Смекни!
smekni.com

Аналіз споживних властивостей промислових зразків томатного соку (стр. 1 из 4)

ЗМІСТ

ВСТУП..........................................................................................................................4

РОЗДІЛ 1 Аналітичний огляд літератури.................................................................5

1.1 Аналіз ринку томатного соку..............................................................5

1.2 Споживна цінність сировини для виробництва томатного соку...............................................................................................................................9

1.3 Асортимент та виробництво томатного соку..................................10

1.4 Мета та задачі дослідження...............................................................15

РОЗДІЛ 2Досліджувальні показники і методи аналізу.......................................16

2.1 Об’єкт і методи дослідження........................................................... 16

2.2 Оцінка точності дослідження............................................................17

РОЗДІЛ 3 Аналіз споживних властивостей промислових зразків

томатного соку...........................................................................................................19

3.1 Аналіз споживної тари томатного соку............................................19

3.1.1Маркування................................................................................19

3.1.2Штрихове кодування.................................................................20

3.2 Органолептичні показники якості томатного соку........................21

3.3 Фізико-хімічні показники якості томатного соку ..........................25

3.4 Безпечність томатного соку..............................................................26

ВИСНОВОКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ......................................................................27

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА.............................................................................28

ВСТУП

Напої виробляються і споживаються людиною багато років тому , зважаючи на їх властивості угамовувати спрагу , приносити свіжість , позитивно впливати на обмін речовин і т. д. Так з’явилися напої лікувальні , дієтичні , прохолодні , тонізуючі , такі , що бадьорять , освіжають. Про овочеві напої , або краще соки , живильну цілющу і смакову цінність овочевих соків і зокрима сирих овочевих соків , до цих пір багато хто недооцінює , хоча вона надзвичайно висока.

Батьківщина помідорів - Південна Америка. В Європу їх завезли з Іспанії в середині ХVІ ст., до початку ХІХ ст. помідори вважалися неїстівними. Тривалий час ці плоди вважалися декоративною рослиною. Сьогодні - це один із найважливіших овочів у всьому світі із якого виготовляють найсмачніші соки.

Томатний сік – по своєму вітамінному складу значно перевищує цитрусові плоди. Він багатий джерелом заліза , марганцю. Якість томатного соку залежить від сорту томатів. Томати призначені для виготовлення соку , не мають бути перезрілими , на них неповинно бути пошкоджень , цвілі , землі. Якісний томатний сік немає бути прозорим і без стороніх включень. За цим всім стежить нормативний документ , а саме ГОСТ 937- 91.

Останім часом попит в Україні на томатний сік зріс , тому , що він набув важливого значення у здров’ї людини.Томатний сік може випускатися , як натуральним , так і концентрованим.

РОЗДІЛ 1

Аналітичний огляд літератури

1.1 Аналіз ринку томатного соку

По даним дослідження, об’єм ринка соків на сьогоднішній день ледь-ледь не досягається до 1 млрд л. Робити гроші на вітамінах вигідно саме зараз, бо стрімко зростає попит на натуральні напої. Напоїти українців соками сьогодні намагаються близько трьох десятків вітчизнняних виробників. Середньостатистичний українець випиває близько восьми літрів соків на рік, росіянин — 12, європеєць — 30, американцю вистачає 60 літрів. Але потенціал вітчизняного споживача обмежений його статками, тому виробники соків за останній рік відмічають поступове уповільнення нарощування обсягів продукції. Впровадження нових маркетингових технологій дозволяє покращити позиції окремого виробника на ринку лише на декілька відсотків. Але, як стверджують експерти, найближчим часом не виключається перерозподіл українського сокового ринку.

На сьогоднішній день близько 90% ринку СНН забезпечують чотири національних оператори - "Сандора" (ТМ Sandora (Classіc, Gold, "Фрукти світу", "Свіжі ягоди", "Українська класика"), "Дар", "Садочок", "Біла упаковка" (ОЗДП), "Сандорик"), "Вітмарк-Україна" (ТМ Jaffa, "Біла упаковка" (НЗДП), "Соковита"), "Ерлан" (ТМ "Біола", "Прем'єра"), "Рідна марка" (ТМ "Мрія", "Морс Лісова ягода", "Самий сік").

Правильно обрана політика присутності у всіх магазинах, кіосках і навіть на заправних станціях дозволила компанії «Сандора» вийти в лідери п’ять-шість років тому. На сьогодні її продукція під сьома торговими марками (ТМ) займає 47% ринку соків. Річні обороти компанії досягли мільярда гривен. Друге місце (25 %) посідає СП «Вітмарк-Україна» з ТМ Jaffa. Ця компанія розвивалася послідовно, не хапаючизірок з неба. Але споживача вона підкуповує тим, що виробляє сік на лініях,

де випускається дитяче харчування. Замикає трійку лідерів компанія «Ерлан» з ТМ «Соки «Біола». У 2004 році вона першою масово випустила соки у ПЕТ-пляшках. Новація сподобалася молоді, яка більш звикла до такого посуду і вживання соку не за кухонним столом, а в скверах чи офісах. Шалений попит на ПЕТ-пляшки дозволив збільшити присутність продукції компанії на ринку приблизно на вісім відсотків. Це рекорд, не перевершений і досі.

