Смекни!
smekni.com

Розробка програми маркетингових комунікацій для ВАТ "Фармак" (стр. 2 из 3)

Умовою отримання призу покупцями є купівля будь-яких двох товарів виробництва фірми «Фармак», а в якості призу буде новий спрей від кашлю або горла пі назвою «Новісин».

Таким чином, споживачі отримають приз, а ефективність промо-акції для фірми полягає в збільшенні обізнаності споживачів про продукцію «Фармак» та новий медичний препарат, а також збільшення обсягів продажу своєї продукції (приблизно на 20%).

Таблиця 2.1 – Витрати на проведення промо-акції

Статтявитрат Вартість, грн
Оплата промоутерам 7920
Призивідфірми "Фармак" 3000
Оплата за інформацію про акцію в газетах 1000
Оплата за інформацію про акцію на радіо 1200
Календарикиземблемоюфірми "Фармак" 500
Футболки земблемоюфірми "Фармак" 1500
Листівкиземблемоюфірми "Фармак" 2000
Всього 17120

2.2 Розрахунок ефективності стимулювання збуту

Ефективність заходів зі стимулювання збуту може бути розрахована за допомогою співставлення товарообігу. Розрахуємо економічну ефективність стимулюючих заходів. Стимулюючі заходи проходили з 1 травня по 22 травня.

Таблиця 2.2 – Товарообіг аптеки «Добрий день» до та після проведення рекламної кампанії

Назва аптеки Обсяг товарообігу до проведення стимулюючих заходів, грн Обсяг товарообігу після проведення, грн рекламної кампанії, грн
«Добрий день» 21345602134560 2567800
«Анна» 1508300 1765400

Як ми бачимо, обсяг продажів у аптеці де проводилася рекламна кампанія збільшився.

Розрахуємо індекс росту товарообігу в аптеці «Добрий день» за формулою:

;

де

-індекс росту товарообігу в магазині а, у якому реклама не проводилася;
- товарообіг у період, коли реклама не проводилася у аптеці;
- товарообіг у період, коли реклама проводилася у аптеці.

(20%);

Розрахуємо індекс росту товарообігу в аптеці «Анна» за формулою:


(17%)

Таким чином, з розрахунків видно, що економічний ефект від проведення стимулюючих заходів для підприємства «Фармак» складає збільшення обсягу продажів медичних препаратів.


3. Паблік рілейшнз

3.1 Розробка програми PR– кампанії

Метою PR – кампанії підприємства «Фармак» є сформувати та підтримати позитивний імідж підприємства. PR – кампанія підприємства розрахована на широку аудиторію. Це можуть бути і заможні люди (здатні купити дорогі медичні препарати), ділові люди та люди з середнім рівнем достатку. І, наприклад, це просто публіка, яка цікавиться новинами про розвиток фармацевтики в Україні. Каналами комунікації PR – кампанії підприємства буде телебачення та стаття в спеціалізованих журналах, таких як «Здоровье», «Рецепти здоров‘я».

Планування PR – кампанії дозволяє побачити ситуацію в цілому, оптимізувати ресурси і бюджети. Можна використовувати різні плани PR – кампанії:

1. стратегічний план – коли PR - заходи направлені на довгострокову перспективу (декілька років) і містить в собі перелік цілей впливу на громадську думку, суспільну свідомість, на думку цільової аудиторії.

Такою ціллю для підприємства «Фармак» являється постійне підтримання суспільної думки уявлення про готовність підприємства постійно удосконалювати якість медичних препаратів. Крім цього, стратегічний план PR – кампанії підприємства «Фармак» є:

· участь у довгострокових благодійних програмах,

· влаштовувати щорічні гастролі творчих колективів,

· почати видавництво «фірмового» буклету.

2. оперативний план – охоплює заходи річного циклу. Річні PR – кампанії являється головним способом планомірного впливу н суспільну думку. Для підприємства це являється річниця створення підприємства «Фармак», коли організовується «грандіозне» свято.

3. план-графік – це конкретна PR – акція, яка розписна по часовому циклу, по конкретним виконувачам і взята в сукупності з переліком матеріалів в засобах масової інформації. Для підприємства «Фармак» такого роду план являється опублікування в журналі «Рецепти здоров‘я» оплаченої статті про підприємство «Фармак», де буде розповідатися про високоякісні медичні препарати, які не шкодять здоров‘ю, а також, що вони виготовлені з урахуванням всіх побажань споживачів (чаї, таблетки, сипучі медичні препарати з різними смаками).

3.2 Оцінка ефективності PR – кампанії

Існують різні способи оцінки ефективності окремих PR – заходів. Проведемо оцінку ефективності PR – кампанії в засобах масової інформації. ЗМІ (журнали) являються головними каналами розповсюдження інформації, тому проаналізуємо охоплення цільової аудиторії, яка отримала повідомлення. Журнал «Рецепти здоров‘я» фармацевтичної спрямованості. Наша стаття знаходиться на третій сторінці журналу ( загальна кількість сторінок журналі 100), і займає повністю полосу. Характер статті буде інформаційний. Такого роду статті будуть виходити протягом чотирьох місяців.

