Смекни!
smekni.com

Дослідження розвитку Рівненської державної обласної бібліотеки, як центру регіональної інформації (стр. 1 из 10)

Вступ

Стрімке впровадження в бібліотечну практику нових інформаційних технологій змінює уяву про бібліотеку. Дефініція бібліотеки і її головні функції відносяться сьогодні до ключових положень не лише бібліотекознавства, але й до інформаційних наук. Безумовно, сутність функцій бібліотеки визначають її зміст і взаємозв’язок інформаційно – бібліографічної діяльності, її ціль, принципи, критерії ефективності, технології, оцінка якості роботи. Історично змінювалися підходи до сутності бібліотек: бібліотека-читальня, бібліотека – книжкове зібрання, бібліотека-багатоелементна структура: п’яти, семи а можливо і більше. Нині розгортаються головні дискусії навколо сутності функції бібліотеки.

У багатьох великих, обласних бібліотеках, в тому числі і в РДОБ, читачі приходять не лише за традиційними документами, а за повнотекстовими електронними копіями документів, за інформацією. Бібліотеку відвідують он-лайнові користувачі, які використовуючи її послуги отримують на ПК необхідну інформацію.

Мета роботи: Дослідження розвитку Рівненської державної обласної бібліотеки, як центру регіональної інформації.

Завдання Вивчити стан акумуляції традиційних та електроннихінформаційних ресурсів; надання інформаційних послуг РДОБ.

Об’єкт дослідження Інформаційне забезпечення запитів користувачів

База дослідження Рівненська державна обласна бібліотека

Методологічна база дослідження Використано метод аналізу та синтезуголовних показників та напрямків роботи бібліотеки. На основі методу Індукції та Дедукції проведено вивчення процесів роботи та послуг, зроблено висновки.

За допомогою логічного методу на основі критичного аналізу сформовано висновки та пропозиції

Наукова та практична значущість дипломної роботи Результати дослідження дипломної роботи будуть цікавими і корисними для студентів, які навчаються на кафедрі бібліотекознавства і бібліографії та на кафедрі документальних комунікацій. Вони можуть бути використані і бібліотечними працівниками, які розпочинають свою діяльність і тими, хто створює електронну бібліотеку.


Рівненська державна обласна бібліотека – головна книгозбірня регіону

Рівненська державна обласна бібліотека – головна книгозбірня області, бібліотечно-бібліографічний, культурно-просвітницький, науково допоміжний соціальний інститут забезпечує:

– акумуляцію документально – інформаційних ресурсів (книг, документів та інших носіїв інформації), які містять і зберігають знання, набуті в процесі розвитку людства сприяє підвищенню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства

– комплектування бібліотечного фонду не залежно від будь – якого однобічного ідеологічного впливу, вияву політичних і релігійних поглядів шляхом не забороненим законодавством.

– обробку документально інформаційних ресурсів, створення спільно з підприємствами, установами організаціями, діяльність яких пов’язана зі збиранням обробкою та накопиченням інформації, єдиних довідково-інформаційних фондів та баз даних.

– надання методичної та практичної допомоги бібліотекам системи Міністерства культури і мистецтв України, бібліотекам інших систем та відомств.

– проведення соціологічних досліджень в галузі бібліотекознавства бібліографознавства і книгознавства, впровадження в практику роботи результатів наукових досліджень.

Основним завданням Бібліотеки є задоволення читацьких та інформаційних потреб населення регіону пов’язаних з багатогранною людською діяльністю.

Бібліотечний фонд РДОБ нараховує близько 586.3 тис. документів. Книг записаних в інвентар – 455.8 тис. документів. (Динаміку розвитку бібліотечного фонду РДОБ див. додаток №2) З часів заснування обласної бібліотеки процес комплектування спрямований на створення унікальної за змістом багаторівневої системи універсального фонду. Питома вага наукової літератури складала 9%, виробничої – 22%, учбової – 26%

За галузями знань найбільшу питому вагу складає: суспільно політична література. -153.7 тис. документів, або 26 відсотків від загального фонду; 115.4 тис. прим. документів вміст художньої літератури, або 19.7 відсотків; 107.2 тис. прим. природнича література – 18.3 відсотки; 67.6 тис.-документи з питань мистецтва -11.5 відсотків. Найнижчий вміст сільськогосподарської літератури-20.2 тис. прим. книг, або – 4.9 відсотки; іноземними мовами – 24.3 тис. (4.1 відсотків.), краєзнавчої літератури-7.3 тис, (1.25 відсотки.)

