Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку керамічної цегли та розробка маркетингової стратегії ТОВ "Євротон" (стр. 1 из 4)

Європейськийуніверситет

Кафедра маркетингу

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни: “Маркетингові дослідження”

на тему :

Дослідження ринку керамічної цегли та розробка маркетингової стратегії ТОВ «Євротон»

Студентки IV курсу ФЕМ

групи 142

Дубченко Д.А.

Київ - 2010

Зміст

Вступ

Розділ 1.

1.1 Визначення управлінської та маркетингової проблеми

1.2 Порівняльна характеристика клінкерної цегли ТМ "Євротон" та ТОВ "Керамейя"

1.3 Визначення типу дослідження, методів збору первинної та вторинної інформації

1.4 Визначення типу та методу вибірки

Розділ 2.

2.1 Визначення методів шкалуваня, розробка анкети та її кодування

Висновки

Список літератури

Додатки

Вступ

Маркетингове дослідження – це наукове дослідження, спрямоване на систематичний збір, відображення і аналіз фактографічної інформації щодо потреб, думок, мотивацій, відносин, поведінки окремих осіб і організацій, пов'язаних з маркетингом, тобто всіма аспектами просування на ринку певних товарів і послуг, а також підготовки цієї інформації до прийняття маркетингових рішень.

Без використання маркетингових досліджень підприємству доволі складно приймати вірні управлінські та маркетингові рішення щодо товарів або послуг та стратегії розвитку підприємства, та орієнтуватися в мінливому ринковому середовищі.

У даній курсовій роботі я розгляну ринок керамічної клінкерної та лицьової цегли України на основі роботи ТОВ «Євротон».

Актуальність теми:

На мою думку, вивчення ринку керамічної лицьової та клінкерної цегли на сьогоднішній день є доволі актуальним, адже ще донедавна, люди, що мали потребу у забезпеченні житлом, зокрема приватним, задовольнялись тими будівельними матеріалами, які були поруч, доступні і придатні для будівництва. Жителі ж міст, за державною програмою, забезпечувались житлом у багатоповерхівках.

Нині ж із розвитком будівельної індустрії, а як наслідок - розмаїттям пропозиції будівельного матеріалу, з розвитком транспортної інфраструктури та високим рівнем сервісу, а головне із зростанням добробуту населення та фінансових можливостей громадян, зросли і вимоги самих забудовників та майбутніх власників житла, на думку яких раніше ніхто не зважав. Їх уподобання почали змінюватися.

З впровадженням у нашій країні ринкової економіки, масовість та однотипність поступово почали змінюватись на індивідуальність. Ця тенденція виявила себе у швидких темпах зростання будівництва приватних будинків та котеджів. Люди все більше почали цінувати не досягнення цивілізації у кам’яних джунглях, а тяжіти до природи, чистої екології і, з рештою, до свободи. Та, як виявилось, індивідуальність також може бути масовою. Якими ж на сьогодні мають бути будинки, щоб цінність їх з кожним днем зростала? Якщо забудовник хоче звести будинок, що завжди буде користуватися попитом, йому потрібно робити ставку і на проект і на будівельний матеріал.

Будівництво – процес коштовний і не дивно, що забудовник прискіпливий у пошуках надійного матеріалу.

Та щоб не потрапити у ситуацію, коли скупий платить двічі, варто знати, що саме можна втратити, зекономивши на важливому.

Об’єктом дослідження у даній курсовій роботі є ТОВ «Євротон».

Предметом дослідження є відвоювання частки українського ринку керамічної клінкерної цегли торговою маркою «Євротон» після запуску нового заводу з її виробництва.

Метою проведення дослідження є оцінка попиту та конкурентоспроможності керамічної клінкерної цегли ТМ «Євротон».

Завданням дослідження є вивчення доцільності будівництва нового заводу, через оцінку попиту та конкурентоспроможності керамічної клінкерної цегли виробництва ТМ «Євротон»

Розділ 1

1.1 Визначення управлінської та маркетингової проблеми

На сьогоднішній день існує декілька основних видів матеріалів для будівництва та облицювання будівель таких як дерево, натуральне каміння, гіперпресовані та вібропресовані блоки. Проте керамічна цегла була і залишається лідером з продажів та будівництва завдяки своїм споживчим властивостям та зовнішньому вигляду.

Основним виробником керамічної лицьової та клінкерної цегли на українському ринку являється торгова марка «Євротон».

ТОВ «Євротон» - на ринку керамічної цегли з 2002 року, реалізує продукцію ЗАТ «Роздільський керамічний завод», що виготовляє клінкерну цеглу, лицьову цеглу, поризовані блоки та рядову цеглу та ТОВ «Липчанблок», що виготовляє рядові керамічні блоки форматом 2 НФ.

Фінансово-статистичні показники ТОВ «Євротон» за результатами 2007 року становлять:

Грошовий обіг компанії – більше 20 млн. $ USD;

Об’єм реалізації – біля 60 млн. ум. шт.

З них:

- Клінкерної цегли – 7 млн. ум. шт.

- Лицевої цегли – 27 млн. ум. шт.

- рядової цегли – 23 млн. ум. шт.

У своїй роботі я розгляну позицію ТОВ «Євротон» на ринках керамічної клінкерної та лицьової цегли.

Для початку, варто пояснити, що таке керамічна цегла взагалі та клінкерна і лицьова зокрема.

