Смекни!
smekni.com

Використання дошкільниками мотивів народних орнаментів в аплікаціях (стр. 1 из 4)

Реферат на тему:

Використання дошкільниками мотивів народних орнаментів в аплікаціях

ПЛАН:

1. Орнаментальна основа народного мистецтва для сприйняття дошкільниками;

2. Ознайомлення та використання дошкільниками мотивів народних орнаментів в аплікаціях;

3. Ознайомлення дітей ззразками народної творчості;

4. Декоративна аплікація;

5. Пояснення для широкого використання для навчання дітей;

6. Основні орнаменти різьби нашого краю.


Зміст

У змісті висвітлюється те що основа народного мистецтва, близька і доступна дошкільникам для сприйняття і відображення в творчій діяльності. Тут намагаються навчити дитину таким майстерностям, як:

- правильно підібрати колір;

- правильно відібрати художні вироби для аплікацій;

- відбирати мотиви народного орнаменту для відтворення їх в дитячих аплікаціях;

- для передачі різних рослинних мотивів у дитячих аплікаціях та інше. Дитина усьому цьому повинна навчитися, а в цьому допомагає їй вихователь.

Вихователь поступово розповідаючи і неодмінно показує дітям , як це все треба правильно зробити: вирізати цю квіточку, наклеїти одну на одну, як правильно вирізати листочки, доклеювати їх на квіточки, нанесення різних візерунків, це для дітей дуже і дуже цікаво.

Вихователь каже до дітей:" будемо сьогодні прикрашати і як можна прикрасити цей казковий рушник." і тоді діти із зацікавленістю беруться прикрашати " рушник", але в цьому звісно їм має допомагати вихователь. Ось в чому зміст і висвітлення елементів для дитячих аплікацій - це навчання і допомога дітям правильно в усьому допомагати, і щоб вони добре це все сприймали4 без різних труднощів, і нерозумінь.

Тому це все потрібно показати і пояснити так: " щоб діти зрозуміли" і повторити декілька раз, тому вихователю потрібен підхід до дітей.


Питання для самоперевірки:

1. Як відбирати художні вироби для аплікацій?

1. Насамперед треба виходити із специфіки їх орнаментування, так як саме в орнаменті найбільш яскраво відображаються різні риси мистецтва того чи іншого народу.

Потрібно так зобразити всі ті "рушнички" різних народів, як вони зображені лежать перед нами, весь цей підбір кольорів, різних розфарбувань все це має бути зображено і в кожному "рушничку" дитини.

2. Як потрібно передавати рослинні мотиви ?

2. В аплікаціях кожної дитини, використовують зразки елементів і їх прості комбінації, які безперечно виконані традиціями для українських народних умінь.

Вміти їх правильно вирізати, і найбільш простішою формою для дитини, і разом подумати які прикраси можна з усього цього зробити, а от уже тут розвивається дитяча уява, підсвідомість, і їхня пам’ять, а вихователь їм допомагає, поправляє, додає, показує як буде краще, легше, гарніше.

3. Які є ефективні прийоми ?

3. У навчанні дітей широко використовують прийом пояснення. Воно повинне бути чітким, доступним для дитини, емоційним, логічним, цікавим і захоплюючим інтересним для дитини. Пояснення використовують на початку занять. Крім пояснення ще є ефективними словесними прийомами це - запитання. Його використовують на початку занять і наприкінці. За допомогою запитань вихователь активізує дітей під час аналізу натури або зразків. З їх допомогою вихователі, дає можливість дітям подумати і пригадати, що вони знають про ті чи інші види декоративного мистецтва, з якими ознайомилися трохи швидше. Правильно поставлені запитання привертають увагу дітей, викликають у них інтерес. Вказівка, як методичний прийом використовується в усіх вікових групах. І найважливішим методичним прийомом є оцінка. Оцінюються роботи у всіх вікових групах. Критеріями оцінки, є на будь - якому занятті є виконання програмного змісту. Тоді по цьому вихователь перевіряє і ставить оцінки.

ЕЛЕМЕНТІВ НАРОДНИХ ОРНАМЕНТІВ ДЛЯ ДИТЯЧИХ АПЛІКАЦІЙ.

1.Орнаментальна основа народного мистецтва близька і доступна дошкільникам для сприйняття і відображення в творчій діяльності. Зміст орнаментів народні художники черпають із навколишнього життя, але вони не просто копіюють його образи, а й відволікаючись від індивідуальних особливостей конкретної квітки, птаха, тварини чи комахи, вільно переробляють їх в декоративні форми. Але не дивлячись на те, що в орнаментах образи пере­даються площинно, змінюються їх реальні форми, пропор­ції, порушується природне співвідношення розмірів, узори наділяються соковитим цвітом, вони по-своєму реальні. Народне декоративно-прикладне мистецтво володіє великими можливостями для варіативної трактовки композиції орнаменту, який відрізняється симетричністю, врівноваженістю його елементів. Яскраві і чисті кольори візерунків, си­метрія і ритм, чергування форм захоплюють дітей, викликають у них бажання відтворити побачене. Це вимагає від педагога більш глибшого вивчення творчого досвіду народних майстрів, оволодіння навиками зображення народ­ного орнаменту, відповідної організації роботи з дітьми по ознайомленню з народиш мистецтвом і навчання їх умінню створювати візерунки за народними мотивами.