Серед інших виробників соків слід виділити компанію «Вінніфрут» з двома-трьома відсотками ринку. Вона однією з перших почала випускати соки з тропічними смаками у трилітровому скляному посуді, розраховуючи на людей з відносно низьким рівнем доходів. Це дозволило суттєво збільшити виробництво і втриматися на четвертій-п’ятій позиції серед виробників.

Якщо порівнювати споживання соків в Україні з іншими державами, то виробникам здається є куди розвиватися. Але сьогодні це зробити складніше. Однією з головних проблем ринку, обсяг якого минулого року оцінювався у 580 мільйонів літрів чи 1,5–2 млрд. дол., стає дефіцит якісної сировини. Тому ціни на фрукти та концентрат постійно зростають, що призводить, при «заморожуванні» рентабельності виробництва на рівні 20–30%, до збільшення вартості пакета або пляшки соку.

Серед основних тенденцій розвитку ринку соків і сокової продукції в Україні експерти відзначають збільшення загальних обсягів продажів як за рахунок соків, так і за рахунок нектарів, при цьому темпи росту споживання нектарів трохи вище. Показовим є зростання частки споживання різних морсів у загальному обсязі продажів. Найбільшим попитом користується продукція в упаковці обсягом 0,5 л. Продукція обсягом у 2 л нарощує частку ринку, у той час як частка інших форматів великих економічних упаковок (насамперед 1,5 л) - стабільна. У наступному році очікується ріст частки пластикових пляшок обсягом до 1 л.

Теоретично виробляти в Українi можна стiльки видів сокiв, скiльки iснує варiантiв їх змiшування. Все ж, в Українi найпоширеніше виробництво, а саме

яблучного соку, його сумiшей з iншими плодами та ягодами, потім - виноградного,

томатного, дещо менше - сливового, абрикосового тощо.

На ринку України понад 80% соків, нектарів, фруктових і овочевих напоїв представлені в упаковці „TetraPaсk” місткістю 1 л., 0,33 л. та 0,2 л, 15-19% - у скляних банках і близько 1% - у скляних пляшках та іншій упаковці.

Ринок сокової продукції України характеризується сьогодні досить високим рівнем конкуренції, який викликаний в першу чергу значними розбіжностями між реальною місткістю ринку та виробничими потужностями сокової галузі. Низька купівельна спроможність потенційних споживачів та недостатньо сформована культура споживання соків в Україні загострюють конкуренцію між вітчизняними виробниками цієї продукції.

Здавалося б найбільше значення за складної економічної відносини країні мало б належати ціновій конкуренції, проте місцеві постачальники сокової продукції продовжують міцно утримувати позиції в одній ціновій ніші та більше уваги приділяють саме заходам нецінової конкуренції.

Найбільші частки ринку та найміцніші конкурентні позиції належать таким торговим маркам, як „Sandora”, „Смак”, „Jaffa”. Проте конкурентні позиції цих марок значно відрізняються в залежності від регіону. Тук у Західному регіоні найбільшу частку ринку займає торгова марка „Галичина”, в Центрі третину ринку займають соки торгової марки „Смак”, на Сході „Sandora” (12,3% ринку), „Смак”-10%, а на Півдні найміцніші конкурентні позиції у соковій продукції під торговою маркою „Sandora”-23,7% („Смак” – 1,7%) та „Jaffa”. У м. Києві склалася досить напружена конкурентна боротьба між 5 провідними марками соків: „Sandora” (9,1% ринку), „Смак”(10%), „Галичина” (6,4%).„БКС-Соки” як основного конкурента за обсягом продажу розглядає сокову продукцію торгової марки „Sandora” (на відміну від сокової продукції під торговою маркою „Смак” вони пропонують ринку ще й напої які є значно дешевшими за соки та нектари та застосовують упаковку з відкривачкою „рікеп”), а на півдні країни і соки торгової марки „Jaffa”. Досить швидкими темпами зміцнює свої конкурентні позиції, особливо на столичному

ринку сокової продукції торгова марка „Дар”. Продукція іноземного виробництва не

розглядається в якості конкурентів через значну цінову диференціацію (ціни на такі соки на 20-40% вищі за аналогічну вітчизняну продукцію).

Продукція компанії виробляється шляхом відновлення зі згущених соків, а її якість визначається двома основними критеріями: якістю сокової сировини і якістю води, що використовується в процесі виробництва. Джерелами закупівлі згущених і заморожених соків є світові провідники – ізраїльська компанія „GanShumelFoodsLtd”, американська компанія „CardillBB” і спільне українсько-австрійське підприємство „Поділля – ОБСТ”. Середні ціни на імпортовану сировину складають $1,3, а на закуплену сировину на території України - $0,8 з розрахунку на 1 кг. продукції.