Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії маркетингової діяльності на прикладі ВАТ "Укртелеком" (стр. 1 из 4)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРИТЕТ "ХПІ"

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

Курсовий проект з менеджменту

на тему:

"Розробка стратегії маркетингової діяльності

на прикладі ВАТ "Укртелеком"

Виконала:

студентка гр. БФ 28в

Здоровенко Ольга

Перевірила:

Кулик А. М

Харків 2009

Зміст

Вступ

1. Аналіз господарчо-економічної діяльності підприємства

1.1 Аналіз внутрішнього середовища

1.1.2 Виробничий зріз

1.1.3 Кадровий зріз

1.1.4 Маркетинговий зріз

1.1.5 Фінансовий зріз

1.1.6 Організаційно-культурний зріз

2. Аналіз факторів зовнішнього середовища організації

2.1 Аналіз впливу факторів макросередовища

2.2 Аналіз впливу факторів мікро середовища

3. Місія та цілі організації

3.1 Місія організації

3.2 Цілі організації

4. Swot – аналіз

5. Функціональні стратегії організації

Висновок

Додатки

Вступ

Сьогодні багато спеціалістів визнали принципово важливу роль маркетингу. Причому це актуально для підприємств різної галузі економіки. Одним з важливіших елементів організації маркетингової діяльності є побудова та впровадження її стратегії. Стратегію маркетингу можна буде ефективно реалізовувати тоді, коли буде існувати стійкий та стабільний ринок. Але на даний час ситуація на ринку України склалася така: ринок достатньо не розвинутий, відсутня розвинута та відлажена нормативно-правова база, слабо розвинута зовнішньоекономічна діяльність.

В теперішній час ринок має низку специфічних рис, що визначають особливість підходів до його вивчення. Наприклад, він характеризується великим обсягом закупівель і продажу, технічною складністю товарів і способів їх розподілу. Це вимагає проведення ретельних маркетингових досліджень для прийняття обґрунтованих господарських рішень. Гостро стоїть перед промисловими підприємствами проблема прийняття виважених стратегічних маркетингових рішень щодо освоєння нового ринку, диверсифікації напрямів діяльності, виходу на ринок з новим товаром, тому обрана мною тема є актуальною.

Об’єктом дослідження в даному курсовому проекті виступає Відкрите Акціонерне Товариство "Укртелеком" - сучасне підприємство з розвиненою інфраструктурою, що займає лідируючі позиції на ринку послуг фіксованого телефонного зв'язку України. Компанія охоплює близько 18% українського ринку телекомунікацій, у тому числі 73% - ринку послуг фіксованого телефонного зв’язку та 29% - ринку послуг з доступу до мережі Інтернет.

Історія створення ВАТ "Укртелеком" бере початок у 1993 році, коли було зареєстроване Українське об'єднання електрозв'язку "Укрелектрозв'язок" (з 1994 року - Укртелеком). Пізніше, у 1998 році, відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів України програми об'єднання "Укртелеком" було реорганізоване в єдине державне підприємство, а у січні 2000 року, після проведення корпоратизації, його було перетворено на відкрите акціонерне товариство.

Організаційно-правова форма господарювання: Відкрите Акціонерне Товариство

Форма власності: колективна

Орган управління: загальні збори акціонерів

Статутний фонд: 4,68 млрд. грн.

Юридична адреса: бульвар Тараса Шевченка, 18 м. Київ, Україна, 01601

Тел.: +380 44 235 53 33

Факс: +380 44 235 47 68

E-mail: ukrtelecom@ukrtelecom.ua

Сайт: www.ukrtelecom.ua

Сьогодні ВАТ "Укртелеком" - це підприємство, організаційна структура якого сформована за вертикальним принципом управління фінансами, технологічними процесами, персоналом. До складу товариства входить 33 філії, одну з яких - філію "Утел" було створено у 2005 році за рішенням Загальних зборів акціонерів.

Метою даної курсової роботи є розробка та удосконалення стратегії маркетингової діяльності ВАТ "Укртелеком".

1. Аналіз господарчо-економічної діяльності підприємства

1.1 Аналіз внутрішнього середовища

Внутрішнє середовище організації - це та частина загального середовища, яка знаходиться в рамках організації. Вона постійно впливає на функціонування організації. Внутрішнє середовище має декілька зрізів, кожний з яких відповідає за потенціал та можливості організації. В наступних підрозділах буду детально проаналізовано кожний зріз.

Організаційний зріз

У відкритому акціонерному товаристві сформовано дворівневу централізовану вертикальну систему управління:

I рівень - Загальних Зборі Акціонерів, яким належить прийняття важливих рішень. Наприклад затвердження необхідних структурних змін та відновлення Наглядової ради товариства.

II рівень - Правління ВАТ "Укртелеком". До його функцій належить виконання доручень та наказів, прийнятих на Загальних Зборах Акціонерів; управління підприємством ВАТ "Укртелеком", за допомогою Апарату управління.

