Смекни!
smekni.com

Бібліотека як система (стр. 1 из 3)

ПЛАН

1. ЕВОЛЮЦІЯ ПОГЛЯДІВ БІБЛІОТЕКОЗНАВЦІВ

2. СУТНІСНА СИСТЕМНА МОДЕЛЬ БІБЛІОТЕКИ

3. ПЕРШИЙ КОНТУР СУТНІСНОЇ СИСТЕМНОЇ МОДЕЛІ БІБЛІОТЕКИ

3.1 Підсистема «Бібліотечний фонд»

3.2 Підсистема «Контингент користувачів»


1. ЕВОЛЮЦІЯ ПОГЛЯДІВ БІБЛІОТЕКОЗНАВЦІВ

Вивчення бібліотеки як системи підготовлено тривалою істерією розвитку бібліотекознавства. Спочатку, на ранніх її стадіях бібліотека як поняття включало який-небудь один елемент: приміщення для зберігання документів, спеціальне устаткування, набір документів (бібліотечний фонд), контингент читачів, бібліотечний персонал і ін. Розвиток теоретичних уявлень про бібліотеку привів до формування різнорідних концепцій, кожна з яких вносив внесок до її характеристики, але не давала всестороннього опису її суті. Деякі з цих концепцій продовжують існувати і в даний час.

Ті украй нечисленні дослідники, які намагалися охопити поняття бібліотека в цілому, навіть не підозрювали, що у ряді випадків використовували елементи системного підходу до її вивчення. Наприклад, характеристика бібліотеки як цілісної системи мала місць ще в XVII в. у Р. Ноде. Неврегульовані збори книг, відзначав він, наскільки великим би воно не було, не може називатися бібліотекою, як натовп 30 тисяч чоловік без командира і організації не може іменуватися: армією, а купа каменів і матеріалів — палацом. Аналогічну думку висловив в 1834 році Ж. Намюр.

Поступово фахівці приходять до думки, що бібліотеку утворює взаємодія декількох елементів. Поява чіткого уявлення про те, що її породжує взаємодія два або декількох елементів, відноситься на початок нашого сторіччя. Це був якісно новий погляд. Відомі бібліотекознавці того часу (Н.А. Рубакин, Л.Б.Хавкина, А.А. Покровський, пізніше Ю.В. Грігорьев, О.С. Чубарьян), найбільш бібліотеки як складної системи, що близько підійшли до розуміння, проте, так і не змогли до кінця подолати багатовікову наукову традицію визначення бібліотеки на основі єдиного елементу.

У 1948 році И.Г. Марков висунув нову двоелементну концепції функціонування книги в суспільстві (маючи на увазі, зокрема, бібліотеку) — книгу і читача. Починаючи з 1960 р. аналогічну позицію займав і О.С. Чубарьян. У ті ж роки дану точку зору прийняли окремі зарубіжні фахівці. Так, Б. Пальмер і А. Уэльс (Великобританія) вважали, що бібліотечна справа має на меті з'єднати читача і книгу. Такої ж точки зору дотримувалися і Я. Дртина (ЧССР), X, Кунце (ГДР), В. Пясецки (ПНР) і ін.

Паралельно з названим широкого поширення в бібліотекознавстві набув погляд, відповідно до якого бібліотеку утворюють взаємодія трьох елементів. Одній з перших до цієї думки прийшла Л.Б. Хавкина. Вона указувала на бібліотекаря як на невід'ємний елемент бібліотеки, який, за її словами, "є душею справи", Ця позиція, збагачена положеннями системного підходу, почала свій розвиток в 1960-і роки.

У 1967 році Н.С, Карташов проаналізував взаємини бібліотекаря (Б), читача (Ч) і книги (К), використовуючи поняття системного підходу. Майже одночасно з ним з позицій системного підходу підійшла до вивчення бібліотеки Н.И. Тюліна. На їх сторону в 1976 році встав А.Я. Черняк. Він значно поглибив позицію, тільки намічену Н.С. Карташовим, давши розгорнену характеристику ролі кожного елементу в системі К—Б—Ч. Далі систему К — Б — Ч розробляв И.М. Фрумін, що детально розкрив зовнішні і внутрішні зв'язки між елементами, а також витікаючі з них функції бібліотеки і закономірності бібліотечної справи. Концепція бібліотеки як системи К — Б — Ч Признається ще поряд фахівців.

В цілому слід зазначити, що концепція К—Б—Ч узагальнила все цінне, що було здобуте попередніми дослідниками. Проте, на думку Ю.Н. Столярова, при всій її прогресивності бібліотекознавство все-таки ще не досягло завдяки ній всестороннього розкриття суті явища, що вивчалося. У забутті залишилося найперше, найраніше уявлення про бібліотеку як приміщення, будівлю, набір устаткування спеціального призначення, яке також винне було б на рівних з елементами До, Би і Ч правах увійти до єдиної системи.

Базуючись на теорії системного підходу, Ю.Н. Столярів на початку

1970-х років висунув концепцію бібліотеки як чотирьохелементної системи. На його думку, бібліотеку як об'єктивну реальність і наукове поняття утворюють наступні елементи (підсистеми): бібліотечний фонд (БФ), контингент користувачів (КП), бібліотечний персонал (БП) і матеріально-технічна база (МТБ). У подальших роботах Ю. Н. Столярова дана модель отримала подальший розвиток. На початку першого десятиліття XXI в. їм була обгрунтована багаторівнева (багатоконтурна) модель бібліотеки.

