Смекни!
smekni.com

Лейкоз великої рогатої худоби (стр. 1 из 4)

Пояснювальна записка до плану

Ветеринарним фахівцям необхідно вести цілеспрямовану боротьбу з цим захворюванням, так як невиконання спеціальних заходів може призвести до подальшого поширення інфекції та підвищення числа інфікованих і хворих тварин.

Курсова робота виконувалася на базі СТОВ «Надія». Були проаналізовані епізоотологічне ситуація господарства, результати серологічних і гематологічних досліджень, ефективність протіволейкозних заходів у СТОВ «Надія». Матеріалом послужили дані серологічних і гематологічних досліджень, отримані в СТОВ «Надія» і власні спостереження.

СТОВ «Надія» Семенівського району Чернігівської області спеціалізується на виробництві молока, м'яса яловичини. У господарстві містяться 405 голів ВРХ в том числі: корів 201 голова, молодняк на відгодівлі 118, нетелі 46, молодняк віком до 3 місяців 38 голів, 2 плембика.

Усі поголів'я розміщено на території господарства в 2 приміщеннях. Вентиляція в тваринницьких приміщеннях природна беструбная. У якості підстилки застосовуються тирсу. Умови годівлі, утримання та експлуатації тварин відповідають нормативним вимогам.

На території господарства відсутні ізолятори, дезбарьєр при в'їзді на ферму, що сприяє розносу інфекції.

Серопозитивні і серонегативні тварини утримуються разом, також бики утримуються з коровами, що збільшує ризик їх зараження, телята від серопозитивних і серонегативних корів містяться спільно. Осіменяти корів та телиць слід тільки штучним методом, так як бики-виробники, що містяться разом з інфікованими коровами можуть заразитися вірусом лейкозу і при вільної їх злучці стати розповсюджувачами інфекційної патології. Молоко телятам випаюється у сирому вигляді.

Що стосується дотримання правил асептики і антисептики, то при масовому взяття крові у кожної тварини кров береться окремої стерильною голкою, але за інших заходах це не дотримується (масові вакцинації).

Господарство проводить планові серологічні та гематологічні (серопозитивних тварин) дослідження тварин старше 6 місяців 2 рази на рік, тварин із змінами крові здають на забій. Перегрупування тварин проводять з дозволу головного ветеринарного лікаря.

У зв'язку зі збільшенням кількості інфікованих тварин потрібна розробка нового плану протилейкозних заходів з урахуванням епізоотологічних, господарських і економічних особливостей господарства відповідно до чинних Правил з профілактики та боротьби з лейкозом великої рогатої худоби. Слід організовувати роботу по створенню стада, вільного від ВЛВРХ, шляхом заміни інфікованих корів здоровими тваринами.

У СТОВ «Надія»» інфіковані та здорові тварини утримуються разом, що веде до збільшення відсотка інфікованості стада. Тому таких тварин в обов'язковому порядку потрібно розділити і утримувати окремо. Також слід утримувати окремо телят, отриманих від здорових корів і від інфікованих. Дана умова важко реально в даний час у зв'язку з відсутністю на території господарства ізоляторів, які слід побудувати в найближчий період.

Обов'язково молоко, яке використовується для внутрішньогосподарських потреб і отримане від неблагополучних по лейкозу корів, піддавати пастеризації для зменшення чисельності заражених телят.

Також з метою профілактики хвороб тварин необхідно проводитьи планові дезінфекції та дератизації. Серед основних чинників, які зумовлюють передачу вірусу лейкозу, найбільше значення має кров, препарати з неї і маніпуляції під час ветеринарних і зоотехнічних обробках, молоко і молозиво за умови, якщо секрети контаміновані кров'ю корів-вірусоносіїв (передбачається, що колострального антитіла захищають телят від зараження в протягом часу їх персистенції в організмі до 4-5-місячного віку); в секретах слинних, слізних залоз, сечі та калі вірус лейкозу не виявляється, а при контамінації їх кров'ю інфікованого ВЛВРХ він не може в них зберігатися тривалий час.

Дотримання розробленого плану заходів з ліквідації вірусного лейкозу великої рогатої худоби дозволить знизити й усунути цю інфекційну патологію в СТОВ «Надія» Семенівського району Чернігівської області.

Вступ

Лейкоз великої рогатої худоби (Leucosis, гемобластоз) — широко розповсюджене хронічне захворювання сільськогосподарських тварин, яке спричиняється ретровірусом – вірусом лейкозу великої рогатої худоби (ВЛ ВРХ). Протікає безсимптомно або характеризується лімфоцитозом і злоякісним розростанням кровотворних і лімфоїдних клітин в різних органах. Джерело інфекції - хворі тварини. Механізм передачі вертикальний і аліментарний.

Збудником даної інфекційної патології є РНК-онкогенний вірус, що відноситься до роду Oncovirus типу С сімейства Retroviridae.

Лейкоз великої рогатої худоби в даний час набув широкого поширення. Найбільш інтенсивно поразка тварин вірусом лейкозу великої рогатої худоби йде в стадах молочного напряму.

Лейкоз завдає величезної економічної шкоди народному господарству, який пов'язаний з передчасною вибраковуванням високоцінних тварин (недоотримання продуктів тваринництва); загибеллю тварин та утилізацією туш на м'ясокомбінатах; витратами неблагополучних господарств на оздоровчі заходи; обмеженнями, що накладаються на господарства у разі їх неблагополуччя (такі втрати особливо відчутні у племінних господарствах); виключенням з племінної роботи клінічно здорових животних - нащадків хворих на лейкоз батьків (втрата цінних генетичних ліній); вилученням з банку і утилізацією накопиченої сперми племінних биків-виробників, у яких постлетально підтверджений лейкоз, і затратами на їх придбання та утримання.

