Смекни!
smekni.com

Проблеми управління маркетингом на підприємстві (стр. 8 из 9)

· АТ "Агрошляхбуд - вертикальне планування, благоустрій територій.

3. Пусконалагоджувальні роботи виконували :

· СУ-419 ВАТ "Електромонтаж" - електросилове обладнання;

· Західне еколого-енергетичне підприємство - виконувало налагодження газових топок цеху цеолітової продукції, а також блочних котелень;

· Підприємство "Очистка газів Українськими системами та технологіями - ОГЮСТ" - впорядковувало електрофільтри технологічної лінії цеху цеолітової продукції;

· Хустське УПЕГГ - встановило газоспоживче обладнання - ШРГП, газовий котел, конвектори;

· Фірма "Каменяр" та Київміськбудматеріали - відповідали за монтаж будівельних металоконструкцій, монтаж та пуско-налагоджувальні роботи технологічного обладнання дробарок первинного подрібнення.

На даний момент основним постачальником обладнання і машин є фірма "Каменяр" від цієї фірми підприємство в липні цього року арендувало з правом викупу екскаватор 5111Б на основі проведеної тендерної комісії на підприємстві.У тендерному конкурсі брали 2 фірми - це фірма "Каменяр" (м.Київ, вул.Жилянська,110) та ВАТ "Приборжавське заводоуправління матеріалів" (с.Приборжавське, Іршавського району, Закарпатської області) , але підприємство вибрало пропозицію фірми "Каменяр", бо вона є більш прийнятною для підприємства. Підприємство і зараз підтримує зв'язки з фірмою "Каменяр", і при поломці обладнання воно уклало договір із цією фірмою на його заміну.

Основними конкурентами підприємства є ВАТ "Закарпатнерудпром" та ВАТ "Закарпатський цеолітовий завод", що знаходяться в м.Хуст та с.Сокирниця відповідно .

Асортиментність продукції в ДП "Сокирницький цеолітовий завод" є аналогічним , як і в конкурентів, але глибшим - в конкурентів не має поділу на малі фракції 0-0,14 мм, 0-0,25 мм, 0,25-1 мм, ; в конкурентів тільки є великі фракції 1-3 мм, 3-5 мм, 3-10 мм, але за то у ВАТ "Закарпатнерудпром" є крупна фракція 10-20 мм, що використовується для осушки газів і рідин та створення захисного шару в адсорберах, а також вних йде ще й поділ по маркам, на відміну від ДП "СЦЗ".

Організація збуту налагоджена краще, ніж у конкурентів, бо підприємство постійно веде пошук нових клієнтів, несе відповідальність за вчасну доставку продукції замовнику. Підприємство також має підведену залізничну колію, що дає можливість одразу після оплати відправляти продукцію.

Технічна база підприємства є кращою, ніж у конкурентів тому, що всі машини, обладнання і устаткування є новими, а в конкурентів майже нічого не оновлювалося.

Технологічна база підприємства є також кращою, ніж у конкурентів, тому, що підприємство переробляє сировину по найновішій методиці в цій галузі виробництва і не поступається закордонним аналогам Угорщини, Голландії та Іспанії провідних і признаних у всьому світі спеціалістів в цій сфері.

Якість продукції підприємства є вищою, ніж у конкурентів, тому, що підприємство, як було сказано вище, має новішу техніку і технологію виробництва, ніж конкуренти і на відміну від них на підприємстві сировина проходить додаткову стадію осушення сировини, чого не має у конкурентів. І продукція ДП "СЦЗ" пройшла відповідні первірки, щодо відповідності високої якості підприємства, і підприємство має відповідні сертифікати якості.

Обсяги ринку збуту у підприємства є більшими, ніж у конкурентів підприємство встановило зв'язки і має клієнтів по всій Україні та і за її межами, тобто в Росії налагоджує зв'язки з Австрією, Польщею, країнами Прибалтики, та інші , що дасть можливість налагодити високорентабельне виробництво та її збут.

Проблемні питання:

- Вирішення питання фінансування об'єктів незавершеного будівництва в обсязі 1577,0 тис. грн. в тому числі 300,0 тис. грн. в ІІІ кварталі поточного року.

- Розширення сфери застосування цеоліту в різних галузях народного господарства за рекомендаціями Національної Академії Наук та Мінекономіки України, в тому числі і за рахунок державного замовлення на нові види продукції.

Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ці обсяги фінансування визнаються, однак до 1.07.2001 року позитивного рішення не прийнято

Підприємство постійно веде вдосконалення своєї продукції. Умови реалізації в підприємства є кращими, ніж у конкурентів, бо воно має під'їздну залізничну колію. Підприємство намагається вийти на ринок Австрії, воно надіслало свою анкету у посольство Австрії.

Організація служби маркетингу на підприємстві є досить високим на відміну від конкурентів, де відділи маркетингу тільки формуються. Служба маркетингу підприємства налагодила постійні зв'язки із споживачами своєї продукції підприємство веде постійне дослідження ринку, враховує всі запити і уподобання споживачів, робить пропозиції комбікормовим заводам, та місьводоканалам, щодо використання цеолітової продукції в своїх господарствах, дає рекламу в засоби масової інформації та по телебаченню.

