Смекни!
smekni.com

Технологія продажу шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя (стр. 1 из 4)

Реферат

Тема: Технологія продажу шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя


План

Вступ

1. Особливості випуску та використання шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя

2. Асортимент шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя

2.1 Загальний огляд шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя

2.2 Шкільно-письмові товари для молодших класів

2.3 Шкільно-письмові товари для старших класів

2.4 Бухгалтерська та офісна канцелярія

2.5 Вимоги до якості

3. Технологія продажу шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя

3.1 Приймання та зберігання

3.2 Підготовка до продажу та організація робочого місця

Висновки та пропозиції

Використана література


Вступ

Я проходила практику у магазині „Росинка” у відділі «канцелярські товари» та вибрала свою тему тому, що канцелярські товари та шкільно-письмове приладдя складає невід’ємну частку роботи будь-яких організацій, установ та навіть домашніх справ. Багато речей тісно влились до нашого життя та мають довгу історію. Так, наприклад, предком сучасного олівця для людини була паличка з багаття, якою вони розписували скелі, а більш оформленим канцелярським приладдям були стержні – клини у древніх ассирійців та стилуси у греків та римлян. Історія ластика починалась з хлібного м’якуша , на зміну якому у 1770 році пришла перша каучукова гумка. Фломастер з Древнього Єгипту теж є великим здобутком. Усі ці речі безперервно використовувались для допомоги у передачі та збереженні знань, як 1000 років тому так і донині.

Матеріалом для виготовлення канцелярських товарів слугує дуже багато різної сировини. Сучасний пластик прийшов на заміну деревині та металам, синтетичні барвники на зміну натуральним фарбам, техніка ручна була замінена електронною, та все ж люди продовжують використовувати товари з будь якого матеріалу, тому що на них не діє час, а навпаки, старе приладдя тільки дорожчає з часом.

Зараз ми можемо знайти дуже багато різноманітних товарів новинок адже виробництво не стоїть на одному місці. Інколи при роботі з покупцями доводилося демонструвати роботу того чи іншого товару, тому що ідеї про покращення зручності експлуатації товарів часом зовсім змінюють зовнішній вигляд цього товару. Або розповідати що краще їм підійде адже робота продавця включає в себе не тільки продаж товару але й заслуговування довіри до себе. Інколи бувало й таке що люди просто не знали що лежить на вітрині і як ним користуватись але моїм завданням було показати, розповісти покупцю про новий товар, який з’явився у нашому магазині. Увесь товар ділиться на такі групи:

Канцелярські товари офісного призначення

Шкільно-письмове приладдя

Допоміжні товари


1. Особливості випуску та використання шкільнописьмових товарів та канцелярського приладдя

Багато компаній розширюють асортимент продукції і продовжують виробляти продукцію високої якості. Рік видався не надто прибутковим через підвищення цін на папір і картон. Відповідно - з 1 травня декілька основних компаній цієї галузі підняли ціни на зошити на 5%. Увесь товар компанії намагаються збути протягом сезону шкільного базару (особливо це стосується діяльності представництв у регіонах). Торгівля в міжсезоння здійснюється лише в супермаркетах столиці. Кожний з крупних операторів ринку зайняв свою нішу і проводить діяльність у своєму сегменті. Компанії намагаються не створювати одна одній жорсткої конкуренції.

Зараз вагомим чинником для успішного функціонування компаній на ринку є асортимент: якщо фірма пропонує широкий вибір товару, то з нею зручно співпрацювати, закуповуючи продукцію різних видів. Так, у компанії "Мрії збуваються!" нараховується більше 300 колекцій зошитів (1200 обкладинок). Виробники уникають пропаганди агресії на обкладинках зошитів - малюнки нейтральні за емоційним забарвленням, або такі, які викликають у дитини лише позитивні емоції А також випускають прості зошити, без особливого дизайну на обкладинці. Є й тематичні обкладинки, під конкретні шкільні дисципліни. Особлива увага в компанії приділяється виробництву альбомів на спіралі та пружині. З`явилися також зошити різноманітних форматів (А4, А6, А7, В5) з обкладинкою "під пластик" - за рахунок подвійної ламінації створюється враження, що вона пластикова. Така обкладинка довговічна і не потребує додаткового захисту поверхні від затирання, забруднення тощо. Позитивним моментом сьогодні на ринку зошитів є також те, що значно зменшилась кількість польської та російської продукції. Українські виробники повністю задовольняють попит вітчизняного покупця на зошитову продукцію, хоч зараз вони і не мають підтримки з боку держави.


2. Асортимент шкільно-письмових товарів та канцелярського приладдя

Асортимент цих товарів дуже різноманітний та привабливий адже коли ми заходимо до магазину спеціального призначення то нас нібито поглинає світ безмежних поличок з зошитами, пеналами, фарбами, олівцями та іншими цікавими предметами які необхідні нам не тільки для навчання а й супроводжують нас у повсякденному житті.