Фахівцями висувалися і інші концепції бібліотеки як системи. Найчастіше модель, запропоновану Ю.Н. Столяровим, доповнюють п'ятим елементом — довідково-пошуковим апаратом. Авторами таких Концепцій є А.И. Остапов, С.В. Мамонтів, М.Ф. Меняєв, И.Г. Моргенштерн, Н.И. Тюліна, Я.Л. Шрайберг. Іноді бібліотеку ще трактують і як систему, що включає більше п'яти елементів.

Зі всіх названих концепцій найбільш широке визнання і розповсюдження отримала сутнісна модель бібліотеки як системи, запропонована Ю.Н. Столяровим. Тому подальший виклад даної проблеми грунтуватиметься на його теорії.


2. СУТНІСНА СИСТЕМНА МОДЕЛЬ БІБЛІОТЕКИ

Системний підхід є напрям методології наукового пізнання і соціальної практики, в основі якого лежить розгляд об'єктів як систем. Система, у свою чергу, визначається представниками даного напряму як безліч елементів, що знаходяться у відносинах і зв'язках один з одним, створюючих певну цілісну єдність. Системний підхід орієнтує дослідників на розкриття цілісності об'єкту, виявлення багатообразних типів зв'язків і зведення їх в єдину теоретичну картину. З початку 1950-х років системний підхід застосовується в економіці, управлінні, природознавстві. У бібліотекознавстві важливість даного методу була усвідомлена в другій половині 1970-х років.

Системний підхід дозволяє вичленувати найбільш загальні і стійкі моменти в діяльності бібліотек і грунтується на тому, що найраціональніший шлях вивчення складних явищ — послідовне розчленовування їх до тієї межі, за якою вони втрачають свою якість. Такою граничною одиницею ділення є елемент. Неподільність елементу відносна, оскільки недільним він вважається лише на тому рівні аналізу, який прийнятий в конкретному дослідженні. Розглянутий на іншому рівні — як не елементу, а самостійно» системи з своїми елементами і зв'язками — він також характеризується не меншою складністю і заслуговує не менш ретельного розгляду.

Сукупність елементів утворює систему. Додавання або виключення яких-небудь елементів ведуть до руйнування раніше існуючої системи і перетворення її в іншу. Розрізняють прості і складні системи. Проста система є сукупністю однорідних елементів, що виконують необхідну для її існування функцію. Якщо ж в системі є декілька таких сукупностей, то кожна з них набуває ролі підсистеми, а вся вона стає складною. Поняття системи так само відносно, як і поняття елементу, оскільки кожна система одночасно є підсистемою (елементом) системи вищого порядку (метасистеми) і одночасно виступає як метаситеми для систем нижчого порядку (мікросистем).

Вивчення системи полягає у виявленні її елементів, підсистем і зв'язків між елементами і підсистемами, тобто її структури; встановленні ознак і параметрів, що характеризують систему; визначенні функції, виконуваних елементами (підсистемами) усередині і поза нею (у зовнішньому середовищі), її властивостей, тобто якісних відмінностей, що обумовлюють її відносну самостійність; з'ясуванні, до виникнення яких нових інтеграційних властивостей системи, відсутніх у складових її об'єктів, приводить взаємозв'язок і взаємодія елементів.

Результатним (аксіоматичним) для вивчення структури бібліотеки є положення про те, що бібліотека як соціальний інститут створена суспільством для розповсюдження в просторово-часовому континуумі соціально значущих документів з метою задоволення і формування інформаційних потреб. Базуючись на даному положенні, Ю.Н. Столярів побудував багаторівневу (багатоконтурну) модель бібліотеки. Відповідно до його теорії бібліотеку як систему утворюють наступні чотири елементи: бібліотечний фонд (БФ), контингент користувачів бібліотеки КП), бібліотечний персонал (БП) і матеріально-технічна база бібліотеки (МТБ). Четирех'едінство названих елементів представляє перший контур системи. Другий контур представлений моделями елементів першого контура і складається з наступних елементів: модель БФ, модель КП, модель БП, модель МТБ. Наступний рівень системи представлений моделями елементів другого контура і т.д.

Прості, історично первинні елементи властиві кожній бібліотеці без виключення, присутні в ній обов'язково і постійно, без присутності хоч би однієї з них система функціонувати не може; вони володіють характеристиками, що дозволяють чітко обмежити їх один від одного. Серед родових елементів виділяють результатні — документ і користувач. Наявність їх недостатньо для утворення бібліотеки, але вони служать причиною появи інших її родових елементів.

Всі елементи системи "бібліотека" знаходяться в тісній і нерозривної взаємозалежності (мал. 1 — 3).

Рис 1. Сутнісна системна модель бібліотеки (перший контур)

Та обставина, що кожна підсистема і її модель не тільки впливає на інші, але і сама залежить від них не менше, чим вони від неї, не дозволяє жодної з них бути натуральною або єдиною, створюючою систему "бібліотека", Тому ні БФ, ні КП, ні БП, ні МТБ, ні тим більше їх моделі на другому і наступних контурах самі по собі) ні навіть їх відносини, що розглядаються ізольовано одне від іншого, ще не утворюють бібліотеку як цілісну систему. Органічне ціле утворюється лише тоді, коли між цими підсистемами виникають стійкі внутрішні зв'язки, унаслідок чого система набуває інтеграційних, тобто нові, якості. Іншими словами, мова йде не про конгломерат механічно сполучених компонентів, але саме про цілісність, розчленовування якої на частини можливо лише в абстракції. Кожна підсистема рівноправна з іншими тому, що виконує свою власну, якісно відособлену внутрьо- і зовнішньосистемну функцію, без якої система була б недієздатна. У своїй сукупності всі ці функції додають системі "бібліотека" стійкість і закінченість. Ці підсистеми і зв'язки між ними властиві будь-якій бібліотеці до тих пір, поки вона існує в своїй власній якості.