Гордістю бібліотеки є 2.5 тис фонду рідкісних і цінних видань 19-початку 20 століття. Книги надійшли до бібліотеки на початку 1945 року з польського кураторіуму (бібліотеки вчителя). Деякі твори подаровані жителями м. Рівне. Цінними є видання «Илюстрированное собрание сочинений Чарльза Дарвина в перекладі і редакції проф. К.М. Тімірязева, «Портретная галлерея русских деятелей» Узд. А. Мюнстерс в 2-х т.,-1865 р., книги із серії «Библиотека великих писателей» під редакцією С.А. Венгерова, тощо. У фонді 300 документів краєзнавчого змісту. Серед них: Рочнік Волинські (Rocznik Wolynski) – Ровно в 4-х т. 1930–1935 рр. (передано з Державної бібліотеки Білорусії); Эгиз С.А Хмелеводство в России. Вып.1. Культура Хмеля на Волыни. СПБ. Типографія «Герольдь» – 1907. (Херсонська обласна бібліотека); Труди 1-го Волынского сьезда представителей учреждений мелкого кредита в г. Ровно 8–10 декабря 1910 г. – СПБ. – 1911. (Миколаївська обласна бібліотека); Журнали Ровенського уъездного земского собрания 1915 г. с приложениями. – Сумы. Типография П.К. Пашкова.-1916 г.; Доклади и журнали 2-го чрезвычайнаго Дубенского уъездного земского Собрания. 5 мая 1912 г. – Дубно. Типография Л.В. Богомольного. У фонді зберігається колекція (834 книги) канадця українського походження, волинянина Сидора Кравця, а також бібліографічні довідники Максима Бойка, який протягом 30 років працював в Індіанському Університеті

Рівненська державна обласна бібліотека щорічно обслуговує 40–42 тис користувачів, які відвідують бібліотеку 159.8 тис. раз. За єдиним читацьким квитком зареєстровано 11.0 тис користувачів.

За категоріями читачі розподіляються так.

науковці та фахівці різного роду занять становлять – 11.57 тис. -27.8%

студенти та учнівська молодь – 24.42 тис. – 58.8%

робітники – 0.78 тис. – 1.9%

службовці – 3.77 тис. – 4.2%

інші читачі – 7.60 тис. – 7,3%

З наведених даних видно, що серед читачів більшість -58.8% студенти та учнівська молодь м. Рівне. Фахівці та науковці становлять трохи більше четвертини. Найменше відвідують бібліотеку службовці.

Читачам бібліотеки видається понад 834. тис. документів. Обертаність книжкового фонду становить 1,42. За результатами соціологічних досліджень домінуючими є запити на літературу суспільно політичної тематики-41%. На другому місці у тематиці читацьких запитів-технічна література-30.3% в основному видання останніх 6 років. 14% запитів припадає на філологічну літературу, 6.9% запитів на літературу з питань мистецтва і лише 3.8% становлять запити на сільськогосподарську літературу.

Рівненська державна обласна бібліотека – головна книгозбірня, одне з найбільших книгосховищ області, інформаційний, культурно-освітній та науково-методичний центр регіону.

Історія і розвиток

Відповідно до Постанови бюро Ровенського обкому КП(б) У 3 лютого 1940 року було відкрито обласну бібліотеку для дорослих у м. Рівне. Книжковий фонд бібліотеки нараховував 30 тис. Це конфісковані книжки приватних бібліотеки князів Любомирських, міського музею польської гімназії, польської бібліотеки вчителя повітового відділу молодіжної освітянської бібліотеки, поліцейської бібліотеки.

Більшість видань знищені під час війни. 2,5 тис. уцілілих документів зберігається i тепер у бібліотеці. Серед них література XY11I-XIX ст., рідкісні твори друку з галузей знання, зокрема з природознавства, медицини, історії, літературознавства, мистецтва, а також література – іноземними мовами, прижиттєві видання В. Скотта, О. де Бальзака, В. Теккерея, В. Гюго.

У книгозбірні функціонувало 3 відділи: обробки літератури, абонемент i читальня, працювало 6 бібліотекарів.

1 січня 1946 року в книжковому фонді налічувалося 51.9 тис. примірників книг. Протягом року обслуговувалось 1962 читачі, яким видавалось 28.4 тис. документів. В 1947 році у фонді налічувалось 87.6.тис. друкованих одиниць, для читачів зроблено алфавітний та систематичний каталоги, налагоджено роботу міжбібліотечного абонементу.

Сфера діяльності обласної бібліотеки поступово розширювалась. В 1957 році у фонді налічувалось 241.8 тис. прим. документів, 6.0 тис. читачів, яким видано 184.9 тис. книг. Штат складав 15 чоловік. Працівниками прочитано 112 бібліографічних оглядів, проведено 7 читацьких конференцій, 10 літературних вечорів, оформлено 65 книжкових виставок.

В 1960 році. 26 бібліотекарів обслуговували 10 тис. читачів. Фонд нараховував 219. 8 тис книг. Покращилось обслуговування читачів, розпочалось створення довідково-бібліографічного фонду та довідкового апарату.

У 1967 р. розпочинається робота по формуванню фонду краєзнавчої літератури та бібліографії.

На початку 70-х років вводиться посада заступника директора з наукової роботи розпочинається становлення бібліотеки як наукового та методичного центру області в галузі бібліотекознавства. Розроблялись регламентуючі документи, в діяльність бібліотеки впроваджувалась наукова організація праці.

У 1971 році створюється бібліографічний відділ. Готуються перші поточні бібліографічні посібників з різних галузей знання. Складається система довідково-бібліографічного обслуговування.

У 1972 році створено відділ книгозбереження. У цьому ж році в окремому приміщенні розпочато формування фонду та організацію обслуговування читачів відділу літератури з мистецтва, паралельно створювався фонд нот, платівок та довідковий апарат до нього. 3 1975 року в обласній універсальній науковій бібліотеці (ОУНБ) працює сектор інформації з питань культури i мистецтва, де збирається інформація про діяльність всіх закладів культури області.