Смекни!
smekni.com

Організація нормування та оплата праці на вирощуванні зернових культур (стр. 2 из 7)

- друга група – допоміжна праця – праця, що забезпечує технічне оснащення машин і проводить поточні ремонтні роботи (робітники авто-механічного цеху);

- третя група – обслуговуюча праця – праця, що безпосередньо не бере участь у технологічному процесі, що не має справи з предметами праці основного виробництва, а спрямований на створення умов для нормального протікання виробничого процесу (робітники місцевої їдальні, що готують їжу для робітників, робітники бухгалтерії);

- четверта група – це праця, зайнята управлінням виробничого процесу (керівники всіх рівнів).

Всередині кожної функціональної групи відбувається поділ праці між працівниками в залежності від їхніх професій – це професійний поділ праці. Подальший поділ праці всередині кожної професійної групи, пов'язаний з неоднаковою складністю виконуваних робіт а, отже, з різними рівнями вимог, що ставляться до рівня кваліфікації працівника. Вираженням кваліфікаційного поділу праці служить розподіл робіт і працівників по розрядах, службовець – по посадах.

Поділ праці, приводячи до відокремлення окремих видів робіт і працівників, викликає необхідність об'єднання трудової діяльності всіх працівників ЗАТ «Зернопродукт МХП», щоб їхні спільні зусилля привели до досягнення кінцевої мети організації. Таке об'єднання окремих виконавців, встановлення взаємозв'язків між ними для досягнення спільної мети виробництва називають кооперацією праці.

Кооперація праці є невід'ємною складовою поділу праці. З функціональної точки зору, кооперація праці – це встановлення виробничих зв'язків (у часі і просторі) між різними, розрізненими в результаті поділу праці трудовими процесами, що забезпечує безперервність, ритмічність, синхронність виробництва. З погляду організаційної, кооперація праці – це об'єднання працівників для планомірної спільної участі в одному або різних, але взаємозалежних між собою трудових процесах.

Кооперація праці підтримує погодженість у роботі індивідуальних і колективних виконавців, забезпечує безперервність виробничого процесу, ритмічність випуску продукції, дозволяє краще, ефективніше використовувати персонал ЗАТ «Зернопродукт МХП».

На ЗАТ «Зернопродукт МХП» кооперація праці здійснюється в наступних формах:

- між виробничими ланками (міжланкова форма кооперації туди);

- між різними ділянками усередині ланки (внутріланкова або міжланкова форма кооперації праці);

- між виконавцями (у формі внутрідільничної і внутрібригадної кооперації праці).

Виробничі зв'язки, що існують між основними і допоміжними ланками виробництва, полягають в тому, що виходячи з планових завдань основної ланки виробництва, з кількості і характеру устаткування, чисельності працюючих, допоміжні ланки повинні забезпечувати нормальне функціонування основних.

2.2 Організація основних трудових процесів на вирощуванні зернових культур ЗАТ «Зернопродукт МХП»

Трудовий процес є основою вирощування зернових культур ЗАТ «Зернопродукт МХП». Трудовий процес являє собою сукупність дій, здійснюваних виконавцем у процесі виконання конкретних робіт. Основним елементом трудового процесу по вирощуванні зернових культур є операція — частина виробничого процесу, що здійснюється одним працівником або групою на одному робочому місці і включає всі їх дії по виконанню одиниці заданої роботи над одним предметом праці.

Стосовно до основних видів рухів, характерним для трудових процесів при вирощуванні зернових культур, розроблені мікроелементні нормативи часу, що рекомендуються для використання в нормативно-дослідницькій роботі з праці. Комплекс прийомів являє собою сукупність трудових прийомів по виконанню який-небудь закінченої, технологічно однорідної частини операції.

Ефективність і якість праці багато в чому залежать від методів праці, які застосовуються при виконанні операцій. Під методом праці слід розуміти спосіб виконання виробничого завдання, що характеризується сукупністю певних трудових прийомів і послідовністю їх виконання.

Організація трудового процесу при вирощуванні зернових культур на ЗАТ «Зернопродукт МХП» включає проектування і впровадження прогресивних методів, прийомів праці і раціональних умов його здійснення.

Критеріями оптимальності трудових процесів є висока продуктивність праці при повному використанні устаткування, дотриманні установлених вимог до якості продукції, а також правильне сполучення елементів фізичної і розумової праці, що сприяє підвищенню задоволеності працею.

У результаті прискорення науково-технічного прогресу на перший план висуваються питання ефективної взаємодії людини і техніки. У цих умовах підвищення продуктивності і привабливості праці залежить переважно від побудови трудового процесу в цілому, від характеру взаємодії робітника зі знаряддями праці.

