Смекни!
smekni.com

Мистецтво Польщі романського періоду (стр. 1 из 9)

Зміст

Вступ

1. Історичні передумови розвитку мистецтва Польщі романського періоду

2. Храмобудування і архітектура

3. Скульптура Польщі

3.1 Рельєфний орнамент

3.2 Фігурні рельєфи порталів французького і лотарінгсько-мааського напряму.

3.3 Портальні рельєфи італійського напряму

3.4 Скульптурний комплекс в Сштельно, походження, значення і вплив на архітектуру того часу

4. Живопис

4.1 Бронзові плоцкі і гнезненські брами

4.2 Настінний живопис

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Мистецтво польського раннього середньовіччя не обділено увагою польської громадськості. Учених також не можна дорікнути в недоліку інтересу до цієї області досліджень. В останні десятиріччя зроблено багато нових досліджень, що увінчалися вражаючими результатами - відкриттям зниклих або відновленням вигляду спотворених перебудовами пам'ятників романської архітектури. Як окремими авторами, так і авторськими колективами написаний ряд фундаментальних робіт, що послужили підставою для подальших досліджень. Великі заслуги в цьому належать таким вченим, як Маріан Морельовській, Міхал Валіцкий, Ян Захватовіч. Ще в періоду між двома світовими війнами вони почали глибоке вивчення мистецтва Польщі часів Пястов і стали ініціаторами досліджень в цьому напрямі в перше післявоєнне десятиріччя. При їх безпосередній участі, а частково і під їх керівництвом були видані багатотомні монографії, присвячені гнезненським брамам і гнезненському кафедральному собору в цілому. Але перш за все слід зазначити «Польське дороманське і романське мистецтво», видане Інститутом мистецтвознавства Польської Академії Наук. Ці праці, а також «Романська архітектура Польщі», видана Інститутом історії матеріальної культури в серії «Джерела і дослідження матеріальної культури», задовольняють поточні потреби вузького кола фахівців (істориків, мистецтвознавців, архітекторів, реставраторів, студентів), що мають в своєму розпорядженні до того ж достатньо багату літературу, що стосується окремих вузьких питань.

Враховуючи універсальний і синтетичний характер романського мистецтва, ми припускаємо, що воно повинне впливати на уяву любителів абстрактного і деяких інших видів сучасного мистецтва. Втім, на будь-якого читача, сприйнятливого до мистецтва, спадщина польської романської епохи може справити більш глибоке і безпосереднє враження, ніж мистецтво тієї ж епохи інших країн, що знаходилися в подібних історичних і географічних умовах. У нас є пам'ятники, можливо, нечисленні, але відмінні величезною цінністю, як зірки блискучі на небосхилі європейського мистецтва. Просторовий, пластичний і змістовний задум романських кафедральних соборів на Вавеле, колегіати в Тумі під Ленчицею, бронзових дверей кафедрального собору в Гнезно або різьблених колон норбертанскої базиліки в Стшельно - плід дивно зрілої переробки цінностей культури, в коло якої в кінці першого тисячоліття ввійшла Польща Пястов. Володіння цими скарбами зобов'язало нас знати їх так, як ми повинні знати музику періоду Ренесансу і бароко, романтичну поезію другої половини ХIХ століття. Все це цілющі джерела, якими користується сучасність.


1. Історичні передумови розвитку мистецтва Польщі романського періоду

Пам'ятники архітектури - свідки історії, пов'язані з її етнічно - географічними основами набагато більш тісно, ніж, наприклад, твори художнього ремесла, які можна перенести куди бажано. Саме тому, щоб глибше зрозуміти архітектуру якого-небудь народу, необхідно знати його історію. Для романського мистецтва Польщі, яке складає, перш за все, монументальна архітектура і супроводжуюча її скульптура, зв'язок з історією має виняткове значення. Тому необхідно дати короткий огляд ранній історії Польщі, щоб допомогти читачу, пов'язаному з такою геополітичною територією, де історичні процеси проходили інакше.

З другої половини IX століття в Європі спостерігається процес утворення нових держав. Він мав свій специфічний характер в західній частині континенту, де на розвалинах імперії Карла Великого утворюються суверенні монархії національного характеру. На схід від Лаби (Ельби) і в басейні Дунаю невеликі і більш крупні племінні території, навпаки, об'єднуються в загальні державні організми. Цей процес охопив також племена, що населяли басейн Одри і Вісли, які з незапам'ятних часів були на цій території автохтонами. Олі створили загальну культуру, визначувану іноді археологами назвою прапольською.

Місцевого походження була також династія Пястов, члени якої правили до періоду пізнього середньовіччя. Ця династія походила з Великої Польщі, з її населеними пунктами міського типу, такими, як Гнезно і Познань. Четвертий, якщо не п'ятий член цієї династії Мешко I (960—992) стояв на чолі добре організованої держави із значною військовою силою, що підтверджується в описах сучасних йому арабських мандрівників. Мешко I підпорядкував собі територію, головними складовими частинами якої, разом з Великою Польщею, була Мала Польща з Краковом, і Силезія з Вроцлавом. Продовжуючи посилюватися, Польща перших Пястов на півдні межувала з Чехією Пржемисловічей - династії, що мала подібні Пястам корені. На сході польські землі досягли території Київської Русі, якою управляли нащадки норманнів (варягів). На заході ж дійшло до першого зіткнення з експансивними устремліннями німецьких феодалів, що бажали підпорядкувати собі слов'янські племена басейну Ельби. Там створювалися так звані східні маркграфства, за рахунок яких і збільшувалась територія німецької імперії на сході. Щоб протистояти цій експансії, що підтримувалася авторитетом імператорів династії Оттонов, що претендували на повсюдне владицтво, молода польська держава повинна була вчинити корінні перетворення, тільки це давало можливість змагатися з монархіями Західної Європи. Шляхом до таких перетворень було ухвалення християнства, перші центри якого існували вже в Малій Польщі, що знаходилася якийсь час залежно від ефемерної великоморавскої держави, а потім від Чехії. Так само, як угорські Арпади, що випробували загрозу німецької експансії, як інші правителі західних і південних слов'ян - чеські і хорватські князі, Мешко I звернувся до римської церкви. З цієї пори латинь стала церковною мовою Польщі, а також мовою вчених всіх територій, де був прийнятий латинський алфавіт. Так пролягла релігійно-історична межа, що відділяє Центральну Європу від Київської Русі, що ввійшла шляхом ухвалення християнства з Візантії в коло православно-грецької культури. Завдяки браку з княжною Дубравкою (965) Мешко I сприяв хрещенню Польщі через посередництво Чехії, не ставлячи Польщу в залежність від німецької церковної організації. Цій же самій меті служило символічне підкорення держави Риму — апостольській столиці, що поклало початок «особливим відносинам» між Польщею і папською курією.

