Смекни!
smekni.com

Оптимізація раціонів годівлі птахів (стр. 3 из 3)

Найбільш розповсюджена в нашій місцевості бобова культура горох, також вміщує антипоживні речовини. Це, головним чином, дубильна кислота, зменшити кількість якої вдається за допомогою прогріву зерна на протязі 20... .30 хвилин до 85-95С або застосувати екструдування з температурою 110С.

У своєму складі дубильну кислоту мають кінські боби, які також знаходять широкий вжиток у практиці годівлі сільськогосподарських птахів.

У своєму складі дубильну кислоту мають кінські боби, які також знаходять широкий вжиток у практиці годівлі сільськогосподарських птахів. Після обробки зерна цих культур, вводити їх можна без обмежень, але в “сирому вигляді" (без обробки) не більше 8-10% для дорослих птахів і 3-5% для молодняку.

Шроти і макухи - найцінніші концентровані (у відношенні до протеїну) білкові корми рослинного походження. Соняшникову та арахісову макуху і шрот вводять в раціон птахів без обмежень. Бавовняний шрот має у своєму складі алкалоїд госсіпол, який знищують термічною обробкою, тому забороняється використовувати бавовняний шрот із вмістом госсіполу вище 0,05 мг/%, а молодняку першого віку (1... .30 діб) і бройлерам, комбікорми, які мають бавовняний шрот, не використовують взагалі.

Останнім часом набуває широкого вжитку ріпаковий шрот, вміст сирого протеїну в якому близько 40%.

2) Білкові корми тваринного походження - до цієї підгрупи слід віднести рибне, кров’яне, м′ясне та м’ясо-кісткове борошно, сухе молоко, суху сироватку, крілеве борошно, пір’йове борошно і т. ін.

Усі ці кормові засоби вміщують високу кількість легкоперетравного повноцінного протеїну від 48 до 72 відсотків і являються відходами переробки м’яса, молока, риби та різних морепродуктів. Однак, останнім часом кількість цих кормів зменшилась і продовжує зменшуватись у зв’язку з

удосконаленням технології переробки м′яса і молока, різким скороченням вилову риби у світовому океані та використанням для харчування людей таких видів морських риб, які раніше йшли на виробництво рибного борошна.

3) Білкові корми мікробного і синтетичного походження. У майбутньому таким кормам може надатись особлива роль. Вони можуть стати основними протеїновими інгредієнтами раціонів для сільськогосподарських птахів. Уже зараз досить широко використовуються синтетичні амінокислоти лізин та метіонін (складові частини білку), а у випробуванні знаходиться цілий ряд кормів мікробного синтезу.

Перспективи використання мікробного білку пов’язані з тим, що одноклітинні організми ростуть у 500 раз швидше, ніж найбільш врожайні сільськогосподарські культури. Дріжджі, наприклад, подвоюють свою масу за 2... .4 години, бактерії за 15... .45 хвилин. Крім того, мікроорганізми майже на 100 відсотків використовують поживні субстрати для чого можна брати різноманітні відходи нафтохімічної, деревопереробної промисловості, сільськогосподарські та промислові стічні води, цитратні й сірчані солі, синтетичні спирти і т. ін. Відомі протеїнові корми мікробного синтезу - мепрін із метилового спирту, гаприн - із природного газу. Усі ці корми вміщують 50 - 60 відсотків сирого протеїну.

Мінеральні кормові засоби. До таких кормів належать корми біологічного і мінерального походження, які вміщують значну кількість мікроелементів кальцію, фосфору, натрію, калію, магнію і мікроелементів. Сюди слід віднести черепашку, крейду, різні вапняки. В якості кормів, які багаті мікроелементами використовують сірчанокислі або солянокислі солі.

Біологічно активні кормові засоби. Ця група вміщує різні препарати вітамінів, ферментів і лікарських препаратів. Олійнорозчинні вітаміни застосовують у вигляді олійних препаратів (вітаміни А, Д3, К, Е), а також у вигляді гранул. Олійнорозчинні вітаміни у вигляді сухих гранул застосовуються для виробництва комбікормів і мають дуже високу активність, наприклад, вітамін А 325-500 тис. МО (міжнародних одиниць), вітамін Д3 500 тис. МО в 1 г. В одній гранулі знаходиться від 3 до 5 МО вітаміну. Вітаміни групи В застосовуються у вигляді кристалічних препаратів.

Складання раціонів. Знаючи оцінку поживності кормів, нормування поживних речовин у раціонах птахів, маючи відомості про кормові засоби, можна приступити до складання раціонів. Цей процес має декілька етапів:

1. Визначення норм потреби у поживних речовинах у зв’язку з видом, віком та продуктивністю птахів відповідно до існуючих рекомендацій.

2. Відбір, із наявних, тих кормових засобів, які можна згодовувати цьому виду і віковій групі птахів.

3. Складання приблизної структури раціону. В даному разі головна умова в тому, що сума повинна дорівнювати - 100%.

4. Балансування раціону за сирим протеїном, для цього користуючись таблицями вмісту поживних речовин у кормах для сільськогосподарських птахів, підраховують вміст сирого протеїну в кожному інгредієнті і в усьому раціоні, приблизну структуру якого складено. Якщо величина вмісту сирого протеїну відрізняється від норми, то за рахунок збільшення (зменшення) частки білкових кормів і зменшення (збільшення) енергетичних, досягають відповідності фактичного вмісту до норми сирого протеїну.

5. Балансування раціону за обмінною енергією (принцип балансування такий самий). В тому випадку, коли не вдається збалансувати раціон за ОЕ (це часто буває під час складання високоенергетичних раціонів для бройлерів), включають жири, при цьому в усіх випадках загальна сума кормів в раціоні не відхиляється від 100.

6. Балансування раціонів за мінеральними речовинами шляхом збільшення (зменшення) частки кормів, які вміщують найбільшу кількість цих речовин (крейда, морські черепашки тощо).

7. Забезпечення раціону незамінними амінокислотами, вітамінами і мікроелементами. Після підрахунку наявності в раціоні незамінних амінокислот, вітамінів та мікроелементів ту кількість цих речовин, що не вистачає, додають до кормосумішей, незважаючи на дотримання 100%. Це пов’язано з дуже незначними масами цих речовин, які доводиться добавляти. Закінчивши цей етап, раціон годівлі птахів слід вважати складеним.

Література

1. Інформаційні технології в зооінженерії [Текст]: Навч. посіб. Ч.1/В.І. Кравченко, В.В. Морозов, С.М. Куцак та ін. - Херсон: ХДАУ РВЦ "Колос", 2002. - 96 с. - Библиогр.: с.94. - Содержание: Навчальні програми у птахівництві; Ріст і розвиток свиней; Визначення сумарного класу ремонтного молодняку свиней.

2. Агеев В.Н., Панков И.Н. Кормление сельскохозяйственной птицы. - М.