Смекни!
smekni.com

Аграрна політика Білорусі (стр. 1 из 5)

Аграрна політика Білорусі

Зміст

Вступ

1. Цілі, завдання та економічний механізм аграрної політики

2. Динаміка агропромислового комплексу Білорусі як об'єкта державного регулювання

2.1 Характеристика агропромислового комплексу Стародорожського району

3. Реалізація проектів і програм, що стимулюють розвиток АПК

3.1 Державна програма відродження та розвитку села

3.1.1 Інформація про виконання програми в Стародорожському районі

4. Проблеми агропромислового комплексу

Висновок

Список використаних джерел


Вступ

Головні принципи державної політики нашої країни визначені Президентом Республіки Білорусь А.Г. Лукашенко. Сильна, ефективна державна влада, політична стабільність у нашій країні - найважливіші умови державного курсу на еволюційне та поступальний розвиток національної економіки.

Послідовний курс держави на реформування економіки не дозволив скластися в Білорусі олігархічним структурам, не привів до масового безробіття і зубожіння людей. Білорусь першою з країн СНД відновила рівень промислового виробництва 1990 року і випереджає країни СНД за рейтингом індексу розвитку людського потенціалу.

Білорусь є не тільки розвиненою індустріальною країною, але має і значну аграрну складову. Коріння народу - матеріальні та духовні знаходяться в селі. В усі роки, в тому числі економічно складні, держава допомагала селі і продовжує підтримувати сільського виробника.

Це стосується і кадрового потенціалу. Принцип наступності дозволив не тільки зберегти освітню систему для кадрів агропромислового комплексу, успадковану після розвалу СРСР, а й вибудувати на її основі нову, відповідальну високим сучасним стандартам. Планомірність державного курсу полягає і в всілякої підтримки талановитої учнівської молоді, студентів, в тому числі аграрних вузів. Створений не має аналогів на території СНД Спеціальний Фонд Президента Республіки Білорусь щодо соціальної підтримки обдарованих учнів та студентів.

Один з елементів державної аграрної політики - створення умов для жителів сільської місцевості, які гостріше за інших відчувають: нерозвиненість соціальної інфраструктури, транспортних послуг, побутового обслуговування. Здійснюється робота з введення державних соціальних стандартів по всій країні з обов'язковим урахуванням регіональних особливостей, щоб рівень соціального захисту, постачання громадян продовольством, теплом, комунікаціями, транспортом, побутовими послугами, робота установ освіти, охорони здоров'я, культури та інші гарантії поліпшувалися.

Особливу увагу держава приділяє питанням розвитку малих міст. У них передбачаються прискорений розвиток будівництва житла та сфери послуг, створення нових робочих місць. Регіональна економічна політика передбачає забезпечення зростання добробуту населення незалежно від місця його проживання, підвищення рівня комплексного розвитку продуктивних сил і конкурентоспроможності економіки регіонів. При загальному зростанні рівня добробуту населення найважливішим завданням стає випереджаюче збільшення доходів населення і поліпшення умов проживання мешканців тих регіонів, де ці показники нижчі, ніж у середньому по країні.

Буде проводитися цілеспрямована політика стимулювання розміщення нових підприємств, філій і цехів діючих виробництв, а також розширення сфери підприємництва, пов'язаного з обслуговуванням населення, сільським господарством, переробкою сільськогосподарської продукції та випуском продукції з місцевої сировини.

Завдання зміцнення економіки Білорусі як фундаменту добробуту народу висунула в число найважливіших пріоритетів зовнішньої політики економічну дипломатію, нарощування експортного потенціалу країни. Важливим напрямком зовнішньоекономічної діяльності стало залучення до Білорусі іноземних інвестицій. Збільшений обсяг міжнародних зв'язків, завдання інтеграції білоруської економіки в систему сучасних світо господарських зв'язків та ефективного використання наявного вітчизняного науково-технічного потенціалу, настійно вимагають відновлення основних виробничих фондів, впровадження новітніх технологій.

Провідною установкою білоруської державності та її ідеологічної платформи є оптимальне поєднання централізованих гарантій та індивідуального трудового вкладу в процвітання держави. Тільки ефективну працю може бути джерелом економічного та соціального успіху особистості і держави.

Метою цієї роботи є вивчення аспектів державної аграрної політики, аналіз отриманих показників у результаті її впровадження на прикладі роботи організацій, господарств і підприємств Стародорожського району.

Ми розглянемо так само перспективи розвитку аграрної галузі з урахуванням глобальних змін у сучасній світовій економіці, позначимо не тільки позитивний досвід, а й основні проблеми аграріїв.

