Смекни!
smekni.com

Виробництво шпалер і вимоги до їх якості (стр. 1 из 4)

ВСТУП

Шпалери вже давно стали звичайною складовою сучасного будинку. Вони завжди створювали комфорт, давали тон і настрій для певного інтер'єру. Більшість людей за всіх часів віддавали перевагу світлим настінним шпалерам, що зримо збільшують простір, але часом і темні шпалери теплих тонів створюють у будинку затишок і гармонію.

З усіх декоративних засобів, що прикрашають стіни житлових приміщень, шпалера відіграють головну роль. Їхня основна перевага: на противагу всім іншим декоративним матеріалам, шпалери - готовий, матеріал, що постачається в рулонах, що не вимагає після обклеювання стін додаткової роботи. Найбільш розповсюджені шпалери виготовлені з паперу. За професійною класифікацією, матеріали, наприклад ПВХ і текстиль, виготовлені на папері-носії, вважаються шпалерою.

РОЗДІЛ 1. ВИРОБНИЦТВО ШПАЛЕР

Основний спосіб друкування

Більшість шпалер одержують остаточний вигляд завдяки друкуванню малюнка шпалери. Застосовується наступна техніка друку: високий друк /фототипія + флексодрук/, глибокий друк, тиснений друк і трафаретний друк.

Шпалери виготовляються на спеціальних, в основному ротаційно-друкарських машинах. Технічний розвиток друкарських машин, способів друкування й уживаних при цьому фарб і паперу дозволяє робити продукцію, що задовольняє всім естетичним і якісним запитам.

Традиційний спосіб друку

Первісний спосіб друкування паперової шпалери - фототипія. Цей спосіб друкування одержав свою назву від в'язкого засобу й уживаних при цьому фарб. При цьому способі високого друку друкуючі валки зроблені з дерева. Після виготовлення ескізу високі латунні смуги, на яких знаходиться друкуюча площина, набиваються на валок. Інша поверхня заповнюється повстю. Для кожної фарби малюнка необхідний окремий друкарський валок.

Устаткування для традиційного способу друкування: вентиляція, сушіння, сира полотнина, друкувальний пристрій, суха полотнина, укладання полотнини, розмотування, сировина, намотування, готова полотнина з нанесеним малюнком.

Офсетний друк

Інший спосіб високого друку - офсетний друк. При цьому не друкуються частини не зафрезеровані в гумовий валок. Застосовувані для друку утримуючий розчинник фарби, на противагу клейовим фарбам, дозволяють одержувати покриття глазур'ю шар за шаром. Малюнок може бути багатобарвним (за принципом змішання жовта + блакитна = зелена фарба) і т.д., фарб більше, ніж валків. Поряд з паперовою шпалерою, таким способом друкування можуть бути виготовлені вінілові шпалери.

Обидва способи високого друку придатні також для друкування текстильних шпалер. Традиційний спосіб друку й офсетний друк знаходять сьогодні обмежене застосування.

Устаткування для офсетного друку: вентиляція, сушіння, друкувальний пристрій, розмотування, сировина, лакування, тиснення, пристрій для контролю, намотування, готова полотнина з нанесеним малюнком.

Глибокий друк

Металографічний друк - техніка, часто застосовувана при виготовленні журналів, дозволяє робити малюнок, подібний фотографії. Зі зразка знімається кольоровий відбиток, і фотомеханічним способом, у вигляді растра переноситься на друкуючий циліндр. Растрові точки переносять фарбу на папір. Друкування нашаруванням чотирма основними фарбами дозволяє одержувати м'який перехід кольорів і розкат тонів, що при інших способах друкування неможливо. Цим способом можуть бути надруковані паперові, пластмасові і металеві шпалери. В даний час, поряд із трафаретним друком, часто застосовується глибокий друк.

Устаткування для глибокого друку: розмотування, сировина, робоче місце, подача полотнини, сушіння, друкувальний пристрій, контроль, обрізка краю, намотування, готова полотнина з нанесеним малюнком.

Тиснений друк

За допомогою тисненої печатки шпалера одержують рельєфну поверхню. Деформація папера відбувається під високим тиском між валиками. Високоякісна тиснена шпалера складаються з двох кашированих шарів паперу. Спочатку папір вагою 70 або 80 г/кв. м друкується. Папір вагою 90 або 100 г/кв. м, що містить деревину, навпаки, кашируеться і потім деформується. Мова йде про дуже глибоке тиснення, тому і назва "високе тиснення". Малюнок верстата для тиснення - це проста машина без вище названої кашированної установки.

Устаткування для тиснення, включаючи упакування: пристосування для зміни валків, розмотування, готова полотнина з нанесеним малюнком, пристрій для тиснення, обрізка краю, рулонна машина, стрічка-транспортер, упакування в плівку, етикетки, термоусаживание, упакування в картонні коробки.

Трафаретний друк

Технологія трафаретного друку придатна для всіх матеріалів. Трафаретний друк застосовується в основному для вінілових, текстильних і металевих шпалери. Нанесення фарби робиться за допомогою трафарету. Для невеликої кількості, наприклад, "настінна картина" або особливо великого малюнка, застосовується плоский трафаретний спосіб. Ротаційна трафаретна печатка придатна для друкування великої кількості паперової або вінілової шпалери.

