Смекни!
smekni.com

Розробка проекту по створенню нового виду продукції на базі АТЗТ "Сумський фарфоровий завод" (стр. 1 из 6)

Бізнес-план по створенню нового виду продукції на базі

АТЗТ "Сумський фарфоровий завод"

Зміст бізнес-плану по створенню нового виду продукції на базі

АТЗТ "Сумський фарфоровий завод"

Вступ

Розділ 1. Теоретичні та методичні основи бізнес-планування.

1.1 Сутність і роль бізнес-планування.

1.2 Особливості складання основних розділів бізнес-плану.

Розділ 2. Бізнес-план по створенню нового виду продукції на базі АТЗТ "Сумський фарфоровий завод".

2.1 Резюме

2.2 Дослідження ринку

2.3 Маркетинг-план

2.4 Виробничий план

2.5 Організаційний план

2.6 Оцінка ризиків

2.7 Фінансовий план

Висновки

Список використаної літератури


Розділ 1. Теоретичні та методичні основи бізнес-планування

Розробка бізнес-плану

Підприємства, зацікавлені в одержанні фінансування, практично у всіх випадках повинні розробити й представити на розгляд у фінансово-кредитну установу заявку на одержання кредиту й обґрунтований бізнес-план.

Бізнес-план - це план розвитку підприємства, необхідний для освоєння нових сфер діяльності, створення нових видів бізнесу.

Вдало розробивши бізнес-план, можна знайти надійний інструмент у змаганні з конкурентами й у розширенні свого власного справи.

План, що повинний скласти кожен потенційний підприємець. У цьому документі міститься вся інформація про товар (чи послугу), що збирається пропонувати нова компанія, ринковий потенціал, можливу конкуренцію (продукти-замінники), ресурси, необхідні для виробництва (персонал, приміщення, устаткування, матеріали, техніка і т.д.), необхідний капітал (інвестиції, операційні ресурси) і наявний капітал, потреби у фінансах ("посівний"/венчурний капітал, позики, гранти), заплановану оборотність засобів і результати діяльності за 3-5 років. Цей документ включає всю інформацію про те, як повинний розвиватися бізнес, і є абсолютно необхідним для контролю прогресу розвитку підприємства.

1.1 Сутність і роль бізнес-планування

Бізнес-план створює можливість оцінити життєздатність підприємства в умовах конкуренції, дає орієнтири для першочерговий діяльності, служить аргументом для одержання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів.

Практика свідчить, що на сучасному етапі розвитку підприємництва в Україні бізнес-план найбільше потрібний підприємцям, які сподіваються залучити іноземні інвестиції, оскільки більшість іноземних інвесторів віддають перевагу традиційної схемі виділення коштів, вирішальним моментом яке є розгляд бізнес-плану.

Бізнес-планування допомагає підприємцеві вирішити деякі важливі проблеми:

визначити ступінь життєздатності й майбутньої стійкості підприємства, зменшити ступінь ризику підприємницької діяльності;

конкретизувати перспективи бізнесу у вигляді системи кількісних і якісних показників розвитку;

привернути увагу й інтерес, забезпечити підтримку з боку потенційних інвесторів фірми;

одержати досвід планування, розвити перспективний погляд на свою компанію і її робітниче середовище.

Досвід багатьох процвітаючих компаній промислових країн показує, що в умовах ринку з його твердою конкуренцією планування господарсько-виробничої діяльності є найважливішим, якщо не головною умовою їхньої виживаності, економічного росту й процвітання. На практиці застосовується стратегічне, довгострокове, короткострокове, а також поточне планування.

У своїй поточній діяльності підприємства й організації часто зіштовхуються з питаннями по підготовці бізнес-плану. Бізнес-план потрібний там, де плануються якісь зміни в компанії, що вимагають фінансових вкладень (одержання кредитів, вкладення власних коштів). З одного боку, ніхто не дасть гроші просто так - без інформації про напрямки їхнього використання, строках і гарантіях повернення. З іншого боку, перш ніж брати гроші необхідно оцінити наскільки вони "дешеві", за рахунок чого можливо їх повернути і як швидко (навіть якщо вкладаються власні кошти). На ці й інші питання покликаний відповісти бізнес-план.

Бізнес-план - це документ, у якому втримується необхідна інформація про інвестиційний проект. Розробка такого документа - це комплексний процес, що зажадає об'єктивної оцінки всієї інформації, необхідної для його підготовки. Бізнес-план може бути використаний як внутрішній документ при плануванні діяльності і як комерційна пропозиція для зовнішньої сторони - інвестора, кредитора. В останньому випадку бізнес-план служить обґрунтуванням того, що існують реальні можливості досягнення поставлених у ньому цілей і компанія досить компетентна для їхнього досягнення й здатна відповідати за своїми обов'язками.