Основне завдання такого аналізу - намітити і виробити шляхи, які допоможуть підвищити ефективність та обсяги виробництва сільськогосподарської продукції, знайти оптимальні управлінські та кадрові рішення для виконання цих завдань.

політика держава агропромисловий комплекс


1. Цілі, завдання та економічний механізм аграрної політики

Проведення цілеспрямованої державної політики сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, раціонального розміщення сільськогосподарського виробництва, поліпшення забезпечення населення продовольством, а промисловість сировиною, стабілізацію ринків сільськогосподарської продукції та продовольства, підтримку і захист товаровиробників агропромислового комплексу, стимулювання товарообміну, підвищення життєвого рівня сільського населення.

Аграрна політика - це сукупність принципів і методів державного впливу на економіку агропромислового комплексу, економічні відносини, розвиток сільської інфраструктури в інтересах населення країни, забезпечення політичної стабільності та продовольчої незалежності.

Мета аграрної політики - забезпечення динамічного розвитку всіх сфер АПК (ресурсо - забезпечення, сільське господарство, харчова та переробна промисловість, торгівля). Аграрна політика слугує для реалізації наступних завдань: забезпечити продовольчу безпеку країни; сприяти вирішенню соціально-економічних проблем населення, що проживає в сільській місцевості; розвивати форми власності в аграрному секторі; розвивати ринкові відносини і методи їх економічного регулювання; сприяти формуванню, розвитку та регулювання аграрного ринку держави; погоджувати зовнішньоекономічні відносини з країнами - торговими партнерами, активізувати процес науково-технічного співробітництва в аграрній сфері, включаючи селекцію і насінництво, підвищення родючості ґрунтів, племінна справа, розробку прогресивних технологій і технічних засобів для рослинництва, тваринництва, меліорації, землеустрою, інших галузей АПК; здійснювати підготовку та реалізацію інвестиційних проектів, орієнтованих на прискорення віддачі вкладених коштів і підвищення конкурентоспроможності продукції АПК; координувати діяльність у галузі наукових досліджень, розробки прогнозів розвитку АПК, підготовки кадрів для аграрної науки і сільськогосподарських вузів, інших наукових і навчальних установ республіки; видавати наукові праці, навчальні посібники, рекомендації сільськогосподарському виробництву, організовувати семінари, конференції, демонстрації нової техніки і технології; сприяти обміну досвідом у вирішенні регіональних соціально-економічних програм; приступити до поетапного створення інформаційної системи з використанням можливостей Інтернету та інших способів обміну інформацією між суб'єктами аграрного ринку; створювати умови для забезпечення екологічної безпеки АПК.

Основними напрямками аграрної політики держави є: розвиток аграрного ринку, визначення заходів щодо його регулювання; вироблення бюджетної, кредитно-фінансової, митної, цінової, податкової, страхової політики, що сприяє розвитку зовнішньоекономічних відносин; стимулювання попиту і пропозиції на сільськогосподарську продукцію та продовольство; визначення, з урахуванням міжнародних зобов'язань, узгоджених позицій у зовнішньоекономічних відносинах; розвиток науково-технічного співробітництва та інформаційного забезпечення, створення економічних умов для здійснення взаємовигідних інвестиційних проектів; координація в галузі підготовки і перепідготовки кадрів, підвищення прибутковості сільськогосподарських товаровиробників; поліпшення умов праці в АПК; вирішення соціально - економічних проблем населення, що проживає в сільській місцевості; вдосконалення нормативно-правової бази, пов'язаної з функціонуванням загального і внутрішнього ринку сільськогосподарської продукції та продовольства, основних видів спеціальних матеріально-технічних ресурсів, науково-технічним співробітництвом, соціальним становищем працівників аграрного сектора.

Економічний механізм аграрної політики спрямований на узгодження бюджетної, податкової, митної, кредитної, цінової політики, системи страхування в АПК. Цілком обґрунтованою є необхідність здійснення фінансової підтримки на аграрному ринку із спеціального фонду підтримки сільгоспвиробників. Так як у більшої частини виробників виникне нагальна потреба у здійсненні вкладень, які неможливо здійснити за рахунок власних коштів.

Податкове регулювання на національному рівні пов`язане з удосконаленням податкової системи, яка сприяє розвитку сільськогосподарського виробництва.

Один з напрямків роботи - створення сприятливих умов для кредитування аграрного сектора, формування єдиної цінової політики, що сприяє максимальному здешевленню продуктів харчування для городян і гнучкого регулювання цінових відносин на продовольчому ринку.