Смекни!
smekni.com

Маркетингові аспекти функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури (стр. 10 из 12)

Ми розглянули основні, але далеко не всі правила відеомонтажу двох сусідніх кадрів. Навіть досвідчений професійний оператор при репортажній зйомці в силу різних причин іноді не має можливості або часу щоб зняти все за правилами, хоча б тому, що знімаючи матеріал, він не завжди знає, як буде монтуватися той або інший сюжет. Тому при відеомонтажі можуть виникати й виникають проблеми нестиковки. На цей є один універсальний засіб, що називається перебиванням.

Перебивання - це кадр, що вклеюється між двома іншими кадрами, зв'язаними між собою єдністю об'єктів і місця дії. Зміст перебивання завжди різко відрізняється від попередні й наступні за нею кадрів, але воно повинне бути прямо або побічно пов'язаним з основним змістом. Найбільш часто перебивання застосовуються на телебаченні при відеомонтажі довгих монологів. Якщо потрібно скоротити частину виступу людини, знятого довгим статичним середнім планом, то без перебивання не обійтися. Для вставки перебивання вибирається місце зразкове за одну дві секунди перше ніж мовець робить невелику паузу. До середнього плану клеїться перебивання, під час якого звучить кінець фрази. Наступний кадр - знову середній план героя, що починає говорити з потрібного редактору місця.

Перебиванням у цьому випадку може служити кадр, на якому знята картина, що висить на стіні кабінету, годинник або книга на письмовому столі й ін. Однак, якщо в монолозі мова йде саме про ту картину або про те, що на ній зображено, то кадр із картиною вже не можна назвати перебиванням. Він стає цілком самостійним значеннєвим кадром

Перебиваннями потрібно користуватися з великою обережністю й у жодному разі не зловживати ними. Велика кількість перебивань в одній сцені свідчить або про невміння знімати "відеомонтажно", або про відсутність в автора чіткої творчої ідеї.

2.3 Технологія відемонтажа й робота зі звуком з використанням програмно - апаратного комплексу Avid Liquid 7 Pro

Avid Liquid 7 Pro - це програмно - апаратний комплекс для монтажу відео, формат DV, підтримка HDV. Зовнішній USB 2.0 breakoutbox, з S-video, component, composite, audio 5.1 - I/O.

Avid Liquid Pro v7 включає програму Avid Liquid v7 і комутаційний блок, що забезпечує комутацію аналогових і цифрових джерел відео й звуку й приєднується до комп'ютера по інтерфейсу USB 2.0.

Блок забезпечує приєднання як професійного, так і побутового встаткування й має компонентні, S-відео, композитні й DV-входи/виходи.


Рис. 2.1. Загальний вид комплексу Avid Liquid 7 Pro

Для запису й виводу звуку використаються стерео RCA, S/PDIF, і 5.1 RCA -виходи.У цілому даний продукт це складний цифро-аналоговий конвертер - саме він виконує всі необхідні перетворення аналогових сигналів у цифровий вид і назад. У комп'ютер через USB інтерфейс надходить уже "чистий" цифровий потік.Почнемо монтаж фільму зі створення нового порожнього проекту. Якщо новий проект ще не існує, його варто створити, вибираючи у верхньому меню команду File | New Project (Файл | Створити проект) (рис. 2.2.). Після цього в діалоговому вікні, що відкрилося, Load Project Settings (Завантаження настроювань проекту) вибираємо у списку предустановок пункт Multimedia Video for Windows (Мультімедіа для Windows) і натискаємо кнопку ОК. Проект, представлений декількома вікнами, завантажиться в робочу область Premiere (див. рис. 2.2).

Рис. 2.2. Зовнішній вигляд вікна Adobe Premiere спочатку роботи над проектом


Відразу після цього рекомендується зберегти проект під яким-небудь ім'ям командою File | Save As (Файл | Зберегти як). Звичним для роботи в Windows способом визначаємо в діалоговому вікні Save File (Зберегти файл) ім'я файлу із проектом і його розташування на диску. Проекти зберігаються у файлах з розширенням ppj (що означає Premiere Project). У міру роботи над проектом необхідно періодично зберігати зміни вибором команди File | Save (Файл | Зберегти).

Рис. 2.3. Створення нового проекту

Підготовка кліпів. Перед тим як почати монтувати фільм, необхідно підготувати його вихідні складові - відео- і аудіокліпи. Цей процес називається в Premiere імпортом.

Імпорт кліпів у проект. Для приміщення кліпів у проект варто скористатися командою верхнього меню File | Import | File (Файл | Імпорт | Файл). Після цього відкриється діалогове вікно Import (Імпорт), у якому треба відшукати розташування настановного комплекту програми Adobe Premiere на своєму жорсткому диску. Шлях до нього виглядає приблизно так: Program Files\Adobe\Premiere 6.5. У цій папці варто перейти до вмісту папки із прикладами, називаної Sample Folder (мал. 2.4).


