Смекни!
smekni.com

Маркетингові аспекти функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури (стр. 5 из 12)

Головною особливістю багатьох USB-інтерфейсів є убудовані ефекти-процесори, спікеремулятори, преампи, звук яких передається в комп'ютер практично в первозданному варіанті. Цим уже скористалися багато фірм і почали посилено випускати USB-інтерфейси для гітаристів.

Однією з перших фірм на цьому поприщі виступила компанія Yamaha, що випустила модель Guitar Port. Сам виріб рекламується "як мрія починаючого гітариста", але може бути прекрасною підмогою й для професійних музикантів. Якість запису в цьому приладі реалізовано на гарному рівні, а кількість внутрішніх обробок, емуляторів популярних комбо й стеків, можливість грати під "мінус" і зовсім роблять його надзвичайно привабливим.

Використати цей пристрій можна не тільки разом з електрогітарою, але, як показує практика, й з багатьма іншими електромузичними інструментами (див. мал. 1.9)

Рис. 1.9. Зовнішній вигляд USB-інтерфейсу від компанії Yamaha

На виставці компанія Behringer демонструвала пристрій MACKIE SPIKE. Це 24-бітний/96-кгц аудіо/MIDI-інтерфейс із мікрофонними преампами Mackie XDR, що сполучає в собі процесор ефектів, а також аудіо/MIDI програмний секвенсор з необмеженою кількістю доріжок і сумісністю із плагінами формату VST і плагіном Nomad Factory Blue Tubes Warmer Phaser (див. мал. 1.10)


Рис. 1.10. Зовнішній вигляд USB-інтерфейсу від компанії Behringer

На задній панелі інтерфейсу є цифрова шина формату SPDIF (RCA), MIDI-вхід і вихід, пара мікрофонних, інструментальних або лінійних входів (XLR/джек), рознімання живлення й порт USB. В інтерфейсі продумана система моніторингу, для підключення зовнішніх динаміків передбачено два виходи. Програмне забезпечення, що йде в комплекті, дуже непогано розроблено, є можливість детального відбудування ефектів, еквалізації й фільтрів.

Становить інтерес і пристрій Edirol UA-700, випущений компанією Alto.Зовнішній вигляд системи й розташування органів управління точно таке ж як у портативних мікшерних пультах, пристрій дуже зручно розташовується на столі й проведення не заважають роботі. У даному девайсі є практично все необхідне для домашнього запису, причому абсолютно для будь-якого музиканта - гітариста й басовита обрадує наявність внутрішньої обробки COSM з імітацією популярних кабінетів і комбо, клавішника - повний MIDI-інтерфейс, а вокалістові Edirol UA-700 дарує можливість моделювання мікрофонів і їхнього розташування, предпідсилювачів, фільтрів, реверберації й багато іншого. Кількість входів-виходів при певних обставинах, цілком дозволяє обходитися без микшерного пульта: два мікрофонних входи (комбинир. XLR з фантомним живленням, 1/4" джеки TRS), вхід для підключення гітари (моно 1/4" джек), рознімання AUX (RCA), цифрові рознімання Digital In (коаксіальні, оптичні). Виходи: цифрові вихідні рознімання Digital Out, рознімання для навушників, вихідні рознімання Master Output L/R (1/4-дюймові джеки, дублюються розніманнями RCA). Пристрій харчується від адаптера живлення, у комплекті до інтерфейсу йде диск із драйвером.

Рис. 1.11. Зовнішній вигляд USB-інтерфейсу від компанії Alto.

USB-інтерфейси від компаній Yamaxa, Behringer, Alto експертами були оцінені таким чином (див. табл. 1.8).

Таблиця 1.8. Результати експертної оцінки USB-інтерфейсів компаній Yamaxa, Behringer, Alto

№ експерта Фірма – виробник
Yamaxa Behringer Alto
Якість Ціна Якість Ціна Якість Ціна
1 експерт 3 3 2 2 2 2
2 експерт 3 3 3 2 3 2
3 експерт 2 3 2 2 2 2
4 експерт 3 3 2 2 3 2
5 експерт 3 3 2 1 2 2
Сума 14 15 11 9 12 10

4) На наступному етапі експертиза тестували вибір зовнішнього предпідсилювача (преампи). Убудовані предпідсилювачі в гнітючій частині інтерфейсів і звукових карт не мають достатню якість, це помітно не тільки при записі вокалу, але й при лінійному записі інструментів. Предпідсилювач необхідний, хоча б самий найпростіший і недорогий. Природно, наявність лампи в предпідсилювачі говорить про більше високу якість звуку - "ламповий" звук самий затребуваний і це знає кожний звукорежисер. Виробництво недорогих преампів, де предпосилення реалізоване повністю ламповим способом, практично неможливо через дорожнечу комплектуючих. Пам’ятуючи про це, багато хто відмовляються купувати недорогі вироби, або надовго грузнуть у форумах, обговорюючи, чи варто купувати недорогий преамп. Для вирішення цієї суперечки можна привести кілька прикладів із практики гітаристів, які, як відомо, є самими затятими прихильниками "лампового" звуку. Не будь ця схема успішною, ці моделі б не вироблялися такими тиражами, а якби лампа на виході ніяк не впливала на звучання, навряд чи б виробник став збільшувати власні витрати з її установкою.