1.2 Особливості складання основних розділів бізнес-плану

Розробка бізнес-плану

Стандартної форми бізнес-плану не існує, але у всіх випадках він повинен містити характерну інформацію, необхідну для ухвалення рішення про можливість фінансування підприємства.

Кожний бізнес-план має свої особливі риси в залежності від того, у якій сфері починає працювати підприємець, який капітал він хоче одержати від банку або інвестиційної компанії.

Незалежно від сфери діяльності й особливостей компанії, що готовить бізнес-план, можна відзначити кілька стандартних етапів, які необхідно послідовно пройти при його розробці:

1. Визначення мети написання бізнес-плану

Як правило, ціль бізнес-плану визначається переліком проблем, які покликаний вирішити бізнес-план.

2. Чітке визначення кола читачів бізнес-плану

Варто чітко представляти, чи готується бізнес-план для внутрішнього використання персоналом підприємства або ж він призначений для вивчення іншими особами, яких фірма хотіла би бачити як своїх інвесторів - майбутні акціонери, комерційні банки, венчурні капіталісти й ін.

3. Збір інформації, необхідної для написання бізнес-плану

На цьому етапі необхідно виявити джерела необхідної для розробки бізнес-плану інформації й нагромадити певний стартовий масив інформації для початку роботи над бізнес-планом.

4. Вибір структури бізнес-плану й безпосереднє написання тексту пояснювальної записки

Приблизна структура бізнес-плану

Глибина пророблення бізнес-плану залежить від обсягу запитуваного фінансування. У випадку малого бізнесу деякі деталі бізнес-плану можуть бути опущені або викладені в скороченому обсязі. Бізнес-плани, призначені для внутрішнього користування (тобто для планування й прогнозу діяльності підприємства), можуть бути яке в чому спрощені.

Універсальною основою будь-якого бізнес-плану, на яку можуть накладатися різні додаткові аспекти, є наступні розділи:

I. Короткий опис проекту

II. Опис компанії (підприємства)

III. Аналіз ринку

IV. Проект

V. План впровадження проекту

VI. Додатки.

Тепер розглянемо докладніше рекомендоване утримування частин бізнес-плану.

1. Короткий опис проекту

Короткий опис проекту (резюме) складається, як правило, уже після того, як закінчена розробка всього бізнес-плану, однак розміщається саме на початку документа. Воно повинне містити:

мета проекту,

структуру,

фінансові потреби й переваги проекту,

графік повернення позикових коштів,

резюме.

У резюме для того, щоб зацікавити потенційного партнера, необхідно довести, що саме його справа буде мати успіх.

Анотація - своєрідна візитка майбутнього справи, тому необхідно чітко й переконливо викласти головні положення проекту, а саме: ціль, тобто чим буде займатися підприємство або організація (товар або послуга і її перевага), скільки коштів необхідно для його діяльності, фінансові прогнози, прогноз попиту на його продукцію або послуги, і чому підприємець думає, що його справа буде мати успіх.

У цьому розділі представляється й загальна інформація:

повна назва й адреса підприємства;

спонсори проекту - прізвища людей, притягнутих до проекту і їхньої координати;

місце розташування;

суть пропонованого проекту (кілька фраз щодо мети проекту);

обґрунтування проекту (коротко пояснити, чому проект буде мати економічний резон);

прогнозовані фінансові результати (опис загальної вартості проекту, очікуваних результатів проекту й строків погашення позик);

короткий опис ринку (опис ринкових можливостей, які буде використати Ваш проект і головний аргумент - чому проект буде успішним, незважаючи на наявні товари й послуги, задовольняючі потреби вибраного сегмента ринку).

II. Опис компанії (підприємства)

У цьому розділі необхідно докладно описати Ваше підприємство, щоб переконати інвестора або потенційного партнера, що Ваша компанія дієздатна, має налагоджене виробництво й здатна приносити прибуток

У цьому розділі приводяться:

Загальний опис компанії і її комерційної діяльності

Дата створення компанії і її юридична форма; що компанія виготовляє й (або) які послуги робить; коротка історія підприємства; власники й акціонери, кількість працівників; збут, прибуток і обсяг виробництва за минулі два-три року.

Управлінський апарат і персонал

Необхідно надати коротку характеристику менеджерів, період їхньої роботи в компанії, утворення, кваліфікація й досвід роботи в даної галузі.

Основні групи вироблених продуктів і послуг

Варто описати основні групи продуктів або послуг, які компанія виготовляє й реалізує, місце компанії на ринку; охарактеризувати головних клієнтів компанії; описати динаміку збуту товарів і послуг протягом останніх двох-трьох років діяльності.

Маркетинг

Описати схему поширення товарів; принципи ціноутворення; рекламну діяльність фірми; методи стимулювання продажу; сервісні послуги компанії (гарантійне обслуговування й ін.); формування компанією суспільної думки.

Структура й виробництво компанії