Апарат управління, який складається з наступних підрозділів:

Голова Правління;

Перший Заступник Голови Правління;

Заступник Голови Правління з питань маркетингу та продажу послуг;

Заступник Голови Правління з питань економіки та фінансів;

Заступник Голови Правління з питань корпоративних прав;

Заступник Голови Правління з питань праці та управління персоналом;

Заступник Голови Правління з питань інформаційних систем та перспективних мережних технологій.

Директор філії "Утел".

Кожному Заступнику Голови Правління підпорядковується відповідний підрозділ та департамент, де виконуються доручення та накази. А самі Заступники підпорядковуються Голові Правління.

Виходячи з цього можна зобразити органітограму, зображуючи в широкому розумінні організаційну структуру підприємства (мал.1.1).


Рисунок 1.1- Організаційна структура ВАТ "Укртелеком"

1.1.2 Виробничий зріз

Компанія ВАТ "Укртелеком" надає по всій території України практично всі види сучасних телекомунікаційних послуг, таких як:

міжнародний, міжміський та місцевий телефонний зв'язок;

мобільний зв'язок за технологією UMTS/WCDMA;

послуги передавання даних та побудови віртуальних приватних мереж;

Інтернет-послуги, у т. ч.: комутований та широкосмуговий доступ до мережі Інтернет для абонентів мережі фіксованого телефонного зв'язку;

постійне IP-з'єднання по виділеній лінії; апаратний і віртуальний хостінг;

надання в користування виділених некомутованих каналів зв'язку;

ISDN;

відеоконференц-зв'язок;

проводове мовлення;

телеграфний зв'язок;

здійснює діяльність з технічного обслуговування мереж ефірного телемовлення та радіомовлення.

Товариство володіє потужною та розгалуженою транспортною мережею з високим ступенем надійності та резервування, яка є основою телекомунікаційної інфраструктури України.

З метою задоволення зростаючих потреб клієнтів Укртелеком створює найпотужнішу в Україні національну магістральну мережу передавання даних, побудовану на базі сучасної технології DWDM, пропускна спроможність якої наближається до 4 Гбіт/с. Це дозволяє надавати якісні інформаційно-телекомунікаційні послуги, включаючи Інтернет, в усіх регіонах України. Для надання клієнтам послуг зв'язку з іноземними державами, а також для забезпечення послуг з транзитного передавання трафіку партнерів товариства як в Україні, так і за кордоном, Укртелеком бере активну участь у міжнародних телекомунікаційних проектах, що забезпечують вихід на цифрові телекомунікаційні системи країн Європи, Азії, Африки і Північної Америки, є співвласником 14 міжнародних підводних систем передавання даних, таких як ITUR, BSFOCS, а також є учасником проектів ТЕЛ та ТАЄ.

Компанія є найбільшим в Україні оператором фіксованого телефонного зв'язку, обслуговуючи понад 10 млн. телефонних ліній, лідером серед провайдерів Інтернет в Україні, надаючи послуги комутованого доступу до мережі сотням тисячам клієнтів, а також єдиною в Україні компанією, що надає послуги мобільного зв'язку нового стандарту під ТМ "Utel".

2008 рік видався одним з найскладніших в історії компанії, коли об’єктивні та суб’єктивні фактори суттєво вплинули на основні показники діяльності товариства. Проте 2008 рік чітко окреслив напрямки виходу товариства на новий рівень розвитку та підтвердив правильність обраної стратегії.

В умовах постійного зменшення доходів від традиційної телефонії компанія зробила ставку на розвиток Інтернет-технологій та мобільного зв’язку нового стандарту. За підсумками минулого року Укртелеком став впевненим лідером серед провайдерів Інтернет.

1.1.3 Кадровий зріз

Ринковий успіх товариства, насамперед, залежить від ефективної роботи керівних кадрів і фахівців, рівня їх кваліфікації і майстерності, розуміння ними змін, що відбуваються в суспільному житті і виробництві. Тому кадрову політику ВАТ "Укртелеком" спрямовано на удосконалення структури товариства, якісне управління персоналом та забезпечення підрозділів висококваліфікованим персоналом у необхідній кількості.

Станом на 01.10 2009 у ВАТ "Укртелеком" працює 89 000 осіб.

За 2008 р. середньооблікова чисельність штатних працівників товариства зменшилась на 8,8 тис. осіб (8,4%). Зменшення відбулося в результаті удосконалення структури товариства, технологічних та виробничих процесів, модернізації та реконструкції телекомунікаційних мереж. Серед працівників товариства понад 98% професіоналів мають вищу освіту, серед фахівців - близько 89%. У компанії спостерігається стійка тенденція до зростання кількості висококваліфікованих працівників.

Рисунок 1.2 - Структура персоналу ВАТ "Укртелеком" за категоріями працівників станом на 01.01.2009.