Рис. 2.4. Імпорт файлів

У діалоговому вікні Import (Імпорт) виділяємо щигликами миші при утримуваній клавіші групу файлів для імпорту. Вибираємо наступні файли:

· анімаційні файли Boys.avi, Cyclers.avi, Fastslow.avi;

· звуковий файл Music.aif;

· графічний файл (зі статичною заставкою) Veloman.eps

Після цього натискаємо кнопку Open (Відкрити). Діалогове вікно закриється, а ви побачите, що посилання на файли виявилися у вікні Project (Проект) (рис. 2.5) Після імпорту вони будуть називатися вже не файлами, а кліпами (з тими ж самими іменами), підкреслюючи, що вони стали частиною нашого проекту.

Перегляд вихідних кліпів. Ми будемо становити простий рекламний ролик з декількох тільки що імпортованих кліпів. Попередньо має сенс переглянути вихідні кліпи, щоб визначитися зі сценарієм фільму. Для цього виконаємо наступні дії.

1. Виберемо який-небудь анімаційний кліп, клацнувши на його назві у вікні Project (Проект).


Рис. 2.5. Імпортовані кліпи у вікні Project

2. Спостерігаємо перший кадр кліпу в мініатюрі в області попереднього перегляду вікна Project (Проект).

3. За допомогою кнопки Play (Програти) під мініатюрою в області попереднього перегляду переглядаємо зміст кліпу.

4. Щоб переглянути кліп більш детально, відкриємо його у вікні Clip (Кліп), двічі клацнувши на піктограмі ліворуч від назви кліпу у вікні Project (Проект).

5. У вікні Clip (Кліп) переглянете зміст кліпу за допомогою кнопки Play (Програти), що перебуває внизу на панелі інструментів (мал. 2.6).

Рис. 2.6 Перегляд кліпу у вікні Clip


6. Закриємо вікно Clip (Кліп) натисканням кнопки управління вікном.

7. Переглянемо в такий же спосіб і всі інші кліпи, включаючи звуковий і статичний.

Монтаж відеоролика. Складові ролика імпортовані в проект, і можна приступати до його монтажу з підготовлених кліпів. Створимо простий десятисекундний фільм із заставки, двох відеокліпів і музичного фрагмента.

Сценарій. Тепер, коли ми уявляємо собі зміст кліпів, складемо простий сценарій фільму. Ми пропонуємо наступну послідовність планів.

1. Статична заставка (кліп Veloman.eps), тривалість плану 3 сек, без звуку.

2. Чорно-біле зображення дитини на велосипеді (кліп Boys.avi), на тлі повільної музики (початок кліпу Music.aif).

3. Різка переміни плану: кольорове зображення учасників велогонки (кліп Cyclers avi) під ритмічну музику (голосна частина кліпу Music.aif).

4. Спецефект переходу при зміні наступних планів велогонки: розчинення зображення кліпу Cyclers.avi у кліпі Fastslow.avi. Музика та ж сама, ритмічна.

Нехай загальна тривалість фільму визначиться тривалістю перших двох ділянок музики.

Монтаж заставки Для того щоб вставити вихідний кліп у фільм, необхідно перенести його з вікна Project (Проект) у вікно Timeline (Тимчасова шкала). Після цього у вікні Timeline (Тимчасова шкала) варто відредагувати кліп бажаним образом. Почнемо створення фільму з монтажу заставки.

1. Наведіть покажчик миші на піктограму кліпу Veloman.eps у вікні Project (Проект). Покажчик прийме форму руки.

2. Перетягніть, натискаючи й утримуючи ліву кнопку миші на піктограмі кліпу, кліп Veloman.eps у вікно Timeline (Тимчасова шкала) у початок треку Video 1А (Відео 1А) (рис. 2.7).

3. Відпустите кнопку миші, коли символічне прямокутне подання кліпу у вікні Timeline (Тимчасова шкала) виявиться на нульовій оцінці шкали часу (як показано на рис. 2.6).

Рис. 2.7. Перенос кліпу у вікно Timeline

Тепер кліп вставлений у вікно Timeline (Тимчасова шкала), і, отже, уже є частиною фільму. Кліп, вставлений у вікно Timeline (Тимчасова шкала), називають також екземпляром кліпу, щоб відрізняти його від вихідного, або, по-іншому, майстра-кліпу, з вікна Project (Проект). Клацніть на шкалі часу трохи праворуч від нульової оцінки у верхній частині вікна Timeline (Тимчасова шкала), щоб побачити кадр фільму у вікні Monitor (Монітор) (мал. 2.7).

У вікні Monitor (Монітор), на відміну від вікон Clip (Кліп), ви бачите модельний кадр із фільму, у вже змонтованому виді. Якщо вікно Monitor (Монітор) перебуває в режимі показу двох кадрів, то кадр фільму показаний праворуч, а кадри вихідних кліпів - ліворуч.

Незважаючи на те, що кліп із заставкою - це статичне зображення, він розмішається у вікні Timeline (Тимчасова шкала) з деякою тривалістю. Відповідно до нашого сценарію, заставка повинна тривати протягом трьох перших секунд фільму, тобто інший час, ніж те, що поки виходить у вікні Timeline (Тимчасова шкала). Для зручності редагування тривалості кліпу, можливо варто змінити масштаб тимчасової шкали.