Смекни!
smekni.com

Аналіз сільського господарства в Швейцарії (стр. 1 из 3)

Аналізсільськогогосподарства вШвейцарії

Зміст

Вступ

1. Особливості сільського господарства у Швейцарії

2. Регулювання цін в сільськогосподарській галузі

3. Органічне сільське господарство

4. Імпорт натуральної продукції

Висновок

Список використаної літератури


Вступ

Сільське господарство-одна з основних і життєво важливих галузей народного господарства. Я хочу розглянути сільське господарство Швейцарії. Швейцарія - одна з найрозвиненіших в індустріальному відношенні країн світу, яка займає одне з перших місць по досвідченості і кваліфікації інженерів і робітників, якості вироблюваної продукції і за розмірами прибутків, які одержує Швейцарія від промислових підприємств, що знаходяться в самій країні і за її межами, від величезних капіталовкладень. Ця невелика країна виконує помітну роль в світовому політичному житті.

Швейцарія - високорозвинена індустріальна держава з інтенсивним сільським господарством, один з найбільших експортерів капіталу і фінансових центрів світу. Високий рівень концентрації капіталу поєднується з відносно невисоким ступенем концентрації виробництва

У Швейцарії сільське господарство розвивалося протягом усього післявоєнного періоду повільними темпами, переживаючи постійні труднощі. Велика роздробленість і розкиданість земельних ділянок, складність застосування машин в умовах гористого рельєфу, конкуренція з імпортними продуктами сільського господарства, безперервне зростання цін на предмети, потрібні селі, і одночасний застій цін на те, що саме село виробляє, - все це призводить до того, що сільськогосподарське виробництво виявляється малорентабельним, перш за все для дрібного селянства. До цього треба додати такі фактори, як всі зростаюча заборгованість за банківськими позичками, свавілля скупників-оптовиків.

Швейцарське плато знаходиться в зоні європейських широколистяних лісів. Переважаючі породи - дуб і бук, місцями до них домішується сосна. На південному схилі Альп типовий каштан. Вище по схилах гір ростуть хвойні ліси, що утворюють перехідний пояс між широколистяними лісами й альпійськими луками (на великих висотах). У горах багато яскравих кольорів. Навесні розцвітають крокуси і нарциси, влітку - рододендрони, ломикамені, тирличу і едельвейси.

Тваринний світ відчув сильний вплив господарської діяльності людини. У той час як сніжна куріпка і заєць-біляк ще досить поширені, такі характерні тварини верхнього ярусу гір, як козуля, бабак і сарна, зустрічаються набагато рідше. Робляться великі зусилля з охорони дикої фауни. У Швейцарському національному парку, розташованому біля кордону з Австрією, мешкають козулі і сарни, рідше - альпійський гірський козел і лисиця; зустрічаються також біла куріпка і кілька видів хижих птахів.

Мета моєї роботи проаналізувати сільське господарство Швейцарії.

стан сільське господарство швейцарія


1. Особливості сільського господарство в Швейцарії

Сільське господарство має яскраво виражену тваринницьку спрямованість (з упором на виробництво м’ясо-молочної продукції), відрізняється високою врожайністю і продуктивністю праці. В цілому сільське господарство забезпечує потреби країни в продуктах харчування на 56-57%. На тваринництво припадає 3 / 4 вартості всіх с / г продукції. Поголів'я великої рогатої худоби в Швейцарії становить 2 млн., у тому числі 830 тис. - корови. Розлучаються переважно симентальська і швіцька породи. Середні надої становлять близько 4,66 тис. л молока від кожної корови. Швейцарія славиться також високопродуктивними породистими козами, поголів'я яких становить майже 80 тис. Загальні надої молока в країні постійно зростають; за 1985-2005 рр.. вони збільшилися з 2,8 до 4 млн. т. При цьому частка молока, що використовується в промислових цілях, підвищилася з 45 до 63%. Виготовлення сиру здійснюється на 1500 сироварнях, на яких працює майже 4 тис. осіб. У 2006 р. виробництво сиру перевищила 130 тис. т. З них більше половини було продано за кордоном. Швейцарія повністю забезпечує себе молочними продуктами та їх кількості експортує.

На першому місці стоїть виробництво молока, а потім вже м'яса. На альпійських і субальпійських пасовищах шість місяців на рік пасуться корови знаменитою швейцарською породи, що дають великі надої. Молоко майже повністю переробляється в сир або масло. Сир - один з важливих предметів експорту. У багатьох країнах відомі швейцарські сорти сиру.

Швейцарія підтримує зовнішньоторговельні зв'язки практично з усіма країнами світу. Економіка країни в значній мірі залежить від зовнішньої торгівлі - як в імпорті сировини і напівфабрикатів, так і в експорті виробів промисловості (на експорт йде більш 50% продукції текстильної, близько 70% машинобудівної, понад 90% хімічної і фармацевтичної, 98% годинної промисловості) .

На розвинені індустріальні країни доводиться 80% обороту зовнішньої торгівлі Швейцарії. Основними її партнерами є країни ЄС - св.3 / 4 експорту і імпорту. Серед найбільших зовнішньоторговельних партнерів - ФРН, Франція, США, Італія, Великобританія

Виробництво зерна займає особливе місце серед інших галузей сільського господарства. Зерно-це основа харчування для населення. Основні с / х культури - це пшениця, ячмінь, цукрові буряки, картопля, кормові трави. Головні райони зернових культур знаходяться на Швейцарському плоскогір'ї і в долині Рейну. У кантоні Тессін вирощує виноград, з якого роблять біле столове вино. У нижній частині долини Рони виростають абрикоси і яблука.

