Смекни!
smekni.com

Маркетингові аспекти функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури (стр. 11 из 12)

1. Клацніть на полі вибору масштабу в лівому нижньому куті вікна Timeline (Тимчасова шкала) (мал. 2.8).

2. Зі списку масштабу часу, що з’явився, виберіть пункт 1 Second (1 секунда).

Рис. 2.7 Перегляд кадру фільму у вікні Monitor

Рис. 2.8 Зміна масштабу часу

Щоб відредагувати тривалість заставки, скористаємося відповідним інструментом у вікні Timeline (Тимчасова шкала).

1. Клацніть на кнопці Selection (Вибір) на панелі інструментів у лівій частині вікна Timeline (Тимчасова шкала) (див. мал. 2.9), якщо ця кнопка ще не натиснута.


Рис. 2.9. Інструмент Selection

2. Наведіть покажчик миші на правий край кліпу Veloman.eps. Покажчик прийме вид дужки зі стрілками усередині.

3. Натисніть ліву кнопку миші й, утримуючи її, перетягнете границю кліпу на оцінку тимчасової шкали 3 сек (як показано на мал. 2.10).

Рис. 2.10 Зміна тривалості заставки

4. Відпустите кнопку миші - тривалість статичного кліпу стане рівної 3 сек.

Пророблена процедура називається зміною тривалості кліпу.

Монтаж звуку. Виконуємо наступні кроки:

1. Переносимо аналогічним образом звуковий кліп з вікна Project (Проект) на трек Audio 1 (Аудіо 1) у вікні Timeline (Тимчасова шкала) так, щоб його ліва границя вирівнялася із правою границею кліпу Veloman.eps на треку Video 1A (Відео 1А).

2. Натисніть клавішу <&bsol;>, щоб найбільш підходящий масштаб часу встановився автоматично.


Рис. 2.11 Монтаж звукового кліпу

3. Якщо не видно графіки гучності звуку на треку Audio 1 (Аудіо 1), то розгорніть трек натисканням кнопки Collaps/Expand Track (Згорнути/ Розгорнути трек) (на мал. 2.12 на ній зупинився покажчик миші, що має в області заголовків треків вид руки із вказівним пальцем). Натисніть під цією кнопкою ліворуч маленьку кнопку Show/Hide Audio Waveform (Показати/Сховати графік гучності). Тепер ви без праці ідентифікуєте тихі й голосні ділянки кліпу Music.aif за графіком гучності на треку Audio 1 (Аудио 1).

4. Виберіть на панелі інструментів інструмент Razor (Лезо) (мал. 2.13).

Рис. 2.12 Розгортання звукового треку

Рис. 2.13 Інструмент Лезо

5. Клацніть покажчиком миші, що прийме вид цього інструмента на звуковому кліпі в області зміни голосної ділянки музики другою тихою ділянкою (мал. 2.14).

6. Викличте контекстне меню, клацнувши на кліпі Music.aif праворуч від розрізу.

7. Виберіть у контекстному меню команду Delete (Видалити). Права частина кліпу буде вилучена.

Рис. 2.14 Розрізування кліпу

Монтаж відео

1. Послідовно перенесемо кліпи Boys.avi, Cyclers.avi і Fastslow.avi на трек Video 1A (Відео 1А). розташувавши їх після кліпу Veloman.eps.

2. Клацнімо на кнопці Select (Вибір) у панелі інструментів вікна Timeline (Тимчасова шкала).

3. Зменшимо тривалість кліпу Boys.avi приблизно до моменту зміни тихої музики кліпу Music.aif голосною ритмічною музикою (мал. 2.15)

Рис. 2.15 Монтаж відео кліпу

4. Перетягнемо тим же інструментом Select (Вибір) кліп Cyclers.avi уліво й зменшимойого тривалість приблизно до середини голосної музики кліпу Music.aif. Зруште вліво кліп Fastslow.avi впритул до кліпу Cyclers.avi. Для цього натиснемо ліву кнопку миші в середині кліпу й, утримуючи її, перемістимо кліпи вліво уздовж треку до моменту його стикування із кліпом що перебуває ліворуч (мал. 2.16)

Рис. 2.16 Зміна тривалості кліпу

5. Виберіть на панелі інструментів інструмент Razor (Лезо).

6. Розріжте, залежно від того, який кліп длиніше: кліп Fastslow.avi урівень зі звуковим кліпом або звуковий кліп Music.aif урівень із Fastslow.avi, Видалите зайву праву частину за допомогою контекстного меню.

Створення ефекту переходу

Додамо тепер спецефект переходу, тобто реалізуємо зміну планів кліпу Cyclers.avi кліпом Fastslow.avi. Для цього:

1. Перетягнемо інструментом Select (Вибір) кліп Fastslow.avi униз, на трек Video 1B (Відео 1У), не міняючи його положення уздовж горизонталі.

2. Злегка збільшемо тривалість кліпу Cyclers.avi, зміщаючи його праву границю вправо, щоб вона небагато (наприклад, на 1 сек) перекривалася із кліпом Fastslow.avi.

3. Виберемо у верхньому меню Window | Show Transitions (Вікно | Покрапати переходи).

