Смекни!
smekni.com

Завдання з фізичної культури (стр. 1 из 4)

Реферат на тему:

Завдання з фізичної культури


За весь період навчання в школі учні повинні засвоїти велику кількість передбачених програмою вправ різного характеру і складності. Для технічно правильного виконання одних вправ достатньо і одного чи кількох повторень, для інших - тривала кропітка робота з виконання цілого ряду (загальнопідготовчих, спеціальнопідготовчих, підвідних і спеціальних вправ).

Загальнопідготовчі вправи застосовуються для розвитку фізичних якостей та координації дій, що не стосуються конкретно даної вправи. Досягнутий при цьому високий загальний рівень всебічної фізичної підготовленості забезпечує успішне оволодіння технікою вправ (гімнастичних, легкоатлетичних, з лижної підготовки та ін.)

Спеціальнопідготовчі вправи застосовуються для розвитку переважно тих м’язових груп і рухових якостей, що є визначальними для успішного засвоєння конкретної фізичної вправи.

Підвідні вправи - це ті рухові дії, що полегшують засвоєння техніки основної вправи, їх структура наближена (але не ідентична) до біомеханічних характеристик вправи, що вивчається . Наприклад, перед вивченням підйому розгином на брусах спочатку засвоюють на цьому ж приладі підйом розгином у сід ноги нарізно.

Спеціальні вправи - це ті рухові дії, що містять у собі як структурні, так і функціональні (динамічні) характеристики основної фізичної вправи.

Таким чином, для успішного засвоєння учнями основних вправ шкільної програми учителю необхідно дібрати і методично правильно побудувати процес навчально-керованого і самостійного вправляння.

У процесі розучування вправ шкільної програми учитель повідомляє учням знання з техніки їх виконання, навчає прийомів самоконтролю, самооцінки і взаємооцінки, формує в учнів уміння до взаємонавчання і самонавчання, показує прийоми страхування, дає практичні рекомендації в реалізації знань під час самостійних занять.Чим багатший арсенал вправ використовується в процесі навчання, тим швидше і якісніше учні оволодівають програмовим матеріалом. Створення учителем культури картотеки з програм навчання окремо взятих вправ значно підвищить рівень його педагогічної майстерності.

Разом із тим, щоб забезпечити необхідну кількість повторень, передбачених програмою вправ за рахунок часу, що відводиться на уроки фізичної культури, практично неможливо. Тому вчителю необхідно визначити, яку частину всіх запланованих вправ учні будуть виконувати на уроках фізичної культури, а яку слід включити в інші форми занять фізичними вправами (ранкова гімнастика, фізичні вправи на перервах, домашні завдання і ін.)

Вправи, що виносяться на самостійне виконання, краще складати у вигляді одного або декількох окремих комплексів, які разом утворюють низку серій навчальних завдань для самостійного виконання. При складанні серій навчальних завдань необхідно дотримуватись найсуттєвіших вимог:

- кожну окрему серію навчальних завдань необхідно попередньо вивчити на уроці;

- перехід до виконання наступної серії навчальних завдань дозволяється лише при якісному виконанні попередньої;

- між серіями навчальних завдань повинен бути логічний перехід і тісний взаємозв’язок.

Орієнтовні програми навчання окремо взятих вправ шкільної програми

І. Перекид вперед

Таблиця

№ п/п

Техніка виконання

Еталонні вимоги

Типові помилки

Розміри зниження оцінок

1 Упор присівши (1,5 бала) – упор присівши навшпиньки, руки прямі і відведені вперед з упором на долоні; – спина трошки округлена, голова прямо, коліна разом – п’яти торкаються підлоги, високо піднятий таз; – упор на пальцях біля носків ніг; – коліна розведені в сторони;

1,0

0,5

0,5

2 Рухи плечей, рук, ніг і голови (3 бала) – плечі рухаються по дузі вперед-донизу з одночасним згинанням рук і поштовхом ніг до повного їх випрямлення; – голова опускається на груди – плечі опускаються вниз з швидким випрямленням ніг і підніманням тазу догори; – передчасне опускання голови на груди; – передчасний захват руками за гомілки.

