Смекни!
smekni.com

Маркетингові аспекти функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури (стр. 4 из 12)

Для того, щоб оцінити інтегральний рівень якості продукції досліджуваних п'яти експертам було запропоновано оцінити різні вироби указаних фірм по наступних параметрах:

1. Ціна.

2. Якість, куди входила якість апаратури, компактність, зручність, гарантійне обслуговування й т.д.

Експертам пропонувалося відповістити на запитання: "Наскільки якість виробу, на Вашу думку, відповідає його ціні?"

Оцінка думок експертів проводилася по трибальній шкалі. Найбільш позитивній оцінці відповідало значення в 3 бали, середній оцінці - 2 бали, низькій оцінці - 1 бал.

Дана експертиза проводилася з дотриманням стандарту 4.202.003-04 "Метод експертної оцінки якості звукової апаратури".

Даний стандарт визначають вимоги:

А) До умов прослуховування (вимоги до приміщення, порядку відбору й розміщення зразків і слухачів, вимоги до параметрів звуковідтворюючого тракту й т.д.).

Б) До процедури тестування (вибору програмного матеріалу, методам оцінки, порядку прослуховування, інтерпретації отриманих результатів); до підбора експертів (перевірка слухових порогів, досвіду прослуховування, способів тренування й т.д.);

В) До видів оцінних таблиць і способам статистичної обробки результатів.

1) Першим товаром, що пропонувалося оцінити були звукорежисерські мікшерні пульти.

Мікшерний пульт - це серце будь-якої студії, як професійної, так і домашньої. Якщо без різних студійних приладів можна обійтися, використовуючи віртуальні інструменти комп'ютера, то микшерний пульт у кожному разі потрібний переважній більшості людей працюючих зі звуком.

Отже, головне завдання мікшерного пульта - звести безліч джерел сигналу воєдино й домогтися оптимального балансу на виході. Пульти бувають пасивні й активні. Пасивні не мають потреби в джерелі живлення й, як правило, використаються для комутації апаратури, що виробляє вже певний сигнал і не нужденної в предпосиленні. Пасивні мікшери звичайно не відрізняються функціональністю й більшою кількістю регулювань, але іноді зустрічаються пасивні пульти з регулюванням високих і низьких частот на виході. Кілька каналів, які управляються ручками гучності й головний потенціометр гучності на виході, от і весь набір стандартного пасивного пульта.

У випадку, якщо потрібно підключити два електроінструменти або два мікрофони до комбопідсилювачу або активної акустичної системи, то може згодитися й пасивний пульт. Або для комутації сигналу з декількох невеликих пультів, наприклад, коли кілька колективів працюють на сцені й кожний воліє набудовувати звук своїм учасникам самостійно.

Активні мікшерні пульти працюють від зовнішнього або убудованого блоку живлення, або на батарейках. Саме активні мікшери використає більшість домашніх і професійних студій. Практично у всіх пультах убудований двох- або трьохполосний еквалайзер, у більш просунутих моделях зустрічаються процесори ефектів, елементи електронного управління й так далі. Пульти, де регулювання частотності й обробка здійснюється електронним способом, носять індекс DSP (Digital Signal Processor) - "Цифрова обробка сигналу".

З огляду на те, що більшість людей працює з вокалом, одним з головних критеріїв при виборі пульта, є якість мікрофонного предпідсилювача. Взагалі, для роботи з вокалом найкраще використати спеціальні лампові предпідсилювачі, а отриманий сигнал подавати на компресор-лімітер або процесор ефектів прямо або через пульт, використовуючи посилання на зовнішній ефект. Але тому що більшість "устромляють" прямо мікрофон, то при виборі пульта важливо загострити увагу саме на особливостях предпосилення й перекручування сигналу.

Незважаючи на гадану абсурдність, мікшерні пульти "співають" по-різному. Сигнал, проходячи через численні схеми, не може не спотворюватися. До того ж глибина регулювань на всіх пультах розрізняється. Тому шум, перекручування, властивим недорогим пультам - звичайне явище при їхній експлуатації й очікувати від дешевого пульта безшумності професійної консолі нерозумно.

Фірма Yamaha представила на виставці мікшерний пульт М - 02 (10 каналів). Він має можливість працювати від автономного джерела живлення або від звичайної електричної мережі, при цьому надзвичайно зручна для роботи з вокалом: п'ять предпідсилювачів, п'ять входів XLR, фейдери на лицьовій панелі, легко дозволяють контролювати голосовий сигнал виступаючих або людей, що записуються.Ціна 8000 грн


Рис 1.3. Зовнішній вигляд мікшерного пульта від компанії Yamaha

Компанія Behringer представила на виставці модель MXB-1002 Eurorack. У цій моделі управління каналами по гучності здійснюється за допомогою фейдерів, що дає можливість візуально бачити який канал задіяний. Одночасно над мастер-фейдером установлений светодіодний індикатор піків (див. мал. 1.4)Ціна 11000 грн .

Рис. 1.4. Зовнішній вигляд мікшерного пульта від компанії Behringer

Пульт Alto S-8 за ціною перебуває приблизно на одній позиції з Behringer , він менш компактний, але в чомусь функціональніше останнього (див. мал. 1.5)Ціна 10200 грн.