Підприємство саме без посередників займається реалізацією цеолітової продукції, воно саме доводить свою продукцію до кінцевих споживачів і піцдтримує з ними зв'язки.

Основними споживачами підприємства є міськводоканали, фермери, комбікормові заводи, фермерські тепличні господарства. Одним з найбільших споживачів цеолітової продукції підприємства є держав, а точніше Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справх захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Йому підприємство відправляє щороку 10 вагонів цеолітової продукції. Також одним з найбільших споживачів ДП "СЦЗ" є Київське міська державна адміністрація, а точніше її Управління водоочистки Дніпровського басейну біля Києва їм підприємство відправило 2 вагони.

На діяльність цього підприємства впливає зміна демографічної ситуації в регіоні, тому, що не вистачає висококваліфікованих спеціалістів, бо велика частина людей в цьому регіоні виїзджають на роботу за кордон і підприємству не вистачає кадрів, і не лише висококваліфікованих спеціалістів, але і простих робочих під час літнього сезону важко знайти, на це впливає і досить низька заробітна плата робітників.

Обсяги виробництва випущеної продукції станом на 20.12.01 р. склали 2690 т, обсяги реалізації 2600 тн, залишки базового року склала 107 тн цеолітової продукції. Отже, на даному підприємстві реалізовується майже вся виготовлена продукція, тобто підприємство виготовляє продукцію тільки під заказ, хоча може виготовляти 25 тис. тон в рік. На даний момент державне фінансування не проведено, підприємство тільки у вересні цього року купило екскаватор 5111Б до того моменту підприємство брало екскаватор в оренду на тимчасове користування, із-за цього часто йшла затримка за поставкою сировини. Також були зроблені промахи по проектній потужності (25 тис. тон/рік) підприємства, тому, що обладнання постійно ламається і не вчасно йде його налагодженння.

Висновки

Отже, ми переконалися, що маркетинг є невід'ємною частиною життєдіяльності суспільства. Маркетинг зв'язаний із усіма сферами нашої діяльності, і, отже нам необхідно знати якнайбільше про його закони і специфіку. У сьогоднішньому складному світі всі ми повинні розбиратися в маркетингу. Продаючи машину, підшукуючи роботу, збираючи засобу на благодійні чи нестатки пропагуючи ідею, ми займаємося маркетингом. Нам потрібно знати, що являє собою ринок, хто на ньому діє, як він функціонує, які його запити. Нам потрібно розбиратися в маркетингу і нашій ролі споживачів, і в нашій ролі громадян. Знання маркетингу дозволяє нам поводитися більш розумно як споживачів, будь те покупка зубної чи пасти нового автомобіля.

По даній темі написано дуже багато книг і дослідницьких робіт, але в даній курсовій роботі за основу була узята книги американських економістів Ф Котлера "Основи маркетингу" і Дж. Р. Эванса, Б. Бермана "Маркетинг".

Пропонований матеріал містить розгляд найбільш загальних проблем маркетингу, тому що обсяг даної роботи не дозволяє розглянути всі зазначені аспекти в повному обсязі.

В Україні маркетинг ще не одержав достатнього поширення, але усе більше число підприємств і організацій починають успішно використовувати його основні принципи у своїй роботі. З'являються спеціалізовані маркетингові компанії представляючі широкий спектр послуг на українському ринку. Керівники гнітючого більшості підприємств вже усвідомили необхідність маркетингових підходів до керування підприємствами і продукцією. На жаль, маркетингова діяльність вимагає великих грошових витрат, що в нашої поки нестабільної економічної ситуації практично неможливо. Адже навіть великим закордонним компаніям не завжди під силу самостійно займатися всіма маркетинговими питаннями і ним приходиться звертатися до послуг дослідницьких центрів, рекламних агентств і т.д.

Усе більше поширення маркетинг отримує і як окрема економічна дисципліна в навчальних закладах. Отже, незабаром наша країна одержить багато кваліфікованих фахівців у цій цікавій для роботи області.

На думку автора здається, що маркетинговий підхід до справи незабаром допоможе нашим підприємствам вийти з кризи і твердо встати на ноги.

Кожна з альтернатив відкриває різні можливості для маркетологів. Наприклад. цінова стратегія може бути дуже гнучкої, оскільки ціни змінювати легше, ніж створювати різні модифікації товару. Однак стратегію, що базується на низьких цінах, легше всього скопіювати.

Список літератури

1."Маркетинг" Дж. Р. Эванс, Б. Берман, М.," Экономика", 1990

2 "Основы маркетинга" Ф. Котлер, М., 1995

3. "Формула успеха: маркетинг (сто вопросов – сто ответов о том, как эффективно действовать на внешнем рынке)." П. С. Завьялов, В. Э. Демидов, Москва, 1991 «Международные отношения»." Earnest & Young, 1995