4. У палітрі, що з'явилася, Transitions (Переходи) клацнемо на трикутній кнопці, що розвертає папку Dissolve (Розчинення ) (мал. 2.17).


Рис. 2.17 Палітра Transitions (Переходів)

5. Перетягнемо із цієї папки спецефект Cross Dissolve (Перехресне розчинення) на трек Transitions (Переходи) у вікні Timeline (Тимчасова шкала), розташовуючи при цьому перехід в області відеокліпів, що перекриваються (мал. 2.18). Для перетаскування переходу схопимо мишею за його назву в палітрі Transitions (Переходи) і, утримуючи кнопку миші, перемістимо перехід на трек переходів.

Тепер між двома відеокліпами створений спецефект розчинення.

Рис. 2.18 Додавання переходу до фільму

Експорт фільму. Щоб переглянути фільм, що вийшов, натиснемо клавішу . Після невеликого часу компіляції фільму ви побачимо його у вікні Monitor (Монітор).

Для збереження фільму в зовнішньому файлі виберемо команду File | Export Timeline | Movie (Файл | Експорт монтажу | Ролик) (мал. 2.19). У діалоговому вікні, що відкрилося, Export Movie (Експорт фільму) визначимо місце розташування файлу і його ім'я, а потім натисніть кнопку Save (Зберегти )

Установки експорту відрізняються від установок, обраних для проекту на початку роботи. Для того щоб перевизначити установки експорту, скористаємося кнопкою Settings (Установки) у діалоговому вікні Export Movie (Експорт фільму) і потім завантажимо потрібні параметри.

Рис. 2.19 Експорт фільму

Зразок кліпу. Закриваючи проект, необхідно попередньо зберегти внесені в проект зміни командою File | Save (Файл | Зберегти). Після цього відкрити за допомогою команди File | Open (Файл | Відкрити) з тієї ж папки Sample Folder проект, що поставляється разом з Adobe Premiere як приклад. Він називається ztour.ppj і містить ті ж кліпи, з яких ми монтували свій фільм, але є більше складним, включаючи додаткові спецефекти.

Виконуючи дані дії можливо створити рекламний ролик з високою якістю зображення й звуку.


Висновки

Пророблена робота дозволяє сформулювати наступні виводи .

Зображення й звук є найважливішими складовими частинами рекламного звертання і являють собою синтез, головною метою якого є психологічний вплив на потенційних споживачів товарів і послуг.

Проблема співвідношення звуку й зображення порівняно нова в теорії рекламної справи Вона виникла з появою звукового кіно й придбала особливу актуальність із бурхливим розвитком телебачення, з формуванням особливої, принципово нової мови, заснованої на використанні двох різних семіотичних систем - образотворчої й звукової.

Сьогодні питання структури рекламного звертання, що синтезує в собі відео й звук, визначають і тісний взаємозв'язок двох видів творчої й професійної діяльності - звукорежисуру й відеомонтаж, які і є головними виробниками телевізійної рекламної продукції .

Медійний бізнес є ведучим на українському рекламному ринку. Саме він приносить основний прибуток як стратегічний актив будь-якого повносервисного агентства, а його мільйонні оберти добре корелюються з рейтингами агентств. Самі ж медіаносії активно розвиваються, структуруються й спеціалізуються. При цьому на передній план виходить реклама на телебаченні як найбільш ефективний вид реклами.

У першій частині даної роботи ми провели аналіз маркетингових аспектів функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури. У ході даного аналізу вдалося встановити, що ринок телевізійної реклами в Україні активно розвивається, однак у тематиці реклами відсутня реклама музичних інструментів, професійного встаткування для студій звукозапису.

Це зв'язано в першу чергу з тим, що дані товари становлять інтерес для вузького кола професіоналів, а оскільки телевізійна реклами охоплює найбільш широкі шари споживачів, будучи при цьому найбільш дорогим видом реклами, то рекламування музичних інструментів і апаратури на телевізійних каналах є не доцільним.

Як інструменти маркетингу для даного виду виробів використаються інші засоби маркетингової комунікації, зокрема виставки апаратури й музичні інструменти.

Аналізуючи результати роботи виставки "Show Technology Expo-2008", що проходила в місті Київ восени 2008 року ми встановили, що на виставці були представлені наступні розділи, що ставляться до звукорежисури:

6) Звукорежисерські пульти.

7) Апаратури для цифрової обробки звуку за допомогою комп'ютерних засобів.

8) Зовнішні звукові карти ( інтерфейси) .

9) Предпідсилювачі.

10) Портастудії.

Також було встановлено, що лідерами продажів у даній товарній категорії є фірми Yamaxa (Японія), Behringer (Німеччина) Alto (Нідерланди).

Проведений аналіз показував, що найбільш якісні апаратури для професійної звукорежисури випускається фірмою Yamaxa, однак вибираючи такий важливий компонент звукорежисерської роботи як мікшерний пульт, має сенс звернутися до продукції фірми Behringer.

У другому розділу даної роботи аналізувалася технологія відеомонтажу й роботи зі звуком у процесі створення рекламного відео продукту.