Успішне вирішення питань, які могли б значно підвищити ефективність профілактичних та оздоровчих протилейкозних заходів, можливо лише при наявності більш повних даних про причину і механізм маллеінізаціі клітин кровотворних тканин.

При вивченні особливостей прояву лейкозного процесу можна зробити припущення, що його розвиток знаходиться в тісному взаємозв'язку з багатьма прямо чи опосередковано впливають ендо-і екзогенними факторами. Розвитку лейкозного процесу сприяє насамперед генетичні та ендогенні, а також екзогенні хіміко-фізичні чинники.

Організація профілактичних та протиепізоотичних заходів дозволють ефективно конструювати систему оздоровчих протилейкозних заходів залежно від ступеня ураження неблагополучного стада.

Вивчення епізоотичного процесу при лейкозі і на цій основі вдосконалення системи оздоровчих заходів, з урахуванням регіональних особливостей, є на сьогоднішній день актуальним.

1. Епізоотологічного обстеження СТОВ «Надія»

Загальна характеристика СТОВ «Надія».

СТОВ «Надія» розташовується в селі Леонівка Семенівського району Чернігівської області.

Епізоотологічне обстеження господарства проводила комісія, до складу якої входили: головний держветінспектор Семенівського району Бескищенко О.Л., головний ветеринарний лікар СТОВ «Надія» Небрат О.М., головний зоотехнік СТОВ «Надія» Холуйов В.П.,, директор СТОВ «Надія» Висоцький М.М., і студентка VІ курсу факультету ветеринарної медицини Сумського НАУ Субота І.В.. Був складений відповідний акт епізоотологічного обстеження з метою розробки календарного плану комплексу заходів, спрямованих на ліквідацію хронічної інфекційної патології - вірусного лейкозу великої рогатої худоби.

СТОВ «Надія»» Семенівського району Чернігівської області знаходиться на відстані 37 км від районного центра м. Семенівка, та 220 км від обласного центру м. Чернігів. Господарство знаходиться в лісостеповій зоні, клімат – помірно-континентальний. Більшість опадів припадає на весняно-літній період. Переважають західні та північно-західні вітри.

Ферма розташована на відстані 800 м від населеного пункту. Вона м’ясо-молочного напрямку, на її території розміщено корівник, конюшня, телятник, вигульні майданчики для тварин також є силосна яма та скотомогильник. До складу господарства входить: 405 голів в том числі: корів 201 голова, молодняк на відгодівлі 118, нетелі 46, молодняк віком до 3 місяців 38 голів, 2 плембика.

В літній період тварин випасають на посовищах,а в зимовий період тварини утримують в тваринницьких приміщеннях, вдень здійснюється моціон корів на вигульних майданчиках.

Водопостачання централізоване, напування здійснюється з автонапувалок

2.Організація ветеринарного обслуговування та санітарна характеристика СТОВ «Надія»

Головний ветеринарний лікар СТОВ «Надія» Небрат О.М..

Усі поголів'я розміщено на одній фермі в 7 приміщеннях. Тварини утримуються в 2-х рядних корівниках, зміст привязное. Телята до 20-денного віку містяться індивідуально на прив'язі, потім у 1,5-2-місячному віці їх об'єднують в групи по 10-12 голів.

Вентиляція здійснюється природним шляхом через вікна і двері.

У якості підстилки застосовуються тирсу. У раціон годування корів і телят входять силос викоовсяной та кукурудзяний сіно, солома ячмінна.

Ветеринарна служба господарства забезпечена необхідні біопрепарати і лікарські засоби, деззасоби, інструментарієм. У господарстві є ветеринарний пункт, який складається з аптеки, кімнати з холодильною установкою для зберігання біопрепаратів, складу для деззасобів, кабінету ветеринарного лікаря.

У господарстві відсутні ізолятор. При вході в приміщення, де утримається поголів'я великої рогатої худоби, є дезбар'єри.

На території СТОВ «Надія» є зелені насадження (дерева, чагарники).

У тваринницьких приміщеннях передбачений механічний спосіб видалення гною шляхом використання скребкових транспортерів, видалення гною проводиться кожен день.

3. Характеристика епізоотичної ситуації СТОВ «Надія» при вірусному лейкозі великої рогатої худоби (ВЛВРХ)

При вивченні епізоотичної ситуації користувалися такими документами: 1)Журнал для реєстрації хворих тварин (форма № 1-вет), в якому ведеться облік захворюваності та смертності тварин. Запис в журнал проводиться кожний раз при появі інфекційної хвороби. 2)Журнал для запису протиепізоотичних заходів (форма № 2). Запис в ньому відбувається на основі актів про проведення досліджень, вакцинацій, дегельмінтизацій або інших видів профілактичних обробок. По записам в цьому журналі складають звіт і вивчають епізоотичне становище. Журнал підлягає постійному збереженню. В цей журнал вносять результати діагностичних досліджень, акти на щеплення, дезінфекцію, форми звітності. Акти складаються у вільній формі, але в них повинні бути вказані дата складання акту, ким і коли були проведені дослідження, вид дослідження, назва господарства, вид і кількість досліджуваних тварин, назва діагностичного або профілактичного препарату, його дата випуску, номер, серія, контроль, підписи осіб які проводили дослідження.