Смекни!
smekni.com

Взаємодія із засобами масової інформації: особливості та практичні поради (стр. 1 из 3)

Взаємодія із засобами масової інформації: особливості та практичні поради

Зміст

Вступ

1.Переваги і недоліки реклами в ЗМІ

2.Особливості взаємовідношення фахівців PublicRelations із засобами масової інформації

3.Практичні рекомендації підвищення ефективності PR компаній

Висновки

Список використаних джерел

Вступ

ЗМІ - інформагентства, преса, радіо, телебачення, Інтернет - основний канал поширення PR - інформації. Взаємодія із ЗМІ незамінна в роботі будь-якої компанії, оскільки саме таким чином здійснюється контакт з самими різними групами зовнішньої громадськості : клієнтами (існуючими і потенційними), партнерами, акціонерами, державними структурами і так далі. Чим більше або відомо організація або персона, тим більше і частіше їй доводиться спілкуватися із ЗМІ. Саме здатність швидко досягати великі групи людей визначає цінність взаємодії із ЗМІ при формуванні іміджу і репутації. Провідна роль засобів масової інформації у формуванні громадської думки відбивається в їх визначенні як "четвертій владі". Приблизно четверту частину часу пильнування людина випробовує дію ЗМІ. Взаємодія із засобами масової інформації (ЗМІ) є однією з найбільш важливих технологій у формуванні іміджу і репутації компанії, персони, ідеї або навіть окремої події. Взаємодія із ЗМІ може мати самі різні форми.

1. Переваги і недоліки реклами в ЗМІ

У сучасному світі реклама є значущою частиною маркетингових комунікацій. Питанням її розвитку надається величезне значення. В умовах насичення ринку товарами і послугами, що супроводжується загостренням конкурентної боротьби, реклама перетворилася на спеціалізовану галузь. Вона може конструювати попит і ринок і управляти ними.

Сьогодні в рекламних бюджетах телебачення займає перше місце, і можна з упевненістю говорити про те що рекламодавців притягає саме висока ефективність телевізійної реклами, особливо якщо рекламне повідомлення розраховане на широку аудиторію [6, с. 121-124].

До форм телевізійної реклами відносяться:

- спонсорство (угода по якому рекламодавець відповідає за виробництво самої програми і рекламних роликів);

- участь в програмі (рекламодавець купує рекламний час у телевізійної мережі);

- точкові оголошення - реклама, що показується під час програми або в перервах між передачами.

Якщо ж говорити про жанрову різноманітність реклами на телебаченні, то більшість роликів витримана в наступних жанрах: прямий продаж звернення від імені фірми, рекомендації фахівців і знаменитостей, інтерв'ю з покупцем, порівняння товарів, драматизація, анімація.

До переваг реклами розміщеною на телебаченні відносяться:

- широке охоплення аудиторії;

- потужна дія зображення і звуку;

- можливість нарощувати дію за рахунок повторення;

- престижність каналу реклами.

До недоліків реклами на телебаченні можна віднести: високу вартість, перевантаженість рекламними роликами, рекламний час розкуповується заздалегідь, неефективна для сектора b2b [1, с. 78-79].

Головне достоїнство розміщення реклами на радіо - щонайширше охоплення слухачів стабільність аудиторії і можливість прослуховувати передачі, не відволікаючись від інших занять. Аудиторія радіо більше ніж у преси і навіть телебачення. До того ж радіо всюдисущий, його слухають удома, на роботі, в автомобілі і підприємствах сфери побутового обслуговування.

До форм радіо реклами можна віднести:

- оголошення, що зачитується диктором;

- радіорепортаж у формі журналістського матеріалу;

- консультація фахівця;

- монолог від імені споживача;

- діалог, що підказує вирішення проблеми;

- ради радіослухачам;

- рекламний конкурс.

До переваг реклами на радіо відносяться:

- широке охоплення аудиторії;

- використання голосу і музики робить радіо "живим" носієм реклами; найкоротший термін підготовки рекламного матеріалу; можливість сегментації аудиторії за допомогою програм в будь-який час доби.

До недоліків реклами на радіо можна віднести: стислість - реклама може бути пропущена або забута, відсутність зорового образу, можливі обмеження охоплення аудиторії [3, с. 18-22].

Реклама в газетах - найбільш популярний вид реклами в друкованих ЗМІ. Це обумовлено тим, що газета є ідеальним місцем для розміщення реклами компанії, мета якої дія на масову аудиторію. Реклама в газеті за принципом розміщення підрозділяється на рубричну і макетну рекламу. Рубрична реклама відсортована з тематики і розміщується в спеціальному розділі газети. У свою чергу макетна реклама може бути розміщена на будь-кому, а не тільки рекламній смузі газети. Окрім традиційного розміщення інформації на сторінках газет, використовується розміщення у форматі редакційного оголошення. Це оголошення може не містити явних рекламних ознак, але все одно позначається знаком "на правах реклами". Переваги розміщення реклами в газетах, відносно інших друкованих ЗМІ: дія на масову аудиторію; оперативність розміщення рекламних матеріалів; постійність аудиторії; можливість збільшення інтенсивності рекламного звернення. До недоліків розміщення реклами в газетах можна віднести: короткий життєвий цикл газети; порівняно невисока соціально - демографічна вибірковість; конкуренція рекламних модулів [6, с. 131-132].

