Смекни!
smekni.com

Аналіз маркетингового середовища на базі ВАТ "Мотор Січ" (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

Завдання 1. Історія успіху вітчизняного або зарубіжного підприємства

Завдання 2. Огляд ринку і аналіз його тенденцій

Завдання 3. Кейс “Історія успіху VirginDirect”

Завдання 4. Створення бази даних потенційних клієнтів компанії за допомогою програми OutlookExpress

Завдання 5. Складання комерційної пропозиції

Завдання 6. Аналіз маркетингового середовища відкритого акціонерного товариства "МОТОР СІЧ"

Завдання 7. Формування управлінської проблеми

Список використаної літератури


Вступ

При вивченні маркетингу ми одержали систематизоване повномасштабне знання основ маркетингу з акцентом на специфіці української ринкової ситуації.

На основі цих знань мною виконана контрольна робота.

Контрольна робота є спробою в систематизованому вигляді представити як основи маркетингу, так і специфіку його реалізації в умовах сучасної України. Вона поєднує досягнення західних авторитетів в області маркетингу з українськими підходами.

В контрольній роботі був проведений аналіз маркетингового середовища на базі відкритого акціонерного товариства „Мотор Січ”.

Завдання 1

Історія успіху вітчизняного або зарубіжного підприємства

Питання:

1. У чому, з Вашої точки зору, запорука успіху обраної Вами компанії?

2. Яких концепцій управління дотримувався керівник цього підприємства на різних етапах життєвого циклу власної компанії?

3. Як це можна пояснити історичним розвитком країни.? Які концепції управління підприємствами були найпоширенішими серед інших компаній країни в цей період?

Відкрите акціонерне товариство "МОТОР СІЧ"

1.Безперервне та ефективне функцiонування ВАТ «МОТОР СIЧ» забезпечується завдяки чiтко спланованiй органiзацiйнiй структурi, керування якої здiйснюють операцiйнi директора.

2.Бiографiя пiдприємства почалася в 1907 роцi. До грудня 1915 року завод випускав сiльськогосподарськi механiзми й iнструменти, виконував рiзнi види механiчної обробки, вiдливав чавун i мiдь. Протягом 1915-1916р. Петербурзьке акцiонерне товариство <Дюфлон, Костянтинович i Ко> (<Дека>) викупило завод i змiнило профiль його виробничої дiяльностi. Завод став випускати авiацiйнi двигуни й у серпнi 1916 року на заводi був випущений перший авiацiйний двигун <Дека> М-100.

Iсторiя пiдприємства - це поетапне освоєння в серiйному виробництвi нових двигунiв, кожний з яких став значною вiхою в розвитку вiтчизняного авiадвигунобудування.

3.Війна зруйнувала економіку України. Вже в перші місяці військових дій на Україні було закрито понад 400 промислових підприємств, а протягом 1915—1917 рр. — понад 1400. Обсяг промислового виробництва скоротився на ЗО—75%, розвалювався транспорт. Зростали ціни. Не вистачало продовольчих продуктів, знизилася продуктивність праці. Державні витрати перевищували прибутки в 1914 р. — на 39%, у 1915 р. — на 74%, у 1916 р. — на 76%.

Завдання 2

Огляд ринку і аналіз його тенденцій

Товарний ринок плодів, ягід, винограду, горіхів, кавунів і динь.

Динаміка ринку продажів плодів, ягід, винограду, горіхів, кавунів і динь

2000 2005 2006 2007 2008
Обсяги продажів, у відсотках до попереднього року 99,0 131,4 125,4 116,2 105,3
Ціна товару,Млн. грн. 685 1128 1528 2257

[http://www.ukrstat.gov.ua/]

1. Які основні тенденції динаміки ринку (падіння, стабільність, зростання, турбулентність, ін)? Якими основними чинниками маркетингової середовища це можна пояснити? Які з такої динаміки ринку можна зробити прогнози? На якому етапі життєвого циклу знаходиться ринок?

Основні тенденції ринку - зростання. З динаміки ринку продажів плодів, ягід, винограду, горіхів, кавунів і динь це можна пояснити чинниками товару і ціни. З такої динаміки ринку можна зробити такі прогнози: 1) ціна на ці товари буде і далі рости; 2) обсяг продажів істотно не підвищиться, враховуючи що Обсяги продажів у відсотках до попереднього року з 2005р по 2008р падав. Ринок перебуває на етапі зрілості і насичення - це третій етап життєвого циклу товару - характеризується стабілізацією ситуації на ринку, уповільненням зростання сукупного товарообігу в галузі або обсягу продажів даного класу товарів.

2. Ширина і глибина товарного асортименту ринку. Які характерні особливості такого асортименту? Три рівні товару.

Ширина товарного асортименту характеризує кількість пропонованих асортиментних груп (товарних ліній). У товарному ринку, який я досліджую асортиментні групи: 1) плоди, 2) ягоди, 3) виноград, 4) горіхи, 5) кавуни та дині.

Глибина товарного асортименту характеризує кількість позицій у кожній асортиментній групі (товарної лінії).