Важливим в орнаменті є колір. Народні майстри добре знають про вплив кольору не тільки на зір, але і на психіку людини. Вони враховували, що з тим чи ін­шим кольором в свідомості людини нерідко асоціюються її певні явища, конкретні настрої й переживання.

В творах, створюваних народними майстрами в більшості випадках застосовується кольоровий фон, що підсилює звучання орнаменту, пом’якшує його, в цілому створюючи багату кольорову палітру.

При відборі художніх виробів для аплікації, насамперед, слід, виходити із специфіки їх орнаментування, так як саме в орнаменті найбільш яскраво відображаються естетичні й національні риси мистецтва того чи іншого народу, зв'язок з навколишньою природою, що надає орнаменту реальний характер, яскравість і декоративність.

Відбираючи мотиви народного орнаменту для відтворення їх в дитячих аплікаціях, треба враховувати доступ­ність техніки зображення. Виразно в аплікації виглядають орнаменти, які, складені із комбінацій геометричних фігур: квадратів , трикутників, смужок, розеток різного кольору; вони прикрашають рушники тканину, килими. Для них характерні різні контури геометричних орнамен­тів, яскраве кольорове співставлення фігур, різноманітні прийоми композиційного вирішення і комбінацій кольорів. Підходять для аплікації і деякі мотиви вишивок з геометричними орнаментами або стилізованими фігурами рослин, птахів, тварин, людини.

Виконуючи аплікації за, мотивами народного орнамен­ту, діти вчаться розуміти принципи художнього узагальнення, пізнають прийоми творчої імпровізації декоративних образів, вчаться бачити в орнаменті комбінації кольорів співставляти форми, величини, розміщення елементів на площині предмету.

Розкриття специфіки декоративної творчості повинно йти в тісній взаємодії з формуванням естетичного сприйняття і відчуттів дітей, розвитком їх потреб у відтворенні прекрасного, вихованням у них бережливого ставлення до творів народного декоративно-прикладного мистецтва.

Отже, при відборі і складанні зразків за мотива­ми народних орнаментів вихователь повиненвраховувати такі аспекти:

1. Елементи орнаментів повинні реально відображати знайомі дітям образи рослин, птахів і інших елементів, не включаючи деякі риси узагальненості, казковості у їх трактуванні. Казкова інтерпритація природних об’єктів у візерунках є своєріднім прийомом перетворення дійсності, що складає основу творчої діяльності народних май­стрів.

2. Дошкільників приваблюють вироби, які мають яскраве кольорове забарвлення, контрастні тони у різних поєднаннях.

3. Композиційна побудова зразків повинна бути чіт­кою. В ній легко повинні вгадуватися ритм, порядок чергування елементів за кольором, величиною, формою.

4. Зразки аплікацій не повинні спотворювати конту­ри вихідних орнаментальних мотивів, про те це не означає точного копіювання орнаментів.

Для українського народного орнаменту характерне надзвичайне різноманіття рослинних мотивів, у яких природні форми тюльпанів, гвоздик, мальв, соняшнику, різних листків дістають яскраву декоративну трактовку. Краса цих форм підкреслюється симетричною побудовою прикрас увигляді вазонів , букетів, гірлянд.

Для передачі рослинних мотивів у дитячих аплікаціях використовують зразки елементів і їх прості комбінації які виконані традиційними для українських народних умільців прийомами: видозмінюванням побудови пелюстків, їх кількості і забарвлення, наклеюванням декількох фігур одна на одну. Поєднання червоних, синіх , малинових, жовтих, фіолетових, зелених тонів на світлому фоні виробу створює оригінальне поєднання.

Як вирізують такі елементи орнаменту? Найбільш прості форми, що нагадують грону винограду, квітковий бутон, складають із окремих частин. Для винограду потрібно вирізати шість маленьких кружечків, гілочку і прості листочки. Ці кружки розміщують по мірі поступового зменшення фігур по кількості: по три, по два, і по одному бутон складають із двох, кругів різної величини і кольору розміщуючи меншу форму до верхнього краю більшої.

Потім розміщують стебельце та листочки.

Квіти типу тюльпану вирізують прийомом попереднього згинання квадратної заготовки навпіл. Другий варіант складається з основної частини та ступінчато розташованихпелюстків. Нанього наклеюють трилисник ідугоподібний елемент, який акцентує заокругленість форми напрямок на пелюсток. Яскраве кольорове трактування мотиву підсилює і підкреслює красу квітки, її декоративність.

Основу зображення мотиву мальви складає багатопелюсткова розетка з напівкруглими пелюстками. Подібність з квіткою в аплікації створюється після наклеювання на розетку другого шару, що створює підколір до основного тону, наприклад до малиново червоного підбирають рожевий. Цей образ можна вирішити більш декоративно складаючи шари аплікації Із кольорового паперу: червоного з синім і жовтим, або блакитного з жовтим і зеленим.