Смекни!
smekni.com

Теоретичні аспекти рекламування через канал Інтернет-комунікацій (стр. 1 из 4)

Теоретичні аспекти рекламування через канал Інтернет-комунікацій

План

1.1 Сутність і види Інтернет-реклами

1.2 Види Інтернет-реклами. Принципи і особливості кожного з них

1.3 Чинники, що впливають на вартість розміщення реклами в мережі Інтернет

1.4 Принципи оформлення сайту як одного із засобів Інтернет-реклами

Висновки

Додатки

Список використаних джерел


Теоретичні аспекти рекламування через канал Інтернет-комунікацій

1.1 Сутність і види Інтернет-реклами

У світі все пов’язано. Світ - це ситсема. Та існує ще один світ, який створили люди1969 року, коли чотири університетські центри США - Каліфорнійський університет Лос-Анджелеса, Каліфорнійський університет Санта-Барбари, Стенфордський дослідницький інститут і Університет штату Юта вперше об'єдналися в одну мережу і зробили Інтернет. [2]

Інтернет - це віртуальний світ, який завжди он-лайн. Він теж являється системою, вона називається World Wide Web (всесвітнє павутиння), яка з’явилася і розвивається як мільтимедійна технологія Інтернету.

Internet є першою реалізацією опосередкованого комп'ютерами гіпермедійного середовища, що має унікальні можливості для реклами і виступає в ролі двох основних елементів:

• по-перше, Internet — новий засіб комунікації, що має вигляд комунікаційної моделі "від багатьох— багатьом", в основі якої лежить pull-модель одержання інформації споживачами. Крім того, Internet є гіпермедійним способом надання інформації, що значно відрізняється від традиційних засобів масової інформації інтерактивною природою, високою гнучкістю і можливістю масштабування;

• по-друге, Internet — глобальний віртуальний електронний ринок, який не має жодних територіальних чи тимчасових обмежень. На цьому ринку можна зробити інтерактивну купівлю товарів і значно змінити можливості фірм у просуванні товару.

Інформацію в WWW можна розміщувати як на власному сервері, так і використовуючи простір, наданий за платню власником серверу. Формою такого розміщення являється веб-сторінка. Фізично вона являє собою HTML-фaйл і може містити у собі текст, ілюстрації та інші різноманітні веб-елементи. Сукупність веб-сторінок, об’єднаних по змісту, навігаційно і фізично, що знаходяться на одному сервері, утворюють веб-сайт. [1. с. 374].

Використання мережі Internet у ролі одного з елементів системи маркетингу може вплинути на позитивний імідж фірми і на поінформованість споживача про товари і послуги. Фірма може задіяти ресурси Internet у таких елементах комплексу маркетингу:

1. Реклама. Набір можливостей прямої реклами товарів і послуг засобами Internet містить: розміщення інформації про товар на власному Web-сервері, розміщення реклами на інших серверах, розсилання електронних листів; участь у телеконференціях. Особливістю реклами в Internet є необхідність проведення додаткової реклами власного Web-сервера. Можна виокремити три основні способи пошуку і відвідання Web-сервера фірми:

• сервер може бути виявлений за допомогою пошукових машин;

• на сервер можна потрапити за допомогою гіпертекстових посилань;

• про сервер можна довідатися з інших джерел інформації, в тому числі традиційних (газети, журнали, радіо тощо).

Виходячи з цього рекламна кампанія, спрямована на оповіщення користувачів Internet про Web-сервер фірми-рекламодавця, може здійснити такі заходи:

• реєстрація сервера у пошукових системах;

• розміщення безкоштовних посилань у Web-каталогах;

• розміщення посилань у "Жовтих сторінках";

• реєстрація на тематичних Web-серверах;

• розміщення посилань на інших серверах;

• публікація на інших серверах матеріалів, які містять посилання на сервер;

• розміщення платних рекламних оголошень на добре відвідуваних серверах;

• участь у телеконференціях; використання списків розсилання;

• використання імені сервера в усіх видах рекламної продукції компанії і при використанні традиційних видів реклами.

2. Зв'язки з громадськістю. У WWW можуть бути опубліковані прес-релізи або подана поточна інформація для акціонерів. WWW може бути ефективно використана в кризових ситуаціях, коли фірма має потребу в терміновій реакції на ринкову ситуацію, при цьому перевагою WWW є можливість оновлення інформації в реальному часі.

3. Підтримка споживачів. Підтримку споживачів можна істотно розширити за рахунок розміщення додаткової публічної інформації у WWW і реалізації механізму додаткового зворотного зв'язку.

