Смекни!
smekni.com

Проблеми управління маркетингом на підприємстві (стр. 7 из 9)

Підприємство також бере участь у тендерах на поставку цеолітової продукції, у версні підприємство виграло тендер на поставку цеолітової продукції Управлінню капітального будівництва Київської міської державної адміністрації, у конкурсі брали участь і конкуренти ДП "СЦЗ", тобто ВАТ "Закатпатнерудпром" та у "Закарпатського цеолітового заводу", що знаходяться по сусідству із ДП "СЦЗ", але їхня продукція поступається по якості даному підприємству.

Продукція ДП "СЦЗ" використовується у різних галузях народного господарства, як у державному так і в приватному секторах. Дане підприємство володіє значною часткою ринку України. Воно із своєю продукцією намагається розсилати свої прайс-листи у різні засоби масової інформації. Також підприємство намагається вийти із своєю продукцією на закордонний ринок, точніше ринок Австрії , воно послало анкету Торговому Раднику Посольства Австрії. Підприємство випустило характеристику своєї продукції на українській, російській і англійській мовах для розширення свого ринку споживання випускаємої підприємством продукції, і розіслало ці рекомендації та характеристики до потенційних споживачів своєї продукції.

Товарна та асортиментна політика підприємства представлена у вигляді поділу продукції по фракціям. Підприємство також в кожний мішок продукції ставить невеличку характеристику, в якій вказано назву продукції, її фракція, відповідне дозування по використанню продукції та сфера застосування.

В ціну на продукцію підприємства входять такі статті витрат:

1. Сировина та матеріали, до яких входять: витрати на використане електроенергію, газ, паливно мастильні матеріали, затрати на добування гірничої маси і тара;

2. Загальна заробітна плата, донеї входить основна заробітна плата та додаткова;

3. Нарахування на заробітну плату;

4. Амортизація;

5. Загальновиробничі витрати, до них входять: утримання апарату, перевозка робітників, службові відрядження;

6. Інші витрати, до них належать: інформаційні, ліцензія, податки та обов'язкові платежі і сторожова охорона;

7. Виробнича собівартість;

8. Прибуток;

9. Вартість без ПДВ;

10. ПДВ;

11. Відпукна ціна .

Додатково враховується вартість додаткових затрат на погрузку та транспортування на станцію Хуст.

Загальна ціна продукції , що відпускається навалом складає 133, 87 грн за тону продукції фракції 0-0,25 мм; 0,25-1 мм; 1-3 мм із продуктивністю праці на підприємстві 400 тн на місяць. Ціна цеолітової продукції у 50 кг мішках вище вказаних фракцій складає 153,22 грн за тону виготовленої цеолітової продукції, у 800 кк пак становить 154,32 грн за тону продукції. Це по підрахункам, але насправді підприємство в середньому відпускає свою продукцію фракції 1-3 мм, 3-5 мм для водоочистки в середньому по 150 грн за 1 тону цеолітової продукції.

Ціна порошку мінерального цеолітового, що використовується як добавка до мінеральних добрив становить 200 грн за 1 тн продукції. А мука цеолітова для тваринництва становить 165 грн за 1 тн продукції.

Продукція підприємства на ринку цеолітової продукції є високоякісною має досить сталі ціни, що відповідають всім необхідним нормам нарахування ціни випускної продукції підприємства.

Підприємство провело маркетингові досоідження своєї продукції і встановило, що цеолітова продукція може використовуватись не лише як речовина, що захищає ві радіаційного впливу на навколишнє середовище, але іможе використовуватись як біодобавка до комбікормів для тваринництва та рослинництва (фракція 0,25-1 мм та 1-3 мм). Також проводилися дослідження по використанню цеолітової продукції як водоочисник стічних вод і очищення води від важких металів (фракція 1-3 мм, 0-0,25 мм, 3-5 мм). Також було доведено підвищення якості мінеральних добрив при добавці в них цеолітової продукції фракції 0-0,14 мм, було відмічено,що при добавці цеоліту у грунт відмічається підвищена родючість грунту. Ці дослідження проводили слідуючі науково-дослідні інститути:

- науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології НДІСГР,тел.((044)-212-50-49, 266-45-04);

- НДІ проблем сорбції-ІСПЕ НАНУ, тел.((044)-293-39-13, 293-93-09);

- НДІ землеробства (с.Чабани Київської обл.);

- ВАТ "Гірхмпром"(Львів((0322)-39-96-19);

- ИМГРЕ (г.Москва ((095)-417-93-88);

- ВНИИгеолнеруд (г.Казань);

- ІБОНХ (м. Київ);

- ІКХХВ (м.Київ);

- ІФХ (м.Київ);

- Український державний аграрний університет ((044)-267-83-93).

Загальна стратегія маркетингового відділу підприємства на найближчий період полягає у доведенні до потенційних споживачів цеолітової продукції, також у стратегії розвитку підприємства вказано про способи покращення якості цеолітової продукції, ведеться постійний контроль за якістю продукції, підтримуються постійні зв'язки зі старими клієнтами підприємства і розробляються плани та заходи для залучення нових, беруться до уваги різні смаки і уподобання споживачів продукції тощо.