Після низки історичних подій трон переходити Владиславу Герману

Владислав не користувався визнанням сучасників і нащадків. Він не володів честолюбством своїх попередників, був тісно пов'язаний з кругом імператорів, особливо, коли в другому браку його дружиною стала сестра імператора Генріха IV. Період правління цього неенергійного князя (1059—1102) характеризували втрати території, безуспішна боротьба з язичницьким Помор'ям і конфлікт між могутнім можновладцем Сецехой і юними синами Владислава - Збігневом і Болеславом. Незважаючи на свою роздробленість, Польща в XII і XIII столітті стояла на шляху швидкого розвитку і економічного прогресу. В XI столітті ведучим був тип господарства, що спиралося на невеликі території орних земель, в якому велику роль грала дань, одержувана від скотарства, полювання і експлуатації лісів. У XII столітті розвивається крупне землеволодіння і більш раціональне використовування сільськогосподарських угідь. В XIII столітті великі території оброблялися під торгове зерно (пшеницю, жито, овес),— на княжих землях, на землях феодалів, або на землях, що належали католицькій церкві.

Все більш спеціалізується ремесло. Ремісник-фахівець замінив колишні службові повинності, якими обкладали села і які відобразилися в назвах сіл. Наприклад, Гротникі — село, що проводило гроти, вістря для стріл; Щитники — щити; Злотникі - золоті вироби; Віняри - вино; Псари займалися розведенням собак і т.п. Ремісники зосереджуються в посадах, на периферії адміністративного центру, резиденції князя або його намісника. Таким чином створюються поселення міського типу, що сприяють товарному обміну.

Ці поселення, що з'єднувалися з торговою площею, мали свій приходський костьол, пізніше стануть основою, на якій виростуть регулярні міста. Процес цей, відомий під назвою локації (підстави міста), полягав у визнанні містам права відповідно до західних зразків і в наступному за цим впорядкуванні території шляхом введення регулярної мережі вулиць і вимірювання будівельних ділянок. У процесі локації на основі так званого магдебурзького міського права велику роль грали німецькі колоністи. Проте на відміну від колонізації на землях Ордена хрестоносців і Ордена мечоносців процеси, якими керували польські князі, полягали, перш за все, у впорядкуванні вже існуючих поселень із збереженням первинного населення. Тільки найпізніші з представлених в цій книзі споруд були зведені в містах, заснованих на магдебурзькому праві. Велика ж частина споруд пов'язана з поселеннями, що виникли ще до магдебурзького права.

Ідейний зміст польської романської архітектури, її політичне і художнє значення знайшло віддзеркалення в самій книзі. Тут же варто розглянути діяльність романських будівельних майстерних з іншої точки зору. У країну, яка до цього знала тільки дерев'яне будівництво, ці майстерні принесли важке уміння зводити кам'яні споруди. Вони були добре організовані, в них був розподіл праці і індивідуальна відповідальність за створену справу. Про це свідчать знаки каменярів, які можна побачити на стінах деяких об'єктів. Як мистецтво обробки каменя, що іноді вражає високим рівнем, так і постійне вживання геометричних конструкцій і наукової системи пропорцій, спиралися на традиції теорії і практики античної архітектури. Ці уміння приносили з собою артілі будівників, що прибувають із заходу. Джерела цих умінь знаходилися, ймовірно, і в таких наукових центрах, якими були монастирі і школи при кафедральних соборах. Відомий факт, що монастир в Тшемешно мав свій в розпорядженні твори Вітрувія. Велике значення для досягнення такого високого рівня і вибору зразків, навіяних мистецтвом Заходу, мали прагнення правителів і суспільства, викликані національною свідомістю, про яку можна судити по фактах, що відносяться вже до початку XII століття, що рано прокинулася. Це не припущення, не якісь там гіпотези. Підтвердження ми знаходимо в хроніках Галла Аноніма, поза всяким сумнівом прибулого з романських країн і діючого при дворі Болеслава Крівоустого на початку XII століття, а також в написаному через сто років і вражаючого своєю ерудицією творі вченого, краківського єпископа Вінцента. Період раннього середньовіччя зі всіма його досягненнями, у тому числі і з романським будівництвом, сидить в свідомості сучасних поляків більш глибоко, ніж в свідомості інших народів Середньої і Східної Європи. Польща уникнула монгольського ярма, турецького владицтва і релігійних воєн, чим була затьмарено життя Київської Русі, Угорщини, Чехії і Східної Німеччини. Для поляків романське мистецтво - це не тільки археологічні цінності, його зміст живий до справжнього дня.