Смекни!
smekni.com

Тканини бавовняні. Характеристика асортименту господарських виробів з пластичних мас (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти та науки України

Житомирський державний технологічний університет

Кафедра менеджменту

Контрольна робота

з курсу “Товарознавство непродовольчих товарів”

Виконала: студентка IV курсу

група ЗМО-07-1с

Карпінська Н. В.

зал. книжка № 20107126

Перевірила:Пащенко Ольга Петрівна

Житомир

2009

План

Вступ

I. Теоретична частина

1. Тканини бавовняні: для білизни, сукняно-сорочасті тканини, тканини для суконь. Ворсові тканини. Тканини для підкладки. Костюмно-пальтові тканиии.

2. Характеристика асортименту господарських виробів з пластичних мас

II. Практичне завдання

1. Вивчення асортименту і споживчих властивостей керамічного посуду

2. Вивчення асортименту парфумерно-косметичних товарів

3. Вивчення асортименту і споживчих властивостей побутових товарів зі скла

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Метою написання контрольної роботи є вивчення асортименту бавовняних тканин за їх призначенням та асортименту господарських виробів з пластичних мас, а також товарознавча характеристика трьох запропонованих товарів. Структура контрольної роботи складається з двох частин –– теоретичної та практичної.

Теоретична частина поділяється на два питання. В першому з них розглянуто бавовняні тканини для білизни, сукняно-сорочасті тканини, тканини для суконь, ворсові тканини, тканини для підкладки та костюмно-пальтові тканини. Це питання детально розкриває вищеназвані групи в розрізі певних підгруп, наводить коротку характеристику найбільш широко вживаних бавовняних тканин. Друге питання дає характеристику асортименту господарських виробів із пластичних мас залежно від певних ознак групування. В ньому детально викладено відмітні особливості чотирьох груп господарських виробів з пластичних мас, виділених за функціональним призначенням: посудогосподарських, для ванної кімнати і туалету, для саду і городу, побутових меблів і предметів для інтер’єру житлових приміщень та догляду за ними.

Практична частина складається з трьох питань. Кожне з них дає товарознавчу характеристику одному зразку з певної групи непродовольчих товарів.


I. Теоретична частина

1. Тканини бавовняні: для білизни, сукняно-сорочасті тканини, тканини для суконь. Ворсові тканини. Тканини для підкладки. Костюмно-пальтові тканини

Бавовняні тканини класифікують за різними ознаками. По волокнистому складу ці тканини бувають однорідні (чистобавовняні) і неоднорідні. Неоднорідні можуть складатися із змішаної пряжі по основі і утку (наприклад, із бавовняновіскозної, бавовнянолавсанової, бавовнянокапронової пряжі і т. д.), із бавовняної пряжі по основі чи утку, скрученої з комплексними віскозними, капроновими чи іншими нитками, а також із бавовняної пряжі по основі, а по утку — із комплексных віскозних та інших ниток.

Бавовняні тканини поділяються також за видами переплетень і за обробкою.

За обробкою розрізняють тканини суворі, вибілені, гладкофарбовані, пістрявотканні, меланжеві і набивні. Деякі тканини випускаються мерсеризованими і зі спеціальними видами обробки (тиснення, лощена, малом'ята, малоусадочна, водотривка обробка і ін.).

За призначенням виділяють такі типи бавовняних тканин:

− для білизни;

− сукняно-сорочасті;

− для суконь;

− ворсові тканини;

− тканини для підкладки;

− костюмно-пальтові тканини.

Нижче дається характеристика асортименту бавовняних тканин за їх призначенням.

Білизняні тканини. Ці тканини використовуються для пошиття натільної і постільної білизни, спецодягу для медичних установ, підприємств громадського харчування, дитячих садів і ясел і ін.

Білизняні тканини виробляють переважно полотняним переплетенням. Випускають ці тканини головним чином вибіленими чи світлими гладкофарбованими. Оскільки білизняні тканини використовуються переважно для пошиття натільної і постільної білизни, до цих тканин пред'являються підвищені вимоги з погляду гігієни. Вони повинні мати хорошу гігроскопічність, паро- і повітропроникність, мати гладку поверхню, не містити хлора і інших шкідливо діючих на організм людини речовин.

Білизняні тканини, окрім інших властивостей, повинні володіти високою стійкістю до руйнуючої дії миючих препаратів і механічних дій, що мають місце в процесі прання. Залежно від особливостей структури білизняні тканини можна підрозділити на три підгрупи: бязі, миткалі і спеціальні тканини.

Бязі білизняні є тканинами, які аналогічні за структурою гладкофарбованим і набивним платяним бязям. Окрім бязей, сюди включені полотна і тканина наджиму.