Керамічна цегла виготовляється за рахунок випалювання глини та сумішей. Звичайна цегла найчастіше виготовляється з червоної глини, яку обпалюють при температурі до 1000°С. Звідси і назва – червона цегла. Але буває також біла, абрикосова і навіть жовта цегла. Все залежить від кольору глини.

Керамічна будівельна цегла ділиться на такі види: порожниста (дірчаста) і повнотіла (будівельна). Також буває цегла облицювальна, глазурована, фасадна, фасонна. Ще цеглу розрізняють по фактурі поверхонь – гладка і рельєфна.

Як правило, такий керамічна цегла використовується при зведенні стін і різних перегородок (наприклад, в санвузлах) багатоповерхових будівель і споруд. Це високоякісний будівельний матеріал, який відповідає найвищим міжнародним стандартам та екологічним вимогам.

Потрібно уміти розрізняти якісну і неякісну цеглу. Неякісна цегла містить різні домішки (наприклад, крупні шматки вапняку або каменю). Від цього може серйозно постраждати вся цегельна кладка. А неправильно обпалена цегла має гірчичний колір і при ударі видає глухий звук.

Клінкер — дуже міцна добре обпалена цегла, призначена для виконання фундаментів і склепінь, брукування шляхів чи підлоги виробничих споруд, зведення фабричних труб, облицювання каналізаційних каналів.

Клінкерна цегла ТМ «Євротон» виготовлена із натуральних компонентів та якнайкраще відповідає запитам людей, що прагнуть жити в гармонії із собою та природою.

За своїми споживчими властивостями клінкерна цегла перевершує будь-який стіновий лицювальний матеріал, що існує на будівельному ринку. Окрім того, клінкерна цегла ТМ «Євротон» гармонійно поєднується з більшістю сучасних будівельних і оздоблювальних матеріалів: склом, алюмінієм, натуральним і штучним каменем, деревом, сучасним пластиком.

Завдяки відмінним ізолюючим властивостям клінкерної цегли ТМ «Євротон», вологість, головний ворог теплоізоляції, не досягає внутрішньої частини стіни.

Тому клінкерна цегла ТМ «Євротон» абсолютно надійно захищає будівлі від примх природи: холодних зимових вітрів, літнього сонячного перегріву та довгих осінніх дощів.

Внутрішня поверхня стін залишається сухою протягом кожного сезону, а всередині будівлі завжди зберігається комфортний мікроклімат.

Лицьова цегла - декоративний матеріал, що володіє, у відповідності з духом часу, рядом видатних якостей. Виготовляється за спеціальною технологією, що надає йому ряд переваг. У відповідності з покладеними на неї завданнями, лицьова цегла не тільки гарна, але і надійна. Адже найчастіше саме вона забезпечує основний захист дому.

На дуже рівній і гладкій зовнішній поверхні лицьової можна нанести декоративний малюнок. Він виготовляється під замовлення будь-якого кольору, не вицвітає, також може бути глазурованим. З назви зрозуміло, що облицювальна цегла використовується для облицювання будинків, камінів, у реставраційних роботах, для імітації старовинних споруд. Вона витримує дію води морозу і придатна практично для всіх зовнішніх робіт. Також така цегла застосовується як тротуарна плитка.

Лицьова цегла буває різних форм і розмірів – закруглена, клиновидна, трапецієвидна, фігурна. У нас можна замовити і купити облицювальну цеглу будь-якої з цих форм.

Облицювальна цегла зазвичай застосовується при зведенні нових будівель, але також з успіхом може бути використана і в реставраційних роботах. Діапазон різних форм і кольорів дає можливість створення імітації старовинних споруд при зведенні сучасного будинку, а також дозволить відшкодувати втрачені фрагменти фасадів старовинних особняків.

Сучасна технологічна лінія німецького виробництва та кваліфікований персонал дозволяють випускати лицьову цеглу ТМ «Євротон» високої та стабільної якості, що відповідає європейським вимогам до міцності, зовнішнього вигляду та довговічності сучасного стінового матеріалу.

Глиниста сировина, що використовується для виробництва керамічної лицьової цегли ТМ «Євротон», добувається в екологічно чистих районах України.

Переваги лицьової цегли ТМ «Євротон»:

Має чіткі гладкі грані й природний колір, що зробить Ваш будинок сучасним, гарним та солідним;

Витримує вплив атмосферних опадів, що робить стіни будинку стійкими до сонячних променів, дощів та снігопадів;

Роками зберігає яскравий колір та не потребує додаткового фінансування на ремонт;

Робить мікроклімат у домі комфортним та затишним;

Не містить шкідливих для здоров’я людини речовин, є екологічно чистою.

Порівняльні характеристики цегли ТМ «Євротон»

Показники Одиниці виміру Лицьова цегла Клінкерна цегла
Маса кг 2,6 2,75
Міцність марка М 150 M 250-300
Морозостійкість циклів F 50 понад F 500
Водопоглинення % 08.дек до 6
Щільність кг/м.куб 1300 1450
Теплопровідність Вт/м град.С 0,45 0,67

Оцінка попиту та правильне прогнозування його зростання чи зменшення є дуже важливим для кожного підприємства, проте завжди можуть бути фактори, які не в змозі врахувати жоден маркетолог. Для маркетингового відділу ТОВ «Євротон» такою несподіванкою стала економічна криза 2008-2009 років. Через неї усі прогнози маркетологів не здійснилися і ситуація на ринку суттєво погіршилася.