З урахуванням зазначених критеріїв у практичній роботі з удосконалювання організації трудового процесу на ЗАТ «Зернопродукт МХП» використовується ряд принципів, сутність яких викладена нижче.

Принцип оптимального змісту трудового процесу полягає в тому, що в його склад повинні включатися елементи, що забезпечують найбільш сприятливе для людини сполучення розумової і фізичної діяльності, рівномірне навантаження на різні органи і ритмічність трудового процесу. При бригадній формі організації праці, що застосовується на ЗАТ «Зернопродукт МХП» оптимізації змісту праці сприяє проектування змісту колективних трудових процесів, у здійсненні яких бере участь уся бригада, і організація чергування виконання робітниками різних операцій.

Принцип паралельності полягає в забезпеченні одночасної роботи людини і машини, одночасної роботи декількох машин. Дотримання принципу паралельності скорочує витрати часу на виконання операцій і тим самим підвищує ефективність виробництва.

Принцип економії мускульної і нервової енергії передбачає виключення з трудового процесу зайвих прийомів, трудових дій і рухів. На виробничих ділянках економія мускульної і нервової енергії працівників досягається за рахунок раціонального розміщення устаткування, робочих місць, складів, комор, організацією активного обслуговування виробництва, у результаті чого зводяться до мінімуму переходи їхній поза робочими місцями.

Принцип плановості і люб'язності обслуговування робочих місць полягає в узгодженні в часі і встановленні строгого регламенту виконання основних і допоміжних робіт. Дотримання цього принципу дозволяє скоротити перерви в роботі, пов'язані з недоліками обслуговування робочих місць і устаткування, шляхом виконання всіх або більшої частини робіт з обслуговування робочих місць без простоїв устаткування і втрат робочого часу.

Принцип відповідності працівника виконуваній роботі полягає в підборі робітників таким чином, щоб вони по своїм психологічним і фізіологічним даним; загальноосвітній і професійній підготовці в найбільшій мері відповідали характерові і змістові виконуваної роботи.

Принцип оптимальної інтенсивності праці полягає у встановленні на основі нормативів по праці такого рівня інтенсивності праці, що забезпечує високу його продуктивність при оптимальній фізичній і нервовій напрузі.

Принцип оптимальної продуктивності роботи устаткування полягає у встановленні на основі нормативів або спеціальних досліджень таких режимів роботи устаткування, що забезпечували б найменші сумарні витрати живої праці.

Принцип оптимального режиму праці і відпочинку робітників на виробництві означає встановлення часу початку і закінчення роботи, чергування змін, початки і закінчення обідніх і інших регламентованих внутрізмінних перерв, що забезпечують найбільш сприятливі умови праці, а також створюють умови для своєчасного проведення ремонтних, налагоджувальних і інших підготовчих робіт, закріплення устаткування за робітниками і т.д.

Дотримання перерахованих принципів є однією з головних умов високої продуктивності і сприятливих умов праці, що застосовуються на ЗАТ «Зернопродукт МХП» при вирощуванні зернових культур.


2.3 Організація, оснащення та обслуговування робочих місць

Раціональна організація робочих місць забезпечує оптимальне функціонування системи «людина — машина — середовище». Тільки за умови узгодження параметрів машин, організаційного оснащення і навколишнього середовища з психофізіологічними даними людини можна розраховувати на високу ефективність і надійність трудового процесу.

Організація робочого місця передбачає систему заходів щодо його планування, оснащенню засобами і предметами праці, розміщенню їх у визначеному порядку, обслуговуванню робочого місця і його атестації.

Планування робочого місця представляє собою найбільш раціональне просторове розміщення матеріальних елементів виробництва та працівника. Робочі місця робітників ЗАТ «Зернопродукт МХП» включають робочу, оперативну і допоміжну зони. В основній зоні, звичайно обмеженої межами досяжності рук людини в горизонтальній і вертикальній площинах, розміщаються знаряддя праці, постійно використовувані в роботі, інша площа допоміжна зона, де розташовуються предмети, застосовувані значно рідше.

Виняткову роль в організації праці грає організація обслуговування робочих місць, тому що практика показує, що приблизно дві третини усіх внутрізмінних втрат робочого часу зв'язані з недоліками в обслуговуванні робочих місць. Обслуговування робочих місць здійснюється по наступних функціях: підготовчої, виробничої, інструментальної, налагоджувальної, енергетичної, контрольної й ін. Усі ці функції на підприємстві виконуватися безперебійно й у визначених організаційних формах. У числі останніх виділяють стандартне, планово-попереджувальне, чергове обслуговування робочих місць.