1,0

1,0

1,0

3 Перекат і групування (4,5 бала) – голова опущена на груди; – спина заокруглена; – руки в упорі до торкання шиї; – енергійний захват руками за гомілки. – голова відведена назад; – спина пряма; – завчасне групування; – групування з захватом за коліна; – відсутність групування

1,5

1,5

0,3

0,2

1,0

4 Розгрупування і прийняття положення упору присівши (3 бала) – руками потягнутись вперед; – підняти голову і прийняти положення упору присівши. – завчасне розгрупування і підняття голови; – додаткова опора руками за спиною

1,0

1,5

Орієнтовні серії навчальних завдань для оволодіння технікою перекиду вперед

Перша серія навчальних завдань:

1. В.п. - о.с. 1.- присід, руки вперед-донизу; 2- в. п. Повторити 6-8 разів.

2.В.п. – стійка, руки на пояс. 1 – упор присівши; 2 – в.п. Повторити 6-8 разів.

3.В.п. – стійка, руки вгору. 1 – вільний мах руками назад і пружний напівприсід; 2 – мах руками вперед з повторним пружним напівприсіданням. Повторити 6-8 разів.

4. В.п. - о.с. 1 - упор присівши (руки трошки вперед на долоні); 2-3 -тримати; 4 - в.п. Повторити 6-8 разів.

Друга серія навчальних завдань:

1.В.п. - лежачи на спині, руки вниз. 1 - зігнути ноги, торкаючись колінами грудей, взятися руками гомілки (згрупуватися), коліна розвести, голова - поміж колін нахилена вперед; 2-3 - тримати ; 4 - в.п. Повторити 4-6 разів.

2. В.п. - сід, руки вперед. 1 - зігнути ноги в колінах, ступні поставити нарізно, коліна розведені, руками захопити верхню частину гомілок і підтягнути коліна до грудей, голову опустити поміж колін; 2-3 - тримати; 4- в.п. Повторити 4-6 разів.

3. В.п. - вузька стійка. 1 - глибоко присісти і одночасно нахилити голову вперед, руками захопити гомілки і тісно притиснути тулуб до колін, голову нахилити вперед поміж колін; 2-3 - тримати; 4 - в.п. Повторити 4-6 разів.

4. В.п. - групування лежачи на спині. Перекати вперед-назад у зручному темпі, зберігаючи щільне групування. Повторити 6-8 разів.

Третя серія навчальних завдань:

1. В.п. - упор присівши. Перекат назад, перекатом вперед прийняти положення групування сидячи. Наступним перекатом назад і вперед прийняти вихідне положення. Повторити 4-6 разів.

2. В.п. - упор присівши. Перекат назад, перекатом вперед повернутись у вихідне положення. Повторити 6-8 разів.

3. В.п. - широка стійка, руки вперед. Нахиляючись вперед, з опорою руками - перевертання через голову в положення сід ноги нарізно з нахилом уперед. Повторити 6-8 разів.

4. В. п. – упор присівши. Перекид вперед у сід в групуванні. Вправа виконується на похилій площині. Повторити 6-8 разів.

Четверта серія навчальних завдань:

1. Перекид вперед з положення упор присівши до положення сидячи в групуванні. Повторити 4-6 разів.

2. Перекид вперед на похилій площині. Повторити 2-4 рази.

3. Перекид вперед. Повторити 6-8 разів.

4. Перекид вперед в різному темпі. Повторити 6-8 разів.

ІІ. Стрибок ноги нарізно через козла в ширину

Таблиця

Техніка виконання стрибка

Еталонні вимоги

Типові помилки

Розміри зниження оцінки

1 Розбіг (0,6 бала) – техніка бігових кроків принципово нічим не відрізняється від техніки бігу на короткі дистанції в легкій атлетиці; – швидкість бігу збільшується поступово. – техніка бігу не відповідає техніці бігу на короткі дистанції; – розбіг виконується ривковим прискоренням; – під час розбігу змінюється послідовність рухів ногами.