Журнал - один з популярних носіїв реклами друкованих ЗМІ. На відміну від газет, журнали пропонують ширший вибір видів реклами :

- можливість друку рекламної інформації на папері що відрізняється від усього журналу;

- можливість розміщення реклами на більшому форматі паперу (розкладки), є найбільш ефектним порівняно з традиційними методами; розміщення в журналах зразків товарів (пробники).

Самим поширеними видами реклами в журналах як і в усіх друкованих ЗМІ являється модульна реклама, тобто що займає стандартну площу і сторінки, обрізані в край.

Найбільш доцільне розміщення модуля на усю сторінку або навіть на декількох сторінках, розташованих підряд. Підвищити ефективність реклами також можна, розмістивши матеріали на обкладинці журналу.

Переваги розміщення реклами в журналах, відносно інших видів друкованих ЗМІ:

- можливість звернення до спеціалізованої аудиторії;

- висока сприйнятливість до реклами;

- тривалий життєвий цикл журналу;

- висока якість виконання;

- наявність вторинних читачів;

- можливість проведення цільової рекламної кампанії.

До недоліків розміщення реклами в журналах можна віднести: тривалий термін між подачею і публікацією реклами відсутність можливості внесення оперативних змін, відносно висока вартість реклами.

2. Особливості взаємовідношення фахівців PublicRelations із засобами масової інформації

ЗМІ - інформагентства, преса, радіо, телебачення, Інтернет - основний канал поширення PR - інформації. Взаємодія із ЗМІ незамінна в роботі будь-якої компанії, оскільки саме таким чином здійснюється контакт з самими різними групами зовнішньої громадськості : клієнтами (існуючими і потенційними), партнерами, акціонерами, державними структурами і так далі. Чим більше або відомо організація або персона, тим більше і частіше їй доводиться спілкуватися із ЗМІ. Саме здатність швидко досягати великі групи людей визначає цінність взаємодії із ЗМІ при формуванні іміджу і репутації. Провідна роль засобів масової інформації у формуванні громадської думки відбивається в їх визначенні як "четвертій владі". Приблизно четверту частину часу пильнування людина випробовує дію ЗМІ. Взаємодія із засобами масової інформації (ЗМІ) є однією з найбільш важливих технологій у формуванні іміджу і репутації компанії, персони, ідеї або навіть окремої події. Взаємодія із ЗМІ може мати самі різні форми [7, с. 111-114].

У одній зі своїх статей Р. М. Масленіков (фахівець в області PR, журналіст, автор ряду книг-бестселерів по PR) написав: "Створення інформаційних приводів має на меті підвищення ефективності взаємодії між ньюсмейкерами і представниками ЗМІ. Розробка інформаційних приводів стає особливо актуальною для компаній, де новини, здатні притягнути увагу громадськості і засобів масової інформації, з'являються не так часто, як цього б хотілося". Український ринок все ближче підходить до світових стандартів, і українські ЗМІ проводять усе більш жорстку політику в боротьбі із замовленими матеріалами. Створення інформаційних приводів, які дійсно здатні викликати резонанс в суспільній свідомості і притягнути увагу до компанії, є одним з основних завдань фахівців в області маркетингу, реклами і PR. Крім того, важливо пам'ятати, що кожен засіб масової інформації має свій формат і свій принцип відбору новин. Тому для різних ЗМІ одна і та ж новина має бути "подана" по-різному, щоб стати інформаційним приводом, гідним уваги цього видання або телеканалу. І звичайно, при розробці інформаційних приводів особливе значення мають нестандартні рішення, творчий потенціал організаторів, а іноді і сміливість, щоб утілювати в життя неординарні ідеї.

3. Практичні рекомендації підвищення ефективності PR компаній

На сьогодні в українському інформаційному просторі працює величезна кількість засобів масової інформації: газети, журнали, телекомпанії, радіостанції, різні ресурси в Інтернет. Усі вони орієнтовані на різну аудиторію, мають різні наклади, рейтинги і охоплення аудиторії, поширюються на різних рівнях і в різних регіонах. Важливо пам'ятати, що нерідко офіційні дані видань про наклади, аудиторію і методи поширення не співпадають з істинним станом справ. Засоби масової інформації зацікавлені в припливі рекламодавців, оскільки саме реклама часто є основним джерелом доходу для ЗМІ. Тому вони нерідко спотворюють дані про себе з метою зробити своє ЗМІ привабливішим для рекламних інвестицій. У цих умовах велике значення придбаває саме знання реальної розстановки сил на ринку засобів масової інформації, що дозволить компанії уникнути витрат, які не зможуть принести дивідендів.