Те ж саме можна сказати й про вокал. Якщо проспівати що-небудь через внутрішній предпідсилювач пульта або звукової карти, а потім через зовнішній навіть самий недорогий транзисторно-ламповий преамп, відразу можна відчути істотну різницю у звучанні: співати стає набагато комфортніше, звучання стає м'якше й тепліше.

ART Tube PAC - предпідсилювачна двох лампах від компанії Yamaha, обладнаний лампово-оптичним компресором. Компресор допомагає позбудеться від зайвих динамічних коливань, що у звукозаписі всіляко вітається( див. мал. 1.12). Ціна 6200 грн .


Рис. 1.12. Зовнішній вигляд предпідсилювача від компанії Yamaha,

Фірма Behringer представила на виставці предпідсилювач MIC 100 TUBE У даному виробі лампа все-таки почувається, так що як замінник убудованих преампів звукової карти або мікшерного пульта ці два пристрої підійдуть повною мірою (див. мал. 1.13)Ціна виробу 5500 грн.

Рис. 1.13 Зовнішній вигляд предпідсилювача від компанії Behringer

Більше дорогим преампом є Alto Minitube, відмінна риса якого в наявності індикатора рівня, що дуже непогано допомагає скоротити число перевантажень ( див. мал. 1.14) .


Рис. 1.14 Зовнішній вигляд предпідсилювача від компанії Alto

Його ще можна по праву назвати й найпростішим у роботі - є 16 готових пресетів для роботи з різним устаткуванням, зміна пресетів виробляється єдиною ручкою внаслідок чого, настроювання займає мінімум часу.На предпідсилювачі поширюється відоме правило музиканта: "чим дорожче, тим краще", хоча висока ціна може пояснюватися не стільки якістю звуку, скільки кількістю каналів і гарним зовнішнім виглядом.

Предпідсилювачі від компаній Yamaxa, Behringer, Alto експертами були оцінені такми чином (див. табл. 1.9).

Таблиця 1.9Результати експертної оцінки предпідсилювачів компаній Yamaxa, Behringer, Alto

№ експерта Фірма – виробник
Yamaxa Behringer Alto
Якість Ціна Якість Ціна Якість Ціна
1 експерт 3 3 2 2 1 1
2 експерт 2 3 2 2 2 1
3 експерт 2 2 2 2 2 1
4 експерт 2 2 3 2 2 1
5 експерт 3 3 3 2 2 2
Сума 12 12 12 10 9 6

5) Одним з альтернативних варіантів всьому вищесказаному є покупка портастудії. У портастудії, як правило, уже є мікрофонний предпідсилювач, мікшерний пульт, процесор ефектів, записуючий пристрій, драма-машинка й ін., для роботи з нею досить підключити записуване джерело звуку - будь то гітара, мікрофон або електровіолончель і нажати на кнопку запису. Портастудію можна з легкістю взяти із собою на репетиційну базу, з нею не треба буде ламати голову над оптимальною конфігурацією апаратури і плутатися в павутині проводів. Багато портастудій постачені записуючими CD-пристроями, що дає можливість відразу ж записати матеріал на диск, розставити треки в необхідному порядку й установити мітки зміни сонга при записі живих концертів. На виході ви одержуєте вже готовий альбом. Інший плюс портастудій - можливість виставляти показники на мікшері вручну, при цьому мікшер на відміну від зовнішнього, не буде вносити в ланцюг перешкоди й спотворювати сигнал - всі схеми цифрові й працюють безшумно. Єдиним недоліком портастудій є незручне редагування матеріалу - маленький екран, невелика кількість органів управління, де на кожну кнопку доводиться до десяти функцій, все це робить процес редагування важким і довгим. Детальну роботу над звуком краще все-таки робити на комп'ютері, тому величезним успіхом користуються портастудії із цифровими входами-виходами або USB.

Портастудію рекомендується здобувати мінімум на 8 каналів, бажано щоб запис у ній вироблялася на жорсткий диск. Більше дешеві варіанти із записом на внутрішню пам'ять пристрою, або на карту SmartMedia теж можуть якоюсь мірою полегшити праці по записі матеріалу, але варіанти з жорстким диском переважніше, як у плані внутрішнього обсягу, так і у швидкості роботи, якості й т.д.