4. Розширення інфраструктури підприємства за рахунок застосування Internet. Це може бути як використання технології Internet у внутрішній інфраструктурі підприємства, так і вихід за її межі.

5. Ринкове просування торгової марки компанії.

6. Стимулювання збуту.

7. Проведення маркетингових досліджень. Основні методи й інструменти проведення маркетингових досліджень:

• використання пошукових систем, каталогів WWW, тематичних серверів Internet; проведення опитувань;

• анкетування відвідувачів власного Web-сервера;

• дослідження конференцій;

• використання даних опитувань, проведених на інших серверах.

Нині реклама в Internet використовується українськими компаніями здебільшого як елемент комплексу заходів для створення сприятливого іміджу. Недостатній рівень життя населення і недостатній рівень розвитку комунікацій в Україні не дає змоги використовувати мережу для продажу різних категорій товарів і послуг. У зв'язку з цим на сучасному етапі є сенс розглядати рекламу в Internet саме як заходи, спрямовані на формування позитивного іміджу фірми.

До найбільш дієвих і активно застосовуваних в інтернет-галузі напрямах реклами можна віднести наступні види:

1. Розміщення інформації в каталогах інтернет-ресурсів.

2. Реєстрація в пошукових системах і пошукове просування.

3. Організація рейтингу.

4. Дошки оголошень і форуми.

5. E-mail – маркетинг.

6. Обмін посиланнями.

7. Партнерські програми.

8. Спонсорство.

9. Банерна реклама.

Розглянемо їх більш докладно у наступному підрозділі.

1.2 Види Інтернет-реклами. Принципи і особливості кожного з них

1. Розміщення інформації в каталогах інтернет-ресурсів

Занесення даних у мережні інформаційні сховища (універсальні та тематичні каталоги, класифікатори, «жовті сторінки», довідники) входить в першу трійку рекламних засобів (разом з реєстрацією в пошукових системах і банерною рекламою), завдяки дії яких цільова аудиторія найчастіше отримує інформацію про шукані товари або послуги.

За структурою Інтернет-каталог являє собою тематичний рубрикатор, який використовує спадну навігаційну ієрархію: спочатку йдуть основні розділи каталогу, далі - підрозділи, останні в свою чергу діляться на інші підрозділи і т.д. Процес занесення в базу даних каталогу інформації про сайт рекламодавця не викликає особливих труднощів і проводиться безкоштовно (рідкісний виняток складають вузькоспеціалізовані довідники).

Зазвичай заноситься наступна інформація: назва та інтернет-адреса ресурсу, координати для зв’язку, ім’я контактної або відповідального за реєстрацію у каталозі особи, короткий опис сайту, перелік основних ключових слів і пароль для редагування (видалення) реєстраційного запису. Після закінчення терміну перевірки ресурсу модератором (менеджером проекту) каталогу, інформація заноситься (або не заноситься, якщо не відповідає вимогам щодо розміщення інформації в базі даних класифікатора) в каталог.


2. Реєстрація в пошукових системах і пошукове просування

Іншим найефективнішим способом просування Інтернет-ресурсу є реєстрація в пошукових системах. Такі системи працюють на основі спеціальної програми-робота, яка регулярно переглядає безліч сайтів, заносить інформацію про них (ключові слова, опис та ін) в індекси (програмні бази даних), потім через якийсь час переглядає їх повторно і, якщо знову отримана інформація не збігається з тією, що вже є в індексах, оновлює свої дані.

При реєстрації сайту в пошуковій системі потрібно ввести лише адресу та назву ресурсу та іноді контактний е-mail. Далі програма-робот все зробить сама. Проте останнє можливо тільки в тому випадку, якщо складові документи вашого сайту містять так звані мета-визначення - спеціальні інструкції на мові НТМL, які програма-робот переглядає в першу чергу. Якщо такі інструкції опущені, робот зчитує текст, що знаходиться в самій верхній частині сторінки документа, що абсолютно не гарантує, що цей текст відноситься до діяльності організації.

У числі найбільш популярних зарубіжних пошукових систем можна назвати:

,
,
,
,
. Серед російських:
,
,
Аппорт, RUS. Серед українських:
,
,
[1.с.375].

У будь-якому підручнику з реклами написано, що ідеальна реклама - це та, яка показується зацікавленому споживачеві в потрібний час і так, щоб вона не виглядала рекламою. Саме це і забезпечує пошукове просування.