Двошаровий папір вагою 120 г/кв. м за допомогою трафаретної печатки за допомогою спеціально препарованої пасти може бути надрукована й однією, і шістьма фарбами. Між кожним процесом друкування необхідно сушити шпалеру при 160 ° С в сушарці. По закінченні друкування смуга шпалери проходить термокамеру, де при температурі 200-210 ° С наноситься ПВХ - паста. Виходять рельєфно-образні малюнки і структури. Після виходу з термокамери шпалери охолоджуються, розрізаються і змотуються в рулони.

Устаткування для трафаретного друку: нагромаджувач, укладання полотнини, розмотування, сировина, напрямні ролики, сушарка, трафаретний друкувальний пристрій, термоканал для сушіння і вспенивания, подача полотнини, різання, вентиляція, валик охолодження, рулонна машина.

1.1 Сировина для виробництва шпалер

Виробники дорогих шпалери змушені возити сировину з далеких країн. Шпалери дешевші роблять з російських і місцевих матеріалів.

Роблять шпалери звичайно з паперу, фарб, лаків, полімерних паст (останні застосовують при виготовленні шпалери, що миються). Папір багато виробників купують на російських целюлозно-паперових комбінатах, а то і їздять за нею у Фінляндію і Швецію, рідше у Німеччину. У середньому 1 т паперу закордонного виробництва обходиться "шпалерникам" у 4,2-5 тис.грн.

Фарби також використовують усе більше імпортні. Настільки необхідної у виробництві миючих шпалер вінілової пасти, у нашій країні також не роблять. Її знов-таки завозять з Німеччини і Польщі.

Висока якість шпалерної продукції досягається завдяки злиттю чотирьох головних факторів: застосовуване устаткування, використовувана сировина, актуальний дизайн шпалери і добре підготовлені фахівці.

Сировинні матеріали - вініл, барвники, паперова і флізелінова шпалерні основи - цілком аналогічні тим, що використовує головне німецьке виробництво. Уся сировина, використовувана для виробництва на Україні, надходить із країн Західної Європи від тих же традиційних заводів-постачальників, що уже багато років здійснюють свої постачання для головного виробництва RASCH у Німеччині. Це матеріали, що відповідають найвищому рівневі екологічної безпеки.

На українському підприємстві встановлене сучасне устаткування по приготуванню пластизолів (вінілових паст). Застосовуваний вініл - екологічно чистий полімер - містить у 115 разів меншу концентрацію формальдегіду, чим затверджена законом норма гранично припустимої концентрації (ГДК). Особлива технологія вспенения вінілових паст дозволяє створити в шпалери вінілове покриття з безліччю наскрізних мікропор, тому шпалера "дихають".

У технології виготовлення шпалери RASCH на Україні використовуються тільки високоякісні барвники на водорозчинній основі. Вони не містять важких металів і канцерогенних речовин (цинк, мідь, хром, кадмій, свинець, кобальт і т.д.), а також токсичних розчинників (ацетон, скипидар, бензол, толуол, проч.), тому шпалера цілком нешкідливі для здоров'я людини і домашніх тварин і не мають якого-небудь стійкого запаху.

Для виробництва шпалери фабрикою "Синтра" використовується папір, що пройшов тільки кисневе відбілювання. Незважаючи на дорожнечу даного способу відбілювання на відміну від традиційного хлорного, тільки кисневе відбілювання відповідає сучасним вимогам по экологичности даної продукції.

Новий вид основи шпалери при виробництві сучасних видів шпалерної продукції - флізелін - також широко застосовується. Флізелін - це екологічно чистий нетканий матеріал із пресованих змішаних волокон натуральної целюлози і синтетичних волокон, що відрізняється поруч чудових властивостей: легкий, досить міцний, добре пропускає повітря, але не розбухає при намоканні і не дає усадку при висиханні після поклейки шпалери.

1.2 Істрія виникнення шпалер

За переказом, дехто Цай Лунь удостоївся титулу "паперового князя", осадивши шар шовкових волокон на старій рибальській сітці. Так на самому початку другого століття нашої ери (105 р.) був отриманий перший у світі папір.

Не виключено, що китайці стали прикрашати стіни своїх жител папером відразу ж після його винаходу. Принаймні, у Японії з древніх часів товстим папером розгороджували приміщення і завішували вікна. Китайська мальована шпалера високо цінувалися за всіх часів, незалежно від капризів моди і розмаїтості смаків. Зразки стародавніх расписних шпалер і сьогодні прикрашають кращі музеї світу.

У Європі протягом багатьох століть копіювали китайські шпалери, щоправда, нерідко привносячи в розпис "стінних паперів" рідні сюжети. Відомо, наприклад, що в 1481 р. Людовик ХХІ наказав заплатити придворному художникові 24 лівра за розпис 50 паперових сувоїв благочестивими зображеннями. Надалі лаври першості в масовому промисловому виготовленні шпалери дісталися споконвічній Франції - Англії.

У 17-18 століттях у країнах Західної Європи великою популярністю користувалися так звані фальшиві шовки. Робили їх так: на ґрунтовану поверхню паперу насипали обрізки шовкових ниток, ґрунт висихав, шовк приклеювався. Створювалася повна ілюзія тканини. До речі, подібною шпалерою був прикрашений і Лувр - резиденція французьких королів, і замок герцога Армана-Жана дю Плессі, кардинала де Ришелье.