Смекни!
smekni.com

Рекомендації споживачам щодо вибору ноутбука (стр. 1 из 4)

Київський національний торговельно-економічний університет

РЕФЕРАТ

з дисципліни

„Товарознавство непродовольчих товарів”

на тему:

„Рекомендації споживачам щодо вибору ноутбука”

Виконав студент - го курсу

Товарознавчого факультету,

заочної форми навчання,

групи

Київ - 2009

План

1. Вибираємо ноутбук - як правильно вибрати гарний ноутбук. 3

2. Дешево й сердито: як вибрати дешевий ноутбук. 6

3. Вибір ноутбука - який ноутбук вибрати й купити. 10

4. Ціни на ноутбуки. 14

5. Дитячі ноутбуки. 17

6. У чому носять ноутбуки - сумки для ноутбуків. 20

Література. 23

1. Вибираємо ноутбук - як правильно вибрати гарний ноутбук

Вибір ноутбука може стати захоплюючим і цікавим заняттям, пошуком подарунка для себе, а може перетворитися в проблему вибору й сумне ходінням по магазинах. Питання «Як вибрати гарний ноутбук? » хвилює всіх без винятку покупців.

Отже, ноутбук, лептоп, субноутбук... Що із цього потрібно саме споживачеві?

Ноутбук – переносний комп'ютер, що має компактні розміри й невелику вагу, що не перевищує декількох кілограмів. Назва походить від англійського слова «notebook» - блокнот, комп'ютер розміром із блокнот. А лептоп - це та ж саме, тільки назва його походить від «lap» - коліна, комп'ютер, який можна покласти на коліна. Для того щоб знати, як правильно вибрати ноутбук, потрібно спочатку розібратися, які вони бувають.

Субноутбук - ультрапортативний пристрій. «Ультрапортативність» виражається в дуже компактних розмірах і малій вазі. Субноутбук значно менше звичайного лептопа. Зверніть увагу: при виборі ноутбука ви зіткнетеся з неодмінним позначенням ваги в технічних характеристиках. Це важливо, і щораз, коли вдається зменшити вагу нової моделі, фірма-виробник щосили намагається звернути вашу увагу на цей факт.

Перше, що потрібно зробити перед покупкою лептопа - подумати, для яких саме цілей він вам потрібний, як ви будете його використати. Хочете купити компактний комп'ютер для роботи з текстами, електронними таблицями й іншими документами, перевірки електронної пошти й прогулянок у мережі інтернет? Тоді підійдуть самі недорогі ноутбуки. За невелику суму ви одержите саме те, що потрібно - тепер тільки слід зосередити свій погляд на симпатичному вам дизайні. Хочете дивитися фільми й грати в комп'ютерні ігри? Варто відразу звернути увагу на ноутбуки середньої цінової категорії.

Якщо в сім'ї є дитина, і вона хоче грати в самі свіжі «стрілялки й перегони»? Ігровий ноутбук - ваш вибір. Вони просто створені для того, щоб ви одержали максимум задоволення від ігор. Потужна відеокарта, високоякісна матриця, зручна клавіатура. Відмінно, але просто їхня цінова категорія вище середньої.

Якщо споживачеві потрібний високопродуктивний ноутбук, легкий, з ємною батареєю і можливістю бездротових підключень. Такий варіант також існує. Часто їх називають ноутбуками бізнесу-класу. Такі комп'ютери охоче купують бізнесмени, менеджери середньої й вищої ланки. Відповідно, вони відрізняються високою якістю й надійністю.

Існують ще, так-звані, робочі станції. Це самі потужні й продуктивні ноутбуки. Мобільна робоча станція має великий дисплей, потужний процесор і відеокарту, тому повністю заміняє собою стаціонарний, настільний комп'ютер. Такі лептопи купують винятково професіонали.

Тепер, коли ви вже небагато визначилися з тим, навіщо вам необхідний лептоп, вибираємо ноутбук і докладніше зупиняємося на найпоширеніших видах.

Бюджетні ноутбуки

Вони коштують від 500 у. о., має невисокої якості дисплей, а вінчестер навряд чи буде більший за 160 Gb (Гігабайт). Часто зустрічаються й варіанти на 80 Gb. Вінчестер - це жорсткий диск, на якому ви зберігаєте інформацію. Чим більше обсяг вінчестера, тим краще. Час роботи від батареї складе ледве більше години. Такий варіант підійде для текстових редакторів, електронної пошти й інтернету. Проте, до нього можна підключити веб-камеру, мікрофон, подивитися фільм або послухати музику. Але через середню якість матриці в дисплеї захвату перегляд фільму не викличе. Завдяки розвитку сучасних технологій зараз навіть найдешевші ноутбуки мають убудований пишучий DVD-привід. Acer Extensa - гарний приклад подібного лептопа.

Якщо вам потрібний недорогий лептоп, зверніть увагу на таких виробників:

ACER;

SAMSUNG;

ASUS.

Як вибрати ноутбук середньої цінової категорії

Ноутбуки, середні за ціною, відрізняються від бюджетних моделей поліпшеними характеристиками. Наприклад, обсяг вінчестера становить вже 250 Gb, у дисплея краще передача кольору й контрастність. Частота процесора вище, не рідкість - дву-ядерні процесори підвищеної продуктивності. Дуже часто ноутбук середнього класу обладнаний убудованою веб-камерою, потужнішими динаміками. Відеокарта дозволить грати в досить вимогливі до системи гри, як, приміром, в Samsung P500. Робота від батареї в лептопі середнього класу складе близько 2-2,5 годин. Практично всі виробники випускають пристрої такого роду, особливо цікаві моделі:

SAMSUNG;

ASUS;

DELL;

HP;

LG;

TOSHIBA.