Розрахуємо охоплення цільової аудиторії. Потенційна аудиторія України 46 млн. осіб. Обстеження читачів проводилося протягом чотирьох місяців при цьому замовлена стаття виходила один раз в місяць. Припустимо, що кожного місяця в цільовій аудиторії був новий мільйон глядачів. При збереженні середнього рейтингу 5% охоплення дорівнюватиме сумарному рейтингу 11%. Якщо припустити, що кожного місяця склад аудиторії змінювався на половину, то охоплення дорівнюватиме

5% +1% +1% + 1% = 8%

Таким чином, даною статтею в журналі охоплення цільової аудиторії становить близько 8 %. Але ці дані є неточними, що призводить до неточностей в розрахунках. Для отримання реальних даних необхідно проводити опитування громадян для визначення того, чи відбулися зміна відношення людини до підприємства.


4. Директ – маркетинг

Для багатьох поколінь практиків у галузі маркетингових комунікацій фундатором прямої поштової реклами є чарівник рекламного бізнесу, маг і чародій реклами.

Найбільш важливими категоріями прямої поштової реклами є позиціювання, ціна, умови оплати, преміальні надбавки до цін та формат поштових відправлень. З багатьох переваг прямої поштової реклами він називав, по-перше, вибірковість, тобто можливість вийти на необхідну споживацьку аудиторію з великою точністю; по-друге, гнучкість, оскільки така реклама не має обмежень щодо площі або ефірного часу і ви вільні у виборі поштових відправлень та ефективному контролі зворотного зв'язку, і, по-третє, результативність.

Вершиною рекламної майстерності та професіоналізму, на його думку, є виготовлення рекламних каталогів. Хоч в Україні така торгівля , на жаль, ще неможлива через низьку платоспроможність більшості наших громадян.

Прямим маркетингом називають будь-яку маркетингову (рекламну) діяльність, котра створює та використовує прямі особисті зв'язки між тими, хто купує ці товари (фактичними та потенційними покупцями).

Застосування підприємством «Фармак» прямого маркетингу має низку переваг:

- пряму рекламу можна спрямувати на конкретних осіб або конкретні ринки зі збереженням значно більшого контролю за нею, ніж це можливо за використання інших засобів реклами, користуючись якими рекламодавець не знає, хто саме побачив, прочитав чи почув рекламне звернення;

- пряма реклама-це індивідуальне спілкування рекламодавця з клієнтами на безконкурентній основі;

- прямій рекламі можна надати характеру особистого, довірчого спілкування, аж до повної конфіденційності;

- на відміну від журнально-газетних публікацій пряму рекламу практично не обмежено розмірами друкованих площ або форматом видання;

- пряма реклама дає значно більші можливості вибору матеріалів-носіїв та процесів виробництва;

- пряма реклама може негайно використати будь-які свіжі ідеї;

- ефективність прямої реклами легко контролюється за допомогою конкретних досліджень;

- пряма реклама дає змогу точно дотримуватися строків відправлення рекламодавцями та отримання її покупцями (фактичними або потенційними).

Пряма реклама дає виробнику товару чи посереднику-реалізатору можливість точно визначити та регулювати контингент своїх адресатів. Він є дуже гнучким: збільшення або зменшення кількості реклами залежно від кількості покупців, яке намітив рекламодавець охопити, та від суми коштів, що можуть бути витрачені, вирішується негайно, без зайвих ускладнень.

З інших переваг прямого маркетингу можна також назвати вибірковість та результативність.

Отже, підприємство «Фармак» буде надсилати поштою вибірковим людям, переважно жінкам, каталоги із переліком своєї продукції та вказаними цінами на неї. Якщо людина зацікавиться, то відбудеться зворотний реакція, і вона замовить медичні препарати даного виробника. Застосовуння такого виду маркетингу, за прогнозами провідних спеціалістів, збільшить обсяги продажу продукції ВАТ «Фармак» на 3%.

Отже, прямий маркетинг є найбільшефективним тоді, коли можна звернутися до відносно невеликої (як порівняти з колом читачів газет, наприклад) групи і сподіватися знайти там максимальну кількість потенційних, а згодом і реальних покупців. Принципи прямого маркетингу (роздавання рекламних листків, проспектів, прейскурантів) рекомендують використовувати на всіх акціях з розпродажу, показу (демонстрацій), на виставках тощо. Вони можуть вплинути на покупців навіть тоді, коли немає особистого контакту з ними. У цьому разі рекламні матеріали стають ніби “повноважними представниками” виробника чи посередника. Прямий маркетинг є ефективним засобом і тоді, коли товар занадто складний, щоб описати всі його переваги в стандартній 10-30 сек. рекламній радіо- чи телепередачі.