Миткалі –– це вибілені і гладкофарбовані тканини полотняного переплетення із кардної і гребінної пряжі меншої лінійної товщини, ніж бязі. Назву ці тканини отримали від того, що в них велику частку займають білизняні тканини, одержані із суворих миткалей (муслін, миткаль). Характерною особливістю цих тканин, на відміну від бязей, є те, що в утку використовується більш тонка пряжа, ніж в основі. До миткалей відносяться наступні тканини: муслін, мадаполам, миткаль, шифон, маль-маль і чалма. Перші три тканини мають приблизно однакову міцність по основі і по утку. Відрізняються вони лише обробкою: муслін має м'яку обробку, мадаполам –– жорстку, миткаль –– напівжорстку. Муслін, мадаполам і миткаль використовують для пошиття чоловічої, жіночої і дитячої натільної білизни, підодіяльників і наволочок. Для дитячої білизни застосовують тільки муслін, що має м'яку обробку.

Шифони виробляються із кардної чи гребінної пряжі. Шифони бувають вибілені і гладкофарбовані. На відміну від інших білизняних тканин шифони піддаються мерсеризації. Застосовуються шифони для пошиття жіночої і дитячої білизни, блуз і інших виробів.

Спеціальні тканини. Сюди відносяться білизняні тканини грінсбон і тик-гумка. Грінсбон виробляється переплетенням ламана саржа, унаслідок чого має характерний малюнок у вигляді «Ялинки», а тик-гумка виробляється атласним переплетенням з рівною лицьовою поверхнею. Для виробництва цих тканин використовується кардна пряжа. Грінсбон і тик-гумка виробляються вибіленими, в порівнянні з бязями, вони є більш щільними і важчими. Використовуються грінсбони і тик-гумки для пошиття чоловічих кальсонів і спецодягу.

Сукняно-сорочасті тканини. Асортимент сукняно-сорочастих тканин найчисленніший. Він налічує декілька сотень артикулів. По своїй структурі, характеру обробки і властивостям сукняно-сорочасті тканини вельми різноманітні. Їх виробляють різноманітними переплетеннями, але найбільш часто застосовується полотняне. Тканини для суконь по фактурі поверхні, як правило, бувають гладкими, з начісуванням, рельєфними, гофрованими, витисненими; тканини для блуз –– гладкими, гофрованими, витисненими; тканини для сорочок –– гладкими і рельєфними. За характером обробки ці тканини можуть бути вибіленими, гладкофарбованими, набивними, пістрявотканними і меланжевими. Платтяні і блузочні тканини, на відміну від сорочкових, характеризуються великою різноманітністю друкарських і жакардових малюнків та яскравістю забарвлень.

Сорочкові тканини випускають різних видів –– для вихідних сорочок, для повсякденних літніх і зимових сорочок, для верхніх сорочок спортивного типу. Для нарядних сорочок використовують тканини з високим ступенем білизни. Для сорочок повсякденних і спортивних використовують переважно тканини широкої гамми кольорів, пістрявотканні, з різноманітними друкарськими малюнками.

Розширяється випуск сукняно-сорочастих тканин із застосуванням хімічних волокон.

Ситець –– це одна із найстаріших бавовняних тканин. В асортименті бавовняних тканин група ситців займає найбільшу частку (близько 16%). За цією ознакою ситці і виділені в окрему прейскурантну групу.

Ситці –– це тканини полотняного переплетення, що виробляються, із кардної пряжі. Ситці виробляються набивними і гладкофарбованими. Ситці відрізняються винятковою різноманітністю малюнків, різних по величині, формі, кольору. За кількістю малюнків і різноманітністю їх колористичного оформлення ситці займають перше місце серед інших груп тканин.

Характерною особливістю при візерунчастому забарвленні ситців є вживання дрібних і середніх малюнків геометричного і рослинного орнаменту. Проте, останнім часом при набиванні ситців використовуються також і малюнки стилізованого орнаменту. Для ситців платтяного призначення характерні багатовальні малюнки дрібного і середнього масштабу, різної побудови.

При художньо-колористичному оформленні ситців особлива увага надається дитячим малюнкам. Наносяться на ситці і малюнки декоративного призначення у вигляді великих букетів квітів, народні мотиви у вигляді широких поперечних смуг, а також безпредметні малюнки, що складаються із колірних плям, які прорізають тонкими графічними лініями.

З метою поліпшення зовнішнього вигляду і надання тканинам деяких додаткових властивостей в процесі завершальної обробки ситці апретують. Розрізняють ситці м'якої, жорсткої, лощеної і гофрованої обробки.

Набивні ситці використовують для пошиття жіночих і дитячих суконь, сарафанів, чоловічих і дитячих сорочок, верху і підкладки ватяних ковдр, наволочок подушок, завіс і інших виробів.

Гладкофарбовані ситці застосовуються як підкладка для ватяних ковдр і верхнього одягу.

Бязі важчі ніж ситці. Вони виробляються полотняним переплетенням із кардної пряжі. Ці бязі називають типовими. Вони використовуються, головним чином, для пошиття чоловічих сорочок. Ущільнені бязі використовуються для виробничого одягу –– халатів, робочих курток, костюмів і як прикладні матеріали для пальт і костюмів.