У сільському господарстві земля-головний засіб виробництва, яке функціонує одночасно як предмет праці і як засіб праці. Близько 12% площі Швейцарії використовується під ріллю і ще 28% для екстенсивного розведення великої рогатої худоби та виробництва молочних продуктів. Приблизно третина території країни зайнята непродуктивними землями (принаймні непридатними для землеробства), особливо в кантонах Урі, Вале і Граубюнден, і чверть - вкрита лісами. Не дивно, що 40% продовольчих товарів доводиться імпортувати. У той же час Швейцарія забезпечує себе пшеницею, м'ясо - молочна продукція виробляється в надлишку.

Основні осередки землеробства зосереджені в кантонах Берн, Во, Цюріх, Фрібур і Аргау. Велика лісопереробна промисловість працює на внутрішні і зовнішні ринки. Однак в останні роки ліси Швейцарії сильно постраждали від забруднення повітря, що змусило уряд запровадити суворий контроль за викидом вихлопних газів автомобілів.

Швейцарське сільське господарство представлене головним чином дрібними і середніми підприємствами. Ферми площею до 5 га становлять близько 42% їх загальної кількості, в тому числі до 1 га - 17%. Майже стільки ж припадає на ферми, площа яких - від 5 до 20 га. Великих, за швейцарськими поняттями, ферм небагато: 12%. І вже зовсім мало серед них господарств з площею понад 50 га (трохи більше 1.%).

Роздробленість швейцарського сільського господарства в певною мірою гальмує його механізацію. Це обумовлює високі витрати виробництва даної сфери економіки. У країні діє система державних централізованих закупівель продовольчих товарів у виробників за твердими цінами, пряме субсидування виробництва.

Сільське господарство є настільки важливою галуззю економіки Швейцарії, що їй приділений особливий параграф у Конституції країни. Держава зобов'язується підтримувати сільське господарство і зробити суттєвий внесок у надійне постачання населення, а також сприяти децентралізованому заселення країни.

Хоча Швейцарія вважається країною «селян і корів», порівняно з іншими західноєвропейськими країнами, фермери тут займають найменший відсоток від загальної чисельності населення. Частка зайнятих у сільському та лісовому господарстві в загальній кількості всіх працюючих зараз становить 4%, і ця частка продовжує знижуватися.

Згідно зі статистичними даними 2006 р., загальна площа земель, придатних для сільського господарства, склала 1 060 тис. га, а середньостатистичне фермерство налічувало близько 16,7 га.

В даний час намітилася тенденція до укрупнення фермерських господарств. У 2006 р. загальне число селянських господарств дорівнювало 63 627, що на 31% менше, ніж у 1990 р. Кількість невеликих фермерських господарств площею до 20 га знизилося на 44%. Дуже маленькі фермерські господарства площею до 5 га зникли зовсім. Число господарств площею понад 20 га збільшилася на 39%. Найбільший кількісний ріст характерний для фермерських господарств площею понад 50 га.

У силу топографічних умов тільки 3 / 4 оброблюваних земель зайняті під луки та пасовища. Місцями гірський, місцями горбистий ландшафт і клімат не дозволяють засівати великі площі землі під зернові культури. Хліб і овочеві культури вирощуються тільки в Середній смузі. Приблизно тільки 1 / 3 всіх фермерських господарств зайнята у виробництві зернових культур.

Традиційно Швейцарії вважається країною корів, але якщо подивитися на статистичні дані, то поголів'я свиней перевищує за чисельністю поголів'я корів. Так, у 2006 р. в цілому по країні кількість корів склало 1554700, свиней - 1609500. Якщо це триватиме й далі, різниця між ними з кожним роком буде збільшуватися.Важливу роль у підвищенні продуктивності праці та економічної ефективності сільського господарства відіграє механізація виробничих процесів. Важливою тенденцією сучасного етапу розвитку с.-г. тракторів є збільшення масштабів використання машин з приводом на всі колеса. В останні роки частка таких тракторів перевищила 70%. Якщо в 1965 р. середня потужність тракторів у сільському господарстві становила 28,5 кВт, то в період 1985 - 2006 рр.. - До 40 кВт. За названий період часу маса тракторів майже подвоїлася і досягла в 1983 р в середньому 2737 кг.

В останні 10 років у сільському господарстві Швейцарії спостерігається стійка тенденція збільшення парку тракторів. Щорічно господарства набувають приблизно 4000 нових тракторів. В останні роки помітно розширилися масштаби використання в сільському господарстві електроніки. Одна з основних цілей впровадження електронної техніки - підвищення продуктивності при виконанні с.-г. робіт. Відповідно до прогнозів, у найближчі 10 років за рахунок впровадження засобів автоматизації продуктивність в рільництві може бути збільшена в 2-3 рази. В даний час рівень механізації в плодівництві і тваринництві наближається до 100%, тому подальший розвиток цих галузей с.-г виробництва в частині зростання рентабельності, зниження трудовитрат можливо насамперед на основі широкого впровадження роботів і автоматичних маніпуляторів. Як приклад практичної реалізації даного напрямку відзначено створення робота - плоду наймача для яблунь. З урахуванням специфічних природних умов Швейцарії визнано доцільним створення спеціальних с.-г. машин для роботи в цьому регіоні, перш за все техніки для гірського землеробства. Успішне вирішення цієї задачі можливе на основі інтенсивного розвитку вітчизняного тракторного і сільського машинобудування.