0,2

0,2

0,2

2 Настрибування на мостик (1,0 бала) – настрибування на мостик здійснюється поштовховою ногою за 1,5- 2,5 м.; – в момент настрибування ноги випереджають тулуб; – в момент настрибування нахил тулуба вперед має бути в межах 5-26 B; – настрибування на мостик здійснюється майже на прямі ноги; – при настрибуванні руки з крайнього заднього положення починають рухатися вниз-вперед, а в момент торкання ногами мостика, вони повинні знаходитися внизу. – довжина наскоку і його траєкторія не відповідають формі стрибка; – настрибування на мостик здійснюється на зігнуті но-ги; – в момент настрибування на мостик руки підняті вперед-вгору; – настрибування на мостик здійснюється поштовхом однієї ноги, як у стрибках у довжину.

0,2

0,4

0,4

стрибок оцінюється в 0 балів

3 Поштовх ногами (3,7 бала) – ноги на місце поштовху ставляться акцентовано (активним розгинанням ніг в колінних та кульшових суглобах, не чекаючи моменту приземлення на мостик); – стопи ніг на мостику розміщені паралельно (на ширині стопи) в межах 12-15 см. від переднього краю мостика; – тулуб трошки нахилений вперед; – амплітуда рухів руками досягає 90-95% від вертикалі; – закінчення поштовху ногами співпадає із закінченням змаху руками. – поштовх ногами здійснюється не акцентовано (з повним попереднім приземленням на стопи); – поштовх ногами не узгоджується з роботою рук; – у момент відштовхування тулуб нахилений вперед; – стопи ніг на мостику розміщені не паралельно, з відставанням однієї ноги і не в межах 12-15 см. від переднього краю мостика; – амплітуда рухів руками менше 90B від вертикалі

1,0

1,0

0,5

0,5

0,7

4 Політ до поштовху руками (1,7 бала) – обов’язкова безопорна фаза польоту до постановки рук на прилад; – у польоті тіло повинно бути розправлене, руки випрямлені вперед-вгору, голова прямо; – у початковій фазі польоту ноги разом. – відсутність фази польоту; – у польоті тіло зігнуте, голова опущена вперед; – завчасне розведення ніг; – ноги зігнуті.

0,5

0,5

0,2

0,5

5 Поштовх руками (2,0 бала) – руки в момент постановки на прилад утворюють з тулубом тупий кут; – руки на опору ставляться під кутом 40-60B до горизонтальної площини приладу; – поштовх руками закінчується до моменту проходження плечей над площею опори; – руки ставляться на прилад випрямленими; – відштовхування здійснюється швидким рухом плечового поясу і ривком тулуба; – закінчується поштовх кінцями пальців. – відсутність штопорячого руху руками (поштовх руками продовжується після проходження плечима площі опори).

2,0

6 Політ після поштовху руками (1,2 бала) – тулуб приймає прогнуте положення; – тривала фіксація положення тулуба; – висота підйому загального центру ваги тіла після поштовху руками повинна збільшуватись. – зігнуте положення тулуба після поштовху руками; – відсутність фіксації положення тулуба після поштовху руками; – відсутність підйому загального центру ваги тіла після поштовху руками (відсутність фази польоту після поштовху руками).

0,5

0,2

0,5

7 Приземлення (1,8 бала) – приземлення здійснюється на носки напружених ніг, з швидким переходом на всю стопу, трошки згинаючи ноги в колінах; – в момент приземлення п’яти разом, носки нарізно, коліна трохи розведені, тулуб трохи нахилений вперед, голова прямо, руки вперед-в сторони. – приземлення здійснюється на всю стопу; – приземлення закінчується глибоким присіданням; – втрата рівноваги після приземлення (1-2 кроки вперед, в сторону); – приземлення закінчується з додатковою опорою на руку (руки).

0,2

0,1

0,5

1,0

Орієнтовні серії навчальних завдань для засвоєння опорних стрибків