При здійсненні зовнішньоекономічної діяльності підприємства робиться все для того, щоб споживач знав про властивості продукції. для цього підприємство розробляє різні програмки на трьох мовах (українській, російській, англійській), тобто робиться все можливе для того, щоб споживачу було зрозумілим про що йде мова.

Діяльність служби марекингу є досить високоефективною, її працівники постійно досліджують ринок і враховують всі запити ринку, тобто виробляють те і в такій кількості скільки потрібно ринку на даний момент, тобто продукція на складі майже не затримується, із-за того підприємство має досить високі показники розвитку і темпи приросту за 1 рік свого існування(темпи приросту реалізації продукції складають 10-12% щомісяця рентабельність реалізованої продукції складає 30% ).

Підприємство постійно веде широку рекламну компанію своєї продукції. Воно використовує телевізійну і друковану рекламу. Підприємство використовує телевізійну рекламу у районній телекомпанії РТК "Хуст", а також дає рекламу своєї продукції у Обласне телебачення, в ній йде короткий опис цеолітової продукції, описується вміст у цеоліті різних поживних речовин, також для фермерів і різних сільських господарств робиться пропозиція використання цеолітової продукції, як домішку до комбікормів і різної сухої поживної маси для відгодівлі великої рогатої худоби, свиней та різної домашньої птиці, а також, як добавка до мінеральних добрив для грунту, також у короткому блоці робиться пропозиція для міських водоканалів використовувати для очищення води цеолітову продукцію підприємства.

Підприємство також використовує друковану рекламу у місцевих ("Вісник Хустщини"), регіональних ("Галицькі контракти") та загальноукраїнських ("Вечірні Черкаси") засобах масової інформації. Реклама в цих засобах масової інформації містить коротку характеристику випускаємої підприємством продукції, робляться пропозиції:

- різним підсобним фермерським і сільським господарствам, про використання цеолітової продукції в тваринництві та рослинництві, а також вказується необхідні дози і норми по використанню цеолітової продукції вказаних фракцій у веденні свого господарства і підвищення ефективності відгодівлі тварин і вирощуванні овочів, фруктів;

- робиться пропозиція птицефабрикам для використання цеоліту у кормах птиці і вказується,що при правильному дозуванні птиця скоріше набирає масу;

- також робиться пропозиція комбікормовим заводам для використання цеолітового борошна, як біодобавки у свої комбікорма;

- також вказується, що можливе використання цеолітової продукції для водоочистки;

- робиться пропозиція для підприємств, що випускають мінеральні добрива.

Підприємство також розсилає прайс-листи по різним потенційним споживачам цеолітової продукції ( управління міськводоканалів, комбікормові заводи, заводи мінеральних добрив, різні великі сільськогосподарські підприємства).

Також підприємство надіслало у Посольство Австрії свою анкету і рекомендації по використанню цеолітів на українській і англійській мовах.

Також підприємство бере участь у різних виставках, що кожного року проводить МіністерствоУкраїни з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи на якій представляє свою продукцію, поширює інформацію, щодо використання цеолітів в різних галузях народного господарства, на основі проведених досліджень, залучає до співпраці нових споживачів пролдукції за допомогою поширення різних анкеток на виставці.

Рекламні компанії підприємство проводить регулярно в залежності від того скільки разів на тиждень чи на місяць виходить дана газета, журнал чи блок реклами на телебаченні.

Ефективність рекламних міроприємств підприємство бачить наглядно, тому що йде постійне зростання обсягів реалізованої продукції. Залучається до співпраці все більша кількість партнерів і споживачів. Темпи приросту реалізованої продукції складають 10-12% щомісяця.

Постачальниками обладнання даного підприємства в момент його будівництва були:

1. Генеральними підрядчиками по будівництву були - ЗАТ "БМУ-Хуст", фірма "Закрпатбуд" , корпорація "Укрбуд" - виконували загальнобудівельні та оздоблювальні роботи.

2. Субпідрядними організаціями при будівництві були :

· Закарпатське СУ-121 ВАТ "Укрстальконструкція" - монтаж металевих конструкцій, збірних загальнобудівельних, конструкцій складу сировини, РММ, складу матеріалів;

· Хустська будівельно-комерційна фірма СП-Закарпатська ОСС - будівництво внутріплощадкових мереж водопроводу, каналізації, ливневої каналізації, очисні споруди побутової каналізації;

· Закарпатське СУ-419 ВАТ "Електромонтаж" - внутріплощадкові кабельні мережі, мережі зовнішні електроосвітлення, внутрішні електромонтажні роботи, монтаж електросилового обладнання;

· ТОВ "Тюльпан" - внутрішні санітарно-технічні роботи, монтаж котельні, внутріплощадкові мережі теплогазопостачання;