Вибрати ноутбук для ігор?

Ігрові ноутбуки ще часто називають мультимедійними через їхні широкі можливості. Основна відмінність ігрового лептопа - дисплей великої діагоналі (від 17 дюймів у самих «скромних» моделях), потужна окрема відеокарта, високопродуктивний багатоядерний процесор. На такому ноутбуці відмінно піде навіть сама вимоглива комп'ютерна гра.

Ігрові ноутбуки роблять фірми SAMSUNG, ASUS, DELL, HP, TOSHIBA, SONY. Приклад гарної ігрової моделі: Toshiba Qosmio.

Ноутбук для роботи й не тільки

Ноутбуки бізнесу-класу дуже схожі на ігрові. Вони мають подібні характеристики й відрізняються звичайно більш діловим дизайном і більшим часом роботи від батареї. Зараз не рідкістю є акумулятори, які забезпечують час роботи від 3-4 годин. Лептопи бізнесу-класу виділяються високою якістю, надійністю й довговічністю. Гарним прикладом таких пристроїв є серія HP Pavilion.

Лептоп - частина іміджу

Іміджеві моделі можуть відрізнятися між собою можливостями й технічними характеристиками. Хоча, як правило, такі ноутбуки мають високоякісні дисплеї й продуктивні процесори. На ньому ви зможете й пограти, і подивитися фільм, і блукати в мережі Інтернет. Основною відмінністю таких моделей, їхньою ізюминкою є стильний й оригінальний зовнішній вигляд. Не рідкість - використання в обробці металу, скла, шкіри або напівкоштовних кристалів. Іміджеві лептопи часто мають блискучий лаковий корпус і глянсову поверхню дисплея. Великі асортименти таких лептопів представлений модельними рядами SONY і SAMSUNG.

Отже, коли зрозуміла мета придбання ноутбука, стає ясно, як вибрати ноутбук. Серед виробників популярністю користуються фірми ASUS, DELL, HP, TOSHIBA. Вони мають гарне співвідношення ціна-якість. Продукція корейських SAMSUNG й LG не мають настільки солідної репутації, зате ціни на ноутбуки трохи нижче, ніж у конкурентів.

2. Дешево й сердито: як вибрати дешевий ноутбук

«Навіщо взагалі потрібний ноутбук? Може, варто обійтися звичайним настільним персональним комп'ютером? Як вибрати гарну недорогу модель?» - такі думки відвідують багатьох людей, що вибирають лептопи.

Варто відразу прояснити, що поняття «недорогий» або «дешевий», якщо говорити про ноутбук, зовсім не означають «поганий». Приналежність до класу недорогих мобільних комп'ютерів вказує на скромні можливості в порівнянні з топовими моделями. До недорогих ноутбуків звичайно відносять моделі вартістю до 700 у. о.

Недорогі ноутбуки і їхні можливості

Як і будь-який інший, недорогий ноутбук дозволяє з легкістю працювати з офісними додатками. З виконанням різних завдань у стандартних програмах, обробкою текстів, таблиць, баз даних, електронної пошти й багатьма іншим він упорається з таким же успіхом, як і могутніші побратими.

Дешеві ноутбуки мають і мультимедійні можливості: з легкістю відтворюють відеозаписи, музичні файли, показують цифрові фотознімки.

Стандартна кількість роз’ємів на задній і бічній панелі дадуть можливість додатково підключити клавіатуру, мишу, комп'ютерний монітор, принтер, сканер, активну акустичну систему, мікрофон і навушники.

Вибираємо дешевий ноутбук. Поради споживачам

Вибір недорого ноутбука - нелегке заняття, іноді набагато простіше вибрати дорогу модель, чим гарний, але дешевий мобільний комп'ютер.

Кожному напевне відомо, що будь-який комп'ютер складається з декількох обов'язкових складових: дисплея (монітора), системного блоку із процесором, відеокартою, вінчестером і звуковою картою, оперативною пам’яттю.

У ноутбуці системний блок сполучений з монітором і клавіатурою. Перевагою цього є компактні розміри, а основним недоліком - сильне нагрівання всіх елементів.

При виборі ноутбука варто звернути увагу на процесор.

Ідеальним варіантом буде процесор виробництва фірми Intel. Продукція цієї компанії продається під торговельними марками Celeron, Pentium Dual Core, Core Solo, Core Duo й Core 2 Duo. Вони відрізняються високою продуктивністю й великою надійністю. До недоліків можна віднести більш високу вартість у порівнянні з конкурентами.

Традиційним суперником Intel виступає фірма AMD. При порівнянних показниках продукти AMD коштують дешевше, однак мають репутацію небагато менш надійних і більше примхливих.

Гарний варіант - покупка ноутбука із процесором, виготовленим по спеціальній «мобільній технології». Такий процесор споконвічно призначений для використання в ноутбуках і тому менше гріється й більше економічний.

Гарним прикладом такого ноутбука є ASUS X51RL (X51RL-C540S5ADWW) с процесором Intel Celeron M540, 1.86Ghz. Як бачите, буква М у назві говорить про те, що процесор «мобільний».

Роль монітора в ноутбуках грає рідкокристалічна матриця. Застосування технології рідких кристалів пов'язане з вимогами компактних розмірів і малої витрати заряду батареї. Серед недорогих ноутбуків найпоширеніший варіант дисплея – розмір 15.4 дюйма WXGA з дозволом 1280x800 крапок (наприклад, Samsung R58)