[Http://www.ime-link.ru/metod/product/assortment/]

Плоди - свіжі, мариновані, консервовані, сушені, квашені, швидкозаморожені. Ягоди - свіжі, сушені, швидкозаморожені, консервірованние.Віноград - свіжий, сушений, консервований, швидкозаморожених. Горіхи - свіжі. Кавуни та дині - свіжі. Останнім часом деякі компанії намагаються вивести на ринок України новий продукт - свіжонарізані салатні мікси, які вже стали дуже популярними в Європі та США. За даними дослідження, близько 36% споживачів в Україні виявили деякий інтерес до нового продукту. Але в сукупності ця ідея не викликає великого інтересу, негативно до неї ставляться респонденти з Одеси, Дніпропетровська та Донецька, найбільш байдужі жителі Харкова. [http://www.lol.org.ua/rus/showart.php?id=47545]

1 рівень - основоположний. Товар за задумом (вигоди товару). На даному рівні необхідно дати відповідь на запитання: "Що насправді буде купувати покупець?". Завдання маркетолога полягає в тому, щоб виявити приховані за будь-яким товаром потреби і продавати не властивості цього товару, а вигоди від нього.

Покупець, який купуватиме плоди, ягоди, виноград, горіхи, кавуни і дині в дійсності буде купувати вітаміни.

2 рівень. Товар у реальному виконанні. Володіє п'ятьма характеристиками: рівнем якості, функціональними особливостями, специфічним оформленням та упаковкою (дизайн), торговою маркою.

Рівень якості оцінюється зовнішнім виглядом плодів, ягід, винограду, горіхів, кавунів і динь. Найбільш важливими при виборі продуктів для покупців є ціна, свіжість і гарний зовнішній вигляд. Крім того, високо оцінюється "користь, яку приносить продукт" та "екологічно чиста продукція". Відзначимо, що продукція з супермаркету сприймається екологічно чистої лише третю споживачів. Функціональні здібності - це їжа, тим більше корисна. Сучасні вимоги щодо пакування продукції наступні: покупці віддають перевагу продукції без упаковки (тобто вибір продукції поштучно у ящиках або контейнерах у магазині), такий вид упаковки назвали найзручнішим 30-40% респондентів, в залежності від виду продукту. На другому місці знаходиться пакування в сітку, за нею йдуть поліетиленові пакети. Цікавий також питання популярності у споживачів окремих торгових мереж (рис. 3). Як виявилося, лідируючими мережами є "Сільпо", "АТБ" і "Велика Кишеня". Саме ці магазини споживачі відвідують частіше за інших.

[Http://www.lol.org.ua/rus/showart.php?id=47545]

3 рівень. Розширений товар (товар з підкріпленням) - передбачає надання додаткових послуг і вигод.

У випадку з товарним ринком плодів, ягід, винограду, горіхів, кавунів і динь можливе надання додатково кредитування і доставки.

[Http://fmi.asf.ru/Library/Book/Panova/G3_1.html]

3. Хто є основними покупцями на ринку? Яка модель прийняття рішень? Хто входить до закупівельний центр? Сформулюйте гіпотезу макросегментаціі ринку.

На товарному ринку плодів, ягід, винограду, горіхів, кавунів і динь основними покупцями є найчастіше жінки: так, 3 / 4 наших респондентів були саме жінки. Рівень свого середнього місячного доходу більшість (а саме - 50-75% респондентів в залежності від регіону) зазначили як середній (800-1200 грн. На одного члена сім'ї), лише у Донецьку більше сімей мають нижчий дохід.

Оосновнимі місцями покупки свіжих овочів і фруктів є ринки та супермаркети.

Близько половини всіх споживачів купують продукцію на ринку незалежно від сезону, при цьому частка постійних клієнтів супермаркетів удвічі менше (близько 25%).

Вибір місця купівлі свіжих овочів та фруктів залежить від доходу споживачів і від їхнього віку. Так, люди старшого віку (56 років і більше) частіше купують продукти на ринку, а зі зростанням прибутків спостерігається збільшення частки відвідувачів супермаркетів.

Плодоовочеві відділи супермаркетів поки що не стали популярнішими ринків. Бар'єрами для покупки в супермаркетах є: високі ціни на продукцію, незручне місце розташування, невеликий асортимент продукції та невпевненість у її якості.

У середньому третину нашої аудиторії воліла б супермаркети, навіть за умови більш високої ціни, але якщо б споживач мав можливість комфортного вибору продукції або можливість придбання додатково обробленої продукції (помита, відкалібрована, упакована тощо).

Цікавий також питання популярності у споживачів окремих торгових мереж (рис. 3). Як виявилося, лідируючими мережами є "Сільпо", "АТБ" і "Велика Кишеня". Саме ці магазини споживачі відвідують частіше за інших.

Причиною популярності універсамів "Сільпо" є те, що вони розташовані в густонаселених районах, мають досить широкий асортимент та доступні ціни, а постійним покупцям надаються дисконтні картки. Розташування і "розумні" ціни також є основними перевагами мережі "АТБ", тоді як для споживачів "Великої Кишені" на першому місці стоїть можливість широкого вибору продукції.

Слід зазначити, що не всі з перерахованих вище супермаркетів називаються споживачами як "улюблені". Так, наприклад, велика частка споживачів хотіла б купувати продукти у METRO, але через деякі причини не можуть цього робити. Крім того, цікаво те, що понад 7% респондентів відзначили, що вони б взагалі не хотіли купувати продукти в супермаркетах, які на сьогоднішній день існують в Україні.