць і пірамід Середнього царства широко використовувався цегла-сирець розміром 14 ' 38' 11 див. Для його виготовлення гальку і рубану солому перемішували, поміщали в спеціальні дерев'яні форми і сушили на сонці.

Житлові будинки простолюдинів зводили з щільних очеретяних і очеретяних циновок, дверні прорізи закривали більш тонкими циновками з соломи чи трави. У більш пізній період для будівництва жител стали використовувати глину.

Деревини було мало — її привозили з інших країн і використовували в конструкціях перекриттів, для обробки апартаментів фараона і придворної знаті, а також для виготовлення меблів.

При будівництві різних господарських будівель і складів робили склепінчасті перекриття. Часто споруджували помилкові зводи — безрозпірні конструкції, при яких кожен наступний ряд каменю нависав над попереднім.

Таким же способом будували і купольні конструкції.

Гробниці

Зі словом «Єгипет» відразу ж пригадуються одні із самих грандіозних споруд за всю історію людства — піраміди. Однак це не єдині архітектурні будівлі-усипальниці Древнього Єгипту. Спочатку для фараонів і придворної знаті зводилися гробниці, що носили назву мастаби, що в перекладі з арабської означає «лави». Вони споруджувалися в епоху Раннього і Древнього царства і були попередниками пірамід. Особливо багато мастаб у Саккарі і Гізі — тут вони розташовуються біля пірамід рядами, кварталами й утворювалт цілі містечка.

Мастаби клали з кам'яних плит або цегли. Вони не мали внутрішніх порожнеч, похоронна камера знаходилася в землі, безпосередньо під спорудою. Потрапити усередину гробниці можна було через стрімкий коридор. Після закінчення похоронної церемонії коридор засипався піском і каменями, а вхід замуровувався.

Перші мастаби за формою нагадували зрізані піраміди з похилими стінами і мали висоту не більш 4 м. Зовнішні стіни гробниць, призначених для фараонів, прикрашалися зображеннями, або скульптурами бичачих голів, до яких прикріплювалися дійсні роги (мал. 2). У стінах малися численні ніші. Похоронні камери облицьовували кам'яними плитами, іноді деревом. Однієї з таких гробниць, побудованих в епоху Раннього царства, є мастаба цариці Хер-Нейт, що знаходиться в Саккарі. Її стіни прикрашені зображеннями левів, яких єгиптяни вважали хоронителями усипальниць.

Пізніше стали будувати гробниці, що складалися з декількох мастаб, поставлених одина на одну. Кожна наступна мастаба мала менший розмір основи, у результаті закінчена гробниця за формою нагадувала східчасту піраміду. Такі споруди уже включали внутрішні камери, іноді до 30 і більше. В одній з камер за назвою сердаб поміщали статую, що зображувала покійного в розквіті років.

Бі гробниць, що відносяться до більш пізнього періоду, встановлювали стелу, що нагадувала вхід (т.зв. помилкові двері), на якій писали ім'я і звання померлого.

Слід зазначити, що не у всіх мастабах були поховані мумії. Іноді єгиптяни будували кілька однакових гробниць і на усіх писали ім'я того самого фараона чи придворного. Однак правдивим похованням була тільки одна, інші ж несправжніми (кенотафи).

Одним зі зразків епохи Древнього царства є мастаба Хесира фараона Джосера в Саккарі. Її стіни прикрашають ніші і барельєфи тонкої роботи з зображеннями Хесира.

Небагато пізніше була побудована мастаба сановника, що відрізняється від інших спрощеним плануванням: з її північної сторони розташований вхід, від нього йде галерея з колонами, що закінчується невеликим двором, обнесеним стінами і колонами. У центрі дворика починається вхід у шахту, через котру можна було потрапити в будинок мастаби, що майже не має внутрішніх приміщень. Стіни прикрашають барельєфи, що зображують сановника за державними справами, на полюванні і т.д.

Сама оригінальна і складна за плануванням є гробниця Мерерука, фараона Тітки. Вхід, усупереч багатовіковим правилам, розташований не на півночі, а на півдні, помилкові двері знаходяться не під відкритим небом, а у великому залі із шістьма колонами. У мастабі мається 31 внутрішня камера. Замість барельєфів біля помилкових дверей установлене скульптурне зображення Мерерука. Стіни похоронної камери вперше прикрашені розписом.

Однією з найвідоміших гробниць є східчаста піраміда Джосера, що знаходиться в Саккарі і побудована близько 2780 року до н.е. (мал. 3). Архітектором і будівельником цього спорудження, що сьогодні вважає першістю пірамідою, був Імхотеп, великий учений того часу: архітектор, астроном, лікар.