Рис. 1.5. Зовнішній вигляд мікшерного пульта від компанії Alto

Пульт має чотири моноканала, два стереоканали й дві шини посилань на ефекти. Кожний моноканал містить мікрофонний вхід XLR, лінійний вхід, кнопку включення обрізного фільтра, регулятор чутливості, еквалайзер, два регулятори рівня посилань, потенціометр рівня й піковий світодіодний індикатор.

Мікшерні пульти компаній Yamaxa , Behringer , Alto експертами були оцінені таким чином (див. табл. 1.5)

Таблиця 1.5. Результати експертної оцінки мікшерних пультів компаній Yamaxa, Behringer, Alto

№ експерта Фірма – виробник
Yamaxa Behringer Alto
Якість Ціна Якість Ціна Якість Ціна
1 експерт 3 2 3 2 1 1
2 експерт 2 2 3 2 2 2
3 експерт 3 2 2 2 2 2
4 експерт 2 3 3 3 1 2
5 експерт 2 2 2 3 2 2
Сума 12 11 13 12 8 9

2) У другу чергу аналізувалися звукові карти, необхідні для цифрової обробки звуку.

Для звукозапису нормальної якості за допомогою комп'ютера, насамперед, необхідно придбати звукову карту, тому що убудовані майже завжди слабкі, або орієнтовані не на звукозапис, а на відтворення. Вибір звукових карт зараз величезний, але, найкраще звернути увагу на продукцію досліджуваних фірм.

Карта від Yamaha (R -12 34 A, див. мал. 1.6) обладнана цифровим виходом S-PDIF, а 24-розрядні аналогово-цифрові й цифрово-аналогові перетворювачі із частотою дискретизації 96 кгц (на виході частота вище й становить 192 kHz)Ціна 4000 грн.

Рис. 1.6. Зовнішній вигляд звукової карти від компанії Yamaha

У простій і доступній карті від Behringer (U -34/45, див. мал. 1.7) комутаційні можливості вже дозволяють працювати із зовнішніми цифровими пристроями за допомогою входу й виходу S-PDIF, є два аналогових входи. По частині розрядності й частоті карта ідентична по характеристиках моделі Revolution 5.1. Є 4 стерео-виходи, на небалансових джеках 1/8. Карта дозволяє робити запис по двох каналах одночасно, відтворювати - по восьми.


Рис. 1.7. Зовнішній вигляд звукової карти від компанії Behringer

Звукова карта від Alto ( Maya 1010, див. мал. 1.8.), це пристрій не такий дорогий, як може здатися на перший погляд, кількість функцій цілком виправдують ціну цієї карти. Комплект включає ще й зовнішній інтерфейс для більше зручного підключення. Є можливість багатоканального запису, використання MIDI, карта сумісна із програмним забезпеченням, таким як Sonar/Cakewalk, Cubase, Logic. Гарні характеристики роблять цей комплект одним із кращих у своєму класі. Кількість входів\виходів досягає в цій карті 8, передбачено 2 мікрофонних входи з фантомним живленням, 2 виходи на навушники й цифрові й MIDI входи-виходи.

Рис. 1.8. Зовнішній вигляд звукової карти від компанії Alto


Звукові карти компаній Yamaxa, Behringer, Alto експертами були оцінені таким чином (див. табл. 1.7)

Таблиця 1.7.Результати експертної оцінки звукових карт компаній Yamaxa, Behringer, Alto

№ експерта Фірма – виробник
Yamaxa Behringer Alto
Якість Ціна Якість Ціна Якість Ціна
1 експерт 2 2 2 2 1 3
2 експерт 2 1 1 2 2 2
3 експерт 2 2 1 2 2 2
4 експерт 2 2 2 2 2 1
5 експерт 2 2 1 2 2 1
Сума 10 9 7 10 9 9

3) Далі експерти аналізували зовнішні звукові карти або "інтерфейси", які працюють із комп'ютером за допомогою USB. Такі інтерфейси останнім часом випускаються на досить гарному рівні, вони дозволяють писати матеріал без особливих втрат у якості.

Переваги USB-інтерфейсу полягають у наступному.

Як відомо, аналогові лінійні входи у звуковій карті неминуче погіршують якість сигналу, шумлять, тріскотять, реагують на перешкоди комп'ютера. Особливо це помітно при записі вже готової обробки, скажемо, з гітарного або вокального процесора. Матеріал потім треба довго доводити до розуму, застосовуючи різні віртуальні спікеремулятори, еквалайзери й фільтри. З USB проблем у цьому плані набагато менше, по-перше, саме перетворення аналогового сигналу в електронний, як правило, трохи краще, ніж у картах PCI, по-друге, сам прилад можна видалити від комп'ютера подалі й тим самим знизити в якімсь ступені перешкоди. Виводи ці, звичайно, багато в чому відносні, особливо, якщо порівнювати зовнішні інтерфейси USB із професійними звуковими картами в які панель із комутацією також може бути винесена назовні, а внутрішні обробки включають "шумодави" і фільтри, але все-таки запис по USB вважається в цей час однієї із самих якісних.