Смекни!
smekni.com

Основы дизайна 10 класс профиль (стр. 1 из 7)


Особливості порядку вивчення курсу «Основи дизайну» у 10-12 класах


Ознайомлення з художньопроектною діяльністю в різних сферах життєдіяльності, видами дизайну у 10-12 класах побудовано за принципом – від глобального, цілісного – до конкретного, детального (див. «Вступ»). Оволодіння дизайн-діяльністю здійснюватиметься від початкових навчально-тренувальних вправ за всіма видами дизайну, сферами життєдіяльності (зростання у бік глобального, цілісного) до особистісного свідомого вибору професійних уподобань, напряму подальшої професійної підготовки у ВНЗ.

10-12 клас

Практичне оволодіння навчальним матеріалом з розділу – виду дизайну – кожен учень демонструє під час виконання і презентації особистісно-зорієнтованого творчого проекту.

Взаємозалежність сфер життєдіяльності та видів дизайну

сфери життєдіяльності

види дизайну

«Людина – природа»

«Ландшафтний дизайн»

«Людина – художній образ»

«Дизайн середовища»

«Людина – сфера обслуговування»

«Дизайн костюма»

«Людина – техніка»

«Промисловий дизайн»

«Людина – знаки інформації»

«Графічний дизайн»; «WEB-дизайн»

Загальна структура для вивчення

«Основ дизайну» у 10-12 класах

(композиція, види дизайну)

10 клас.

11 клас.

12 клас.

Засоби виразності у дизайнпроектах

Художньографічна

культура у дизайн-проектах

Проектнохудожня культура

Графічний дизайн

Дизайн костюма

Дизайн середовища

WEB-дизайн

Промисловий

(індустріальний) дизайн

Ландшафтний дизайн


ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ КУРСУ У 10 КЛАСІ

Сфери життєдіяльності та види дизайну, з якими знайомляться учні у 10 класі

«Людина – знаки інформації»

«Графічний дизайн»

«Дизайн книги»

«Дизайн пакувань»

«Дизайн реклами»

«WEB-дизайн»

«Комп’ютерний дизайн»

«Дизайн мультимедійних технологій»

«Дизайн телекомунікаційних мереж»

«Педагогічний дизайн»

У 10 класі ти оволодієш засобами виразності у дизайн-проектах, навичками образотворення. Розроблені тобою дизайн-концепції ти зможеш втілити художньо-графічними засобами у формі дизайн-пропозицій, які потім будеш доопрацьовувати, уточнювати, деталізувати. Оформлення творчого дизайнпроекту з «Графічного дизайну» і «WEB-дизайну» сприятиме оволодінню тобою основними компетенціями у художньо-графічному виді дизайн-діяльності.

3

ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ КУРСУ У 11 КЛАСІ

Сфери життєдіяльності та види дизайну, з якими знайомляться учні у 11 класі

«Людина – сфера обслуговування»

«Дизайн костюма»

«Імідж дизайн»

«Дизайн візажу»

«Дизайн менеджменту» (управлінський дизайн)

«Дизайн маркетингу»

«Людина – техніка»

«Промисловий (індустріальний) дизайн»

«Технічний дизайн та ергономіка»

В 11 класі під час ознайомлення з основними засобами дизайн-проектування в «Дизайні одягу» та «Промисловому (індустріальному) дизайні» ти оволодієш основами художньо-графічної культури. Вперше познайомишся з цілісним процесом дизайнерської розробки ексклюзивних та серійних виробів проектнографічними засобами, засвоїш шляхи реалізації проектної пропозиції дизайнера у виробничому зразку і серійному виробі через прийоми розробки та підготовки навчальної художньо-графічної документації дизайнера, конструкторської проект ної документації інженера-конструктора, технологічної документації технолога та технічної документації робітників-виконавців і складальників.

Оволодієш основними проектно-технологічними вміннями та компетенціями під час вивчення в 11 класі розділів «Художньо-графічна культура у дизайн-проектах», «Дизайн костюма», «Промисловий (індустріальний) дизайн». Розробка та підготовка особистих творчих проектів стане базою для завершального етапу профільного навчання загальнотехнологічного спрямування за напрямом «Дизайн».

ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ КУРСУ У 12 КЛАСІ

Сфери життєдіяльності та види дизайну, з якими знайомляться учні у 12 класі

«Людина – художній образ»

«Дизайн середовища (інтер’єрів, екстер’єрів»

«Людина – природа»

«Ландшафтний дизайн»

На завершальному етапі профільного навчання загальнотехнологічного спрямування за напрямом «Дизайн» у 12 класі ти зможеш цілеспрямовано, усвідомлено закласти основи власної проектно-художньої культури. Комплексне проектування довкілля – екстер’єрів та інтер’єрів, ландшафтів, міст і сіл – можливе тільки за умови високої національної свідомості в гармонізації рідного національного довкілля, завдяки сучасним науковоємним, високоефективним проектним технологіям. При цьому залишається особливо актуальною етнічна особливість твоєї дизайнерської психології. Ти навчишся не тільки гармонізувати довкілля, а оволодієш системним, прогностичним, критичним мисленням.

В майбутньому твій професійний прогностичний проектно-художній погляд дизайнера спроможний еволюційно закласти фундамент оновленої національної культури на новому етапі міжнародної інтеграції в сферах промислового виробництва, обслуговування, мистецтва, культури, науки.

4

Основні спеціалізації для оволодіння кваліфікацією дизайнера

Вид дизайну. Спеціалізація ВНЗ

Професії

«Графічний дизайн»

Дизайнер-графік. Ілюстратор книги. Художникплакатист. Художник-декоратор. Дизайнер-викладач

«WEB-дизайн»

WEB-дизайнер

«Дизайн костюма»

Стиліст. Модельєр. Дизайнер костюма

«Промисловий (індустріальний) дизайн»

Промисловий дизайнер

«Ландшафтний дизайн»

Ландшафтний дизайнер

«Дизайн середовища»

Дизайнер середовища

Зміст твоєї практичної дизайн-діяльності під час вивчення кожного з розділів «Основ дизайну» ґрунтуватиметься на орієнтовних об’єктах особисто привабливого виду дизайн-діяльності і навчальному творчому проектуванні.

Під час літньої навчальної практики у 10 та 11 класах ти побуваєш на екскурсіях у проектних організаціях і фірмах, відвідаєш виставкові центри; пройдеш виробничу практику в умовах реальної проектної організації, фірми; виконуватимеш пошуково-дослідницьку роботу; індивідуальне й колективне виконання творчих проектів.

5

§ 1. Дизайн як вид проектної діяльності: становлення, розвиток, перспективи

ТВОРЦІ ДИЗАЙНЕРСЬКОГО ТИПУ

Леонардо да Вінчі Мікельанжело А. Дюрер О. Архипенко О. Антонов

(Leonardo da Vinci) Буанаротті Albrecht Dürer (1887 – 1964) (1906 – 1984)

(1452 – 1519) (Michelangelo) (1471 – 1528)


(1475 – 1564)

Дизайн – це пошук нової сутності об'єкту творення, висока художня культура у поєднанні з новими якостями матеріалів, технологіями виготовлення, конструктивного та ергономічного рішення для сприяння більш ефективній праці та відпочинку, економічній доцільності та збереження довкілля.

Дизайнер – мислить як філософ, історик, соціолог, психолог; творить як художник, графік, скульптор, конструктор. Дизайнер глибоко усвідомлює об’єкт проектування, його функції, вплив на людину і оточуюче середовище. Дизайнер синтезує в собі евристичне, художньо-образне, раціонально-логічне та аналітичне мислення.

Яскравими представниками такого синтезуючого обдарування були багатогранні митці епохи Відродження – Леонардо да Вінчі, Б. Мікельанжело, А. Дюрер, яких по праву тепер можна назвати дизайнерами свого часу. Серед наших співвітчизників такі синтезуючі складові дизайнерського мислення були характерні для О. Архипенка, О. Антонова та інших геніальних творців, котрі поєднали в собі професійні компетентності художника, винахідника, науковця.