До шкільно-письмових товарів відносяться:

Пенали, транспортири, лінійки, трикутники, точили, стирачки, ножиці для паперу, набори для ручної праці, пластилін, обкладинки для зошитів та підручників, підставки для книжок, ручок, олівців, азбуки та каси, крейда шкільна, годинники шкільні, лічильні палички, трафарети шкільні, дошки, магніти кольорові, лупа, тубуси, глобуси, ідентифікатори пластикові, рюкзаки, портфелі, ранці, ручки, олівці, фломастери, плакери та маркери.

До канцелярського приладдя відносяться:

Калькулятори, штемпельні подушки, настільні набори, стиплери та скоби, дірококоли, машини для помільчення паперу, папки діло, штрихи, пишучі машинки, клей канцелярський, ПВА, «олівець», оргалайзери, скотч, скріпки, підставки для канцелярського приладдя, папки для паперів, скорозшивачі, обкладинки для документів, затискачі для паперу, підставки для паперів, підставки для документів, папки конверти з кнопкою та без, файли, бокси архівні, папки-сегрегатори та папки-реєстри, біндери, екрани, дошки магнітно-маркерна.

Увесь асортимент можна поділити на під групи:

Загальний огляд

Шкільно-письмові товари для молодших класів

Шкільно-письмові товари для старших класів

Бухгалтерська та офісна канцелярія

Вимоги до якості

2.1 Загальний огляд шкільно-письмових товорів та канцелярського приладдя

Як відомо, товари для школи характеризуються сезонністю продажу. Найбільш яскраво виражену сезонність мають зошити, пенали та рюкзаки. Фахівці визначають три хвилі продажу продукції протягом усього року. Найбільший серед них - літній (липень-серпень). До цього ж періоду належить і друга частина вересня. Інший "піковий" період - це передноворічні свята, коли батьки роблять дітям невеличкі подарунки.

У цей період продається в основному так звана дрібна шкільна група - фломастери, фарби тощо. І третій момент споживацької активності збігається з випуском малюків із дитячих садочків, коли батьки поспішають зробити перший "шкільний" подарунок своїм дошкільняткам переважно у вигляді ранців чи пеналів. Однак у даному випадку мова йде про оптові продажі, оскільки між ними і кінцевим продажем у магазинах існує ще певний проміжок часу.

Рівень життя населення хоч і повільно, але підвищується. Сьогодні батьки згодні купити більш дорогу річ, але якщо будуть впевнені, що їхня дитина, наприклад, не псує зір, пишучи в зошиті на сірому папері.

Сьогодні значно розширюється асортимент товарів: якщо раніше батьки могли купити своїй дитині набори фломастерів або олівців в основному лише із 6 кольорів, то на сьогодні більший попит мають набори з 12-18 кольорів. З`явились різноманітні яскраві набори дитячої творчості (ліпка з пластику або пластиліну) для учнів початкових класів - ще кілька років тому така продукція якщо і була на ринку, то у невеликому асортименті, і дозволити собі придбати такий набір могли далеко не всі батьки. Час від часу на ринку з'являються такі забавні товари, як дитяча "ручка-прилипучка" або "брелоки-вилупкоочки". Усі ці новинки займають свою нішу. У них є власні прихильники і противники. Деякі оператори ринку, виходячи із власних переконань, навіть не намагаються просувати таку новинку на українському ринку, вважаючи, що це тільки відволікатиме дітей від навчального процесу. А дехто з постачальників канцтоварів робить основну ставку нового навчального сезону саме на подібні шкільні іграшки.

Особливістю українського ринку шкільних канцтоварів стало часткове зміцнення позицій вітчизняних виробників. Крупні компанії-постачальники почали закуповувати продукцію на внутрішньому ринку.

2.2 Шкільно-письмові товари для молодших класів

Сюди відносяться: азбуки та каси, дитячі пенали у вигляді іграшок, дитячі ножиці для паперу, настільні пенали, набори для першокласника та для дитячої творчості, фарби, олівці кольорові, фломастери, пластилін, рахувальні палички, стирачки у вигляді фруктів, тварин або іграшок, точили, зошити прописи, крейда кольорова, ранці та рюкзаки.

Азбуки та каси – бувають з літерами або цифрами. Виготовляють їх з картону, дерева або пластмаси, але зараз з’явились кубики які зроблені з паралону тобто м’які.

Пенали – за формою вони бувають: прямокутні, круглі або фігурні. За матеріалом виготовлення – дерев’яні, пластмасові та текстильні. По кількості відсіків односкладові або багатоскладові та різні за місткістю.

Рахувальні палички – виготовляють з дерева або пластмаси, вони бувають однотонні або кольорові. За комплектністю окремо або у наборах.

Крейда – буває біла або кольорова, у наборах або поштучна.