Смекни!
smekni.com

Зарубіжний досвід підтримки інноваційного розвитку АПК (стр. 5 из 5)

Використання нової системи організації селекційного процесу дасть можливість у 2,5-3,0 рази інтенсифікувати генетичні дослідження з метою виведення нових порід тварин з наперед визначеними господарсько-корисними властивостями. Розробки щодо збалансованої годівлі тварин і поліпшення умов їх утримання сприятимуть підвищенню ефективності засвоєння корму, завдяки чому витрати на 1 кг приросту свиней знизяться до 2,8-3,0, а великої рогатої худоби – до 7-8 кормових одиниць. Впровадження наукових розробок у сільськогосподарське виробництво дозволить забезпечити виробництво молока в обсязі 22 млн. тонн, м’яса – 6,1 млн. тонн, яєць – 17,1 млрд. штук.

Буде налагоджено виробництво нових видів високоякісних харчових продуктів функціонального призначення, збільшено вихід м‘ясної і молочної продукції з одиниці сировини. Інтенсифікація окремих технологічних процесів дасть змогу збільшити вихід продукції на 5-8 % за рахунок зменшення її втрат у процесі переробки і подовжити термін зберігання плодоовочевої продукції без суттєвих змін споживчих якостей більше ніж у 2 рази, а м’ясних виробів – майже в 5 разів.

Застосування нових організаційних, технологічних і технічних рішень дасть можливість зменшити питомі витрати промислової енергії на виробництво продукції в 1,5-1,7 рази і підвищити продуктивність праці в 2,0-2,3 рази. Завдяки використанню енергії з поновлюваних джерел у сільському господарстві на 10% знизиться споживання енергії з традиційних джерел.

Реалізація наукових розробок з удосконалення податкової, фінансово-кредитної політики, організаційних та економічних механізмів розвитку аграрного сектора економіки країни забезпечать його рентабельність в межах 18-20% і розширене відтворення галузі.

Кошти, які вивільняться за рахунок оптимізації та реструктуризації системи аграрної освіти та науки, спрямуються на оновлення лабораторного обладнання і приладів наукових установ та вищих навчальних закладів, а також розвиток нових напрямів досліджень.

Таким чином, будуть нарощуватися обсяги виробництва національної сільськогосподарської продукції та її експортної складової, підвищиться якість харчових продуктів, а їх показники будуть доведені до міжнародних стандартів, збільшиться кількість робочих місць та поліпшаться умови праці, прискориться соціальний розвиток села, а також зменшиться негативний вплив агропромислового виробництва на довкілля. Впровадження у виробництво нових наукових розробок сприятиме підвищенню життєвого рівня народу.

Список використаних джерел

1. Гнаткович О.Д. Активізація інновацій у сільське господарство України. [Електронний ресурс] / http: // www.economy.nayka.com.ua/index.php?operation=1&iid=65.

2. Захарченко В.И. Інноваційний потенціал підприємства як об'єкт економічного дослідження [Електронний ресурс] / http: // www.ldpu.org.ua/liberalism/4289db18020f0.

3. Іртищева І.О. Побудова інноваційних моделей регіональної агропродовольчої сфери на інтеграційній основі. Економіка АПК. - 2009. - №9. - С. 39-43.

4. Лайко П.А., Кулієв М.М. Інноваційні процеси в аграрному секторі економіки. Економіка АПК. - 2009. - №9. - С. 26-30.

5. Міщенко І.М. Інноваційна діяльність у сільському господарстві. [Електронний ресурс] / http: // www.dy.nayka.com.ua/a/2_2009_15.files/image001.gif.

6. http://library.if.ua/library.if.ua-tov.html

7. http://minagro.gov.ua/page/?10662

8. http://www.rusnauka.com/ONG_2006/Economics/17818.doc.htm

9. http://innovations.kmpu.edu.ua/

10. http://agpr.info/index.php?l=2&o=61

11. http://h.ua/story/74747

12. http://www.lib.ua-ru.net/diss/cont/337743.html