Споруда, що складається із шести мастаб, має основу 118 х 140 м, висоту 60 м. Для її будівництва використовувалися кам'яні блоки різного розміру, для облицювання — відшліфовані плити білого вапняку. Під пірамідою на глибині 28 м розташовувалася похоронна камера, стіни якої були покриті рівними плитами рожевого граніту. До неї вела головна галерея, що поступово поділяється на кілька коридорів з численними відгалуженнями і бічними ходами. Стіни деяких коридорів прикрашали барельєфи із зображенням фараона. У східної стіни гробниці під землею на глибині 33 м малося 11 похоронних камер меншого розміру.

Піраміда розташовувалася на площадці розміром 545 х 278 м, обнесеною кам'яною стіною з білого вапняку. У стіні було виконано чотирнадцять воріт, причому при погляді на них зсередини комплексу здавалося, що усі вони відкриті, однак правдивими були тільки одні. Комплекс включал зал-вестибуль з колонами, заупокійний храм, нижній храм, північний будинок, південний будинок і південну гробницю, інший простір займав великий двір.

Як уже було відзначено вище, ця гробниця вважається перехідним спорудженням від мастаб до пірамід. Саме піраміди є самими грандіозними і вражаючими уяву будівлями Древнього Єгипту й одним із семи чудес світу. З'явилося навіть прислів'я: «Усе на світі боїться часу, але час боїться пірамід». Для їхнього створення була потрібний праця великої кількості людей. Викликає замилування не тільки їхня величина, але і точність проектування: адже архітектори повинні були, незважаючи на значні розміри сторін (100 і навіть 200 м), точно розрахувати основу, а також кут нахилу ребра кутових каменів так, щоб вони зійшлися в одній крапці на висоті 100 м і більш. Крім того, усі піраміди були ретельно зорієнтовані по сторонах світу.

Кожен фараон після приходу до влади починав споруджувати свою гробницю. На будівництві працювали тисячі єгиптян і рабів з інших країн. На возведення піраміди йшло від десяти до п'ятнадцяти років. Народи, що жили пізніше, у тому числі римляни і греки, дивувалися жорстокості царів і безглуздості цих грандіозних споруд. Але древні єгиптяни думали, що піраміди повинні були підкреслити велич правителя і країни. Висота конструкції як би говорила про божественне походження фараона, а широка, стійка основа — про незмінність, вічність його панування. Для жителів Древнього Египта піраміди, видимо, уособлювали вічність і відновлення життя. Фараони дуже уважно стежили за зведенням пірамід і навіть робили їм культові почесті, про що свідчать древні тексти, що збереглися до наших днів. Масив пірамід Древнього Царства створювали з кам'яних брил, зовнішню сторону стіни обкладали добре підігнаними плитами без розчину. Думають, що будівництво починали зі зведення зовнішньої сторони, а потім виконували внутрішню. Уступи зовнішньої сторони стіни використовувалися як площадки для складування будівельного матеріалу. На закінчення зовнішня сторона стіни облицьовувалася відшліфованими плитами білого вапняку, а вершина покривалася мідними пластинами. В епоху Середнього Царства внутрішню сторону стіни викладали з цеглин на розчині.

У внутрішньому просторі піраміди створювалися чотирикутні похоронні камери, що з'єднувалися між собою похилими коридорами, а також вентиляційні канали. Входи в коридори ретельно замуровувалися і замасковувалися. Над стінами похоронних камер улаштовувалися так названі розвантажувальні камери, завдяки яким рівномірно розподілялося навантаження на перекриття.

Піраміди Древнього Царства, найвищі з усіх побудованих у Єгипті, розташовуються недалеко від Каїра, на лівому західному березі Нілу біля поселення Гіза. Ансамбль складається з трьох пірамід: Хеопса, Хефрена і Мікерина. Найвідомішою і високою з них є піраміда Хеопса (Хуфу) (мал. 4), зведена в XXVI I столітті до н.е. Її висота складає 147 м, довжина сторони основи — 230 м. Висота дорівнює радіусу уявної окружності, у яку уписана основа. Сторони цієї піраміди зорієнтовані по сторонах світу з разючою точністю: погрішність складає усього кілька мінут. Головним архітектором споруди був близький родич фараона, вельможа Хемиуну(Хемон).

Піраміду зводили протягом 20 років сто тисяч рабів. Внутрішнє облицювання виконане з жовтих вапнякових брил, зовнішня — з білого мокатамского вапняку, основа викладена гранітом. Сьогодні зовнішня поверхня граней із гладкої перетворилася в східчасту (висота сходинок коливається від 1,5 до 2 м, біля вершини — близько 55 см).